Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Имаше на вести мислам кажаа дека сега за сега е добро и стабилно. Господ да му помогне и дари долг живот. Барем тоа да успее да се спаси и да е здраво.

На mssuniquee, Asistentkа, vesna212 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Slavka 28

Slavka 28 Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2016
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    80
    Strashno e ova, strav mi e da pomislam na vtora bremenost od vakvi kvazi eskperti. I stalno go vikam toa, ne se veruva na instant bolnici, vcera otvoreni. Daj boze bebenceto da ostane zivo, barem uteha za semejstvoto ke bide.

На PaLaVa, Asistentkа, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Страшна работа потресена сум целата,го доживеав и јас тој момент ме вратија од мртвите,само што моето не преживеа бебе.
    Нема врска коментарите со Приватна ,Државна болница на секого може да му се деси,и секаде.
    Санте Плус од секогаш за мене биле болница НУЛА Присобрани доктори од секаде,жално е за фамилијата,
    на родилката нека и е лесна земја,дај боже детето да се спаси.
    Сташно е ова што се случува во здравствово страшно.

На buba4e89, dunika, Asistentkа и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Dorela Doçi

Dorela Doçi Нов член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    4
    Страшно и језиво. Нека и е лесна земјата, и дај Боже бебето да преживее. Оваа е ненормално што се случува, треба да одговараат, си играат со животот на младите луѓе, одиш здрав во боница за убаво и наеднаш те снемува од не сериозноста и не професионална работа на докторите. Санте плус НУЛА се со доктори. Сочуство за семејството

На Asistentkа, Meckicja, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    Жално, сочувство за семејството и за загубата...
    Зар Санте нема интензивна нега за новородени па да го шетаат тоа кревко бебе туку што родено, по клиники да се бори за живот. И не е само ова негативно искуство со нив, си играат болница!

На Asistentkа и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Сочуство до семејството.. Уште еден доказ дека господ ако не клај рака кај сакаш биди тоа што ти е пишано ќе ти се случи.. ( За тие што мислат дека во приватни болници се во сигурни раце) Само господ да не чува сите.. :/ Искрено ми е многу жал и заплашена сум пошто чекам да се породам и јас ама тоа е од судбината неможиме да бегаме...

На Asistentkа и Meckicja им се допаѓа ова.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Не сум многу сигурна во ова што ќе го кажам али може некој ќе го потврди ако знае. На алерго тест не се открива дали може да доведе до анафилактичен шок. Додуше сведок сум на пациент што тоа му се случило на забар а не му е прв пат да прими анестезија.

На kristina.k и referentka им се допаѓа ова.
  8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Одговорноста, само на анестезиологот, работава. Муабетот на вести.. немал дури ни бла,бла,бла.
    Муабетот звучеше вака. Се самовработил, сам си пуштал плата, сам се избрал, сам себе си одговарал... а тоа што и бебето било доведено во опасност ради што било подоцна извадено... :)
    Која карикатура од болници и институции сме.

На PaLaVa, JuLleE, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Сопругот ги познава лично, три дена не можеше да се соземе.
    Нема зборови што може да се искаже тагата и болката.
    Ако е приватна, не значи гаранција дека ете ќе излеземе здрави и прави.
    Мајка ми имаше хируршка интервенција во ГАК, истиот тој доктор е во Систина сега.
    Палчевски. Зборам за синот на еден од најдобрите доктори.
    Тато доктор, па ајде и синчето, така иде кај нас.
    Операцијата не и заврши добро.
    И беше дупната бешика ( не и беше кажано за истиот проблем) па од тука следеа 9 месеци со катетер и повторно операција на бешиката.
    Типот без срам си зема скапоцен подарок, не си ја призна вината. Кажувам еве јавно, доста е фален ,а жив неспособен.
    Во овој случај анестезиолог. Според мене тој си ја има најтешката улога.
    Сепак не може да знае човек.
    Нека чува Бог, да нема повеќе вакви случаеви... ;(
    Мислам дека нема нешто потешко и поболно.

На buba4e89, PaLaVa, Meckicja и 6 други им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Анестезиолог е клучен во ваква ситуација. Јес да и за бебето некој ќе одговара. Секогаш велев ги наградуваме гинеколозите а анестезиолог никој. Он те успива он те буди. Мојот анестезиолог секој ден дур лежев доаѓаше во посета.

На Elen4e_sonce и fina erika им се допаѓа ова.
  11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Работата е што болницата се пере од одговорност. :)

На PaLaVa, Meckicja, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.056
    Кој знае дали и гинекологот ќе одговара!
    Или како во Гевгелија што беше , одговорност само анестезиолозите , од кои едниот се самоуби.... Гинекологот никаква одговорност. Уште си "кал'пе" во Струмица.
    Жално, многу жално . Ќе се бориш толку години за дете и кога ќе успееш, ќе дојдеш на крајот ...и...:(

На Espadrila, PaLaVa, kukla21 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Во тој случај никој не потпишува.
    Лекарот како здравствено лице со дадена Хипократова заклетва и положен државен испит кој за да го положи мора мора да ги знае своите права и надлежности кон пациентот особено во коматозен случај,кога пациентот е неспособен да одлучи за сам себе си,докторот одлучува и ја избрира онаа одлука која во тој случај е најсоодветна во однос на сотојбата на пациентот.
    Е тука лежи тежината на докторскта професија.
    Докотор со соодветно знаење и рефлекси брзо да реагира и истовремено рацинално постапува е прав д-р.
    Не е д-р се што е полтронизирано и исполитизирано само да се слика и дава интервјуа на тв.
    Иако и анестезиологот е битен дури и најбитен
    На државна колку операции се одложени ехеее од што нема достапен анестезиолог.

Последна измена: 23 јануари 2018
    На An-na, fina erika и LollySky им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    За пари ќе направат да бираме дали сакаме да не успијат неколку дена после породување за да ги прескокнеме и болките што се трпат првите денови. Во светот така било ајде и во Мк, каде сите Турци таму и гол Асан. Се расправавме еднаш зошто не треба да се остави на родилката да бира, посебно ако гледаш како стои Мк процентуално на табела за мртвородени бебиња и се ќе ти стане јасно. Кај царски па и општа анестезија, зар имало потреба? Ако да, се извинувам. Мислам не е ок и ова што го пишувам после ваков настан, ама...

На oblace1, mal.ecka, YoungandBeautiful и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Јадни сме си @Bridget , и како држава и како народ. Дури и да не сака жената царски, приватнициве се способни да ја убедат дека сака. Посебно што знаеме сите како стојат работите во таа болница. Пријателка моја ја убедија дека е многу малецка да роди природно (160см) а бебето големо (3.600кг) |(

А нешто и државниве се избезобразиле, изгледа и на нив им е платена секоја операција, а се подразбира и дека побрзо се завршува. Зошто да ја чекаат два дена да се отвори ем да земат помалце пари?

Жално за женава но не е прва и единствена ваква случка од приватна болница која препратила на клиника. Многу пожално ми беше кога запознав на лулашки три годишно девојче со бабата, кое нема мајка баш од истиве причини.

На Asistentkа, SV1911, PaLaVa и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Уште полошо доаѓа, со оглед на тоа дека стручни медицински кадри имаме се помалку и помалку секоја година. Лесна и земја на родилката, јас лично сметам дека со глава плати нечија нестручност, но не дека алергиската реакција не била фактор. Ама и од каде да знаеме што навистина се случило?

Анестезиологот бил од КАРИЛ, не бил од Санте, значи како надворешен соработник, ама од КАРИЛ се оградуваат за договор потпишан со Санте за соработка во вакви ситуации, што значи дека анестезиологот си бил по своја волја таму (да не кажам за пари). Реално, не ми е јасно зошто форсираат царски, кога се знае дека трошокот е поголем, персоналот вклучен во процедурата е поброен и повеќе денови остануваат бебето и мајката во болницата. Колку и да е повисока цената на породување со цезареа, не се исплатат трошоците.
    Ама човечкиот живот изгуби на цена во трката за пари :(

Алергија може да се јави на секаков тип на анестезија, било кога. Родилката што во 2013 (ми се чини) почина во Систина (Димчев ја породуваше), доби анафилактичен шок од епидурална анестезија (природно се пораѓала со второ дете) па мораа да направат цезареа, барем бебето да го спасат. Така што, можеби општата анестезија е со најголем ризик, ама ни другите видови не се занемарливи.

Каде тоа, во Мк? Досега не сум слушнала за реакција на анестезија во забарска ординација. А секогаш кога боцкам се плашам да не не дај Боже се случи најлошото. Користам најмалку алергени анестетици (лидокаин само како спреј од таа причина), ама никогаш не се знае. Имам антишок терапија при рака, но кога сум сама во ординација е многу потешко да се стигне на време да се преземе секој чекор. Башка што во ординациите немаме кислород :(

На makedonkamak, Meckicja, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Да кај нас. Се реагираше веднаш и човекот си дојде при себе. Стануваше збор за човек од 64 год и не стигна ова до јавност фала богу немаше ни зошто. Имаа и анти шок и кислород и све. Зборам за баеги опремена ординација со 2000 пациенти. Претпоставувам дека и годините имаат улога. Но претпоставувам не знам.

На CameliaMiller и Annath им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.208
    Допаѓања:
    258.556
    Добро, воопшто не може да се направи ништо ако дојде до алергиски шок настанат од анестезија?
    Син ми треба да го носам на забар, за пломба, веројатно со анестезија. Сега страв во коски имам.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Во принцип се дава адреналин и кислород но многу е битно веднаш да се реагира. Ризикот е голем зашто 80% влијае на дишните патишта а потоа на срце и други органи. Страшно е ама и не е страшно ако си кај прав доктор кој не го фаќа паника и пристапува со ладна глава.

На CameliaMiller, JuLleE, fina erika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.667
    Допаѓања:
    140.970
    Јас затоа правам заб во амбуланта во склоп на зградата на брза помош :)

Иначе јас колку што знам има лекови ама треба да се спремни ординациите.

На mal.ecka, JuLleE, fina erika и 2 други им се допаѓа ова.