Палачинки

Дискусија во 'Рецепти' започната од maja8, 17 јануари 2010.

1. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    Ијас правам палачинки,ама не дека ги сакам нешто посебно....може и воопшто да речам дека не ги сакам,ама моиве ги сакаат па подправувам понекогаш :lol:

2. Elena-97

Elena-97 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    2.107
    Палачинки њамњамњаммм!!! ухх ми се пријаде! Јас знам сама да си правам палачинки, али со ваква направа (незнам како да ја наречам :?: ) [​IMG] и супер лесно е. Единствен проблем е што секад го заборавам рацептот и морам да се консултирам со мамичка...

3. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.611
    За палачинки реално е најважно тавчето да е супер. :)
    Јас си пекам по едно Делимано (впрочем, пекам за цел комплет, ама моментално 10 000 ден. за тавчиња ми се недостижни) :D , здравје, кој чека - ќе дочека, сите ќе ве викнам на палачинки извадени од Делимано тавче. ;)

А дотогаш, си имам едно тефлонско, врши работа, солидно е за парите.

Смесата ја правам од око, брашно, едно јајце, малку сол и шеќер, вода, млеко.
    Матам со миксер, повторно од око додавам нешто (обично брашно или млеко, зависи од густината).
    И потоа филувам, дечко ми ги сака понекогаш само си сирење :^) , се чудам малку, ама ок, вкусови.
    Со крем, со мармалад од сливи, со мед и ореви, понекогаш додавам и банана или сега јаготки... варијации има милион и една, палачинките се убава работа и сите ги сакаат, од старо до младо.

Штета што се малку мачни за правење, нон стоп си на нога и им висиш, ама па за љубените и блиските... ќе издржиш. ;)

4. Steff.Unique

Steff.Unique Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    270
    Обожавам палачинки!! Ги правам многу често и на сите им се свиѓаат. Ги сакам најмногу со крем, ореви, банана, шлаг и чоколаден прелив! Мммммммммм мераци... :inlove: Вечер ќе дојде дечко ми на гости кај мене и ќе правам палачинки и на него му се многу допаѓаат. :P
    Еве некои слики за да ви го отворам апетитот и да добиете идеи како да ги припремите и декорирате. :lol:
    Мојот рецепт за палачинки е: 1/2 l млеко, 250 гр. брашно, 3 јајца и малку сол ..само што јас никогаш не ставам сол. :)

[​IMG] - вака можете да му направите на саканиот. :)

На Danni79 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sm1zla

sm1zla Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    307
    На pamelche и mims-89 им се допаѓа ова.
  6. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    обожавам палачинки...кога правам мајка ми ми ја прави смесата, а другото јас :D на пола од палачинката ставам крем, а после редам крукчиња банани, и ја виткам нешто како триаголник :wasntme:

а сум јадела и солена палачинка...наместо крем ставив парченца сирење :!:

7. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    81
    Не сум многу добра во правење, но затоа мајка ми ми ги прави најубави. Ги обожавам благи со се и сешто, а ако се изладени најубави ми се со мармалад од кајсии. :angel:

8. curlygirl

curlygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    521
    Палачинките ги обозжавам и тоа премногу :rofl: .Повеќе ги сакам благите од солените.Затоа постојано ја терам мајка ми да ми прави бидејќи не сум баш добра во правењето :lol: .Најчесто ги јадам со дебел слој од чоколаден крем,а понекогаш ставам и изрендана бискота.Вкусно :P

9. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    2.940
    Баш вчера правев.
    Матам вода со брашно, ставам јајце, малку сол( за да не се лепи тестото) и малце зејтин. После мешам.
    На тавче ставам малку зејтин ( со палома мачкам) дека тефлон има .
    Кога се готови ги сакам само со крем внатре ама некогаш ставам бисквити, банана или што најдам.
    Солена палачинка никако. :!:

10. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.641
    Допаѓања:
    17.437
    Си наравив сега, само нема со што да ги јадам. Така ќе си останат и ќе се фрлат. :@

11. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Ах бре памелче ме изнасмеа :rofl: Купи си кремче,две три бананки и решен проблемот.Или пак ако има некое слатко дома останато од било што.
    Инаку јас обожааавам палачинки.Претежно зимата и правам дека ми е полесно и не толку жешко и мачно како сега.Напорна работа е да се прават палачинките,но на крајот е сепак исплатилива кога ќе ни се влеат во крем,банан,чешничиња и оревчиња во нашите стомачиња :D Еј дојде ова со ритам и рима :wasntme:

12. simpaticnaa

simpaticnaa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    686
    ги обожаваааааам многу знам сама да ги спремам,со nutella ми се најубави ........најдобри сум јадела кај мене дома :D :lol:

13. Divajn

Divajn Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    225
    Нутела и банана, а одозгора шлаг и чоколадо мх мх .. :$
    Ама тоа на времето ..
    Немам јадено кој знае колку време :)

14. Marmalade

Marmalade Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    43
    како функционира направава?да не е за дебели палачинки оние америчките или тенки обични?ја има кај нас??? 8)

15. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.641
    Допаѓања:
    17.437
    Арно ќе беше да имаше отворена продавница ]:) , ќе купев крем.
    Инаку го пројадов мармаладот, морав :lol:

16. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.641
    Допаѓања:
    17.437
    Јас пак. Си правев и денеска, ептен ги погодив :wasntme:
    Ама снемав мармалад сега у 11 и мајка ми ми вика земи со шеќер и цимет, пробав и не би ви препорачала на вас. Ептен одвратно :puke:

17. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.824
    ^ А што не си направи солени?

18. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.641
    Допаѓања:
    17.437
    Не ми текна. :D

19. Elena-97

Elena-97 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    2.107
    За тенки обични, и ептен е лесно и брзо. Побарај низ техно маркет, мојава е ептен стара, уште од пред да се родам најверојатно. А знам и дека ако го користите ова треба да го смените и рецептот малку. Мислам дека се додаваше зејтин, не се сеќавам на двата рецепти за да ги споредам.

20. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Палачинките ни се омилен десерт на мене и дечко ми. Знаеме често да си правиме заедно. Е најубави ми се кога ќе ги премачкам со крем, ќе наросам малку мелени ореви и мелена чоколада (тоа заедно го мешам), ќе наредам парченца киви, па ќе ги замотам. Абе прсти да излижеш. Пробајте, топло ви препорачувам :inlove: :inlove: