Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    По различна програма да не учат децата?! Какво собирање, одземање?! Мојава само броеви учеа, поголемо, помало… сега има некој зачеток на собирање

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Не би требало , иста е програмата.
    Мојов на велико собира и одзема веќе некој период.

На mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  3. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    И мојатa, еве баш сега домашно пишуваше бројот 9. Прво пишуваа до 5,па поголемо помало, па собирање и одземање до 5, итн :)

4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Кај нас се до бројот 5 а тек сега почнуваат одземање,собирање.

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    И кај нас собираат и одземаат до 10, башка до 20 бројат. Шок ми беше и мене, ама тоа е што е. Вежбање си бара дома и со класична и со целодневна. Зошто друго е еден на еден дома, друго е една наставничка на повеќе деца. Не вежбам секојдневно, ама кога гледам дека им оди тешко нешто и кочат, работам за да може да се во тек и да не се изгубат во материјалот. Исто и викенд си седнувам со двајцата (прваче и третаче) и пишуваме, решаваме задачи. Мојава многу добро се снаоѓа, тргната со никакви предзнаења (не ги знае сите букви, не чита, не знаеше да собира и одзема). Задачки со собирање и одземање до 10, сега веднаш ги решава (си брои на прсти :D ). Инаку вежбавме со моливи, боици, бонбони, капачиња, прстиња :D И башка на Малац Генијалац оди месец дена (Малац сезнајко програмата), презадоволна сум и од таму и јас и она (еднаш неделно е, едвај дочекува да отиде):)

На Ano, eli25, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не знам, овие многу побавно одат тогаш. Минатата недела помало, поголемо учеа. Сега гледам почеток на собирање учат. Цртаат како домино коцки, имаат топчиња и да доцртаат колку фалат до бројот кој е зададен. Претходно учеа 2 д, 3 д форми.
    Моево фино се снаоѓа, ама многу чудно како сите различно се стигнати, а тееба исто да движат.
    Со букви ќе почнеле во февруари. Кога ќе научат да читаат не ми е јасно.
    Жениве доста работат со нив. Гледам дека се трудат и дека тоа што го поминуваат во школо го знае. Нашиве инсистираат дека работа дома нема потреба до 3то одд. Нивна работа било тоа. Јас сум едина која зема ранец и книги на детето. Ова во буквална смисла. На родителска денес прв пат им ги видоа тетратките на децата и што учеле. Не ја форсирам, ама следам како ѝ оди.
    Дури ме поправи - не било тетратка со коцки, туку со квадратчиња

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Изгледа нашиве се доста понапред. Он н а почеток ги учеше 2Д, 3Д форми.
    И ние немаме потреба да учиме дома , недела ќе разлистаме само, а инаку сам си бара задачи да решава па му печатиме :)

8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Сите броеви октомври ги земаа мислам, собираат, одземаат ехехеее, 3Д, помало/поголемо се е земено, сега учат парни/непарни броеви.

Додека македонски имаат земено само три букви, коси, прави, полжавчиња тоа се исцртаа мислам уште септември/почеток на октомври. Најмногу ги форсира да раскажуваат, мислам секој час нешто читаат и раскажуваат, па цртаат.

Јас слушнав дека имале некоја "слобода" кога што како ќе предаваат на децата, колку е точно стварно не знам.
    Ама и овде што читам и приватно, изгледа е така, вчера другар ми кажува дека неговото детенце имаат земено 15тина букви, а математика неделава се до бројот 3.
    Броеле до сега и место бројки ставале цртички.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.409
    Допаѓања:
    18.647
    Програмата е иста за сите. Може да отворите на Биро за развој на образованието и да ја видите одделно по предмети. Иако наставникот е должен да ве запознае со истата на првата родителска средба.
    Од планирањата на наставникот месечни и неделни зависи кога која содржина ќе се обработи. Тоа е таа слобода за која зборуваш ти. Затоа се разликуваат,еден наставник смета дека треба прво бројки да учат,друг почнал со тема геометрија.

Според мене во прво полугодие е прерано да се учат буквите. Во прво полугодие децата треба да се поттикнуваат на дијалог, раскажување, опишување итн. Дури кон крај на полугодието би требало да вежбаат графомоторички линии,па од второ полугодие да почнат со буквите.
    Прерано е бидејќи истовремено учат букви и учат читање и пишување. Децата се многу мали,лесно може да дојде до одбивност и фрустрација.

@kukla21 Според моето искуство ,со учење на азбука од февруари до крај на училишна година, 95% од децата научија да читаат. Таман си е тогаш да почнат.

На mariz, eli25, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Бебо твој прваче е веќе?:o

11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Бебето ми е прваче, школарче, јас уште сум во шок, за некој ден и 6ка :doh:

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Нека е само жив и здрав времето лета, ама за мама ќе си остане бебо што има женска:D.
    Јас стваро мислам уште максимум 4 години е :lol:.

На mal.ecka и emkaemka им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас сум задоволна од како им пристапуваат за работа. Воопшто не е агресивно. Многу работи и ги цртаат, оживуваат за да им се попристапни и полесно да ги запомнат. Баш убаво им легнува сѐ, па одат напред.
    Дури и во евидентното ливче не пишува ништо за собирање и одземање.
    Многу им читаат, приказни, сказни, па раскажуваат, што исто ми де допаѓа.

единствено, од целава работа ми е чудно, што ако дете треба да премине од школо во школо?!

На TarantulaA, JoyJoy, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    Програмата е иста, но методите на наставничките се различни. НАшата учителка фаворизира математика дополнително купивме и плус збирки за да вежбаат, раскази учат, а оваа недела прв пат и стихотворба. Моше и возраста не им е спремна з атолку учење нови работи, кога учиме и вежбаме нон стоп с емрда, па се раскажува што се првело дента, концетрацијата ни е мала. може второто полугодие подруго ке биде кога веке ке имаме полни 6 години.

На JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Добро бе, нашава наставничка многу ли брза, не знам што е. И собирање, одземање, букви, па дури почнаа со реченици да пишуваат. Мислам дека е прерано, па и на децава им доаѓа многу.

16. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Реченици? :o Кај ќерче последно во тетратката кога ја донесе дома имаше само црти пишувано, прави криви вакви такви, вчера во учебникот баш гледав боеле топки по делови и песнички им дава да ги научат.. не стигнале уште до буквите, а не па реченици:x

17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Да де, реченици. Јас мислам дека е многу толку форсирање. Не знам зошто толку брзање во ова полугодие особено. И математика, број за број, па мајку му стара може повеќе да вежбаат собирање и одземање до пет, а не одма до десет.

18. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Леле стварно е премногу. Не знам запо така, ја во учебникот математика баш гледав, прво се бројки до 5, па собирање и одземање до 5, па после ваљда е до 10 па собирање и одземање до 10..
    Многу форсирање..

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Затоа пишав погоре дека јас сум наставник дома.

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    Уште не учат букви, туку елементи на буквите.
    Собирање и одземање до 10.
    На родителска учителките кажаа дека системот е мн лош и дека ако некој од нас има влијание да се бори да се смени.
    Иначе нашето одделение биле први за препишување. Во прво одд еј препишуваат.
    Не дека е нешто страшно вика ама тоа е за нас да си знаеме кој до каде и на што да обрнеме внимание и да поработиме. Последно вика им правев на сите различни ливчиња за да не можат да препишуваат.
    Мојава е прва иначе. Прва ги решавала и го предавала ливчето на катедра.
    Почнува да чита зборчиња а и да собира и со двоцифрени. Ваљда е до пристапот и до тоа како објаднуваат.
    Само неќе да одзема..
    И дадов задачи дома да реши со + и - сите со - си ги преправила во + и така ги решила...хахахаха.
    Ама таму си ги решава точно.
    Смешки се... Уште не ми се верува за препишувањево.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.