Трилече

Дискусија во 'Рецепти' започната од irena.1, 14 ноември 2012.

  1. Iva a

    Iva a Активен член

    Се зачлени на:
    7 октомври 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Пол:
    Женски
    8 jajca se matat so 300 gr seker pa se dodava 300 gr brasno 2 vanili i se pece pola cas na 200stepeni. 650 ml mleko ,500 ml hopla i 350 gr kondenzirano mleko se preliva ispeceniot kolac i se ostava 2-3 casa i na kraj se premackuva so karamel.recept od majkami isproban mnogu pati i preubav ni dase maces da obrakas i slicno.
     
  2. Vojdana

    Vojdana Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Пол:
    Женски
    Женски, сакам трилече да направам...Ги читам рецептиве и секаде скоро пандишпанот се прелива со околу 2 кг течност од млеко и хопла...Нели е тоа многу течност за еден пандишпан со толку малку брашно?
     
  3. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.393
    Пол:
    Машки
    Ќе си впие.
     
  4. ТедИ11

    ТедИ11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    4.291
    Најуспешен рецепт за трилече
    Ни го превртува ни ништо секогаш е секаде накиснато


     
  5. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Пол:
    Женски
    Не се отвара видеото.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ТедИ11

    ТедИ11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    4.291


    Беше направено да не се отвара за деца затоа можеби
     
    На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ТедИ11

    ТедИ11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    4.291
     
  8. Scorpion91

    Scorpion91 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    225
    Пол:
    Женски
    Дали сте пробале да направите со пандишпанот специјален за трилече што е од кам? Случајно вчера видов дека имаат...
     
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.079
    Допаѓања:
    68.820
    Пол:
    Женски
    Да, супер е. Има и по други маркети.
     
    На Scorpion91 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.433
    Пол:
    Женски
    Од нигде негде решив да правам трилече... Кондензирано млеко немам ама не ми е проблем да си направам сама (300 грама шеќер се вари со 300 милилитри млеко додека да згусне, ова сум експерт да го направам), туку проблемов ми е во следново: некои посебно матат белки, па додаваат жолчки, некои ги матат јајцата цели, како е правилно? Кога веќе ќе трошам време, барем да е вкусно.
     
  11. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.261
    Допаѓања:
    50.850
    Пол:
    Женски
    Прво измати ги белките со шеќерот па додади ги жолчките.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.433
    Пол:
    Женски
    Најважниот дел:
    за овој рецепт ви е потребна длабока тепсија од шпорет, ова расте и само со искрена и упорна молитва кон Бога не пререкува во рерна.

    Рецептов е одличен, само погодетеја тепсијата.

    https://moirecepti.mk/post/трилече-колач
     
  13. Аneta1973

    Аneta1973 Нов член

    Се зачлени на:
    21 март 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Пол:
    Женски
    Леле блазе си ти.Мене никако да ми остане пандишпанот висок се ми спласнува.Нз каде грешам
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    9.433
    Пол:
    Женски
    Леле фала што ме потсети на стресот. Па тоа кога нарасна, па тоа кога го подзамина врвот на тепсијата си реков толку 3 месеци ќе рибам рерна. :D
    Рецептот стварно е екстра. Нема утка.

    Грешиш во матење на јајцата. Јајцата треба долго да се изматат и да се направи голем снег од белките и жолчките многу да ги изматиш. После кога ќе треба да го додаваш брашното не матиш со миксер туку полека со лажица го ставаш брашното и убаво мешаш се со мешалка.