Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.910
    Допаѓања:
    64.118
    Буквално. Јас живеам сама и едно пазарење секако ми е барем 1000 денари, повеќе ако купувам нешто друго за по дома, како шампон, детергент и сл. А пазарам 2 пати неделно секако. Ете ја математиката. За двајца или цело семејство каде каде повеќе е. А сакаме и поздрава и разновидна храна да јадеме.

На GirlLove, ladyineon, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.794
    Допаѓања:
    19.537
    И ние шо не сакаме здрава храна ни е ептен се поскапено тоа пивото, скарите, месиштата, нафори мафори се е уџум фатено со цените :(

На Mumoftwo30 и Amellie13 им се допаѓа ова.
  3. Dekoo

Dekoo Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    1.619

Абе искрено не ми смета да се пердашат кога нема работа, ама да идам на ургентно у 5 сабајле, да плаќам такси од пичкевац пошто окото ми е затворено од инфекција и да нема Д Е Ж У Р Е Н доктор на кој што пази, му се плаќа истото повеќекратно (ко што знам ја бар) па налет ..

4. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    8.817
    Една тик токерка у своето видео за ритуал пред спиење, вели: прво облакам пижами.... :^)
    :rofl: :rofl: :rofl:

На Wellwell, M&M и GirlLove им се допаѓа ова.
  5. Alek90

Alek90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2024
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    815
    За 1 човек кој си готви дома и добро планира, со 9000 ден со оризот може јунешки бифтеци (1500ден за кг) да јаде 2 пати месечно

А ти колку често купуваш шампон?
    Бидејќи се работи за машко што трошело 9000 денари, пример ние еден шампон од 300-400 денари ни трае 6 месеци и тоа ако има коса, ако нема коса не ни троши на шампон.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    3.081
    Конјуктивитис не е итен случај. Си можел да почекаш и кај матичниот да си отидеш во 8 часот. Во Германија ќе те остават 4-5 саати да чекаш дури и да нема работа за да не доаѓаш кога не си итен случај на брзата помош.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.584
    Јас не можам да ги сфатам луѓето кои сакаат да даваат 400 евра кирија секој месец, а не ги даваат истите пари пример за кредит да отплаќаат и да си купат нешто свое.

На SummerGirl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  8. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.129
    Допаѓања:
    25.816
    Леле ова македонското, колку да се каже нешто.

400 евра делеле на 3 дела, ко прво. Потоа, зошто да си купи нешто свое ако е студент и сака после да се врати во својот град? Или општо ако збориме, не секој сака да се задолжува на долг рок, или пак чекаат брак за да заедно инвестираат со партнерот... како да е едноставно да се купи стан.

На Witchy-style, Amellie13 и boo3 им се допаѓа ова.
  9. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.584
    Не зборувам за делење кирија со други цимери, секако дека не. Или за студенти. Туку за човекот што земал 55.000 денари и плаќал кирија од 400 евра.

Зошто да чекаш на партнерот? Каква инвестиција? 5 години по 12 месеци, по 400 евра, тоа се 24.000 евра. Зошто па тие пари да не се инвестираат?

На ArabellaStarfall, MeowMeow, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.608
    Допаѓања:
    18.688
    А тоа што за да купиш свое ти требаат од старт мин 15. - 20.000 еур? Па банката сака и хипотека плус како гаранција, а ти ја немаш и таа можност... или сè уште немаш сигурна и стабилна работа која би ти била гаранција на долг рок дека ќе имаш од што да ја плаќаш таа рата од 400 еур?

Лесно е да ја направиш математиката толку по толку толку ама во реалноста работите изгледаат различно.

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.584
    55.000 денари не ми личи на некој што нема стабилна работа.

Сори ако го повредив балканското во вас, ама мене ми е така пологично и поприоритетно.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dek0

Dek0 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2026
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    115
    За каква стабилност разговарате со плата од 900 евра на денешницава?
    Кој пари да ги вложи во стан од тука? Дали сте сериозни?
    Ги имате видено цените на квадрат?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.608
    Допаѓања:
    18.688
    Балканското е твоето. 400 евра за кирија се фрлени пари а 400 евра (пола од платата) месечно камата на банката за ратата за стан не се.

На eliesaab и Srckata28 им се допаѓа ова.
  14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.910
    Допаѓања:
    64.118
    Реално, голем влог е да отплаќаш кредит за стан како сам човек, тоа е долгогодишна инвестиција, не само од денес за утре. На многу што живееме сами под кирија би ни било голем товар да отплаќаме рата за кредит секој месец. Можеби ќе стасува, но сѐ друго ќе се скрати. Некој би рекол епа ќе се стегниш, но зошто? Животот треба и да се живее, не само да работиме за кирија, сметки и рати од кредит. Не мислам на нерационално трошење тука, но имање живот. Зошто да се стегам 20+ години?

Имам среќа што киријата ми е релативно ниска за денешно време. Можеби многу не би се согласиле со мене, но како сама не би правела такви големи инвестиции. Со стабилен партнер да, би сакала да вложуваме во нешто свое заедничко, друго е со две плати. Нешто треба да ми следува и од моите. Но како сама, сакам да ја имам слободата. Што ако ми текни дека не сакам повеќе тука да живеам или ми излези прилика за нешто друго?
    Ако ми беше платата навистина голема можеби и ќе размислев да вложувам во живеалиште. Но вака, не се исплаќа. Тоа е Македонија, и не ми е чудно сами луѓе да не сакаат да вложуваат во живеалиште.

На eliesaab, Raven22, Sukbob и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.129
    Допаѓања:
    25.816
    Кажи ми дека си наследила стан / куќа без да ми кажуваш дека си наследила стан / куќа. :D

На Bezimenka90, Wellwell, AlmaOculta и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Dekoo

Dekoo Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    1.619

Инфекција од заб :)

17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.650
    Допаѓања:
    43.740
    Два пати месечно месо да јаде?

На Angie1432, Raven22, MiloMalo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Alm.

Alm. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.584
    Ок, тебе многу те почитувам знаеш и самата :D

Немам ништо против јас млади луѓе што сакаат да се осамосталат и си плаќаат кирија, тоа треба да биде отскочна даска нели. Ама, ако имаш стабилна работа (како во случајот тој што зборува за другар му, со плата од 55.000 денари, зошто реално каква и да е е натпросечна во Македонија), и бираш да даваш секој месец 400 евра, стварно мислам дека се залудно потрошени пари, наместо да ги инвестираш истите. Не знам, мене искрено да треба да давам секој месец 400-500 евра за кирија, исто ќе ми треба некаква гаранција и стабилност за работата.

Сеуште немам, ама и покрај тоа што можеби ќе наследам еден ден, одлучив да ги вложам истите пари за кои ги зборуваме за да не ми пропаднат. Ако треба да давам 300 евра кирија, плус сметки, не ми е иста математиката.

На Mumoftwo30 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  19. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.129
    Допаѓања:
    25.816
    Но, не се залудно потрошени пари. Некој нуди живеалиште, ти го плаќаш додека ти го треба. Како можат да пропаѓаат парите, ако ти добиваш нешто од тоа...

Не дека е идеално да ти е некој друг газда, ама не е ни идеално да земеш кредит во 20ти и да го исплаќаш додека си жив. Не сакаат сите статични животи, не сакаат сите да се на иста работа цел живот заради стабилност и затоа што мораат да отплаќаат кредит.

На страна што познавам луѓе со огромни плати што сакаат да купат стан, но не можат затоа што е прескапа иницијалната сума која треба да ја платиш. Ама океј, размислувај си наивно.

На Peperutce6 и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.789
    Допаѓања:
    11.652
    За да купиш стан прво ти треба почетен влог, ако немаш почетен влог ќе треба да земеш потрошувачки + станбен кредит што многу млади луѓе го прават тоа. Со 55 илјади ратата со два кредита ќе ти е минимум 30 илјади по моменталните цени на станови по квадрат. Многу е тешко сам човек сега и гарсоњера да земе а да не зборуваме за поголем стан, да речам па и невозможно.

Ние со дм живеевме 2 години под кирија, се стискавме, собиравме пари, и пак на крај немавме доволно пари за учеството, а не па еден сам човек. Во неговиот случај подобро е да плаќа кирија додека не се одлучи со партнерката да купат нешто заедничко затоа што како сам човек многу многу тешко е да исплаќаш толкава рата за стан, кажувам од сопствено искуство како човек што на 24 години си купи стан.

На Mumoftwo30 и Srckata28 им се допаѓа ова.