Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    14.058
    Значи нема еден соодветен научен доказ дека аспартамот, во количини кои потенцијално можи да ги консумира еден човек во еден ден, е штетен.

Научните студии кои алудираат на неговите канцерогени својства се правени со огромни концентрации кои се еквивалентни на околу 50-60 лименки кока кола.

И не само за аспартамот, туку и за еден куп други супстанции, пример натриум глутаматот има огромен fear mongering базиран на научни студии кои својствата ги испитуваат на огромни концентрации од супстанците или студии кои не ги исполнуваат критериумите за квалитетна клиничка/научна студија.

Па така бидејќи еден лаик, се зафаќа за шокантни и скандалозни наслови, многу од работите несоодветно се толкуваат.

На Angie1432, M&M, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.360
    Допаѓања:
    125.173
    Јас откако се нафрлив цела од Кока кола зеро алергија добив бегам како ѓавол од крст. И онака не пијам многу кока кола.. дали една лименка неделно ...

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.908
    Допаѓања:
    23.742
    Една нова особина што си ја сакам кај мене е отворено да сум безобразна со луѓе кои не ми почитуваат личен простор.
    Ќе дојде ќе праша демек за автобус кога иде или саат и океј, ќе кажеш. Па тоа преоѓа во ти како се викаш, каде работиш, ајде да се запознаеме. Го игнорираш, не прекинува. Некои се осмелуваат и да те пипнат. Па земаш му отеруваш во три лепе цела фамилија до седмо колено, си се тргаш и си тераш со денот дур овој паламуди каде им е културава на младиве.
    Така треба само со вакви.

Оти секогаш бев абе ај не се брукај, ај биди културна, ај може погрешно сфаќаш. Ама јок, некои луѓе не сфаќаат поинаку.

Последна измена: 28 јули 2025 во 22:05
    На Mumoftwo30, SummerGirl, rainbowec и 9 други им се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.042
    Допаѓања:
    130.975
    Шеќерот е она што не можеме баш да го избегнеме оти го има во сè, значи и во она што го сметаме за „здрава“ храна. А, ретко кој критикува колку е штетен.
    Аспартманот го има во помалку производи и поретко го внесуваме, но на големо се драми дека е штетен.
    Е***е логиката... |(

На M&M, senjorita-v и Amellie13 им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.201
    Допаѓања:
    175.881
    Maybe it's just me, ама аспартманот дека е штетен прв пат прочитав тука дека 1) постои и 2) е штетен. Па после тргнав да читам подетално, а не па да има завера против whatever it is. Шеќерот е штетен, ама во мала количина не "убива". Ко и многу работи. Дека не се збора за штетноста на шеќерот е заблуда. Можда оти црпам рецепти од фитнес страни па гледам колку време пакетче (кафеав) шеќер ми седи на рафт.

Додуша чоек ко мене шо често бурна реакција има на засладувачи - шеќер некогаш ми е един извор на блажина покрај природни работи како мед и јаворов сируп. Јадам благо, сакам благо. И ми е голема маана. Среќна сум дека благи пијалоци неќам, газирано па ич. Можда и зато ми е далечен цел овај муабет шо го читам денојве.

Последна измена: 28 јули 2025 во 23:41
    На Srckata28, Космонаут и M&M им се допаѓа ова.
  6. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.515
    Допаѓања:
    43.551
    Е ајде де, ко да мужите немаат газ за ширење. :D

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.419
    Допаѓања:
    16.834
    Имаш друго што можеш да раширеш и отвориш.

Последна измена: 29 јули 2025 во 10:50
    На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.432
    Допаѓања:
    22.151

Ајде ќе стегнам заби за еднаш

На Hoping му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.059
    Допаѓања:
    5.140
    Не е грешка да се чита па и таа книга, битно е какво влијание ќе има на читачот од кој агол ќе ја сфати

На Tropical Heat и Малечка Малинка им се допаѓа ова.
  10. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.059
    Допаѓања:
    5.140
    Кафеав шеќер ти е нерафиниран, нема разлика, ако веќе правиш замена најдобро ти е стевија само проблем е што не сме навикнати на вкусот кој го има таа :)

На theowndemon и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.201
    Допаѓања:
    175.881
    Користам кафеав оти ми е повкусен, нема подлабока причина. Ама пакетчето не знам мувла како не ми фаќа од шо ретко користам шеќер оти е "лош" према фитнес рецепти. То уствари ми беше поентата. Не дека кафеав е подобро.

Стевија цревата не ми крепат. Најголема болка ми е то. Пошто страшно ми се вкусни работи со стевија.

На Realist1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.242
    Допаѓања:
    15.542
    Во Јануари си посакав 3огромни желби. Две се остварија, третата е на пат за остварување! Преблагодарна :inlove:

На HappyMe123, Eunoia, Realist1 и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    2.059
    Допаѓања:
    5.140
    СдК две работи една позитивна една негативна па кога ќе го прочитате ова да има баланс :)
    Од толку глупости годиниве моментално ми е најубаво треба да бидам а мене ми е страв да сум среќен, се некое срање чекам да се случе.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.