Форумџика на годината

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.610
    Допаѓања:
    61.431
    Девојката доаѓа од место каде што допирна точка нема со јазикот и културата тука. И од тука некој да го проба истото ќе има силен акцент долго време или ќе грешава/заборава зборови. Многу строго се суди кога кај нас браќава не го знаат добро македонскиот иако се цел живот тука или кога на телевизија зборуваат на дијалект.
    За пофалба е секој што се обидува да го научи нашиот јазик, и Ема и Фин Германецот ми се многу интересни за слушање. Позитива се меѓу нашиве "инфлуенсерки". :)

На Annath, christinnn, Panda00 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. AlmaOculta

AlmaOculta Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    225
    upload_2026-2-2_14-31-25.png

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AlmaOculta

AlmaOculta Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    225
    Види го прикачениот фајл 1013540

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.754
    Допаѓања:
    135.194
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.218
    Допаѓања:
    44.056
    Од извадокот што излезе денес може да се заклучи тоа, ама ако се истражи малку ќе се види дека не е баш така и се работи за студија која била соработка измеѓу Медицински факултет во Скопје и Универзитет Колумбија. Има цела статија на слободен печат, убаво е разјаснетo, има и линк до студијата. Дали има плус во приказната не знам, ама самиот тој исечок е малку надвор од контекст...

На Adidas888 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.038
    Допаѓања:
    276.602
    Оти нашиве во Германија, Шведска, Америка зборат како таму родени да се, па се фатиле за македонски како зборат странци кои се доселиле во земјава :^)

На Annath, pinklipstick, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.039
    Допаѓања:
    16.639
    Што напиша? Се читаш? Ема не знае, ама албанциве супер знаат македонски???? Абе и го знаат и намерно не ти зборат македонски!
    Ема од Кенија, дошла и ти го научила македонскиов јазик, пробува да биде позитивна и впечатлива, ама неее, ние за србиве никогаш ништо нема да кажеме, што 3 збора не ги кажуваат на македонски, а пола сроска естрада во Македонија им настапува, или за албанциве што во наша држава не сакаат да зборат македоснки, и најде тука за Ема да збориш, за некој човек што се потрудил да го научи нашиов јазик???

Абе од секогаш сме биле за осуда кон погрешни, ама од секогаш!

На Annath, christinnn, Mr.Limonko и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.877
    Допаѓања:
    48.324
    Да, ама нашите не водат емисии по телевизии по Германијава.

Девојката може да си отвори ЈуТуб канал, нека збори и на марсовски ако сака, ама за телевизија не е оти не знае да збори македонски. Не го исполнува најбитното начело за професијата, мислам не мешајте баби и жаби. И плус чисто фетишизирање е што е вработена само оти е црна. Али тоа не ви одговара да го кажете.

Ама кај нас се вработуваат и наши шо немаат поим да зборат, па до неа ни дошло ( кажа македончето и продолжи да си свирка испод мустаќ).

Мех.

На Ambitious, christinnn, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.435
    Допаѓања:
    8.098
    Убаво имам пишано. На пример зошто Ема не оди во Германија и Франција и со овој степен на познавање на нивниот јазик да води емисија таму?

Или ако можеш ете, дај ми таков пример.
    И во Германија тие што се од Балканот и Блиски исток исто така не знаат германски, исто како браќава тука.

Така да ти паѓа во вода ова.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.039
    Допаѓања:
    16.639
    Навредата твоја спрема неа "ме напнува" а не дали она е на ТВ или не е, мене не ми менува ништо и онака не ја гледам.
    Ти оправдуваш албанците што не ни го зборат јазикот, као ај бе научени сме на нив ? Не, не сме.
    Или научени сме на србиве што пола држава ја имаат окупирано со концерти, ама никад у живот збор на македонски нема да ни кажат.

На Annath, Mr.Limonko, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.038
    Допаѓања:
    276.602
    Јас немам поима која е и што прави, сè додека не и' дадат вести да води, океј ми е за емисии од забавен карактер.

На Annath, Mr.Limonko, nextredstyle и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.877
    Допаѓања:
    48.324
    Абе океј што тебе ти е, али по сите други стандарди не е. И ако емисијата е од забавен карактер, не значи дека неписмен треба да ја води.

На n.lauda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.038
    Допаѓања:
    276.602
    Буквално ова.
    Директорот не знае дали е директор на метрологија или метеорологија, ама емисија ваљда е ова од забавен карактер, ептен невкусна кон гледачите и јазикот :D

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.038
    Допаѓања:
    276.602
    Ако има кој да ја гледа....

Пак ќе кажам, не знам ни која е емисијава ни која е девојкава, стандарди за забавни емисии не знам каде има - а колку се наши Македонци неписмени, не се трудам ни да се замарам со неписменоста на странци во државава.

Буквално секојдневно луѓе со сериозно образование и функции се тотално неписмени во официјални преписки, не знаат ваљда ни како да сменат латиницата на тастатура...

На Mr.Limonko и theowndemon им се допаѓа ова.
  15. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.901
    Допаѓања:
    183.550
    +1 на ова.

Емисии од забавен карактер не мора да се некако стандардизирани. На крај на ден ако има публика за нешто и на таа публика му е забавно - емисии од забавен карактер си ја исполнале целта. Дури и забавни емисии шо сме имале низ минатото колку често биле на некој дијалект или со србизми и сл. Едноставно има публика за то, и тоето.

Би се согласила дека можда поарно да имаше (а, можеби и има) јутуб канал, тик ток и слично, ама да бидиме реални, заработка кај нас и Америка од такви платформи е значително помала, башка колку дискриминација би имала да најди irl работа. Сте спомнале дека е "фетиш" и дека доби работа ваква само зошто е црна. Веројатно е точно, ама јас вервам дека се нормализира нешто само ако сме изложени на то нешто. Сега е нешто "ново" и нешто не до сега видено, ама во иднина ќе е нешто шо нема да се доживува ко чудно на тв.

Вести, прогнози, "сериозни" емисии - би разбрала да не збора некој добро јазик и то да е проблем. Би ми сметало и мене.

На Mumoftwo30, pinklipstick и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.038
    Допаѓања:
    276.602
    За болдот - нормално, ни ти ни јас не би збореле на дијалект во таква средина, како што и пазам кога не сум во лабава средина да се изразувам и писмено и усмено литературно.

На форумов ги забавувам широките народни маси како ќе ми дојде, на пример :D

На Mumoftwo30 и theowndemon им се допаѓа ова.
  17. Alizée10

Alizée10 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    481
    Нов бунар копај во стариот не плукај. Може ќе дојде ден повторно да пиеш вода од него.

На Dekoo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dekoo

Dekoo Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.135