Општи прашања

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 10 декември 2011.

1. Golden7

Golden7 Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2018
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    25
    Благодарам мила

На JoanaS му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Супер идеја. Само незнам за формата :). Браво за идејата

3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.844
    Допаѓања:
    173.292
    Живин не е бренд туку начин на мерење :D
    Ги има во поголемиот број аптеки, ги имаш и на 24аптека.мк ако сакаш онлајн да си купиш...

Лична карта и диплома за највисоко завршено образование што имаш... на времето мене и копија ми побараа.

На Animali и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  4. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Јасно ми е дека со жива се апаратите, но објаснувањето на тој апарат не и беше најубаво кажано. На тоа и потенцирав.
    "Живин" како збор и не постои во Македонскиот јазик.

На Animali му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.844
    Допаѓања:
    173.292
    Искрено, баш добро и е објаснето на @Antolinaa

Живин како збор постои во македонскиот јазик и е доста распространет..или само затоа што ти не си го слушнал, значи дека не постои..?
    Си слушнал некогаш за живин термометар или не си од таа генерација?:D

Нема врска... не мора да се вадиш на таа карта, ако немаш врска од тоа што некој го зборел..
    Не се родиле сите учени..

На candy.cane, Animali, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Имаш доказ дека тој збор е Македонски и дека воопшто како таков постои кај нас во Македонизмот или збориш на памет?
    Барем ако ми ја затвораш устата, затвори ми ја со факти и докази, а не со рекла-казала.

7. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    1.330
    Па требало да си побараш сметка.

8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.844
    Допаѓања:
    173.292

Типичен балканец...
    Сега си среќен, задоволен?
    Со ФАКТИ и ДОКАЗИ
    http://www.makedonski.info/show/живин/прид

При составувањето на речникот е користена следната литература:

• Речник на македонскиот јазик“ од Блаже Конески, Том 1-3, Детска радост, 1994
    • „Толковен речник на македонскиот јазик“, Том 1-6, издаден од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, 2003-2014
    • „Граматика на македонскиот јазик“ од Блаже Конески, Детска радост, 1999
    • „Правописен речник на македонскиот литературен јазик“ од Кирил Конески, Просветно дело, 1999
    Дигиталниот речник на македонскиот јазик им стои на бесплатно располагање на сите што сакаат да го користат македонскиот јазик, на севкупната македонска дијаспора и на останатите заинтересирани поединци, научници и деловни луѓе во целиот свет, притоа користејќи ги сите научни и стручни извори што стојат законски на располагање, без да се повредат авторските права на кој и да било автор, почнувајќи од браќата Миладиновци, преку Марко Цепенков, Димитрија Чуповски, завршувајќи со Блаже Конески, сите слависти и македонисти, па и Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ и авторите на Толковниот речник на македонскиот јазик.

Универзитетите и научните институции можат да добијат бесплатна копија од основната верзија на Дигиталниот речник. За тоа е потребно да постават барање преку долунаведената електронска адреса.

Дигитализираните информации во овој речник припаѓаат на SAM97 GmbH и не смеат да се копираат. Корисничкиот пристап (user interface) и врските со другите дигитални речници се, исто така, заштитени како интелектуална сопственост на SAM97 GmbH. Автоматско поврзување со други веб-апликации и понатамошното користење во други медиуми и апликации е дозволено само по писмена дозвола од страна на SAM97 GmbH.

При непочитување на наведените услови го задржуваме правото да поднесеме кривична пријава и да бараме отштета.

Со користењето на речникот автоматски ги прифаќате и условите наведени во импресумот.

На SwanMay и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Ок срцка, ти победи со "сајтов", а сега кажи ми како се однесува тоа на "живин апарат за притисок"?

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.844
    Допаѓања:
    173.292
    Кога ќе пораснеш, па ќе го употребуваш..ќе научиш. До тогаш можеш само да се чудиш што е тоа...
    Нормално дека називот е живин апарат за притисок. Како мислиш треба да биде.. апарат ЗА живин притисок? Притисок за живин апарат?

И не сум ти јас срцка на тебе, тоа можеш на женска ти ако ја имаш ;) а до тогаш учи македонски јазик..

П.С .. да не сакаш и слика од Правописот? И да сакаш - нема. Помачи се сам за да најдеш. Во животот понатаму ќе треба за се да се снаоѓаш сам. Веќе на тацна послужено никој не дава :)

На candy.cane, Alisa22, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Се обидувам да дискутирам, како и секој нормален член тука, не алудирам или поттикнувам расправија.
    Ете ќе кажам дека си во право и сајтот што си ми го реплицирала за точен.
    Зборот живин е ставен заедно со зборот термометар.
    Тоа значи дека се користи само за таа намена и со тој збор заедно.
    Ако може да се каже живин апарат за притисок, тогаш може да се каже и живин слон.
    Нејсе, не сакам да навлегувам и да се продлабочуваме во диакусијава.
    Доколку сакаш сеуште да дискутираме на оваа тема, слободно пиши ми во пп, отворен сум за секаков вид на муабет и пријателски настроен кон сите на форумов.

"Срцка" го кажав на пријателска база, а не на љубовна. Но не секој го сфаќа исто.

12. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    1.330
    Всушност, не е ставен, пишува: пример: живин термометар. Верувам дека знаеш што значи зборот пример и дека зборот живин не е само за термометар. Не можеш да кажеш живин слон од причина што убаво си пишува дека живин се користи за она што се однесува од жива, што е од жива, така што НЕ се користи само за таа намена и со тој збор заедно, туку за се што е од жива.

На SwanMay, cresa-jagoda, darlingdragon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.844
    Допаѓања:
    173.292
    Ете недостаток на знаење...

Слонот не е ниту направен од жива, ниту полн со жива, затоа не може да биде живин слон. Живин е придавка, што ја опишува т.е и дава карактеристика на именката. Во случајов жива е материјалот од кој што е направен термометарот и апаратот за притисок.

Исто како што велиме чоколаден зајак, мислејќи на велигденските зајчиња направени од чоколадо.
    Метален сад за готвење, керамички сад за готвење, метална ограда, дрвена лажица...
    Ако е зајакот направен од жива, тогаш ќе биде живин зајак ама во мојот случај е чоколаден...
    Не знам што не е јасно и кој час по македонски си го пропуштил.. ако нешто не ти е јасно, пиши слободно на темава за да објасниме. Затоа што јас по ЛП освен за службени форумски работи, за друго не пишувам..

На candy.cane, SwanMay, Antolinaa и 5 други им се допаѓа ова.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Се што содржи жива.
    Живин топломер, живин манометар, живин апарат за притисок..

На Antolinaa, cresa-jagoda, NarCis@ и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Кога ќе се предомислиш и ќе бидеш отворена и за општи муабрти како овој во пп, пиши. Сепак ова не е администрација во Водовод па да не би можела да дискутираш со членови и по пп.
    Но твое право на избор.

Јас и по сите препреки што сме ги имале низ темите, пак сум пријателски настроен кон тебе.

16. irrelevant

irrelevant Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Зошто администрацијата од водовод не би можела да комуницира со обичен народ?

На Antolinaa и LollySky им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Живин бајач (оние што вадат жива со баење)
    @Ма.нев олабави, друже. Не си интересен.

На candy.cane, SwanMay, Alisa22 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    во аптека ги има,јас дома имам од оној со манометар ама прашував за дигиталните зашто си имам низок притисок а летно време тешко издржувам со тој притисок а сега плус и бремена .... Па да си го носам со себе на работа.

На Ма.нев му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Не ни сакам да привлечам внимание на мене. Општа дискусија си правиме, не се караме и тепаме.
    Како што гледаш и се повлекувам за оваа дискусија.

20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    @Bibi30 провери во џамбо. Јас знам дека таму нема што нема кога и да појдам и за банална ситница или да пратам некого знам дека ќе го најдам нештото.
    апарати со живин столб се тие. Знам дека разбираш само изразувањето во нашиов јазик е некогаш комплициран.
    исклучена му била касата.
    dust де отепа објаснувајќи и на крај не го кажа главното значи без филозофирање - апарат за мерење притисок со живин столб. Како и другите - апарат за мерење притисок со манометар и дигитален апарат за мерење крвен притисок.

На Ма.нев му/ѝ се допаѓа ова.