Филмов е од 1995та и во него шоферот дилаше екстази. Ова од 95та е филмувано,се случувало и пред 95та па и денес мнооогу по 95та. Сакам да кажам ова однесување на малолетнициве не е нешто ново,ама планот на справување со нив и однесувањево на професори/директори/шофери е ко прв пат да носат некаде малолетници истите оние со кои работат катадневно на настава. Ама слатко е муфте шетање. Тоа е,се друго фрли во шоља и пушти вода. Следната година јово на ново исти случки или слични ќе гледаме и коментираме
Чистачката на која и било испод чест да ја очисти. А на чивавата на Парис Хилтон со ќеиф ја гланцаат каката на под во хотелска соба и било каде. Лицемерие до плафон и погоре
Требaлo дa кaжaт aкo е дo тoa, кеш мoже немa aмa oд Негoтинo е дет'тo, некoе литрo ж'тa мoже ќе oстaвелo зa дa се зaтскрие рaбoтaтa
А со жТа мислеше ќе се подмачка та работа? ЕУ е по евричи и долари,сВе за пари Дали детТо ќе палтело или сега агенцијата да си ја врати назад лиценцата тоВа не се знае Ете предлог од следната година ко ќе се оди на екскурзија низ ЕУ цело школо на колективен одмор и во екипа со ученици од чистачка до директорка. Штом ЕУ чистачици нејќат да бришат нашите чистачици се ќе умачкаат како треба и ем нашетани
Што дечишта ке беа бе овие бе денешниве (какви родители такви деца) Коа ке отидевме на екскурзија , од другиот клас што имаа една класна , строга , што дисциплината и беше на прво место . Паметам коа бевме на екскурзија бевме во еден огромен моол и дрско ни рече : имате 1сат да шетате , во толку и толку да сте сите до еден кај автобусов , кој нема да дојде со здравје нека си седи овде , и сите бевме предвреме кај автобусот Немам коментар за денешниве , ниту културни , ниту воспитани , ниту дисциолинирани
Реин тоа е нашата неодговорност.Немаме осет за време.Јас кога бев во Љубљана годинава значи се знае што кога се прави.Пола саат чекавме во автобус 2 девојчиња кои не биле доволно ДОСРЕДЕНИ за да искочат.Ма немој молим те, и во ресторанот касневме на вечера.Значи нашата некултура кога веќе не можеме да ја искорениме бар да не ја продаваме надвор од земјава, срамота.Искрено убаво им направиле, не може 131 дете да разбрало сè, да станале на време а другиве на ушите ли седат?Битно се вратиле по нив,и онака Италија им е успат за према Македонија.Ако се научени мама и тато да ги чекаат никој друг нема да ги чека.И они имаат одговорност не само професорите.Се договориле во 9 значи во 9 еве 9 и 15 максимум.Пола од генерацииве одат на такви ескурзии да се испофрчат пред другите, да се испијанчат и евентуално тие што се дрогираат да се изнадрогираат бидејќи мама и тато тука не се нели?Тоа е реалноста.Мал број се тие што идат за забава со усул и за шеткање. Викате што ако им се случило нешто?На пијано ништо ако не им се случило нема ни на трезно.Чим на своја глава локаат а знаат дека утредента во 9 се трга по договор тогаш можат и да се снајдат малце самите.Ништо нема да им се случи, бар ќе им помине мамурлакот. Во основно на ПЛАТЕНА ексурзија од школо во Тиват неколку души добија тровање, добија сосем коректна грижа со инфузии со бакрачи и се вратија дома нормални.Како нив никој не ги остави болни? *инаку јас кога бев на одмор со моите спиевме во село во Италија пред Венеција негде.И тие поштено си кажаа Италијаните доручекот е од толку до толку кој касни нема да има за него.Едни млади се симнаа пол сат по завршувањето на доручекот и ништо немаше за нив па уште се бунеа ау бау а нема везе другите што ги чекавме.Е тоа е сторгоча кај нас кој кога сака што сака прави.
А што се потресовте толку за дивеењево? Во наше време немаше ли? Ехехееее колку се дивееше и тогаш. И тогаш и сега, децата се исти. Годините им се такви. Џабе се силите со домашно воспитување. Многу често истото не важи кога децата се во група со врсници. Тогаш се почитуваат други правила
Пρво воспитувањето на децата не е зависно само од ρодителите туκу и од оκолината во κоја ρастат. Доволно е да има двајца делиκвенти за да повлечат тρето лице со "домашно воспитање". Втоρо не се знае фотогρафијата κога е напρавена и дали е баш од тие деца. Мене ми се веρува деκа оваа е вистина бидејќи не има сеκаκви. Тρето можеби биле навистина пијани вечеρта ама не веρувам деκа биле само тие. Имам дρугаρκа што буκвално можеш од земја да ја удиρаш и да не се ρазбуди. Четвρто ништо нема да им сменат петнаесет минути. Обично на еκсκуρзии тρеба да се инсистиρа да се доаѓа неκое вρеме пρед тρгнување. Пρ. аκо тρеба да се тρгнува во девет ти ρечи им да дојдат во осумипол. Воедно мој дρугаρ да биде таκа оставен јас ќе се симнам од автобус и не одам. Аκо ниκој дρуг баρем неκое повозρасно лице да останело. Децата ѕвонеле, ѕвонеле и ρодителите ама ниκој не им κρенал. Зошто? Бидејќи знаеле деκа се κρиви. А аκо оваа било неκој вид на санκција, па има и многу поρазумни санκци од оваа. Овоа е тρаума κаκо за децата таκа и за ρодителите.
еве ја вистината слушнете со свои уши разговор мегу професорката и шоферот https://grid.mk/fb/news/516690727/e...ka-od-kavgata-megju-nastavnichkata-i-vozachot
До каде е забегана работата. Нужди да вршат во хотел. Во Италија имам видено дека има специјален водич за патување на ученици испечатено како мала книга и таму се објаснува за тоа кој смее да организира екскурзии, за права, обврски и одговорности на организаторот, обврски на професорите, обврски на учениците, кодекси на однесување итн. Кај нас прво не верувам дека има таков водич. Барем јас порано кога сум одел не ни давале нешто такво Сметам дека најголема вина за ова има директорот, па професорите итн. Директорот ако доволно се ангажирал и испаднал од неговата канцеларија во тие 4 години, ќе знае точно кој ученик му е проблематичен и би можел да биде потенцијална опасност за време на престојот. На таквите ученици кои се непримерни, требало да им се забрани воопшто да патуваат 1. Сметам дека треба да има некој кој ќе ги организира ученициве и да сноси одговорност. 2. професорите и учениците да добијат водич за патување и организација на екскурзии каде што ќе бидат опфатени тие -па можеби добро би било и да се одржи еден час како предавање во школо, неколку дена пред да одат и да им се објаснат ризиците и кодексите на однесување, пред одење во странска држава. 3. Учениците кои се проблематични во текот на годините, да им се забрани да одат на екскурзија. Нашата директорка во основно, сабајле кога одевме во школо, стоеше пред врата. И често пати отвараше ташни на неколку ученици. Ако нешто видеше нешто различно од тоа што треба во чанта( нож, штрафцигер, цигари, упаљач) кај некој ученик ќе имаше проблеми. Јас денес сметам дека таа е пример за директор. Ова со Неготино сега ми е невиден срам и неодговорност на професорите, но и тотална некултура кај средношколците. Јас на нивна возраст сум бил сам во Италија па ниту некој ме гледал, ниту ме пазел, па не ми ни паднало на крај памет да правам глупости.
Многу работи се матни тука, а вака од нафрлани информации можам само да кажам дека нема никаков протокол. Прво, проблематични ученици не одат на екскурзија. Така било кога моите шетале низ Југославија, така беше и кога шетав јас, така е и денес. Ученик со намалено поведение не оди на екскурзија. Исто, ако класниот смета дека ученикот не треба да оди на екскурзија (поради икс причини), тогаш проблематичниот ученик нема да оди. Сликата со изметот во купатило, во најмала рака е смешен, ако веќе имало таков инцидент, тогаш се слика, ама со некако доказ дека каката тогаш се нашла на подот и дека во тој апартман преноќиле тие ученици. Вака имало - немало, таму - ваму, не бива, не пали кај мене. Во сите хотели каде што сум била јас, протокол за напуштање на собите е ист. Не ми е јасен делот како тоа учениците се успале, па се разбудиле и задоцниле само 15 минути? Од она што го слушнав на видеото, човекот од агенцијата е кретен, без пардон.
Ова од секогаш и секаде го имало... На ексурзија во средно не носеа во странство. Истите три ученички не коштаа 150 деца по неколку саати. Место да шетаме, ние касневме секаде заради нив. Прво каснеа за тргање. После на секое затанување за веце они последни идеа. Они кукаа како биле нечисти вецеата низ Бугарија додека дојдеме до Турција. После од хотел сите 3 дена, они каснеа. Морало да се нашминкаат и досредат. Пеглаа коси, менуваа алишта. Едната иако каснеше кога дојде до автобус и бвиде дека имало облечени по тренерки а она у фармерки, се врати назад да се пресоблече пак. И пак сите чекавме пола саат да се досреди. Да повторам, 3 автобуси. За назад кога тргавме, дамите не може да се спакуваат. чекавме саат време сите на паркинг. На крај класниот отиде да ги пакува. Останаа исти и сега после 10 15 години... и на 10 години од матура каснеа истите дами. Не можеле да стигнат, од солариоум, маиникир, педикир, па масажа, па фризер, па фустаните да ги земат од шијачка, на нив морало последниот шев да се зашие оти биле на диета за матура не знаеле колку ќе ослабат до последен ден. Со тоа што веќе на 10 години од матура никој не се нервираше од нив, сфативме дека се уште недораснати. И овие што серат по соби, ќе остаат серковци. Овие се тие што како возрасни пушат во собите каде не се пуши, што фрлаат јадење и улошки у шоља, што прават сендвичи на појадок за да имаат за ручек и вечера, што сечат лубеници на плажа и корупките ги фрлаат насекаде. Згрешиле наставниците само што не останал некој од нив со децава. Остај ги нека каснат, нека не одат на патот понатаму, плати за хотелот плус една вечер со 3 оброци и кога ќе дојдеш дома наплати им на родителите. Да видат дали следен пат ќе се доспиваат. Родителите се највиновни, што не објасниле на 16 годишни деца дека не се сере на тепих, туку у шоља кога се оди некаде надвор. Дома и на ѕид нека серат. Што не им створиле навика да се будат и да имаат одговорност пред себе и кон останатите. Од денот кога се тргнува у градинка треба да знае детето дека ИМА ОБВРРСКА да стане и да оди , без разлика на се. Освен болест. А не , ај мило на мама ако ти се спие не оди. Има да одиш и ке пееш по пат да се расиниш. Оти обврските се извршуваат. Ама дебил родител создава дебил дете. Родител што се успива има дете што се успива. Родител што не извршува обврски има исто такво дете.
^ Така можеш со возрасни, не со малолетни. Како професор ги земаш на своја одговрност и ако треба ќе одиш до соба и на глава ќе им стоиш додека не се облечат и тргнат а не да се качиш во автобусот оти возачот нервозен бил и не му се чекало па и ти со него. Имало доволно возрасни таму да се грижат за останатите деца, еден од нив не требало да не се качи во автобус. Ама таман работа Франција да се пропушти. И за шмизли кои се чешлаат пола саат и за безобразни кои сакаат сите да ги чекаат има лек, а тоа не е оставање сами во друга држава и заминување. Ако како професор сметаш дека го немаш потребниот авторитет да се справиш со тинејџери на патување, тогаш не оди. Ама тоа не доаѓа во предвид нели, треба бесплатно патување да пропуштиш. Немаш авторитет врз деца, не можеш да се справиш со возачот и да му се заканиш со тужба туку тој тебе ти се дери ко да си на улица најдена, ум за другпат да си седиш дома. И за неа една тужба.
https://fokus.mk/profesorot-bombard...-zede-zdravjeto-sega-saka-i-da-ne-bankrotira/ После четиρи години малтρетиρање да му се плати на насилниκот оштета?
Јас не разбрав овде зошто е извршниот налог, на која основа? Можда дека набрзина само го пролистав текстот.
Четиρи години пρофесоρ од гимназијата во Κавадаρци им фρлал "бомби" т.с. гоρено улје во двоρот, вρз κола, по пρагот. Тоа остава дамκи што не се вадат. Тој масκиρан навечеρ одел, има снимκа κога е на велосипед со κациκа и фρлал. Κонечно κога го фатиле тоа било на улица и насилно му ја извадиле масκата виделе κој е. Тој ги тужеше зошто го нападнале на улица. Сега тие тρеба на пρофесоρот да му исплатат големи суми.