Од кај знаеш? Да не си учел тогаш па да споредуваш кога биле почести? Така се чини бидејќи сега побрзо се рашируваат поради оние што снимаат и ги прикачуваат на интернет, инаку сигурна сум дека пред 50 години имало исто толку тепачки (ако не и повеќе), и не само тоа туку и биле нормализирани.
Да земеш да го рашутираш мочличињава.Сум гледала тепачки, сум била дел од тепачки ама на ваков п****ски начин никогаш.Пријава против сите одма па да си плаќаат по иљада € оштета.
Прва година средно учев пред повеќе од 10 години. Уште на тоа време и на тие мобилни кружеше снимка од едно девојче од школо, како кога била 8-мо одд некоја соученичка и ја лупа главата од клупа и и ја корне косата. Нападот бил смислен и организиран претходно за да се снима. Така да, ова не е ништо ново. Само ми се гади од народов што во тие ситуации пре би посегнале по телефонот за да снимаат, отколку да отидат и да помогнат. Исто е кога ќе се случи сообраќајка, несреќа, пожар... Желбата за лајкови е поголема од желбата за емпатија.
Девојче, те јебе пропаганда тебе. Убаво напишав дека не идеализирам минати времиња кои не е ниту изводливо да се вратат, што не значи дека не треба да си ги преиспитате денешните методи кога гледате дека се неефикасни и дека ви треба некој баланс, така да, со булшит ќе си го потпишеш спинерскиот пост кај што немаше апсолутно никаква потреба да ме цитираш. Погледни како се побиваш самата себе. Hilarious. Ама затоа ти ќе кажуваш кој се не чини, на пример членовите кои ја читаат темата, а имаат деца, и ќе ги „воспитуваш“. Не е само булингот проблем. Во школо сум губела време на мал милион бескорисни часови, оти професорите, обично помлади, или нововработени, или пред пензија, или такви на кои дијалектот им издаваше потекло од друг град, беа немоќни да воведат ред додека пропалиците од класот си правеа журки. Епа мајка ми и татко ми никогаш не присуствувале на така глупаво потрошени 40-тина минути. И татко ми бегал од часови, во школо кажувал дека е болен, дома дека е во школо, ама затоа после мал ќотек од наставничка станал редовен и дисциплиниран. Јас не оправдувам дигање рака врз ученик, ама понекогаш кога се присетувам какви се ги имаше во основно и средно , почнувам да се двоумам. Еден фрли стол низ прозорец без да погледне дали некој поминува
Тоа што отсекогаш имало насилство не го менува фактот дека во одредени периоди поради х причини е позастапено од други. Не знам што е толку баук тоа. Дали сега или порано, немаме податоци нели па се сведува на лични сведоштва кои и не се показател на трендот тогаш, само се показател на средината во koja живеел раскажувачот. Фино е да се знае кога било повеке,оти било поееке..кои се насилниците, каде и како живеат, оти така..итн. Итн. И да, ко шо мобилните створиja инфантилни купови луге,пошто склони..нели, така створиja и купови кои ин лаjф дури вклучуваат од убиства, самоубиства.
Овие ја тепаат а другите гледаат и се смеат.Жалосно за девојчето, а овие две кокошки(идни курви) да се избркаат од школо и парична казна за сите учесници. А машкиве пички гледаат и они се смеат!!! Трагично, жално за во 21 век да имаш вакво девијантно однесување и плус нарочито за женско, машкиве можам да ги сфанам некако да се удараат, тепаат али женско бе ? Не се знае која е причината што посегнале на ваков начин да ја малтретираат, ама која и да е ова само психопат во најава го можи СТРАШНО!
Еден од најголемите проблеми, покрај тепачкиве, булингот и сличниве малтретирања се тоа што родителите на насилниците никогаш не присуствуваат на родителските средби затоа што најголем дел од насилниците никогаш не известуваат кога има родителска средба па најчесто присуствуваат родителите на мирните деца. Од тука сакам да кажам дека потребно е секој родител да биде известен кога се случуваат тие средби, телефонски, по маил или по социјалните мрежи, небитно. Баш тогаш ќе се известат родителите што всушност се случува со нивните деца а пола од нив не се свесни што се случува во школскиот двор. Потребна е голема промена во образованието, построги мерки и слични работи. Памтам, кога бев средношколка еден ученик беше истеран од училиште поради преголем број на неоправдани изостанци, па подоцна никој не му текна да бега зошто тој беше пример дека и во иднина може и на друг да му се случи да бега од часови. А сега, од богато семејство, од внук и дете на директор, тој што треба да плаќа за грешките е највеќе заштитен.
Да и одговорам на таа што се чудеше и ме осудуваше околу тоа за дијалектот што го спомнав, ама набрзинка го избришала мислењето. Имаше по некој професор чиј говор издаваше дека потекнува од друг град, па проблематичните само поради тоа не го сфаќаа сериозно. Тоа ми беше муабетот, а не дека јас дискриминирам луѓе со потекло од други места. Останатото не можам да го одговорам штом немам преглед на мислењето. Друг пат кога ќе биде похрабра.
Добро за тебе е може така но повеќето го велат спротивното. Ми кажувале и моите родители и родителите на моите родители и многу други дека порано немало вакви работи во волкава мера како денес, тие сигурно не се договориле сите заедно да ме лажат туку ја кажуваат вистината. Што и да ти индоктринираат тебе на факултет немора под дифолт тоа да значи дека тоа е вистинското нешто и само тоа, ништо друго. Не сум учел во тоа време туку многу луѓе на кои младоста им поминала пред 30-40 години ми го имаат кажано тоа. Секако дека и тогаш имало вакви случки но не во волкава мера и биле построго казнувани сторителите на ваквите дела тоа сакав да кажам.
Жално за девојчето , штета што ќе има многу трауми од се ова. Леле што младина доаѓа, све невоспитани дечишта. До каде вака? Лекарско и на суд одма.
Првин треба да пријави девојчево.Мој другар лежеше месец дена во болница дешавката беше во август, момакот доби покана за суд тек сега.Во нашава закрцана држава и да те утепаат на улица нема да се дознае .. И не споредувајте што било пред 30-40 години и сега.Порано во школо не смееле да писнат, а денес возвраќаат и скокаат на професори.Порано децата построго биле држени него генерацииве сега, поготово мојата и тие после нејзе.Тепачки имало и ќе има тоа треба да е јасно ама на ваков беден начин НЕ.И јас знам на моменти да сум насилна еве искрено ќе зборам ама ако имам нешто против некој сама ќе се обрачунам со него машко ли да е женско ли да е.Нит сакам да ми влечка други нит ќе влечкам.А девојчево ќе има многу големи трауми и искрено ми е жал за нејзе..едно е еден да те фати да те лупне друго е 3 да те фатат па уште да снимаат.За греота.
Жива беше па виде? Имавме и ние професори на кои им се качувавме на глава, имале и генерациите постари од мене. Нормално дека сите им викаат на децата дека кога оделе во школо не смееле да зуцнат.
Уште едно дете прегазено во Ѓорче Петров. Моментално има протести и блокади од граѓани кои живеат во околината. https://a1on.mk/archives/880786
Едно е шамар да се влепи , друго е ваква тепачка ...како го тргаат девојчево за коса без милост Сум мавала и јас шамар на соученички од банални причини (бидејки имаа недостаток на воспитување од дома им ) , но ова што го видов е катастрофа , безмилосно а и овие што се кикотат и што снимаат Овие треба да се избркаат од школото и да завршат во малолетнички затвор и казна за родителите ,! Ко ке видам вакви изроди и се какви личности станале родители , мило ми е што се откажав од "мајчинството " , дно дна
Да сум на местото на девојката право ќе пријавам,најпрво.Ќе оставам моите да направат се и сешто,т.е. да се потрудат да не остане така со оние девојки,лошо да ги снајди нормално,а трето ако имам брат поголем или братучеди како и да е,со кејф ќе им ги пуштам да видат што значи да се удара и коса да се влечи.Невоспитани едни,гадно да ти стани уште кога ке слушнеш дека женски такво нешто можат да сторат.Девојката можи трауми има сега,ситна е и нема многу сила за да се брани
Секако дека секогаш имало тепачки. Зборуваме за деца. Основци и средношколци кои тек ги фаќа пубертет. Група на луѓе кои се соочуваат со проблемот што го викаме пронаоѓање на себеси. Период кога се како сунгери кои примаат се околу нив. Да се биде популарен е најголема желба. Довојките на видеото се деца а за дете е сосема нормално да биди глупо. Затоа за нив одговараат родителите. Штом сите кажуваме дека насилство секогаш постоело и не престанува значи нешто правиме погрешно или не правиме ништо воопшто. Родители време е да почнете да си ги гледате своите деца а не тие на комшиите. Телефоните не ви се криви.
Девојчето кој знае во каква психолошка состојба е, потребна и е поддршка во секој случај. А тоа за генерациите дека се будали и невоспитани ДА, во моја генерација ученик го фати професорот и низ прозор ќе го фрлеше ако не му пишеше 2 пролазна. Да не менувам тема, децава се страшно нервозни уште од мали нозе и не знаат да се смират туку одма тепање. До некаде и родителите се криви, а па од друга страна кога ќе имаш будали деца не да им зборуваш, не да им кажуваш џабе, будалото си е будало што би рекле старите.
Па таа ако е неспособна да си го чува дечкото да ти се плукнам на дечкото на 16 години никој не е дужен да јаде ќутек за тоа.А ако веќе е јака нека оди сама нека се пресмета со нејзе што влече чопор.Јас да сум на местото на девојчево од кога ќе се опоравам јако ќе ги расчукам една по една да се чудат што го снашло, подоле од нив ќе паднам ама нема да им текне такво нешто друг пат на памет.Гниди. @Justicija до малолетнички затвор нема да стигнат сигурно верувај ми.Девојчево со потврда од лекарско за повреди може само парична надомест да добиат.Имам живи блиски примери за тепани деца и за деца што тепале и нажалост овде многу се пролонгираат работите.
а тепаната му се пуштала на дечкото таксист на тепачката бидејки натепаното девојче е посвоено и овие ја заебавале за тоа па оваа да и врати шуш муш со дечко и и тука паднал котекот предземени се педагошки мерки и ке има разговор со родителите на децата кое тепаат голем к** педагопки мерки Директорот на школото се оградува дека тепачката била надвор од школскиот двор а тоа не е вистина Тоа е нашата Македонија Кучињата лаат караванот врве Сепак случајот е пријавен во ПС НЕГОТИНО од страна на таткото на натепаното девојче