Количка

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 6 јануари 2011.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Ако ггледаме така на секое седиште за во кола и количка ја пишува килажата што значи дека некое бебе на 6 месеци тежи 9кг, а некое на 14 месеци тежи толку а во висина се сосема различни сигурно нема некоја мајка да го тера бебето о свиткани нозе да седи бидејќи е така "безбедно". Никој не може да каже од толку до толку кила може во обратен правец да се вози бидејќи сите бебиња се различни. Јас ја имам Вејрон од Енци и транспортерот е доста длабок иако е до 9кг моево со 9 кг нозете до заби му беа едвај во корпата го собира, а не пак во транспортер. :)

2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    34.758
    СИДС се случува со првата година од животот, не само во во многу рана возраст. Ама ајде не е битно.

Практичноста на вртење на рачка е многу помала од вртење на корпа/седиште верувај ми. Имаше една комшика таква количка и кога е свртена рачката тркалата што ротираат ти остануваат позади и количката се претвора во тенк. Практично е невозможно да свртиш со неа односни ти треба многу простор.
    Така што веројатно со причина се врти седиштето на количката, не рачката. Ништо не е идеално, ама јас сум вртела и седиште со бебе внатре. Мене тоа ич не ми беше проблем. Количката имаше пластична подлога на која стоеше седиштето (не се држеше само на држачи од страна и да види во воздух) и вртењето беше лесно зашто не можеше да падне седиштето, односно и да го испуштиш ќе си застане на подлогата.

На MilaSs12 и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Рачката може да се врти на моделите што сите 4 тркала им се исти. Ако се задните тркала поголеми од предните, нема смисла и да може да се врти рачката.
    Како што рече и реинбоу, си ја местиш корпата пред да го возиш бебе. Ако веќе мораш сред возење, ќе го крениш в раце, ќе ја свртиш и ќе го вратиш внатре. Понекомплицирано ми се гледа така отколку заедно со бебето да ја вртам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    јас две деца вртев не видов мака :)

На Happyinlove и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Јас еднаш од дома до кола ќе го носев легнат в транспортер, се искилавив и никогаш повеќе. Одтогаш транспортерот си стои в кола.
    Не би се осудила да го вртам в корпа дури лежи. :|

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас трудна вртев седиште со дете од 9 кг:D.

На mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.805
    Допаѓања:
    18.595
    Седиште никогаш не се бира според кг. Се бира според развојот на детето т.е. дали детето оди стабилно или не.
    Ни транспортерот не е поврзан со килажа туку со висина. Ако главчето е внатре тогаш е точен.
    Колку за споредба синко имаше 9 кг на 6 месеци. Во транспортер се возеше до 9-10 месеци не знам точно и имаше 80 цм тогаш. Не можам да се сетам дали го префрлив во седиште затоа што почна да му штрчи главата. На 10 м одеше по мебел па не е некоја голема грешка.
    Нозете во ниту еден момент не беа проблем а важи за високо бебе.

8. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Девојки ќе ве молам за совет при избирање на количка. Од она што досега се информирав, заклучив дека транспортерот ми е неопходен за почеток, за во кола? За што друго? Поправете ме ако грешам.
    Каква количка препорачувате? Гледам има со корпа која посебно се наставува но се користи краток период, а гледам дека има колички на кои подлогата им се спушта во лежечка позиција а се доста подолги и можат да се користат до поголема возраст? Дали таквите колички би биле океј за мало бебе, ми делува дека ќе му биде ептен широко?
    Да напоменам дека воопшто немам искуство а некако има премногу модели, премногу разлики, па ве молам за совет на што е најважно да се обрне внимание и секако препорака за добра количка. Благодарам.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.013
    Prvo definiraj si budzet pa posle vo potraga....inaku da transporter za vo kola prakticno e da ti pasuva i na trkalata od kolickata. Korpa se koristi kratok period ama mene mi e super sto si ja imam,bebe e komotno vo nea, za presoblakanje bilo kade mi e pogodena. Treba da gledas da e lesna za vozenje i stabilna kolickata i da ima prostor,da e udobno za bebe. Prosetaj po prodavnicive ke vidis nekolku kolicki ke ti stane jasno sto e kako e

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Здраво мамички, дали може некоја да сподели дали сте задоволни од количката за близнаци на Chipolino Duo TWIX или од кои колички за близнаци сте задоволни, дека нема многу голем избор и сакам да ја порачам преку интернет. Ви благодарам received_2917271341879686.jpeg

Прикачени фајлови:

11. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Да, транспортер ти треба за у кола. Друга опција тија е седиште за у кола од 0 месеци ама мене транспортерот ми е попрактичен. Го ставаш бебе во него, влегувате во кола, на излегување го земаш транспортерот со тебе и за кратки дестинации како на пример до педијатар, ставаш транспортерот на количката и тераш.
    Морам да признаам, јас никад ја немам возено во транспортер на количката ама пак ќе кажам, штом излезеш од кола и ти е кратка дестинацијата, многу брка работа така.

Корпата за новороденче е најчесто поголема затоа што е наменета да се користи до кај 6 месец со бебе свртено накај мама/тато.

Количките на кои седиштето им се пушта до лежечка положба се супер ама ако немаш плус корпа, гледај седиштето да може да се сврти накај тебе, за првите месеци, па после кога ќе почне да се интересира да си гледа околу, ќе ја свртиш напред.

И убаво ти пиша Срна, одреди буџет па барај количка.

На IRBBB, KristinaM. и MissChievous им се допаѓа ова.
  12. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.390
    Допаѓања:
    2.566
    Мами некој да сподели искуство со бебето тито премиум количка? Некако ептен ми падна во очи таа количка од либерта бебе центар?

13. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Буџетот не е проблем, туку која е најдобра и најпрактична опција. Прошетав благодарам.

Благодарам за деталниот одговор :)

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.013
    Mene ako ne prasuvas cybex priam

На KristinaM. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Ќе ја цитирам Јарец, таа е стручна во оваа област. :)

Ние ја имаме макси кози лила и засега сме презадоволни. Нема корпа, туку седиштето се спушта до 0 позиција и е погодна за новороденче.
    Единствена маана е што е голема при склопување и бара кола со поголем багажник.
    Во секој случај, без да видиш и да пробаш низ дуќан, да не купуваш. Оти на слика е едно, во живо сосема друго.

На MissChievous, mamaJana и KristinaM. им се допаѓа ова.
  16. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Ви благодарам девојки :sun:

17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Јас ја имам на Joie од енци менци.... уште не ми е пробана со бебе де, ама вака за возење е супер, лесна, лесно се склопува со една рака.... микс е летно/зимска
    Единствена мана што седиштето не е реверзибилно за да си го гледаш бебе свртено накај тебе за да го гледаш.

20210612_114653.jpg

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Јас ја имам Anex type M од бебе хоум и сум презадоволна. 2во1 е, корпа и седиште кое се спушта и во лежечка позиција и на сите степени. Огромна ташна долу за се што сакаш плус ранец имаш со количката. Тркалата се екстра. Можеш да ја пробаш во бебе хоум.
    Само транспортер доплатив ама за истата количка и си се монтира и на количката, сега го користам како второ седиште во на маж ми колата, ја собира убаво уште, 9 месеци е бебе сега.
    Прелесно се склопува количката ама ти треба поголем ѓепек, големка е. Единствена маана е што е тешка ама мн лесно се склопува па немам проблем со ова. Имав еднаш проблем со тркалата ама моја вина беше тоа, имало копче уствари хаха, да не влегувам во детали долга и широка е :D
    https://bebehome.mk/product/anex-m-type-2во1-fog/
    има и повеќе дезени

19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Со што ја дезинфицирате новата количка? Кај мене не се вади навлаката за да се испере.

20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    можеш со дезентал, можеш со пегла на пареа да ја минеш од блиску (не да пеглаш).

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.