Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    Дали тоа што добив циклус може да влијае врз млекото?

2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Не. Кај некои млекото се намалува сосема малку пред менструација заради хормонски промени, ама малку што нема ни да приметиш, а кај некои нема измена и дури да има само неколку дена трае. Слободно продолжи си да доиш

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    Продолжувам, проблемот е што бебе е многу нервозно, плаче и почесто бара да цица. Можеби е само сплет на околности меѓу неговиот развој и мојот циклус.
    Инаку освен плачењето нема друг симптом дека е гладен, полни пелени

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Да не е во скок?

5. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    Епа 2+ м има од раѓање, а од термин 1м. Не ми е јасно како се сметаат скоковите

6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Мајки
    Ве молам за совет дали правам како што треба:
    Деснава града забележав дека не тече. Беше жешка ме печеше ја измолзував, ставав зелка, топли облоги и туширав со жешка вода и масирав. Капка не течеше со пумпата едвај испумпував.
    Бев на ехо рекоа во ред е каналите се полни не гледале застој :?: не знам како е можно кога левава тече и капе а деснава ништо.
    Бидејќи тоа не го знаев кога го ставав бебе од нервоза не ја фаќаше убаво па сега и ја разранив. Ставам пак силиконска и цица така со неа. Сега градата ми е омекната не е како што беше. Но десно накај пазувите осеќам како болка при допир интука највеќе масирам и ставам жешка тетра. Се осеќам како да не помага. Цицаше. Се туширав и правев компресии со сета сила се стискав дали 3 капки истискав...
    Многу ми е страв да не развијам маститис...што да правам? Зошто на ехото ова не го увидоа? Поима немав ни дека го имам проблемов се до синоќа (facepalm)
    :sweat:
    Едит Имам и така некои грозници ми се тресе телото. Немам температура. Дали ова е знак млеко дека иде или не е нормално лва што ми е ладно?
    Извинете на долгиот пост...

Последна измена: 14 октомври 2020
  8. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    4.284
    Стискање со сета сила не значи дека ќе предизвикаш ослободување на каналите, напротив. Пробај со два прста стисни под брадавицата кај аеролата - каде што всушност бебе стиска при цицање.
    Ако не испумпуваш не значи дека бебе не извлекува - колку што бебе може да испие ниедна пумпа не може да испумпа. Дополнително, ако имаш електрична пумпа - најјако влечење не значи дека најмногу ќе испумпа. Јас пумпав најмногу (со шприцање од градата) со средна јачина, ако не и помалку. Почни со најмала јачина и постепено појачувај - ќе забележиш кога ќе почне да тече. Битно е правилно да е наместена во инката.
    Штом ти омекнала малку значи бебе извлекло со силиконската. Ставај го и на оваа града на секој подој, ќе ја ослободи. Пробај веднаш после жежок туш да го ставиш на таа града и при цицање вади ја градата да видиш дали се полни силиконската.

Се надевам дека помогнав, јас вака си ги ослободив градите и веќе не користам пумпа, бебе си влече колку сака, тие толку и создаваат.

Апдејт и од мене: им дадов неколку дена убаво да заздрават брадавиците, бебе си цицаше со силиконски. Откако престана болката и со силиконски, ги тргнав и веќе 5ти ден цицаме без силиконски :) болката е првите 5 секунди и после е убаво.. баш убаво :inlove:
    Неспоредливо со претходната болка која беше стократно поголема и траеше цел подој и плус после кога не цицаше..
    Сега си уживаме кожа на кожа, без болка, со галење и со уживање :inlove:

На NanaMia, BeLLaDona23, K.Mari4ka и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Фала ти многу
    Да не е форумов не знам што ќе праев. Вчера ми идеше да се откажам од што стварно не знаеш како да си помогнеш а околу мене исто не знаат како да ми помогнат.
    Инаку пумпата ми е рачна на чико. Ќе пробам сега денес така па ќе пишам апдејт дали има подобрување.
    Фала :hug:

На BeLLaDona23 и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  10. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Мојата преку ден цица на пола саат до саат максимум незнам зошто така еве 3 дена по ред се на града ми е а голема е 4 месеци и 10 дена сме. И нудам ад не сака се врти да цица на ден имаме по 3- 4 полни пелени

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во скок да не е?

12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.654
    Допаѓања:
    7.568
    Во скок е. Може многу да цица, а може и ич. Мојов тој 4 скок на моменти цицаше многу, неколку дена не можевме да се намолиме никако. И не мораш да му даваш ад, цицка да, е храна за бебињата ама и многу повеќе од тоа. Близина, мазење, лигавење. Да е гладно ќе знаеш.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Моето се е во скок :D 19 недели е треба да е поминат веќе скокот ама незнам по нејзе како што се понаша во скок е.
    @Cherry333 се прејадува и повраќа, ако не и дадам да цица зајдува цела помодруваи ноќе станува плачејќи

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ако е 19-та од термин, не е поминат скокот :D

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    @Chuchanov мислам дека исти ден термин имавме, 11ти Јуни. Ако не грешам, еве до каде сме со скокот:
    B8A6E00F-D62F-4A23-8511-AEDCBA774A92.png

На Chuchanov и 0ли им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Да застанеш со градите над тенџере со вода што врие, одма ќе почне да тече. Значи врела вода што испарува, мене тоа ми помогна многу со првото дете, се отворија каналите убаво и почна да си тече млекото. А пред тоа ни капка немаше. Не зелка, не масажи, не измолзување, ништо. Само врела пареа и топлина, колку што можеш да издржиш, за да се отворат убаво каналите.

На K.Mari4ka, Thallia, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.747
    Јас иако немав проблем, забележав дека после бањање почнува да ми тече млеко, буквално течеше. Ако не се бањам, тогаш течеше само кога цица или кога ке стиснам.
    Можеш и да се истушираш со жешка вода. А ако имаш грутки, само се масирај под туш.

На Kaetana и Milkiway им се допаѓа ова.
  18. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Искусни мајки ќе може ли помош? Бебе 2 недели. Во рок од 5 дена кренал 110гр,што му доаѓа по 22-23 гр на ден. Педијатар ми вика ај следен преглед да видиме може да вклучиме и дохрана. Се разочарав. Имам млеко, дете си цица, чаеви пијам, супи јадам секој ден, најбитно бебе ставам нон стоп на града. Неќам адаптирано да давам, по мене не напредува лошо со оглед на тоа дека нон стоп мочка и кака. Што мислите?

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    воопшто не е лошо؛ Нормално треба од 25-30гр ама и ова е добро؛ И моето така тераше една недела не дадов воопшто доХрана и следна контрола беше 35гр дневно؛ Јас не би дала ад и би дала шанса само на мајчино؛ Ем дете напредува, сигурно полни пеленки и давај најмногу на 3 часа цицка؛ Со ад само мозеш да го одвикнеш од мајчино а да не зборам дека ќе ти се преполнат градите؛ Само трпение и следи го бебето и узивај :)

На NanaMia и eli.karameli им се допаѓа ова.
  20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.803
    ^а за тие 2 недели вкупно колку има качено?
    Јас мислам дека е ок, следна недела може и дупло да качи нема правило.
    Битно е да оди нагоре и да не стагнира.
    Мојата првите 7 дена имаше качено само 40гр и матичната рече дека ок сомоглед на тоа дека првите неколку дена нели намалуваат на тежина, сигурно и дома намалила зошто нас мн брзо не пуштија.

На Kaetana и eli.karameli им се допаѓа ова.