Црна хроника

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ицолгудбејбе, 31 март 2017.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    како не е. Шеќерот е сериозна работа. На покачен шеќер би требало инфузијата да е со натриум хлород ( по нашки кажано физиолошки раствор). Кога малото на 8 месеци ми имаше реакција од вакцина на детско одд прими физиолошки шеќерот му беше 16. После инфузијата падна на 11, ми рекоа не смеат да не пуштат со толку висок шеќер и мереа на секој пола, саат ми рекоа да го цицам дека треба што е можно повеќе да мокри. Кога падна на 8 ми рекоа дека е во ред штом опаѓа и тогаш не пуштија.

Мене не ми е јасно како даваат така Гликоза. Или не прочитале што инфузија е. Во секој случај голем пропуст на лекарите. Кога се влошила состојбата совети преку телефон ли ќе најдат од други доктори? За така и јас знам да работам во болница.

На sj *O*, buba4e89, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.565
    Матичната им го дала антибиотикот Coalmacin или на своја рака го лечеле детето со антибиотик?
    Ова го немаше кажано таткото.
    Сигурно девојчето јавило алергија на антибиотикот штом и отекле очните капаци и имала болки во нозете. Штом им било кажано на докторите за антибиотикот требале да и дадат инекција за против алергија, а не инфузија со гликоза...
    До толку ли се како од Марс паднати докторите да не знаат што да преземат... Ете знаеле за антибиотикот, толку не помислиле дека е алергија од антибиотикот?

На marchi-cool, sj *O* и Ambitious им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.139
    Ама и да е касно донесено, не е оправдување да го умрат детето.
    Ќерка ми на неполни три години се разболе од рота. Тоа и беше прв стомачен вирус со пролив и повраќање и тоа повраќање обилно, со температура, омалаксаност, со се. Ја однесовме на инфективна и дадоа инфузија, не испратија дома, па ако се влоши или и продолжи состојбата да ја донесеме пак. Другиот ден, по два дена повраќање и пролив, детево не му се намалија симптомите, иако и давав електролити, повторно ја однесовме на инфективна. Овој пат не задржаа во болница, бидејќи беше прилично дехидрирана и во тешка состојба. Два дена примаше инфузии нон стоп. Првата вечер докторката на секои 15/тина минути доаѓаше во соба и ја следеше состојбата. Јас сум презадоволна од персоналот на инфективна. Ми го спасија детето.
    Ама очигледно, не сите знаат да си ја работат работата :(

На sj *O*, Dorisce, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    На никој не му текна дека може добила тахикардии бидејќи шеќерот ѝ бил у плафон?
    Плус, сепак било дадено глукозна инфузија. Ама тоа го кажавме неколкумина уште одма.
    Прва кардинална грешка, шеќер на шеќер.

Hyperglycemia can lead to osmotic diuresis and tachycardia, while volume depletion with peripheral vasodilation can result in hypotension. Patients may have a fruity odor on their breath and experience deep and labored breathing (Kussmaul respiration) secondary to the metabolic acidosis.

Последна измена: 24 март 2023
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    13.653
    Не би знаела да ти кажам зашто и дале инфузија за дехидрираност кога била дехидрирана наместо да и дадат терапија за алергија ако знаеле дека е ем дехидрирано, ем има алергија, ама сигурно не можат да ги третираат двете работи наеднаш, а периодот бил краток, па направиле лоша проценка на ситуацијата.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.172
    Болка во нозе не е симптом на алергиска реакција.
    Отекување на очите може да е предизвикано од едем (насобрана течност во ткивата) како рез на откажување на работата на срцето.

Сигурно не примила прв пат антибиотик па да е алергија.

На simoncelicius, H.VAGA, Ahoy и 4 други им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.909
    Допаѓања:
    18.792
    Ти беше таа што се расфрла со Др Мр итн. Ми текна.

Патем, секој оддел има главна сестра. Ако не знаеш, распрашај се. И да, само таа ги требува лековите за пациенти кои лежат на одделение. Обична сестра со средно доаѓа и ја поврзува инфузијата во канилата на пациентот и со шприц става што е напишано од доктор. Обична сестра без главната сестра да ја одобри терапијата не смее да приклучи ништо.

Какви се тие сестри со мр во Германија и какви надлежности имаат?
    И какви се сестрите, таму, со факултет?

8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.139
    Мене ова на стрептокока ми личи. Повраќање шлајмови, болка во нозе, болка во грло, зголемени крајници... Класична стрептококна ангина.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.172
    може…Ама ке имала и покачено аст(бааѓи и тоа)

Јас имав исто стрептококна ангина како дете и исто ми направи срцеви проблеми.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    А кај се резулататите од анализите во 10:45?
    Напраиле неколку анализи, резултати кога?

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.346
    Допаѓања:
    259.673
    Или неизлечена стрептокока. Она прави такви проблеми.
    Ама како не ја откриле на пример. Чудно.
    Ова отекувањето може да укажува на проблеми со срцето.
    Инаку сирупот мајката го прекинала оти ја болеле нозете мислам и отекла.

13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.139
    Не секогаш. Кај ќерка ми никогаш не беше покачено асото, а честопати беше болна од стрептокока. И тоа потврдена со брис, со се.
    Инаку, да, компликации кај стрептокока се меѓу другите и проблеми со срцевиот мускул т.е негово затајување. Ова обично се случува кај нетретирана инфекција, а можеби е и последица од претходна инфекција.
    Којзнае :(

На Glowy и joy1 им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.172
    Не е чудно.Не трчат сите одма по брис или крвни слики.

15. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.346
    Допаѓања:
    259.673
    Да, ама еве синко често ја фаќаше и јас ја препознавам одма. А не пак доктор. Непријатен мирис од устата, единствен е и не се промшува. Болки во стомак исто, грло, коски. Тоа е. И температура, а знае и да нема температура.

17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.139
    Ништо чудно што не ја откриле. Прво, не сите прават брисеви, а и брисевите често не се точни. Најсигурно е добар преглед и добар доктор кој го знае детето и го следи. Ама... и тука докторите често грешат па ја мешаат стрептококната инфекција со вирусна.
    Доколку претходно имала нетретирана стрептококна инфекција и таа направила проблем со срцето, за жал, докторите малку можеле да сторат :(
    Од овие последици ми е најмногу страв при стрептококни инфекции. Коски ми се тресат :worried:

На JuLleE и joy1 им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.770
    Допаѓања:
    40.265
    Па тахикардија се јавува при инфекција. Мислам, не е невообичаено тоа што имала тахикардија во таа состојба при вирус.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.139
    Може девојчето немало претходно, па како ќе препознаат родителите?
    Плус, како расте детето, имунитетот му е поголем, па различно се интерпретира инфекцијата. Ќерка ми, некогаш знае неосетно да ја има инфекцијата, па ако не ја однесам на лекар, може и да помине без да знам. Мирисот во уста не е секогаш присутен. Болките во нозе знаат и од вирус да бидат.
    Затоа и ги носиме на лекар, они би требало да ја препознаат без анализи и брисеви.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.421
    Допаѓања:
    190.665
    Како може брис да не е точен?:|