Мрсна кожа

Дискусија во 'Лице' започната од Dijana, 10 ноември 2009.

1. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    Сакам да прашам. На челото кожата ми е премногу мрсна. Имам и црнки и мозолчиња. Сега проблемот е во тоа што на едно место имам три мозолчина и во пределот околку трите мозолчиња кожата ми се лупи. Истото го имам забележано и на носот кај црнкитe. Кога ставам пудра, повеќе ми се лупи кожата на носот и станува се поистакнат излупениот дел. Од што е предизвикано тоа лупење?

2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.084
    Здраво на сите јас имам комбинирана кожа, едмо време имав и масна ама ја регулирав. Сакам само да ви дадам совети како да ја негувате кожата а истовремено да не ја сушите. Значи нешто најважно е да не се користат агресивни препарати за миење на лицето, со иритирачки сурфактанти кои имаат за цел да ја обезмастат кожата. Миењето е најважно за сите типови на кожа а особено масната. Треба да одберете некој благ детергент со благи сурфактанти или пак воопшто без сурфактанти. Немојте агресивно да ја ексфолирате многу често затоа што кога и ја одземаме маснотијата, кожата лачи двоструко па дури и троструко за да се одбрани од нас и се вртиме во круг наместо да го решиме проблемот. Кожата има потреба од заштитен филм а природните масти кои ги лажи се токму тоа. Е сега има некои девојки кои преферираат да користат домашни пилинзи како оние со домат и шекер, или пак сода со масло, или од брашно од кокос а многумина купуваат веќе готови. Важно е пилингот да не биде агресивен премногу и да не се прави многу често (никако секојдневно) може на пример еднаш неделно доколку сакате класичен пилинг. Доколку сакате секојдневно нежно чистење на лицето единствена крема која ја имам пробано и ја познавам е онаа на Dr. Hauschka која не е пилинг туку крема со гранули од бадемово брашно кое благо ја ексфолира кожата и ги отстранува сите маснотии а може да се користи секојдневно наутро и навечер. Исто така немојте да се плашите од маслата за лице. Има и масла кои се наменети токму за масна кожа како на пример маслоод јојоба кое е одлично против акни, масло од лешник кој ја балансира кожата и кокос кој ја смирува. Сите овие лесно се впиваат и не оставаат масни траги. Внимавајте на кремите кои ги нанесувате да не содржат нафтени деривати како парафинско масло и силикони, кои додатно ја влошуваат состојбата, туку да бидат на база на природни состојки кои ќе и помогнат на кожата да дише и да се регенерира а воедно и стабилизира.
    Поздрав

На rainbowec, Derby и blueberry93 им се допаѓа ова.
  3. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.971
    Како да се справам со носов? Значи, нема што немам испробано, од кремови над 4000, до третмани и ништо. Носот ми е цел со црнки а после 1 час нанесена пудра и камена исовремено, мрсотијата ми излегува и носот ми свети. Дури и да го избришам уште е мрсно. Чаре?

4. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Ја имаш пробано линијата на Uriage? Јас сега ја користам, прекрасна е, околу 720ден во аптеката во Капитол.

На xxAngelxx му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Девојки сакам да ви ја препорачам оваа крема,ја користам недела дена и сум многу задоволна.Инаку имам комбинирана кожа,а кремата е наменета за хидратација.Прво бев скептична дали да ја земам или не бидејќи беше 360 ден од Зегин напопуст инаку редовна цена и е 425,нема назначено за каква кожа е па се двоумев,но сепак ја зедов и не жалам ни најмалку.Посовршена крема не сум имала до сега,а сум користела многу(кремите на докторс,лореал трипле актив,гарниер неколку,од авон,орифејм,балеа...) Инаку користам пудра на катрис онаа фото финиш и светнував со неа после сат време,но еве веќе недела дена како што го користам кремот пудрата ми стои и по цел ден.Пресреќнаа сум :D:dance: Еве ја [​IMG]

На Love86 и rainbowec им се допаѓа ова.
  6. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    :o
    И јас ја земав истата крема минатата недела од Зегин 365ден. Инаку имам мрсно лице но ми ја препорачаа бидејќи била со масло од јојоба што одговара токму за мрсна кожа. И бидејки светнувам за 2-3 саати веќе ми е страв од креми и само ја гледам дома кремата и никако да ставам. Сега кога го прочитав твоето мислење утре за работа дефинитивно ке ја ставам под пудра да видам како ке реагира. Најмногу се плашам да не се нафрлам и така доста ги имам

На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    :)
    Пробај ја.Верувам дека нема да се исфрлиш,бидејќи и јас имам проблематично лице одма ми излегуваат мозолчиња доколку нешто не ми одговара.Откога ќе ја истестираш,пиши како ти одговараше на тебе

На Love86 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Заборавив да се погледнам во огледало да видам дали светам кога се вратив од работа
    Инаку видов и гел за миење лице склоно на акнод истата линија Geroviatl и се мислам и за него?
    Имаш ли искуство и со гелот

9. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549

Немам,но верувам дека се одлични.Планирам да ги купам само да дојдам до некој денар повеќе.Сакам и ноќната крема да ја земам бидејќи сега ставам од дневната и за прв пат во животот не сум светната во лицето кога станувам наутро. :)

10. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Другарка ми го има и денес ми го даде да пробам. Но некако:shake: не. 3пати се измив и замисли имав уште пудра. А и ми беше ко дехидрирано лицето. Имам едно на essense ќе го дотрошам па ќе видам. Нејќам мн да експериментирам оти не субжм баш за тоа:lol:

11. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.524
    Допаѓања:
    92.156
    Јас го користев гелот од Геровитал е не ми беше лош. Искрено беше за нијанса послаб од Avenе. Е сега видов дека не си задоволна од вадење на пудра, зависи каква пудра користиш. На пример Римел Стеј мат многу тешко ја вадам со било што.
    Ја имав и кремата на Геровитал, ич не бев задоволна, а кремата околу очи не е многу лоша. Сепак од цела колекција мене гелот ми беше најубав.

12. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Го пробав гелот gerovital од другарка ми, но некако се чуствував недомиена. Сега купив на essense.
    Инаку користам Infallible 24h l'oreal лесна е за вадење, но ете мене не ми се погоди

13. twoB

twoB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    94
    Имам мрсна кожа на челото. Значи не на целата Т-зона туку само на челото...некоја добра крема да ми препорачате?

14. April87

April87 Популарен член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    451
    Искрено да ви кажам, не сум ги пробала сите можни креми за мрсна кожа, ама досега ни крема ни течна пудра не можам да погодам.
    Од креми: L'oreal triple active anti shine, Neutogena oil free, Nivea soft итн.
    Од пудри: Rimmel lasting finish, Rimmel stay matte (двете врезии), Manhattan powder mat make up итн.
    За Менхетенот, мора пред секое нанесување да му правам на лицето пилинг и иако добро покрива, пред нанесување мора да правам пилинг и башка тоа многу се познава.
    Ни лето ни зима особено за малку подолг период (пример за на работа) ни камена не ме спасува и освен тоа многу изгледа. За некој час како со масло да се имам мачкано, и на тоа мозолчиња и акни...:sweat:
    За поскапи не ни планирам. Со оглед на можностите ако има нешто со цени максимум до 500 би пробала, ни денар повеќе.:)

На IamSexyAndIKnowIt му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    2.929
    За моето ептен мрсно лице што ли не сум испробала.. само сфатив дека се е привремено.. маски, кремови, мат пудри.. и после 1 час.. оп, СВЕТАМ!
    Постои ли долготрајно МАТ решение за МРСНО лице!? :(

16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.904
    Допаѓања:
    108.058

Јас го имав порано овој проблем се додека не си ја најдов идеалната пудра за мрсно лице и идеалната крема. Ќе си бараш пудра што ја регулира мрснотијата на лицето и матирачка крема за лице. Исто така можеш по нанесувањето на крема да нанесеш и прајмер за лице и тоа малку ќе ти помогне. Но сепак мисалм дека најважно е пудрата да си ја погодиш. :)

На IamSexyAndIKnowIt му/ѝ се допаѓа ова.
  17. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    2.929
    Имам испробано мноогу многу, ама се е џабе.. очекував вакво мислење, каква пудра и крема користиш?

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.904
    Допаѓања:
    108.058

Јa кoристaм кремaвa нa Алверде сo зеленo јaбoлкo и лиметa јa имa вo ДМ oкoлу 150 ден е зa мрснo лице ценaтa е смешнa зa тoлку дoбрa кремa јaс сум изненaденa искренo ти препoрaчувaм дa јa прoбaш a пудрa нa Estee Lauder Double wear мaлку е скaпa oкoлу 3000 ден нo 100 пoстo јa регулирa мaснoтијaтa нa кoжaтa ,знaчи имaм испрoбaнo пудри oд нaјевтини пa дo нaјскaпи штo Лoреaл , Буржуa, Клиник, Римел ништo не пoмaгa aкo сaкaш дa не светнеш бaрем 5-6 чaсa нaјмaлку. Веќе трет пaт кaкo јa купувaм и дa ти кaжaм вреди дa земеш пoскaпa пудрa зaштo тoa е тoa штo јa држи и oстaнaтaтa шминкa дa биде пoтрaјнa :) прoбaј нa тестер aкo сaкaш и ќе се увериш декa е супер.

На IamSexyAndIKnowIt и Love86 им се допаѓа ова.
  19. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Девојки ајде некој што ги користи гелот за миење на avene и кремот cleanance MAT emulsion за проблематична мрсна кожа, да каже резултати :)

20. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Незнам за Авене ама сите повеќе ја фалат колекцијата што е од Еуцерин за мрсна и проблематична кожа (зелената). И таа е медицинска козметика и можеби за некој денар поевтина, зависи од каде ја купуваш. Божем сите аптеки треба да ги продаваат производите по препорачани цени ама не е така