да прашам дали ѓумбирот се пие само на сабајле на гладно или нема врска во кој ден од денот или дали си јаден?
Јас ѓумбиров го пијам секое сабајле пред јадење со пола лимун и на почетокт ми беше и сега ми е исто ама веќе навика ми стана затворам очите не дишам и на екс.
СИТЕ КОРИСНИ СВОЈСТВА НА ЃУМБИРОТ Ѓумбирот воглавно се користи во италијанската и индиската кујна, но неговиот мирис и вкус сѐ почесто можат да се почувствуваат и на нашите трпези. Овој зачин е многу добар антиоксиданс, има и антибактериско, антисептичко, антигабично и седативно, и освен тоа, се смета и за одличен афродизијак. Топи масни наслаги Иако правилната исхрана и редовното вежбање се единствен начин да се избориме со вишокот килограми, постојат и бројни природни додатоци во исхраната кои ќе ни помогнат во процесот на слабеење. Меѓу нив, секако, е и ѓумбирот. Овој лековит корен го забрзува метаболизмот, го намалува холестеролот, помага при варење на храната, ја намалува подуеноста во стомакот, а сето тоа придонесува до губење на килограмите. Ги подобрува менталните способности Познато е дека ѓумбирот ја отстранува главоболката, но е помалку познато дека придонесува до подобро функционирање на мозокот. Ако во текот на денот се користи во било кој облик, ќе бидете посвежи, ќе имате повеќе енергија и сила, а доколку во вечерните часови изедете топла зеленчукова чорба со ѓумбир, ќе си обезбедите добар одмор и сон. Го намалува стресот Ѓумбирот изобилува со антиоксидансот гингерол, кој помага во отстранување на штетните хемикалии што нашето тело ги произведува кога сме загрижени, па со самото тоа влијае и на намалување на психолошкиот стрес. При стрес се нарушува и процесот на варење, односно се јавува и мачнина, а ѓумбирот е лек за сите овие тегоби. Против утринска мачнина Има малку лекови, и природни и синтетички, кои се дозволени во бременоста. Сепак, ѓумбирот слободно може да се користи во мали количини – како извонредно средство за отстранување на утринските мачнини. Кога ќе почувствувате дека мачнината доаѓа, напијте се неколку голтки чај од ѓумбир. Лечи настинка и грип Ако редовно користите ѓумбир – кој е силен антиоксиданс, а има и антибактериски дејства – можете да спречите појава на настинка и грип, како и потенцијално влошување на овие состојби. Ѓумбирот го јакне имунитетот, го олеснува дишењето и ја ублажува главоболката. Тој поттикнува потење, па е одличен за намалување на температурата. Лек за артритис Со оглед на тоа што ѓумбирот има антивоспалителни својства, ефикасен е во терапија на ревматичен артритис, остеоартритис и други болести на мускулно-коскеното и сврзното ткиво. Хемиските состојки кои содржат ѓумбир се корисни во спречување на процесот на биосинтеза на простагландин, кој е одговрен за појава на воспаленија. Некои истражувања покажуваат дека во случај на артритис ѓумбирот е дури и поделотворен од конвенционалните лекови. Лек за ладни раце и нозе Синдромот на ладни раце и нозе веќе не ги погодува само старите луѓе. Ѓумбирот е силно средство за поттикнување на циркулацијата, па се советува да го користат сите кои го имаат овој проблем. Најдобри резултати се постигнуваат ако редовно се пие топол чај од овој лековит корен.
По форумов прочитав за ова и земав да пробам. Погрдо нешто во живот не сум пробала. Ми се насолзија очите. Јас уште убаво си се напив
Денеска почнав пак да си го пијам ѓумбирот, вкусот не ми беше а не ми е ни сега проблем.Сакав само времево малку да залади бидејќи летово го прекинав баш поради таа причина, ем надвор топло а од ѓумбирот дупло потопло.Се надевам овој пат ќе бидам поупорна и посериозна со конзумирањето
Јас штотуку си направив чај од ѓумбир. Свеж ѓумбир околу 2cm. го рендам најситно на ренде и го полевам со 400-450мл. врела вода.Го оставам да стои 10 мин. во покриен сад.Го прецедувам и му додавам лажица мед.
Јас сега имам нова финта со ѓумбиров. На сабајле си пијам ко сите нели, ама потоа во текот на денот со мене носам шише кое го полнам со вода (најнормално де ), а потоа цедам малку лимон и си додавам пола лажичка ѓумбир. Со оглед што шишето ми собира 700 мл вода ова малку ѓумбир и лимон му даваат само мал шмек, не нешто многу силно, а сепак си правам филм дека еве правам нешто добро за мене.
Многу е корисен против настинки, грип, бронхитис, кашлање, синуси... така да е супер за овој период од годината како превентива.
Здраво. Ме интересира каде го наоѓате ѓумбирот, свежиот корен. Јас барам долго време и неможзам да најдам. Фала
Има свеж ѓумбир во маркетите, го има и на пазар баш пред некој ден случајно видов. Мислам дека човекот на пазар го продаваше 50 денари од парче, мислам коренче.
^^ Го има во поголемите маркети (Веро, Рамстор) а го има и на зелените пазари, околу 300 денари е килограм.
ми кажуваше една девојка што работела во Биона порано многу корисно и за црева а и за циркулација за реума-со куркумата заедно
Јас пиев што пиев неколку месеци ѓумбир во прав со пола лимон и млака вода.Сега направив свеж рендан ѓумбир,еден лимон цеден во мед.Ова го јадам по една лажица сабајле и навечер.Доста е појак вкусот,сепак природно е и имам намера да го пијам/јадам извесен период. Да не нечини нон стоп да се јаде секој ден?Треба пауза да правам или немора?И ова медов да не има контра ефект врз слабеењето?
Јас ден немам прескокнато (со ѓумбирот во прав и лимонот) еве веќе 1 година, па ПУ ПУ немам проблеми никакви, да не речам и ниту еднаш не се разболев Без проблем јади го, медот е добар за слабеење во комбинација со циметот, слободно стави и цимет во таа комбинација
Pa luge,jas se stopiv ,pre pre zadovolna sum od magichniov gumbir.I toa samo go konzumiram sabajlechki,ushte nerasoneta ..nego da vi kazam so mazle ko ke se grabneme ..otide cel raboten den prosto ne mozam da si se prepoznaam .. A toj e celiot kejfovi ,ama da znae deka e od gumbirov ..za ova e kriva Moira oti nea ja chitav taka po motivirachki na temava P.S zenche,imash od mene edna kutija pivo od gumbir
Цццц, ве опрајв бе, луѓе ве направив, а госпоѓава погоре пиво ќе ми давала....а бе женче, преку Таска ми е од ѓумбир, дај фрлете конечно нешто конкретно, куќа ќе градам И јас се стопив,и мм се стопи, среќа малава не пие оти и онака е ко шпагета настрана што цела година не сум се разболела (ПУ ПУ). Со среќа и продолжете со ѓумбирот! Оле
Ах Моира, Моира така на времето ме зарази со тоа циметот, сега опасно се навлеков на ова ѓумбиров, на последното лажиче се тресам ко неарна (што би рекол мм ко кризиран џанак) ама па кај мене нема kilo down Еве поконкретно- амин
јас читав дека топлата вода ги одзема лекувачките својства на медот, така да треба да се остави ’чајот’ да се излади, па после да се додаде мед. Дали некој веќе ја има пробано оваа варијанта?