Каде е објавено ова? Ве замајуваат со вакви настани во Политика и настани на форумот за да не зборите за името и јазикот. Кој ја поттикна дискусијава? Ахам, се ми е јасно.
А чекај родителите не се бунат зашто децата им ги чува некоја што претходно тепала дете во друга градинка?
А од каде знаат која е негувателката? Јас овој случај го знам од вработен во градинката, инаку и јас немаше да знам. Се штитат меѓу себе
Imam dete i nikogas nikoj ne go napagalo. Sum rabotela vo grupa od 3 meseci do godina i druga grupa od 1-3 god. Nemalo ispadi iako decata bile od razlicni kulturoloski sredini. Mojata direktorka sekoj saat doagase vo zanimalna da ne prasa kako sme i da posedi so nas da i ona vidi kako funkcionira vo soba. Sme bile podrzani za se sto sakame da kazeme i da se pozalime. Sekoja soba ima tel. ako se sluci nesto odma da informirame recepcija ili sakam da piam voda ili odam vo WC ili ednostavno mi treba odmor vo moment doaga nekoj da me smeni. Roditelite se korektni i mnogu blagodarni. Nemalo roditel sto koga go zima deteto ne se zablagodaruval po tri pati. I taka treba. Na svoja raka nisto ne se prezema za se se prasuva i se bara odobruvanje. Si imame job description i samo po toa se odi. Inace site da znaat deka toa se nisko plateni profesii, odnosno so cistenje i mienje sadovi na isto nivo. No ako si prifatil nema vaka taka, treba da si rabotis spored zakon. Takvite profesii ne drzat vraboteni, bas zatoa sto lugeto zavrsuvaat skolo i si odat no se dodeka se tuka rabotat sovesno i spored zakonot. Zatoa i se funkcionira.
Кажи ми, те молам како родителот на 12 месечно бебе ќе успее да го воспита ако детето е агресивно? Еве не знам, навистина Ти како воспитувач (претпоставувам дека тоа работиш) би требало да знаеш дека тоа е невозможно. Или таквите деца не заслужуваат да бидат згрижени?
Јас само едно ќе кажам кога гледам кои сѐ студираат на Педагошки факултет и како се добиваат незаслужени оценки, затоа после таквите си немаат поим како да се справат со децата, без разлика дали станува збор за во градинка или во училиште, па мислат дека со ќотек ќе го решат секој проблем. За џабе им се дипломите на таквите кога книга не фатиле, не научиле теорија која треба да ја применат во праксата. Во праксата не е сѐ мед и млеко, не е сѐ како примерите во книга, но ако си добро поткован со теорија, многу полесно ќе можеш да се снајдеш во секој проблем, а пред сѐ мораш да имаш ТРПЕНИЕ и со љубов да ја работиш работата, а не насабајле кога ти ѕвони алармот да се мрштиш и да си велиш кој сега ќе оди на работа, кој ќе се расправа со оние дечишта. Ако настане некој поголем проблем, ако дојде до некој степен да не може воспитувачот/наставникот да се справи со детето/ученикот, затоа е тука стручната служба (педагог, психолог, дефектолог) и заедно со родителите треба да го решат проблемот. Затоа земаат плата и педагогот и психологот и дефектологот, не се само за украс и за џабе да земаат плата. Со ќотек ниту се решава проблем, ниту се воспитуваат деца. Туку уште полоши ќе ги направите децата со ќотекот како воспитно средство. Со ќотекот им се дава само лош пример, па утре тие на ист таков начин со ќотек ќе решаваат некој проблем.
епа јбг кај нас децата и гризат и кубат и пак си играат. И не се викаат социјални служби за такви банални ствари. И јас сум преблагодарна на воспитувачките иако уште не оди скроз да речеш но секој пат сум рекла и фала и убав ден иако покакан ми го дале. Луѓе сме. ајде не приметила. Но утре некоја моето дете да го удри ќе реагирам.
Rabotev pred 13 god. (2god) Inace agresivni deca imaat samo roditeli koj pokazuvaat netrpenie i nervoza. Nema kanaganka koja ima nervozno dete. Spricer ladna, nasmeana, ne se pripotresuva ako ima prasina, ako e rastureno, necisto, ne napravila rucek, ne e pripotresena za maz zosto znae da funkcionira sama, ne se pripotresuva na sekoj vetar, mokri corapi, kaslica, mala temperatura,...... uziva vo sopstveniot zivot, igra so deteto, ne mu zboruva bebeski, ima red i sekoj den bez razlika na vreme deteto go nosi nadvor, ne gi voznemiruva lugeto okolu nejze zatoa i nikoj ne ja voznemiruva, sama ili so soprugot go gledaat deteto, nema baba serviz, ne baraat pomos od nikoj,..... Inace deteto e vo gradinka od 7 sabajle do 6 popladne. Vo gradnka ima red i od toj red ne se otstapuva zatoa i decata i roditelite ne se nervozni. Ima ispadi ama tie se resavaat kako napisav pogore. Zasto treba site da patat poradi nekoj koj ima licni problemi. Isto e vo gradinka, na rabota,po institucii,.... nervozni, nafrkani luge nema mesto za vas. Jas inace se spremam za odmot. Vo Petok zaminuvam i nemam vreme da pisuvam. Cistam, pakuvam,.... ke si pravime moabet vo April koga ke se vratam.
Не постои никакво оправдување за удирање дете од страна на професионалец и педагог (дали воспитувачка или понатаму наставничка) на работно место во воспитно-образовна институција. Ма најразгалено, најиритантно и најбесно нека е детето, барање решение во кревање рака = летање од работа и дипломата (за таква чувствителна и специфична струка и професија) в канта. As simple as that. Секако, ако и само ако 100% воспитувачката навистина го сторила тоа. Се согласувам дека најпрвин треба да се утврди и со сигурност да се расветли пред да се обвини.
Ај кога ти така викаш, дека ние тука нервозни, па затоа и децава ни се такви А што правиме со родители кои имаат две или повеќе деца и се различни. Едно агресивно, друго мирно? Те прашав, кажи ми како да воспитам 12 месечно бебе? Возможно ли е?
Значи ние сме нервозни мајки. Аха. Ај добро. Нема баба сервис велиш.. па детето чим 11 саати и седи во градинка зашто би и бил потребен баба сервис еве не знам. .. И баш чекам да и одговориш на Ана за светата тајна како тоа се воспитува 12+ бебе зошто и јас еве не знам.
Само на кратко да прокоментирам како информација надвор од случајов, бидејќи одамна не сум активна со пишување. Мое мислење е дека 80% од родителите не се свесни за она што се случува по градинките, иако моите примери се во школо до 5 одделение. И јас се имам најдено во ваква ситуација каде наставничка ми ја искуба косата покрај ушите затоа што ја немав избришано таблата (а јас бев дежурна) и ме посрамоти како јас не сум ја завршила задачата пред целото одделение, по тој настан јас комплетно се сменив и тоа многу влијаеше врз мене и врз мојот развој, се затворив во себе, не гледав никого во очи итн. Можеби некој ќе рече друга е но денеска како повеќе оформена личност сметам дека таа е причината за мојата промена и затвореност срамежливост. Ова беше одамна, но пред некој месец дознав дека се уште се случуваат вакви работи кога внука моја низ шала и муабет ми кажа дека наставничката ги тепала. Не поверував и побарав да објасни и само дознав дека кога децата биле немирни таа ги мавала, како и што понатаму не дознав. А како што знам родителите се запознаени со ова, па решив да оставам без да се распрашувам.
^^ епа немојте да ми кажете дека тоа е нормално. И јас сум удрена во 4 то одд и ден денес памтам колку се засрамив. причината и да ја кажам не е битна. Само знам дека до ден денес сум бесна на таа жена која требаше да ме учи не да ме удира.
Во Канада па што се воспитани, тоа е чудо. Родителите немаат време леб да јадат дома, глава не можат да кренат од работа,само работничка униформа и пижами имаат, не па со деца да се занимаваат, тоа таму што се случува ние на тв само го гледаме, дека се им цвета, затоа. Имам другарка во Канада, детето одеше во градинка во која вработиле некоја црнкиња која се дерела и хистеришела по децата и користела улични вулгаризми и не зборувала со децата литературно, како што треба да зборува, па се бунеле сите родители, бидејќи децата така се однесувале и дома.Од сите познаници што доаѓаа од таму децата им беа како од кафез пуштени, култура помножена со нула, како зелени се клештеа за глупости. Со другарките дури ни беше чудно зошто така се однесуваат. Не значи дека се што е странција е квалитет, ако не живееме таму, повеќе од информирани сме како стојат работите .
Најдобра другарка ми е воспитувачка во ПРИВАТНА градинка. Јас не познавам поголем дечар од неа. Образована е многу повеќе од што е потребно за воспитувач. Но, таа тоа сака да го работи. Кафињата со неа се пола и повеќе муабет за малата Теа, смешниот Иван итн. Ги сака, не само деца како деца, туку секое едно од нив го сака. Бремена до последен ден одеше на работа. Но, постојат и муабети за детето Марко. Агресивно, себично, плачливо. Родителите се НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИ. Кога на Марко не му е ден, најголем дел од времето се труди да ги "спаси" другите деца од Марко. Муабетот ми е, џабе е воспитувачот да го воспитува. It takes a village да се воспита едно дете и да ги научи прифатливите и неприфатливите однесувања, за да биде дел од општеството. Не може "такво е". Не е нормално НИКОЈ да удри дете. Ниту родител. Насилството не е начин да се реши било што, ни помеѓу еднакви особи, а уште помалку кога е насилството насочено према немоќно дете. Но, ако потфрлаат родителите, останатите деца не се должни да го трпат теророт. Посебно ако таквото однесување помине неказнето. Каква порака пренесуваме ако Марко клоца, скубе, тепа, плука а помине неказнет? Дека сите можат исто! Другарка ми не може да го казни Марко. Пошто е приватна градинка, се во прашање. Јас таквото дете би го исклучила од забавните активности. На 15 минути. Кога ќе се однесува добро ќе го наградам. Нормално е да покаже агресија, не е нормално ние да ја толерираме. Инаку децава се на возраст од 2-3 години. И сите имиња се измислени.
Би се воздржала од заклучоци. Децата колку што се невини душички, има и големи манипулатори помеѓу нив. Некој може да изгуби работа за една детска лага. Случајот мора да се испита.
Што бидна со воспитачката што го попари детето со кафе? Заташкаа? Мислам дека и таа беше во Аеродром. Таму изгледа нема нормални воспитувачи. Време е се да избркаат и со лекарско да ги примаат назад или да им забранат работа со деца...