Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Значи нема еден соодветен научен доказ дека аспартамот, во количини кои потенцијално можи да ги консумира еден човек во еден ден, е штетен.

Научните студии кои алудираат на неговите канцерогени својства се правени со огромни концентрации кои се еквивалентни на околу 50-60 лименки кока кола.

И не само за аспартамот, туку и за еден куп други супстанции, пример натриум глутаматот има огромен fear mongering базиран на научни студии кои својствата ги испитуваат на огромни концентрации од супстанците или студии кои не ги исполнуваат критериумите за квалитетна клиничка/научна студија.

Па така бидејќи еден лаик, се зафаќа за шокантни и скандалозни наслови, многу од работите несоодветно се толкуваат.

Amellie13 and f.girl like this.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Јас откако се нафрлив цела од Кока кола зеро алергија добив бегам како ѓавол од крст. И онака не пијам многу кока кола.. дали една лименка неделно ...

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Една нова особина што си ја сакам кај мене е отворено да сум безобразна со луѓе кои не ми почитуваат личен простор.
    Ќе дојде ќе праша демек за автобус кога иде или саат и океј, ќе кажеш. Па тоа преоѓа во ти како се викаш, каде работиш, ајде да се запознаеме. Го игнорираш, не прекинува. Некои се осмелуваат и да те пипнат. Па земаш му отеруваш во три лепе цела фамилија до седмо колено, си се тргаш и си тераш со денот дур овој паламуди каде им е културава на младиве.
    Така треба само со вакви.

Оти секогаш бев абе ај не се брукај, ај биди културна, ај може погрешно сфаќаш. Ама јок, некои луѓе не сфаќаат поинаку.

Last edited: Jul 28, 2025 at 10:05 PM
    Gosh, Curious cat, eliesaab and 3 others like this.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Шеќерот е она што не можеме баш да го избегнеме оти го има во сè, значи и во она што го сметаме за „здрава“ храна. А, ретко кој критикува колку е штетен.
    Аспартманот го има во помалку производи и поретко го внесуваме, но на големо се драми дека е штетен.
    Е***е логиката... |(

senjorita-v and Amellie13 like this.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Maybe it's just me, ама аспартманот дека е штетен прв пат прочитав тука дека 1) постои и 2) е штетен. Па после тргнав да читам подетално, а не па да има завера против whatever it is. Шеќерот е штетен, ама во мала количина не "убива". Ко и многу работи. Дека не се збора за штетноста на шеќерот е заблуда. Можда оти црпам рецепти од фитнес страни па гледам колку време пакетче (кафеав) шеќер ми седи на рафт.

Додуша чоек ко мене шо често бурна реакција има на засладувачи - шеќер некогаш ми е един извор на блажина покрај природни работи како мед и јаворов сируп. Јадам благо, сакам благо. И ми е голема маана. Среќна сум дека благи пијалоци неќам, газирано па ич. Можда и зато ми е далечен цел овај муабет шо го читам денојве.

Last edited: Jul 28, 2025 at 11:41 PM
  6. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Е ајде де, ко да мужите немаат газ за ширење. :D