Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.068
    Допаѓања:
    136.675
    Ние преведуваме во зависност од контекстот.
    Во општ контекст е зајакнува или засилува.
    Во правен контекст е овластува или ополномоштува.
    Во психолошки контекст е оспособува или охрабрува.

На tambelina и Најубаф на свет им се допаѓа ова.
  2. Најубаф на свет

Најубаф на свет Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2025
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    249
    Не.

Empowered e процес/трансформација, powerful е веќе стекнато/вродено.

Посоодветно би било се чувствувам просветлено/зајакнато/посигурно/поцврста (уште си во фаза на промена и одиш кон целта).

Empowering е процес на промена кој не е завршен.

Да се надополнам. Членката погоре дала добар збор „охрабрена“ (јас го употребив „посигурна во себе“ што би значело исто).

Последна измена: 6 април 2026 во 14:18
    На Mumoftwo30 и tambelina им се допаѓа ова.
  3. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.585
    Допаѓања:
    4.307
    Не умревме ама јас фатив замастен црн дроб од мрсно пржено и глупости што јадев одреден период сменив исхрана го одмастив дробот мада знак прашање и здравово колку е здраво сепак има разлика и повеќето имаат стеатоза а немаат појма и така некој наеднаш го акнало нешто се се собира со тек на време и тоа е

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    18.870
    Ја немав страв, уопште не се потресов.
    Не знам како за нешо се потресувам, за нешо ни малце.

Сеа не ко кола де, има некое посебно чувство коа полетува :rofl:
    А после ми е попријатно од со кола, нема трускања по пат :rofl:

Е за турбуленции не знам :worried:

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.068
    Допаѓања:
    136.675
    Јас од една страна мислам дека ептен ќе се тресам (паничарска природа, јбг) кога ќе дојде ред прв пат да се качам во авион. Од друга страна па мртва ладна си бев на ептен косо и нагло вртење на автобус (за да избегне идиот во кола, за влакно) дур некои завриштеа и можда нема да се тресам и горе. :rofl::rofl:

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.696
    Допаѓања:
    62.278
    Еднаш кога ќе се помини тоа прво летање во авион, потоа буквално ништо нема да значи, како секое друго превозно средство. Најдолго што имам летано е 4+ саати во еден правец, буквално заборавив дека сум во авион всушност. :D

На nextredstyle и Mrs. right им се допаѓа ова.
  7. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.024
    Допаѓања:
    10.123
    Авионот е најбрзо средство, буквално нешто најсофистицирано шо го има постигнато човекот. А и притоа важи за најбезбедно од поглед на антропогени фактори како "нема сообраќајки" пошто е во воздух.

Но, сепак самиот факт дека си 10.000 метри во воздух сам по себе не делува баш така толку комотно. Сепак е направен од обичен лим како и кола, автобус, едноставно шо рече еден чоек конзерва. Буквално како конзерва преполна со електроника. Негативна страна на авионите е тоа шо шансите за преживување се 0%, во ретки случаеви 00.001% бидејќи од воздух паѓа директно без разлика временски услови или дефект. Најголема причина за пад на авионите е дефект, бидејќи е материјален производ со ограничен рок на траење. За разлика од кола, автобус, брод, луѓе преживеале. Дали со помош на воздушно перниче, дали со помош на нешто друго, преживеале. Исто од мотор паднале, од брод преживеале, ама од авион тешко.

Да гледаме на позитивната страна, бидејќи се софистицирани и сепак контролирани од земјините радари шо дава олеснително чувство но истовремено и не треба да "легализираат" толку како комотни средтва.

Последна измена: 6 април 2026 во 17:08
  8. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.171
    Допаѓања:
    4.199
    Додека те читав едно 2-3 пати ми се пресекоа нозе, паник атак, така да, не сум летала нема ни да летам. :shake::tmi:

9. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.024
    Допаѓања:
    10.123
    Не, не треба да ти биде паник "атак" но убаво е да се има во предвид дека сепак е материјален производ, тоа и често го кажуваа на AirCrash Investigation на National Geographic, дека најголема причина за авионски несреќи е човечкиот фактор а и самиот производ кој е всушност антропогено средство создадено од човекот. И како второ е тоа шо на огромна висина крилата често знаат да замрзнат па ротирањето е отежнато.

И трето е тоа шо се вози со "авто пилот" исто ко електрична Тесла, па глеаме колку е Тесла способна да управува сама а не пак авион :)