I jas e nosam mojava nisko od pocetok i za zal mi se skrati cerviksot pa sum so serklaz. Ama toa ne mora da znacit nisto imat mnogu sto cela bremenost gi nosat nisko pa supper terat do kraj. Bitno e cerviksot da e dolg kolku sto treba za nedelite
Се извинувам уште ова да прашам Од кога почна да ти се крати цервикс? И која недела ти ставија серклаж? И имаше ли некои симптоми? Болки, крварење?
Mene od 18 mi primeti dr deka mi se skratuvat cerviksot za na 21 nedela da mi bidit samo 20 cm i trebase iten serklaz. Nemav nikavi simptomi voopsto , voobicaeno i se nemat simptompi dur ne e skrateno pod 15 ama mene deka maticniov mi merese sekoja vtora nedela od 16 navamu odma mi dade terapija pa mislam deka i od niv ne sum custuvala ni bolki ni nisto drugi, primav utrogestan vaginalno 3 pati na den i po 6 apcinja dnevno magnezium. Ne se dvizi mnogu denovive nema nisto da se slucit za 2 nedeli posle meri si cerviks pa ke vidis sto ponatamu. Ne se plasi ne e nisto strasno imat resenie za sve sega fala na gospod
Devojki vie sto ste so po iskustvo so serklazite kazete mi 24 cm cerviks vo 28 nedela e mnogu kraten? Pred dve nedeli mo bese 30 i se opustiv nis doma nesto da sreduvam alista i etee deneska na kontrolla 24 bese pa odma mi zabrania sve. Se molaam barem 34 nedela da stignam.
Ако ти е за утеха мене ми беше 10мм во 23 недела. Веќе 9 недели јадам во кревет и станувам само за вц на лекар еднаш на 2 недели. Мене ми рекоа доктори дека додека не дојде под 15 мм се пробува прво со мирување и терапија да се спречи да прогресира.
И мојот цеевикс во 20 недела беше 30мм и јас се опуштив ептен некако, се движам низ дома, по 100 пати станувам, седнувам,седам во двор, утре сум на контрола па се загрижив сега што ве читам. Се надевам дека е ок.
Se nadeva kaj tebe da e razlicni ama jas bev takva bev na kontrola cerviksot mi bese 30 cm i jas se opustiv se dvizev niz doma i ored 3 dena na kontrola ko bev 24 i me polude dr . I sega sum pak na strogo miruvanje ((
Почнав да се паничам и јас читајќи ве, мене докторот на последната контрола сам ми кажа дека можам низ дома по малку да се придвижувам. Го прашав баш дали смеам да станам до кујна за доручек да си спремам, бидејќи од сабајле сум сама дома, ми рече можеш без проблем. Е сега кога маж е дома, освен до тоалет ретко да станам за нешто друго, ама до дека сум сама морам. Се надевам не е проблем, на контрола сум дури на крај на месецов.
Jas sum vo cetvrtok skopje pak za 3 skrining pa ke pisam sto ke mi vikat oti ke mi izmerat i cerviks da vidat koga moza najkasno da mi gi davat inekciite za zreenje
И мене така ми рече докторот, слободно да се движам дома да не лежам цело време, да не се форсирам, да не пешачам долго и да не кревам тешко. Се надевам дека е ок, незнам матичнста дали ке ми измери цервикс утре, до сега не ми мерела, кај Димчев сум на контрола дури за 6 недели во 28 недела ми рече.
Devojki vie sto imate serklaz , dali vi se slucilo nekogas da ve zabolit bas mestoto od serklazot. Deneska cesto sim pojdena vo wc i bas ko ke sum sednata tuka custuvam prvo edno kako tezina na cerviksot tamam ko da mi turkat nesto od vnatre i me bolit ama cystubam deka bilkata mi e nadvoresna od cerviksot bas kaj sto bi bil konecot… vi se slucilo i na vas nesto vakvo? Bas me zagrizuvat. 29 nedela sum pa vika da izdrzaa do 32 barem
Јас бев предмалку на лекар, ми рече сета болка и притисок што ги осеќам дека се од бебето, многу ниско е доле, и постелката е преку грлото, ми рече допрва дека ке ме боли како ке расне бебето. Појди на лекар ако ти е мисла, нека те видат на дежурен.