Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Промена на закони со построги казни е сосем друга работа од тоа што до сега го дискутираме.

Но пред тоа треба големи промени во целиот правосуден систем, со сегашниов не можеш да разбериш колку невини како ќе завршат.

2. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    14.447
    Тука се согласуваме во потполност, затоа уште прво спомнав дека законот е преблаг во однос на дивеењево што се случува по улици. Очигледно ни требаат построги казни за да може ем да ги превенираме ваквите случаи, ем да се чувствуваме побезбедно.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Од правна гледна точка секој обвинет има право на адвокат кој или сам ќе си го одбере или државата ќе му додели. Од друга страна адвокатот секогаш има избор да прифати или да не прифаќа. Од правна гледна точка мора да има адвокат, е сега каков ќе се нафати дали висок стручен или ниско стручен тоа е друго.

Меѓутоа, еве јас не возам и ќе ви кажам неколку раб. Кога седнуваш зад волан седнуваш со сите 4 очи отворени и напред и назад, седнуваш со одговорност за себе и патниците во возилото па потоа за учесниците во сообраќајот. Не е ова земи возачка и прај се мангуп по прометни улици. Друга ствар е што ти го контролираш возилото не оно тебе, ти можеби не си излегол од дома со намера да згазиш некого, но свесно си влегол во втора лента да претркнеш некого знаејќи дека на неколку метри има пешачки премин и можеби има и пешаци. И бум.

Епа бум, не можеш на прометна улица да се правиш мангуп пред другарите во кола, без да размислуваш за последиците. Во кола влегуваш свесен за сѐ и тоа е еден од главните и клучните факти.

На bicycle, sunshinebabe, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  4. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    4.234
    Za konkretniov slucaj sto bidna imas soznanija? Ima pravosilna presuda ?

Inaku javna tajna e deka mirnite povleceni po zatvorite gi maltretiraat. :worried: Posilniot go napaga poslabiot sekade a osobeno po zatvorite.

5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    23.906
    Еве до пред година- две ние немавме закон за демнење. Значи некој што те следи, вознемирува постојано, ти се заканува, законот не му можеше ништо. И тие што пријавувале тогаш исто им велеле - ама таков е законот, не се водиме по емоции. А вистината е дека сакаш да си безбеден.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SeaMermaid

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    14.447
    Точно, иако правните празнини треба да бидат што поретки, а законите да одговараат на моменталната состојба. За жал точно е и тоа дека не може да постапуваш надвор од законот.

Што се случи, дали го е пронајден сторителот?

7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.089
    Допаѓања:
    131.311
    Не сите го толкуваат правото исто.
    Дури ни сите правници.
    Јасно е дека во правниот речник има повеќе поделби, ама тоа што некои го игнорираат општото значење на зборот е смешно и трагично.Е, ради вакви личности во правната и во политичката сфера имаме слаби закони и ужалени семејства.

8. SeaMermaid

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    14.447
    Не го толкуваат тоа е точно. Општото значење никако не смее да се игнорира, не знам дали мислеше на мене, не го игнорирам општото значење на зборот, јас појаснувам терминолошки разлики. Не може општо значење на збор да биде детерминанта за одредување на казна, затоа е правото.

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.089
    Допаѓања:
    131.311
    За од членките овде, не мислев на тебе.
    Но, не може и да ни се префрла кога гледаме и од друг/а аспект/сфера.
    Правото има дефекти.За да се санираат тие дефекти треба да се погледнат и мислењата од другите аспекти/сфери.Значи, не директна детерминанта за одредување казни, туку насока за донесување подобри закони.

10. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Сега читав за случајот... Девојчето од ударот летало дури до другиот пешачки премин. Дебилот не ни закочил, само си продолжил... И после не излегол со намера да убие, овој дефинитивно пикадо играл со таа брзина.

Поголеми казни требаат за овој народ. Само така мислам ќе ни дојде памет.

На Harper, sunshinebabe, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Читам…и се крстам со две раце
    А на тоа ѓубрето? Сѐ да му :swear:
    Мочко еден мал
    Заслужува родителите на девојчето да го тепаат дур ги држи снага

На sunshinebabe и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. dejziii

dejziii Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    119
    Дали со или без намера според мене убиство е убиство. Доколку некој не е способен да вози “како што треба” нека не се ни качува у кола.
    Убијците ќе си ја одлежат казната и ќе се вратат дома кај нивните семејства после неколку години.
    Ама тешко на тие што си заминале, тешко и на нивните родители…

На sunshinebabe и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    55.283
    Жалосно за девојчето, нека почива во мир... Тешко на родителите кои биле сведоци на грозоморниот чин а немоќни биле да го спречат:u: за еден родител нема поголема болка од загуба на дете.
    Точно е дека не секогаш некој излегува од дома за да убие некого, ама ете поради глупавост, непромисленост, се случува тоа и нема назад за жртвата, убиецот дали го мачела совест или не, ќе излезе од затвор, ама жртвата не се враќа веќе... Затоа се мисли навреме, дадени ни се очи за да ја гледаме и најмалата ситница, даден ни е ум и разум за да размислиме и пресудиме што се може да се случи при секоја наша постапка, ама поради некои идиоти кои се навлезени во филм, ете вака невини ќе плаќаат...

Па уште и ќе бега никаквецот, кај и да избега, ќе го чека и друга правда и суд од кои нема толку лесно да избега.

На Harper, sunshinebabe, Dilajla123 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.395

Дете од 11 години изгазено на пешачки,од ударот летнува до другиот крај,настанува смрт . (возел со 130 ) .Мајката повредена ,дебилот бега .
    Што повеќе да знаеш па за да коментираш ?

На bicycle, sunshinebabe, Nikolina35 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
  16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.345
    Допаѓања:
    19.845
    Затоа кога се полага возачка треба прво на кандидатите да им се каже. " Кога седнуваш зад волан имај на ум дека со една нога си во гроб со друга затвор". Тоа треба секој да го знае. Јас не знам како некој не размислува дека брзото возење по прометни улици каде што има пешаци може да дојде до несреќа. Еве и кај мене улица тесна едвај две коли се разминуваат од двете страни куќи, луѓе има стално мора од тука да пешачи баш тој дел нема тротоар поединци буквално летаат...Со страв излегувам со децата тој дел дури го поминам, башка и што многу и деца има. Тие што летаат така дури и ќотек имаат јадено, пошто тука џабе да пријавиш и памет не им доаѓа. Да не зборам дека кај училиштето ги оркорнаа лежечите полицајци за да може да возат брзо...

На sunshinebabe, Nikolina35, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Според мене не може несреќа во сообраќајот да ја карактеризираш како убиство си има друго дело.

Тоа што не застанал да помогни и сега се крие од органите на прогон е друго е за тоа треба да биде дебело казнет, од проста причина што се покажува каква личност освен ако не го сторил бегањето од место на настан поради стрес, паника и сл но тогаш секако треба да биде згрижен во соодветна институција.
    За мене ова сеуште е ирелевантно бидејќи во медиуми се пишува се и сешто не кажувам дека не било така само чекам нешто официјално за да би можела да дадам мислење.

18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    23.906
    Значи за да не бидам убиец, ако сакам да се оттарасам од некој само да го удрам со кола.
    Или да го акнам по глава и да речам мозочен удар имаше.
    Кул.
    Многу работи научив од тука.

На bicycle, awkey, FridaodaMk и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.488
    Допаѓања:
    22.822
    Ок разбравме...
    Прост пример, се тркаат на партизанска, што не е тркачка стаза, се пали црвено, они продужуваат... Гази шешак кој си поминува на зелено со смртни последици, возачот бега.
    Не е крив пошо светлото од бандерата било прегорено.
    И не не може да е исто ако згази и не згази некого, и да се гони само како прекршок во сообраќајот.
    Толку луѓе изгинаа по улициве, на пешачки бе, со семафори и пак памет не ви доаѓа.
    Детево од 5 години ми реагира и укажува на улица ако било кола било пешак помине на црвено. Кога иде кола ми вика качи се на тротоар, тато не вози многу(брзо) можеш да удриш некаде. Еј дете од 5 години.
    Абе не ми оправајте криви дрини.
    Си патиме од комплекси еве кој сум јас, сеа сите цури ќе се вртат по мене ако збрмчам со машината шо ми ја купи тато.
    Јас сум фраер на кој се му се може.
    Другиве глупи се шо почитуваат сообраќајна сигнализација.

На Harper, Ahoy, bicycle и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Не се гони прекршочно, кривично се гони.