Ако не сте го гледале видеото, топло препорачувам...се разбира, за оние кои ги интересира Жижек и неговите филозофии, во случајов на тема среќа. Вели, луѓето не сакаат, не мечтаат вистински да бидат среќни. И, тоа е добро....според него. Среќата е неетичка категорија, бидејќи, ние луѓето ја поврзуваме со страдање. Во смисла, за да бидеме среќни, ние сме подготвени и да страдаме за да го добиеме тоа што го сакаме,а кое пак, не вистински го сакаме. Класичен пример кој го дава.... женет е со некоја со која односите им се студени и решава да има љубовница. И, во целиот период тој „сонува“ си замислува како единствениот проблем му е жената. Само кога би исчезнала жената, тој би бил пресреќен.. би се отворил сосема нов живот за него. Но, вели, секој психоаналитичар би ви кажал дека, всушност, многу почесто се случува да, кога жената ќе го напушти мажот, тој да ја напушти љубовницата - наместо да заврши со неа, да ја ожени, како што и впрочем посакувал нели. Причината за тоа, според Жижек е што, човекот само мисли дека вистински го посакува тоа...дека тоа би било неговата среќа. Но всушност, во тој момент тој сфаќа дека тоа што вистински си сакал не е љубовницата, туку поскоро е самата помисла за неа...како некој далечен објект кој ќе го посакуваш, за кој ќе сонуваш...ама не сакаш вистински да го имаш..на местото на жена ти. Дали сум среќна? ...имам кратки моменти на среќна и долги временски интервали на..отсуство на среќа. Не можам да го речам несреќа. Баш ... се додека посакувам нешто (нештото е било што) и имам цел,далечен објект за кој сонувам - да. Штом стигнам до него..не знам што со него, не знам што со себе. За разлика од Жижек, јас како полиберален човек, им ја признавам среќата во подолги временски интервали на оние кои знаат како да живеат и да се среќни и останат среќни и потоа..
Da srekjna sum, vo ovoj period mi se slucija mnogu ubavi raboti, samo taka da prodolzi. Mi fali samo uste da slusnam deka ke stanam tetka I togas ke go dostignam vrvot.
Не можам да ги разберам на љуѓево кои постајано се жалат дека не се среќни..Сите, ама баш сите сме родени совершени!!! Вие сте магнетно поле кое привлекува енергија..Она што ќе го посакате од се срце, навистина ќе ви се оствари..Престанете да се жалите дека не сте среќни!!!Наместо да испраќате фрекфенции за добри мисли и нив да ги привлекувате, вие постојано пуштате фрекфенции на лоши мисли, а со тоа привлекувате и лоши работи...Само посакајте да бидете среќни, почнете да обраќате внимание на себе, имајте љубов према секого и спрема се, верувајте дека сте среќни, вие сте единственото совршено суштество,кое може да добие се што ќе посака! Верувајте дека само тогаш ќе бидете исполнети и среќни.
Kaj mene glasi recenicata Sto bese toa sreka??? Koga posleden pat sum bila srekna eej???? Mozebi pred 5-6 god.??? Definitivno srekata ne mi bila sudena ama ic...
Искрено не знам како да кажам, од една страна сум пресрекна што имам прекрасна мајка, сестра, и внука, тие се мојот живот, тие се мое се Среќна сум затоа што имам здравје и што моите најмили се живи и здрави, што секогаш добивам љубов од нив. И сите што ги сакам се здрави и се покрај мене секогаш што е најважно. А од друга страна сум многу несрекна, затоа што мојот татко го изгубив
Среќна сум . Мајка ми , татко ми , мојот сопруг , децата , сестра ми .. До мене се сите . Живи , здрави , прави . Среќна сум што имам кров над глава . Единствено ме фаќа тага и носталгија за мојте дедовци и баба ми , да можеа и тие да ги дочекаат овие денови , да видат превнуче .. Ама таков е животот .. Едни се раѓаат , други умираат .. Еден ден , сите ќе сме заедно , таму некаде
Може да се каже дека сум среќна. Имам родители, го имам најдобриот дечко, најдобрата сестра, прекрасни 2 внучиња Среќна сум што сум жива и здрава и тие околу мене.
Страв ми е да одговорам оти научив дека среќата е како меур од сапуница...само ќе си молчам и фурам колку можам.
Здрава и жива сум,фала му на Господ имам родители,брат,снаа и две најмили и најсакани внучиња. Всушност и покрај се ова,ако речам дека сум среќна ќе излажам..но да чува Господ од полошо...
Среќна сум, имам и повеќе од доволно за да бидам среќна. Имам родители и брат кои се покрај мене живи и здрави (фала му на бога) ме сакаат, ме подржуваат и се би дале за мене, другарки на кои им верувам, и во секое време можам да рачунам на нив. И 11 кг. минус
Кога ќе почнам да наведувам - што ме прави среќна.. Фактот што наутро се будам ме прави среќна. Мајчинството ме прави среќна. Доживувањето на секое ново изгрејсонце и зајдисонце исто така. Уживањето во ситниците низ денот ме усреќува, било да е шоља кафе, дружење со пријатели, прегратка од најблиските, препуштање на ритамот на омилената песна, уживање во кулинарско доживување, во капките дожд,во снежната идила, во емоциите од спомените, во ѕвездените ноќи....има многу ситници заради кои вреди да се дише, да се живее, да се радувам..и да, среќна сум!
Zadovolna da, srekna polovicno ama rabotam na slucajot koj znam deka krajniot rezultat ke me napravi najsrekna zena na svetot!