8 jajca se matat so 300 gr seker pa se dodava 300 gr brasno 2 vanili i se pece pola cas na 200stepeni. 650 ml mleko ,500 ml hopla i 350 gr kondenzirano mleko se preliva ispeceniot kolac i se ostava 2-3 casa i na kraj se premackuva so karamel.recept od majkami isproban mnogu pati i preubav ni dase maces da obrakas i slicno.
Женски, сакам трилече да направам...Ги читам рецептиве и секаде скоро пандишпанот се прелива со околу 2 кг течност од млеко и хопла...Нели е тоа многу течност за еден пандишпан со толку малку брашно?
Дали сте пробале да направите со пандишпанот специјален за трилече што е од кам? Случајно вчера видов дека имаат...
Од нигде негде решив да правам трилече... Кондензирано млеко немам ама не ми е проблем да си направам сама (300 грама шеќер се вари со 300 милилитри млеко додека да згусне, ова сум експерт да го направам), туку проблемов ми е во следново: некои посебно матат белки, па додаваат жолчки, некои ги матат јајцата цели, како е правилно? Кога веќе ќе трошам време, барем да е вкусно.
Најважниот дел: за овој рецепт ви е потребна длабока тепсија од шпорет, ова расте и само со искрена и упорна молитва кон Бога не пререкува во рерна. Рецептов е одличен, само погодетеја тепсијата. https://moirecepti.mk/post/трилече-колач
Леле фала што ме потсети на стресот. Па тоа кога нарасна, па тоа кога го подзамина врвот на тепсијата си реков толку 3 месеци ќе рибам рерна. Рецептот стварно е екстра. Нема утка. Грешиш во матење на јајцата. Јајцата треба долго да се изматат и да се направи голем снег од белките и жолчките многу да ги изматиш. После кога ќе треба да го додаваш брашното не матиш со миксер туку полека со лажица го ставаш брашното и убаво мешаш се со мешалка.