Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.955
    Допаѓања:
    15.169
    Немам против ниту еден дијалект на македонскиот јазик. Всушност дијалектните говори се непроценливо богатство на еден јазик, и показател како тој се развивал и еволуирал со текот на времето и географската распределба.

Бидејќи се спомна скопскиот дијалект, мене ми е смешно што скопјани мислат дека всушност тој е еквивалентен на литаратурниот говор/јазик. :rofl:
    Уште посмешно ми е што луѓе кои од периферијата се преселиле во Скопје, почнуваат да говорат скопски дијалект, а тврдат дека зборуваат литературно. (facepalm)

На Buttermilk, mKdevojce, christinnn и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Medea.

Medea. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.631
    Па во Скопје се зборува литературно не сфаќам што има тука смешно.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    3.626

Еве, јас сум скопјанец и не мислам дека скопскиот е еквивалентен на стандарден говор, Се согласувам со тебе дека дијалектите се богатство на еден јазик, и од него произлегол и стандардниот. И дополнително, мислам дека сленгот, аргото, уличниот говор, социолектите, идиолектите, се богатство на јазикот, но, СЕКОЈ треба да знае и да умее да зборува стандарден јазик (литературен избегнувам да користам, затоа што може да се смеша со книжевен често, затоа стандарден) во соодветен контекст, сообено ако е човек што треба да покаже знаење (има таква професија, има соодветна функција, му е дел од неговата личност, или изразување) и сака да е пример и за луѓе кои треба да знаат да зборуваат, во соодветен контекст. Се согласувам и дека на ваков форум не мора да е норма.

Не мислам дека се проблем мали разлики во прозодија, членување, интонација на луѓе што доаѓаат од различни делови од земјата, или се странци и луѓето го доживуваат како „дијалект“. Дури ми делува и симпатично, мене лично.

Неверојатно е колку е богат македонскиот јазик, и има многу еквиваленти и решенија за терминологија за која мислиме дека нема превод.

Најголемиот проблем, според мене, е што мислиме дека ако зборуваме како Германец, Англичанец, Французин, Кинез „без акцент“ сме постигнале многу, а забораваме дека дури и нашите деца да живеат во соодветните земји повторно ќе имаат потекло од Македонија, и нивните родители исто така би зборувале македонски. И не гледам зошто ова би било противречност, може некој и да е хиперглот и пак да го знае стандардниот македонски јазик, нека не го зборува секој ден активно. Така, се стекнува и метајазична свесност, развиваш способност за артикулирање, аргументација, и меморија, затоа што мајчиниот јазик не е само средство за комуникација туку и алатка за размислување.

На Малечка Малинка му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Waverly Raven

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.955
    Допаѓања:
    15.169
    Aј ај ај :rofl: :rofl:

5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.750
    Допаѓања:
    26.671
    Ако мислиш на сленгот, да, не е. Меѓутоа во реалност не постои скопски дијалект.

6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    62.731
    Денес како ден на македонскиот јазик и азбука, убаво е да се повтори на кои наречја е базиран македонскиот литературен јазик. :)

П.С. нема побесмислено нешто од расправање за дијалектите на сопственикот јазик.

На M.B., Buttermilk, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.053
    Допаѓања:
    25.355
    Е како не постои?

8. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    5.070
    Не значи дека ако Скопје е главен град по дифолт се потекнува од него.. :drunk:
    Ниту пред сленговите скопскиот дијалект не звучел како стандардниот, скопскиот не е ниту земан предвид за стандардниот..
    Стандардниот македонски јазик е базиран на централниот дијалект (велешк, прилепски, битолски).. Скопскиот припаѓа на северната група на дијалекти..

Не ми смета ниту еден дијалект, некои ми се смешни исклучиво само поради тоа што прв пат слушам нешто што некој го изговара поинаку...

Ама многу ме нервираат луѓе што се фрлаат дека се нешто повеќе само затоа што живеат во одреден град.. Сами се нафрлија скопјани, што чисто се сомневам колку од нив се староседелци таму, џабе се се нафрливте така, не сте толку битни..

И кога сум тука поздрав до сите од Прилеп, Битола и Велес што не се нафрлија дека се повеќе од другите само затоа што од нивните дијалекти потекнува стандардниот јазик..

Само доказ дека скопјани се тие што се нафрлат најмногу и ги хејтаат другите..
    Од Прилеп треба да се фалат ако е така се од нив потекнува и дијалектот и првите пушки таму пукнале. :rofl:

Последна измена: 5 мај 2026
    На Buttermilk и Raven22 им се допаѓа ова.
  9. Moon&me

Moon&me Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    192
    Грат
    Се надевам намерно го напиша така,иначе ќе добијам срцев застој дур сеа :D

На Gosh и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  10. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    5.070
    Најверојатно пред втора светска мисли дека скопјани не знаеле да зборуваат, или биле неми, пред да се воведе стандарден јазик, па поле почнале стандарден и сега си вовеле сленгови.. :^)

11. Waverly Raven

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.955
    Допаѓања:
    15.169
    Јас мислам убаво е и да се развие една ваква дискусија, баш симболично… :party:

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    19.103
    Охридски ми е секси. Можда ради езерото, не знам.

На Buttermilk, Waverly Raven и f.girl им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.223
    Допаѓања:
    137.391
    Само да знаевме да разговараме културно. :D

14. Waverly Raven

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.955
    Допаѓања:
    15.169
    Не ќе да е заради езерото… :wasntme: :D

На FriendOfDorothy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    5.187
    Допаѓања:
    17.635
    Литературно? Ау, колку само не. Они во „сè“ се супериорни, ама ова им е баш слаба страна.

На Buttermilk и Малечка Малинка им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.750
    Допаѓања:
    26.671
    Епа кој дијалект е? Сленгот не е дијалект. Јас колку што знам, не пости скопски кој се разликува од литературниот, нема некои посебни зборови и акценти.

17. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    10.225
    Иако кажав дека битолскиот ми пара уши, тој заедно со прилепскиот и велешкиот се основа за создавање на македонскиот јазик. Затоа што најмалку имале влијание од соседите. Скопскиот не е ни приближен до овие, но е прифатен за ,,литературен" затоа што сите институции се концентрирани токму во Скопје, па прифатливо е тој да се користи во изразување.

На Raven22 и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    10.225
    Скопски:). Постои буквално Скопски дијалект.

На KuklickaSk, Srckata28 и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.750
    Допаѓања:
    26.671
    Како се разликува од официјалниот литературен? Дај некои примери да разберам.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    10.225
    Затоа што правиш разлика меѓу сленгови и дијалект. Сленговите, жаргоните го прават дијалектот. Ние често користиме ,,у". Пример, ќе одиме ли у кино. Често користиме, што збориш, наместо зборуваш. Кратиме. Исто така, голтаме букви. Пример, шо е бе?, чоек не ми збори?, итн.

Деталите го прават дијалектот.

На Waverly Raven, pinklipstick, Srckata28 и 2 други им се допаѓа ова.