Овесна каша

Дискусија во 'Рецепти' започната од Divajn, 2 јули 2013.

1. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    50-60денари се.Во ШИК ги гледав,ќе ги пробам некој ден.За овие збораш,така само од малина и чокладо? :?:

2. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
  3. TheBlueMoon

TheBlueMoon Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    645
    Јас многу јадам овесни снегулки.
    Само што не правам каша. Не ги варам, туку само со ладно млеко ги мешам. Вака ми се поубави.

На Lavicaukafez и Малечка Маша им се допаѓа ова.
  4. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    120
    Јас ги варам во млеко додека зовријат и откако ќе се згусне додавам лажичка мед, понекогаш и кокос кога имам. најдрав и најхранлив појадок според мене :)

5. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Мојата овесна каша е далеку од диетална :lol:
    Јас снегулките ги варам со млеко, додавам шеќер, ванилин шеќер, какао и така си ги јадам :)

6. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    120
  7. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    4.921
    Од утре почнувам да се хранам здраво (барем за појадок ќе јадам овесна каса или мусли).
    Сте комбинирале ли овесни снегулки и мусли?
    Јас летото комбинирав овесни снегулки, мусли, овошен јогурт и замрзнато овошје во блендер,ама ми здосадија.

Сега најдов еден интересен рецепт од кој демек се слабее и до 5 кг:
    • 300 г немасен јогурт
    • 2 лажици овес
    • 1 лачицка мелено ленено семе
    • 1 лажичка какао
    • 5-7 суви сливи
    Појадокот се припрема од вечер на следниов начин:со малку зовриена вода (100мл)ги преливаме сливите.Во тањирче ги мешаме овесот, какаото и лененото семе,и ги преливаме со јогурт.Сливите одкако ке набабрат ситно ги сецкаме (или во блендер) и ги додаваме во јогуртот со овес и какао.Се се меша и се остава да стои во фрижидер до наутро.
    Демек ако го консумираш истиов оброк во тек на еден месец може да се ослабне и до 5 кг.
    Јас лично не верувам дека еден месец ке можам да јадам ист појадок, ама ке ги пробам вашите рецепти.Поважно ми е појадокот да ми биде здрав одколку да ослабнам.

8. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    4.921
    Мојата овесна каша денес се состои од соино млеко од ванила, малку ванилин шеќер,овесни снегулки, 1 лажичка мешавина од мелен сусам, ленено семе, семки од тиква и сончоглед,малку сушени брусници и 1 банана. Не е лошо, ама колку ќе ме држи сита ке видиме.

9. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Хммм, овесна каша. Јас пред некој ден направив и не ми беше нешто баш по мој вкус. Овесот го имав купено одамна и така ми стоеше. После долго време решив да го сварам и као да јадам. Убаво се го сварив и му додадов исецкани ореви, суво грозје, цимет и мед. Вкусот беше убав, но некако ми беше прејако за јадење. Малку изедов и заврши во канта. Никој друг не се ни осуди да го проба.

10. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    4.921
    Утрово пак си направив овесна каша:
    • вода
    • 1 лажиче какао
    • 1 лажиче несквик
    • цимет
    • овесни снегулки
    • 1 лажиче мешавина мелени семиња(сончоглед, лен, тиква, сусам)
    • малку чоколадни мусли(од виталија со банана)
    • 1 лажиче мед
    • 4 суви урми
    • 1 банана
    Вкусно е!

11. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Женски, а го варите овесот во млеко/вода или сите состојки ги мешите заедно без варење?

12. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.076
    Јас го варам овесот со вода, колку и да му ставам цела ја упива. Потоа додавам цимет, мед, бадеми, некое суво овошје, многу ми е вкусно вака.
    Може одкако ќе ја сварите кашата да ја ставите во блендер и додадете други состојки па се заендо да се изблендира. Јас кога како сум со време, некогаш се заедно блендирам, некогаш посебно само ќе ги додадам состојкиве, ќе измешам малку и јадам. Поубаво ми е кога не е во блендер, повеќе ги осеќам вкусовите. Ако ставате во блендер може и свежо овошје да додадете, јогурт и семиња плус.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MiaNmaR

MiaNmaR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    170
    Јас овесните снегулки не ги варам. Најчесто ги јадам потопени во јогурт и им додавам бадеми или лешници зависи што имам дома и некое сушено овошје.

На bubac му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    1.271
    Од кои овесни снегулки најмногу користете и дали прво водата ја зовривате па ги потопувате или истовремено водата со овесот?

15. tinkerbelll

tinkerbelll Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.018
    Јас снегулките ги јадим и солени.
    Се става во сад овесни снегулки,малку сол и парченце путер (по желба).Се заедно се промешува и се става во микро печка на 5 минути.Треба да зоврие,односно да се подигне/нарасне,само внимателно да се следи да не претече.Кога ќе биде на 2 мин. да се извади да се промеша и да се врати повторно уште 3 мин.
    Се остава малку да се олади,јас ја јадам со сирење а убава си е и така без ништо.

Кога јадам блага,ја варам со млеко или вода,додавам мед и банана,исто така варам и овесна каша од ванила на Виталија (детските со пингвинчето на кутијата).

16. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    И јас ги јадам овесните снегулки со корнфлекс и мелено ленено семе потопени во југурт.

17. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    1.271
    Девојки откако малку ке се провари овесот, потоа медот го додавате само одозгора или го мешате додека не се соедни смесата ?

18. Samer

Samer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    Јас го мешам додека не се соедини за да биде овесот благ иначе не ми е вкусен :)

19. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    1.271
    Убава тема но малце заоставена... Јас вака ја правам: Овесните снегулки ги ставам малце да провријат во вода,колку да изврие водата и му ставам малце какао и мешам да добијат така потемна боја. Потоа ги ставам во сад за јадење и му изронувам од оние витанова житарките од јагода или брусница и сето го промешувам, одозгора сечкам банана и јагоди. Преееубаво е. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Малечка Маша

Малечка Маша Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2015
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    91
    Исто и јас. Само млеко и овесни снегулки. Мада одамна немам јадено, треба да зачестам :)