Замонашување

Дискусија во 'Религија' започната од SABAH, 10 јануари 2012.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.334
    Допаѓања:
    89.994
    Девојката бараше совет како да им каже на родителите,но и опиша и причини кои довеле до таа одлука

На daylight, WildMk и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.772
    Допаѓања:
    40.566
    Буквално напиша дека не можела да се прилагоди на промените(т.е имала анксиозност) и единствено место каде се чувствувала спокојно е манастир и црква. Не знам зошто испревртувате, многу е јасно за каква ситуација се работи.

На Guns N` Roses, daylight, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    А мора да се замонашиш за да имаш мир? Не е дека сите имаме брз живот. Точно, животот е борба но дека сите немаме мир не е аргумент.

На Guns N` Roses, daylight, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.109
    Не може да е нејзина одлука. Тоа нејзините ја натерале. Која слободна девојка би сакала да се замонаши?

5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.549
    Не мора, ама таа така сака. Да ги разубедувавте вака за некои одлуки по други теми...

На Rama, Snowflake97 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Дали ти би се замонашила и зошто не?

На GirlRose, lovestoneddd и Mikha4 им се допаѓа ова.
  7. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.549
    Затоа што јас лично сакам да имам семејство и барем едно детенце, затоа. :)

На sonuvana, Snowflake97, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.864
    Допаѓања:
    186.446
    Па не баш. Еве
    :o
    Зошто е лошо ако го најдеш мирот во верата?
    Има некој универзален пристап за наоѓање мир кој идеолошки повеќе ви одговара?

И не знам кога ќе се научиме, ако веќе дискутираме, да дискутираме на темата, без категоризирање и поделби на вакви и онакви, кога тоа ич не е предмет на дискусија. Значи се додека некој не си наштетува себеси и не повредува друго битие, има право и слобода да го следи својот избор. Зошто е толку тешко да се разбере дека некој ќе направи избор кој нас ни е неразбирлив не разбирам.
    Некоја рецимо решила да стане балерина, од 6 години вежба, истоштувачки тренинзи, ригорозен режим на живот и тоа е ок. Или манекенка, или професионален војник, или фудбалер... Ништо од ова јас лично не можам да разберам, ама јас бирам за себе, и така секој за себе.

На daylight, sonuvana, Snowflake97 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.384
    Допаѓања:
    21.035
    Не сум верник ама, дали озбилно нејзината верба и љубов кон Бог ја нарече сериозна дијагноза?
    Па сите верници го наоѓаат мирот преку црквата и молитвите и на некој начин се ослободуваат од стресот (анксиозноста) преку поврзувањето со Господ.

На elimkd, Rama, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.328
    Допаѓања:
    182.191
    Јас сум верник иначе. И не. Анксиозност и панични напади се сериозни дијагнози, а не нејзината верба. Боже мој. Уште нешто да се изврти?

На Guns N` Roses, daylight, christinnn и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.772
    Допаѓања:
    40.566
    Девојчето напиша дека не може да се носи со секојдневни предизивици и затоа ќе оди во манастар.Тоа што се осетила привремено смирено во црква апсолутно не значи дека решила нешто.Ова не е наоѓање мир во вера,туку барање излез.

На Guns N` Roses, Amellie13, WildMk и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    На 20 години многу од нас не знаат што сакаат.

На mira.mira, WildMk и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.328
    Допаѓања:
    182.191
    Ако вадиме цицати
    Оваа реченица кажува највеќе од сите постови што ги пиша. Али ајде ќе замижиме.

Не знам што не можете да разберете. Ниту е чудно ниту неразбирливо. Ако некој сака да оди во манастир нивно право. Ако си наоѓа мир во црква нивна работа. И ја си наоѓам мир во црква бај да уеј.
    Но, на девојче од 20 години, кое малтене вчера излегло од тинејџ години, и уште не избалансирани хормони, нормално е да и се посочи да размисли убаво. Ама ајде ќе се фатиме за манастирот ко слеп за стап. Иначе е разубедување, неразбирање, осуда и напад,.. И тако даље.

На Guns N` Roses, Amellie13, christinnn и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    9.311
    Не, туку напиша дека уште пред да почне со факс и работа и се јавило тоа чувство за замонашување.

На Босилче, Rama и Sakura им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.864
    Допаѓања:
    186.446
    Или јас не знам да читам или ти имаш потреба да толкуваш како што на твојот мозок му е прифатливо.
    Од пред 2 години, кога имала анксиозно-панични епизоди, тоа не и се повторило, и тоа е привремена смиреност?:?: Ок, долг е животот, можеби е привремено, не знаеме...
    И пак не ми одговори, зошто имате потреба да и го оспорувате изборот? Зошто секој останат избор е легитимен, ама посветувањето на животот на вера/ духовност е ноу-ноу.

На Босилче, Rama, Peanut Butter и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.476
    Кај кажав дека мора да се замонашиш за да имаш мир? Туку, девојчето таму го пронаоѓа мирот.
    Сите сме различни. Ако мене ме смируваат книги, друг го смирува одењето во црква.

На 14 години, од децава се бара да си ја одредат иднината, со какво средно ќе изберат и на 18 години, каков факултет. На 20 години, е сосема океј, да знаеш како сакаш да го поминеш, остатокот од животот.

Луѓето на 20 години ствараат фамилија. Сите созреваат во различно време.

На Mencia, elimkd, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.549
    Ама таа напиша што е тоа што ја смирува, што ја прави да се чувствува повторно убаво. Да, многу е млада, а ако добро си ги прочитала поназад коментарите, ќе сфатеше дека сите и' пишавме да размисли убаво и да се спреми најпрво за таков потег и живот. Никој не и' пиша Оди, веднаш, така треба. За разлика од некои други што отворено, директно пробаа да ја разубедат да си ги реши проблемите на друг начин. А таа си го знае сама начинот.

На Snowflake97, Rama и Sakura им се допаѓа ова.
  18. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.683
    Секој човек треба мирот да го има во самиот себе. Доколку ништо не ме прави среќна не е до другите, до мене е.
    Девојче јас првин би те советувала да посетиш стручно лице па потоа да размислуваш за замонашување. Најпрвин треба да се посветиш на самата себе а потоа ако сакаш и на Бог.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    И како девојка на 20 години знае што сака од животот? Ништо нема искусено. Не е дека се работи за иреверзибилна акција, туку зошто мора да се оди во екстреми. Зошто да не пробаш да живееш вистински, со падови и подеми, пред да решиш да живееш во еден меур?
    Дури и кај Амишите е дозволено на тие години, да експериментираат со себе, некои се враќаат, некои не. Си запишала факултет,си се вработила, тешко ти е. Јас сметам дека членката не сака да се соочи со реалноста и религијата ја гледа како спас за истото.

На Guns N` Roses, daylight, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.864
    Допаѓања:
    186.446
    @Bal4 овде нема да најдеш одговор на твоето прашање, немаме ни такви искуства ни доволно разбирање на верата.
    Единствен кој може да ти даде меродавен совет е некој кој поминал низ истото. Можеби тоа е твојот пат, можеби не е. Како и да е, секое добро:).

На Snowflake97, Rama и Peanut Butter им се допаѓа ова.