Првачиња

Дискусија во 'Дете' започната од Snow-Queen, 2 септември 2013.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.010
    Шо викаат погоре, ако чита, пишува, собира и одзема, супер си е. Многу мали тргаат, некои од нив покасно се освестуваат... па дури и да се губело детето во прво одделение, може во 3то да е едно од најдобрите. Иначе ако нема зборови како (со помош, со насоки, се труди итн), најверојатно е во повисоките нивоа. Ако има зборови самостојно, со задоволство, правилно, успешно, итн е во повисоко ниво. Битно е во текот на годината тоа што ви го кажуваат наставничките, за детето да фати ред, да е мотивирано и понатаму за учење... За описново искрено, ич не сум се замарала. Битно да е во тек со програмата, да совладува се што треба...

На Ne znam koj, mal.ecka и eli25 им се допаѓа ова.
  2. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    568
    Здраво девојки, ве молам за некоја идеја за работи што би му биле корисни на прваче, на колешка детето ќе почне прво одделение од септември, па сакаме да ѝ склопиме убав подарок :)

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Земете му убаво шише за вода, подобро една поскапа работа од поише мали, нема зошто да купувате работи кои може и нема да ги користи. Можеби моливче, гума, острилка, такви ситници. Има наставници кои сакаат конкретен бренд на материјали за нивно искористување до максимум, пример во едно одделение кај големото дури и заеднички сите исти купуваа, исти моливи, исти боици, исти фломастери и сите на куп на средина на маса и си зимаат.

4. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    568
    Да и јас гледам да е нешто што ќе му користи, да не е ради реда подарокот. Се сеќавам уште јас кога бев во прво одделение добивавме список со работи и беа некои конкретни брендови/производи :D

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Абе не треба да бараат ама па пример Гиото фломастерите најдолго траат и најлесно се бришат, па полесно им е на наставничките. Во тој смисол. А шише за вода на сите им треба бидејќи водата во вцињата не би ја дала да ја пие дете, па затоа мислам дека е користен подарок.

На Pixi5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    568
    Во право си, ти благодарам многу за предлогот!

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.400
    Допаѓања:
    18.643
    Можете да купите од вежбанките за 1 одделение, темперни бои, пластелин, лепак, фломастери се дел од приборот кој што брзо се троши ,па добро ќе им дојде резерва :)
    https://www.literatura.mk/prvo-odde...ka-1-vezbanka-po-matematika-za-prvo-oddelenie

На Pixi5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Да предложите ранец за прваче, од каде купувате?

9. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    975
    Јас земав од Офис плус од Санторо брендот и е многу убав и цврст. Топло ви го препорачувам на сите.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.301
    Штета што имаат само дезени за девојчиња

11. Leni_

Leni_ Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Знам дека меракот е голем, ама од лично искуство, пар совети па кој сака да примени кој не рипнете го коментарот:

1. Не бирајте ранци со ликови, изненадувачки брзо им проаѓа меракот, што понатурал тоа поарно.
    2. Не купувајте ништо порано, има наставници кои имаат поинакви методи на работа, а ако ептен ви е мерак земете нешто како боици, фломастери, блокчиња...
    3. Не купувајте за во школо скапи боици и фломастери, душа ќе ве боли после 2 недели кога нема да имаат ниедна боичка и фломастер, за 1 тромесечје ќе купите може 10 пати боици и фломастери, купете најефтини што може, за дома купете што ви е ќеф.
    4. Не купувајте скапи шишиња за вода, после 4 купени шишиња сега купив 3 пакети води поединечни зошто џабе купено ми беше шишето многу брзо ги уништуваше а и имавме детенце кое од инат им ги кршеше.

Овие 4 ставки ми се покажаа како најголем шок, ништо не е романтично во прваче и 1 септември како што ние родителите си замислуваме.

На Milobebence, Anturium, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    @AngelOfArh на мојот му дадоа ранец од градинка, ќе му дадат и од општина и пак дозволив баба да му купи еден по мерак (купивме и еден помал :bandit:).
    Да ме прашаш стварно нема за знам да ти кажам за што му се ама ќе се најдат де. Некој за на екскурзија, некој за патување, а може и за до 6то одделение ќе има :wasntme:.

Инаку ти убаво имаш напишано.
    Ама јас секако инвестирам во шише за вода. Е сега ако видам дека не оди работата со саглам шишето и јас би го праќала со тие за една употреба. Ама другото пак ќе се искористи за друга прилика.

Btw моиве "совети" секој нека ги скокне, од неразумен човек ум не барајте.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    Како се адаптираа првачињава,моето ќе биде прво одделение,како јас да почнувам прво се осеќам

На Dejzi.2, Carpe Diem New и TarantulaA им се допаѓа ова.
  15. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    22.692
    Се адаптираат,некои побрзо,некои побавно.Син ми никад во градинка неоден,бев преплашена како ќе биде.Испадна деца кои посетувале градинка многу потешко се адаптираа.со плачење цело прво полигодие.Нас па и наставничките не ни се паднаа нешто да се трудат да се створи адаптибилна атмосфера,и детево беше оставено инстиктивно како му доаѓа.Некад само на клупа да седи.Нексд да знае да се уклопи.Јас многу се трудев со зборење од дома.
    Само позитивна мисла секако.
    А за ранци купување,јас имам спротивен став од @AngelOfArh. Еднаш е прваче,напрајте си го ќејфот и вие и детето.Се памти цел живот.Ја уште си го памтам мојот ранец од прво.Беше со снупи :) За фломастери/бојци,навистина ќе му дојде секоја недела нов комплет,така да во тој дел може да биде поекономично.

На Poppins и Maca Macka им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Меракот е голем и за нас родители за баби и тетки.
    Мојот изрази желба два ранци да има еден со Соник друг со minecraft исто и шишето и кутијата да бидат minecraft секако тоа тетка одма исполни желба.
    Е сега што побара и патики исти такви што ги нема нигде е деуга приказна.

На Sofi.ja и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    975
    Е да, сите се само за девојчиња.

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.781
    Допаѓања:
    145.294
    Од кај купивте Мајнкрафт :)
    Иначе и јас испунувам желби. Можеби лудо е. Ама моите ни купуваа од Грција ранци. Уште имам еден прекрасен со Барби.
    Мојот нема некоја посебна желба. Сите околу се нудат да купат нешто , а мене не ми е верно оти е прваче.
    Еден период без запната за ергономските ранци кои ги носат во странство, ама се откажав. Преголем е за прваче.

На TarantulaA, Bozica1980, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Од Литература.
    Он со тетка му без да знам јас си се договорил а она едвај чека он да изрази желба:D
    Не мие верно и мене и на моменти се губам.
    Денес на работа ни стигна преубав школски асортиман кога рикнав да си плачам:sweat:

На mal.ecka и duffi им се допаѓа ова.
  20. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    587
    Od koj brand ranec ste najzadovolni? Cenive se mnogu od do? Neznam za koj da se odlucam?