Трилече

Discussion in 'Рецепти' started by irena.1, Nov 14, 2012.

  1. Iva a

    Iva a Активен член

    Joined:
    Oct 7, 2020
    Messages:
    26
    Likes Received:
    16
    Gender:
    Female
    8 jajca se matat so 300 gr seker pa se dodava 300 gr brasno 2 vanili i se pece pola cas na 200stepeni. 650 ml mleko ,500 ml hopla i 350 gr kondenzirano mleko se preliva ispeceniot kolac i se ostava 2-3 casa i na kraj se premackuva so karamel.recept od majkami isproban mnogu pati i preubav ni dase maces da obrakas i slicno.
     
  2. Vojdana

    Vojdana Истакнат член

    Joined:
    Apr 20, 2017
    Messages:
    516
    Likes Received:
    1,878
    Gender:
    Female
    Женски, сакам трилече да направам...Ги читам рецептиве и секаде скоро пандишпанот се прелива со околу 2 кг течност од млеко и хопла...Нели е тоа многу течност за еден пандишпан со толку малку брашно?
     
  3. Компир Манџа

    Компир Манџа Популарен член

    Joined:
    Nov 12, 2019
    Messages:
    4,251
    Likes Received:
    6,371
    Gender:
    Male
    Ќе си впие.
     
  4. ТедИ11

    ТедИ11 Истакнат член

    Joined:
    Nov 14, 2020
    Messages:
    847
    Likes Received:
    4,291
    Најуспешен рецепт за трилече
    Ни го превртува ни ништо секогаш е секаде накиснато


     
  5. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,363
    Likes Received:
    21,350
    Gender:
    Female
    Не се отвара видеото.
     
    mal.ecka likes this.
  6. ТедИ11

    ТедИ11 Истакнат член

    Joined:
    Nov 14, 2020
    Messages:
    847
    Likes Received:
    4,291


    Беше направено да не се отвара за деца затоа можеби
     
    irena.1 likes this.
  7. ТедИ11

    ТедИ11 Истакнат член

    Joined:
    Nov 14, 2020
    Messages:
    847
    Likes Received:
    4,291
     
  8. Scorpion91

    Scorpion91 Истакнат член

    Joined:
    Jul 2, 2019
    Messages:
    406
    Likes Received:
    224
    Gender:
    Female
    Дали сте пробале да направите со пандишпанот специјален за трилече што е од кам? Случајно вчера видов дека имаат...
     
  9. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    3,963
    Likes Received:
    66,700
    Gender:
    Female
    Да, супер е. Има и по други маркети.
     
    Scorpion91 likes this.
  10. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    9,376
    Gender:
    Female
    Од нигде негде решив да правам трилече... Кондензирано млеко немам ама не ми е проблем да си направам сама (300 грама шеќер се вари со 300 милилитри млеко додека да згусне, ова сум експерт да го направам), туку проблемов ми е во следново: некои посебно матат белки, па додаваат жолчки, некои ги матат јајцата цели, како е правилно? Кога веќе ќе трошам време, барем да е вкусно.
     
  11. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,223
    Likes Received:
    50,811
    Gender:
    Female
    Прво измати ги белките со шеќерот па додади ги жолчките.
     
    Antebellum likes this.
  12. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    9,376
    Gender:
    Female
    Најважниот дел:
    за овој рецепт ви е потребна длабока тепсија од шпорет, ова расте и само со искрена и упорна молитва кон Бога не пререкува во рерна.

    Рецептов е одличен, само погодетеја тепсијата.

    https://moirecepti.mk/post/трилече-колач
     
  13. Аneta1973

    Аneta1973 Нов член

    Joined:
    Mar 21, 2025
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Female
    Леле блазе си ти.Мене никако да ми остане пандишпанот висок се ми спласнува.Нз каде грешам
     
    Antebellum likes this.
  14. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    9,376
    Gender:
    Female
    Леле фала што ме потсети на стресот. Па тоа кога нарасна, па тоа кога го подзамина врвот на тепсијата си реков толку 3 месеци ќе рибам рерна. :D
    Рецептот стварно е екстра. Нема утка.

    Грешиш во матење на јајцата. Јајцата треба долго да се изматат и да се направи голем снег од белките и жолчките многу да ги изматиш. После кога ќе треба да го додаваш брашното не матиш со миксер туку полека со лажица го ставаш брашното и убаво мешаш се со мешалка.