Серклаж

Discussion in 'Бременост' started by Bela-30, Sep 30, 2014.

1. Joraa

Joraa Истакнат член

I jas e nosam mojava nisko od pocetok i za zal mi se skrati cerviksot pa sum so serklaz. Ama toa ne mora da znacit nisto imat mnogu sto cela bremenost gi nosat nisko pa supper terat do kraj. Bitno e cerviksot da e dolg kolku sto treba za nedelite

H.VAGA likes this.
  2. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се извинувам уште ова да прашам
    Од кога почна да ти се крати цервикс? И која недела ти ставија серклаж? И имаше ли некои симптоми? Болки, крварење?

3. Joraa

Joraa Истакнат член

Mene od 18 mi primeti dr deka mi se skratuvat cerviksot za na 21 nedela da mi bidit samo 20 cm i trebase iten serklaz. Nemav nikavi simptomi voopsto , voobicaeno i se nemat simptompi dur ne e skrateno pod 15 ama mene deka maticniov mi merese sekoja vtora nedela od 16 navamu odma mi dade terapija pa mislam deka i od niv ne sum custuvala ni bolki ni nisto drugi, primav utrogestan vaginalno 3 pati na den i po 6 apcinja dnevno magnezium. Ne se dvizi mnogu denovive nema nisto da se slucit za 2 nedeli posle meri si cerviks pa ke vidis sto ponatamu. Ne se plasi ne e nisto strasno imat resenie za sve sega fala na gospod

4. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Ти благодарам многу

5. Joraa

Joraa Истакнат член

Devojki vie sto ste so po iskustvo so serklazite kazete mi 24 cm cerviks vo 28 nedela e mnogu kraten? Pred dve nedeli mo bese 30 i se opustiv nis doma nesto da sreduvam alista i etee deneska na kontrolla 24 bese pa odma mi zabrania sve. Se molaam barem 34 nedela da stignam.

6. anngelique

anngelique Популарен член

Под 25 се рачуна за краток колку што знам јас.

7. teddy85

teddy85 Истакнат член

Моето беше толку минус плус кога како.Ама одмарај и ќе издржиш.Дури и пократко беше 21-23

8. Joraa

Joraa Истакнат член

Lezam aman sega i od krevet ke jadam :((.. kako pomina ti kolku stigna vaka?

9. Verce28

Verce28 Истакнат член

Mene vo 28ma nedela mi bese 21mm, i si drzese, odmaraj samo i ke izdrzis :)

teddy85 and Joraa like this.
  10. anngelique

Ако ти е за утеха мене ми беше 10мм во 23 недела. Веќе 9 недели јадам во кревет и станувам само за вц на лекар еднаш на 2 недели.
    Мене ми рекоа доктори дека додека не дојде под 15 мм се пробува прво со мирување и терапија да се спречи да прогресира.

Verce28 and Joraa like this.
  11. macalavica

macalavica Популарен член

И мојот цеевикс во 20 недела беше 30мм и јас се опуштив ептен некако, се движам низ дома, по 100 пати станувам, седнувам,седам во двор, утре сум на контрола па се загрижив сега што ве читам. Се надевам дека е ок.

12. Joraa

Joraa Истакнат член

Se nadeva kaj tebe da e razlicni ama jas bev takva bev na kontrola cerviksot mi bese 30 cm i jas se opustiv se dvizev niz doma i ored 3 dena na kontrola ko bev 24 i me polude dr . I sega sum pak na strogo miruvanje :(((

13. purple..m

purple..m Популарен член

Почнав да се паничам и јас читајќи ве, мене докторот на последната контрола сам ми кажа дека можам низ дома по малку да се придвижувам. Го прашав баш дали смеам да станам до кујна за доручек да си спремам, бидејќи од сабајле сум сама дома, ми рече можеш без проблем.
    Е сега кога маж е дома, освен до тоалет ретко да станам за нешто друго, ама до дека сум сама морам. Се надевам не е проблем, на контрола сум дури на крај на месецов.

14. Joraa

Joraa Истакнат член

Jas sum vo cetvrtok skopje pak za 3 skrining pa ke pisam sto ke mi vikat oti ke mi izmerat i cerviks da vidat koga moza najkasno da mi gi davat inekciite za zreenje

purple..m and macalavica like this.
  15. macalavica

И мене така ми рече докторот, слободно да се движам дома да не лежам цело време, да не се форсирам, да не пешачам долго и да не кревам тешко. Се надевам дека е ок, незнам матичнста дали ке ми измери цервикс утре, до сега не ми мерела, кај Димчев сум на контрола дури за 6 недели во 28 недела ми рече.

purple..m likes this.
  16. anngelique

Од 28 до 34 недела се даваат инекциите мислам :)

Joraa likes this.
  17. Joraa

Joraa Истакнат член

Devojki vie sto imate serklaz , dali vi se slucilo nekogas da ve zabolit bas mestoto od serklazot. Deneska cesto sim pojdena vo wc i bas ko ke sum sednata tuka custuvam prvo edno kako tezina na cerviksot tamam ko da mi turkat nesto od vnatre i me bolit ama cystubam deka bilkata mi e nadvoresna od cerviksot bas kaj sto bi bil konecot… vi se slucilo i na vas nesto vakvo? Bas me zagrizuvat. 29 nedela sum pa vika da izdrzaa do 32 barem

18. macalavica

Јас бев предмалку на лекар, ми рече сета болка и притисок што ги осеќам дека се од бебето, многу ниско е доле, и постелката е преку грлото, ми рече допрва дека ке ме боли како ке расне бебето. Појди на лекар ако ти е мисла, нека те видат на дежурен.

purple..m likes this.
  19. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

17г.н цервикс 37мм.
    Дали е ок со оглед на тоа што не добив никаков совет од матичната

20. Joraa

Joraa Истакнат член

Utre sum skopje na kontrola pa ke izdrza do tamu , fala ti