Форумџика на годината

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.951
    Војната е само место кај што се убиваат луѓе кои што не се познаваат, никогаш немале конфликт и стануваат непријатели поради интересите на некој што е на власт за повеќе моќ. Воопшто не те прави војната посилен, секој што се вратил од војна се вратил истрауматизиран и тој и тие дома што го чекат и не знаат дали ќе се врати жив.. Војна кога има не ги собираат само зрелите мажи собираат и деца од 12 години...
    Војна е најлошо нешто што може да му се случи на еден народ..

Последна измена: 10 јануари 2026 во 12:35
    На Adidas888, Tomasa, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.797
    Допаѓања:
    182.329
    Полека почнав да развивам љубов кон постари филмој (иако најдолго време ја немав), и интересно почна да ми е ко ќе видам некој актер и пример не остарел ни ден во 20+ години, или некој шо не го препознавам на право ама I can't put my finger на то кој е точно па морам да изгуглам. :inlove:

На Tomasa, Stark, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Darko90

Darko90 Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    3.851
    Трамп и Путин заедно имаат 200 години, тие не можат шољата да ја погодат кога мочаат а не војни да водат.Позади нив стојат огромни корпорации, со огромни бизнис интереси кои ги прават војните, а овие двајца им се само маскоти, да беше до нив двајца, одамна ќе ги немаше.Ама не е ова тема за овде, да не паметувам многу.

На mKdevojce, Gosh, Mr.Limonko и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.479
    Допаѓања:
    198.876
    Или попрецизно, овака
    upload_2026-1-10_13-23-44.png

На Angie1432, Mr.Limonko, Tomasa и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.204
    Допаѓања:
    26.376
    Него вчера ми излегува рил, за наводен пост каде пациентка приметила дека нејзиниот гинеколог носел оние Мета AI Ray Ban наочари или (ко што сфаќам јас) смарт наочари со вградена камера и вештачка интелигенција кои можат да служат како мапа, да ти кажуваат бои и форми и општо да го опишат просторот околу. И пример може да им послужат на слепи луѓе да се снаоѓаат во околината. Барем тоа е една нивна добра примена.
    Е овде ги носел гинеколог додека ја прегледувал. И може некој до утре да ме убедува дека може и немал лоша намера, али немаш реална причина да ги носиш во ординација или било каде додека приватноста треба да е максимално зачувана. За што ти требаат СМАРТ наочари додека прегледуваш пациент?? За диоптер имаш и обични.
    Во постот жената прашувала што да прави, дали некаде да се жали. Епилогот не го знам.

Стварно убава работа кога технологијата напредува и им помага на луѓето на кои стварно треба. Исто толку морничава работа кога ќе помислиш во која одвратна мера може истата таа технологија да се злоупотреби

На Annath, Gosh, GirlLove и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.090
    Допаѓања:
    82.610
    Ова hard times не мора да значи војна. Војната е најголемото зло што може човек да предизвика и никој не го сака тоа. Hard times може да е нешто друго, на пример, знам луѓе, сега возрасни, кои како деца имале тешко детство и тежок живот поради сиромаштија. Немале сè што сакаат, многу работи им биле ускратени и ете пораснале во добри, скромни луѓе, вредни и чесни, со емпатија и разбирање, тука да помогнат на секој и кои си ветиле на себеси дека еден ден ќе се изборат за подобар живот за себе и за генерациите што ќе ги остават по нив. Од друга страна, good times се оние што имале сè, што биле разгалувани и пораснале во лигуши без осет, без емпатија, без почит кон никого, не важат правила за нив, секогаш имаат некој во фамилија што ќе им среди кога треба, сè им е полно, рамно.
    Ама не треба да се генерализира, има секакви примери, ништо не е само црно или бело.

На Mr.Limonko, Biljarkata и quattro им се допаѓа ова.
  7. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.868
    Ова реченица мислам дека излезе од еден шеик во Дубаи, во смисла како тој го стекнал богатството, и после како неговите синови и внуци не ценат ништо и се слабаци по карактер и си мислат се на тацна е во животот.. :)

На senjorita-v и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  8. pinklipstick

pinklipstick Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    90
    Дел од текстот може и да има смисла, сликата е проблематична и нема везе с везом.

На Gosh и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  9. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    10.391
    Поговорката нема никаква врска со војна :drunk:

Туку зборува за човечката психологија во услови кога ни е удобно и во услови кога мора да се помачиме за да добиеме нешто.

Односно, сиромаштијата и нестабилноста ги тера луѓето да се подисциплинирани, поотпорни и поодговорни.

Додека пак, кога уживаме комфорт и богатство, тој притисок и таа итност исчезнуваат, стануваме поопуштени, помрзеливи, пасивни и нежни :*:

На senjorita-v, Annath, Mr.Limonko и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.886
    Допаѓања:
    15.782
    Кога ќе ми речат "ние вака правевме, па еве што ни фали" "вие така пораснавте, па што ви фали!?"
    Мозок! Тоа ни фали!

Сите сме озрачени, 90% со анксиозност, психички растројства, депресии.. и не, ништо не ни фали бе! Се ни било прекрасно, затоа сеа сме вакви! |(
    Поштедете од глупиве муабети ве молам, зошто нема нешто што не ни фали. |(

На Nausicaa, SummerGirl, Panda00 и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.638
    Допаѓања:
    14.423
    Сестра ми па си мисли дека она е Сенида од што е заљубена во нејзе:emo:
    На муабетов за песнава, правеше свадба во недела и си ја пушташе цело време, дека така почнува.:rofl: “ Во недељу мајка ме дала, за невесту”:music::music:
    :lol::lol:

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Marley

Marley Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    1.191

СДК,.. некој си рекол ај да пробам, па се усрал... :|
    и така,.. а за темава во некоја друга прилика.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.178
    Допаѓања:
    43.652
    Не излегла од шеик, можда ја поврзале со него. Ова е филозофија што ја "објаснува" историјата низ циклуси кои се повторуваат.
    Што не значи дека треба да биде точно само зашто некој си филозоф ја расправал и да живееме во тој менталитет дека траумите и тешкотиите се неопходни за еден човек да се нарече маж. :drunk: Ваљда денес знаеме подобро од тоа отколку да романтизираме тешки времиња.

На senjorita-v, Трагедијаупмм, EvAngelos и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.868
    Па обично то ја прави дисциплината и одговорноста на некое повисоко ниво, веројатно затоа.
    Во денешно време би рекол можеби сме попаметни, пошто имаме достапност на информации на многу начини, а порано пожилави... или шо би рекле вриел тестостеронот во нас. :D

На senjorita-v и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    10.391
    @Angie1432 @Stark Ешкли не е од филозоф, ни толку стара, туку цитат од пред едно 10-15 години од Мајкл Хопф, американски писател.

Со интернет филозофирањата погрешно им ја препишуваат на филозофи, шеици и Груевци :bandit:

А баш како што пишав погоре, не е ни за војна, ни за религија, туку наједноставно за нашата човечка психологија како реагираме во такви ситуации, како општество или индивидуално (пр комфор vs дискомфор):*:

Последна измена: 11 јануари 2026 во 00:06
    На senjorita-v, Angie1432, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.951
    Дисциплината и одговорноста се личен избор не се последица од војна или некоја тешка криза во минатото..

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.868
    Ооо да личен избор се, ама луксузен избор ако можиш или можеле во минатото. :)

Пример хипотетички гледано најчесто што се работело се физички работи, сакал нејќел мораш да станиш наутро и да ја завршиш работата... инаку нема да јадиш.

Сеа малце... е поинаку, секоја чест на исклучоци ама има многу мрзливи луѓе. Че се водам по она глупавото, седи дома џабе и лае дека не работи за минималец од 24 илјади, а 5 пари в џеб нема и пак седи на кафе (му дале домашните ваљда).

На senjorita-v, Трагедијаупмм, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Polyincognito

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.217
    Допаѓања:
    10.391
    @Mr.Limonko @Stark И двајцата сте во право, односно и двете работи може истовремено да бидат вистинити.

Дисциплината е точно личен избор, ама честопати околината/условите одредуваат колку тој избор е лесен или тежок.

Да речеме на моето погоре, тешките услови нема секој автоматски да го направат со посилен карактер, ни па лесните услови секого ќе го упропастат.

Контекстот е важен, ама секако карактерот на крај е пресуден :*:

На senjorita-v, Трагедијаупмм, pinklipstick и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.951
    И тогаш имало луѓе кои што биле мрзи.. Мислиш немало и тогаш луѓе што чекале се од нивните?
    И денес ако сакаш пари, сакал или не мораш да одиш на работа, исто е...
    Избор е сепак и тогаш било избор и денес е, не е последица..

На senjorita-v, Трагедијаупмм и Stark им се допаѓа ова.
  20. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.693
    Допаѓања:
    23.868
    Јас сум малце поинаков растен, дедо ми беше строг таков тип, и сум во survival mode секогаш. :D
    Сметам дека секој човек ако е to the edge би се пронашол станал посилен итн. Заеби филозофирање само ми се прошета една мисла низ глава, ако имам машки деца, че бидам многу строг. :rofl::sweat::muscle:

На senjorita-v, Biljarkata, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.