Апсолутно е така за секоја работа Туку мене ме интересира дали е ок да се испие талогот од ѓумбирот во прав што останува на дното од чашата?
Веројатно си во право, но јас многу читав за ѓумбирот пред да почнам со употреба, бидејќи ми требаше како лек т.е. за зајакнување на имунитет, а не за слабеење. Од тоа што прочитав, јас разбрав дека ѓумбир не се препорачува за луѓе со чувствителен желудник ( но се мислеше на гастритис, чир). А имав и другарка која имаше гастритис, па лекарите строго и забранија да конзумира лимонов сок, особено не на гладно. Според тоа, девојката што прашуваше дали ќе и‘ смета на желудникот, препорачувам да си разграничи дали има гастритис или само чувствителен желудник. Ако е првото, нека прогугла малку (па и нека се консултира со лекар), доколку е второво, нека си проба - па ќе види: ако и смета - нека не го конзумира. Инаку јас го конзумирам ѓумбирот во прав на Виталиа, и некако не ми лути баш. Ни сличен вкус нема како свежиот ѓумбир .
Искрено, истите сознанија ги имав и јас, и покрај тоа, му правев секое сабајле лимон со ѓумбир на мм, зошто лично длабоко верувам дека лимонот не е штетен во нормални количини, баш напротив. Кај мм се покажа многу позитивно, ова го кажувам од искуство, се надевам кај сите други ист ефект ќе има
Здраво феминкии кажете ми цел лимун да го цедам или пола? сакам да почнам прееска бев и купи гјумбир па да се надевам дека ке има ефект . до колку пати на ден мозе да го пијам ? поздравче
blagodaram mnogu na sunfemina.. dobro e da se znaat i ovie raboti za gumburot .. znaci korisen e no pak so malku vnimanie treba da se koristi .. fala uste ednas
Колку сакаш Јас цедам 1, количината и онака не е ништо Вау, ама доволно е да се алкализира организмот на почеток на денот.
Јас пошто денес прв пат го пијам сега и ве читам и баш да те прашам дали е до мене или ова нема вкус некој јак ? Додуше ставив 3 парчиња мали ѓумбир во вода и додадов малку лимон ама ја само лимонот го осеќам, можда треба повише ? КОлку од прилика користите ?
Јас користам пола лајче ѓумбир од виталија со пола лимон цеден во шолја за кафе, од поголемите. Денес и мене ми беше во ред, не ми беше тешко да го испијам.
Спојлер Ама ти ставаш свеж, така? Него би требало да го конзумираш рендан во мед. Секое утро растварај по 1 лажиче во млака вода + додај и лимон ако сакаш.
Па да баш свеж ставив во 200 мл топла вода 3 парчиња мали исецкани , не му додадов мед . Требаше ? Зашто најчесто чаеви и такви раб избегнувам со било што , а можда мислеше баш на парчиња изрендан со мед и така да се конзумира без чај правење ?
Количински колку сакаш (не знам точна бројка) изрендан ѓумбир во тегла мед, и се чува во фрижидер. Од ова се конзумира секое утро, во млака вода + цеден лимон. Консултирај се со midnight flower, таа така го пие...
Свежиот ѓумбир се ренда и се меша со мед. 50% ѓумбир со 50% мед, или по вкус. Се чува во тегла и во фрижидер. Се конзумира по една лажица (дрвена или пластична - никако метална) на гладно на сабајле, а потоа може и во текот на денот уште еднаш до два пати. Ова вака е многу добро за имунитет (против настинки, болки во грлото), за циркулација на крвта итн. Домашните така го конзумираат, а и јас до пред некое време (не се раствора во вода - се јаде), но сега сум на диета (УН диета) па не сакам да јадам мед, и затоа си купив ѓумбир во прав и го правам како што објасни Moira неколку пати веќе: во чаша топла (од бојлерче ставам) вода ставам 1 цеден лимон и 1 полна кафена лажичка ѓумбир во прав, мешам и пијам. Додека го испијам промешувам повеќе пати (за да не ми се наталожи ѓумбирот). Повкусно ми беше кога го конзумирав свеж со мед, но и повеќе жежеше. А чај од свеж ѓумбир не сум правела. Имам прочитано на нет, но не сум пробала.
а нормално е волку да ми е жеско од него како некоја топлина имам ако има и некои други симптоми писи да не паницам
Сега го пробав и се чудам како не ви лути? Мене ми беше доста гаден и со цел лимон, а и без него. Ќе ми треба многу време да се привикнам, а и нема да е лошо да ставам по пола лажиче. Штом има толку позитивни дејства, греота е да не се пие.
http://mkd-news.com/ramen-stomak-na-lesen-nachin-doma-napravena-sassy-voda/ еве најдов нешто на нет за гјумбирот само незз дали може ова да се праи со гјумбир во прав и дали ке треба 1 лажицка или повеке да ставам затоа што пишува во 8 чаши вода