ЈСП (Јавно Сообраќајно Претпријатие) Скопје

Discussion in 'Општи дискусии' started by RainBow, Dec 17, 2010.

1. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

За муабетов погоре, јас завршив средно пред брзо и ние имавме бесплатна картичка, односно таа важеше само за време на школска година. А дојде 1-ви јануари одма ти пишува надополнете ја картицава. За лето беа малку подарежливи па го укинуваа од 20 јуни. За матурата едино беше продолжен до половина на јули ако добро се сеќавам. Не знам како било порано, дали средношколците имале бесплатен превоз сите 4 години:?:

А за бабиве и дедовциве јас стварно неам зборови. Не ме сфаќајте погрешно ги сакам и ги почитувам стариве, али шо е многу, многу е. Секад ме буткаат и нема правда за мене, освен ако не зеам ја да се расправам со нив, а нејќам. Лоша слика е, си тргнал у школо, факс, работа било кај и те избуткува некој со 10 кеси патлиџани и компирчиња, што може тоа да го праи и у друго време а не баш у ударното кога луѓе имаат работа. Некад не можеш ни со една нога да се качиш, а камо ли со две.

TammiB5, azelea, Feminka22 and 2 others like this.
  2. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

За ова само да те поправам дека пазарите не работат цел ден. Ама независно од тоа, неспособноста на ЈСП да си го среди распоредот не е нивна одговорност.
    ....................................................................................................

On topic: не ја разбирам омразата кон пензионерите, уште и да се бара укинување на бесплатните затоа што претпријатието е неспособно да се организира.
    Има секакви и читав дека некои пишуваат дека не им било проблем на пензионерите да даваат пари за превоз. Тие секаквите се знае кои се и за нив имаме коментирано многу. Ама има голем дел од нив кои не се такви.
    Не знам дали сте запознаени ама во државава има пензионери кои имаат пензија и по 200 евра.
    Тие пензионери работеле цел живот и за жал пак немаат доволно ниту за еднодневна екскурзија, а не пак нешто повеќе. Затоа било што за нив е малку.

За жал, политичките партии го имаат убедено народот дека пензионерите се гласачко телои затоа народот си мисли дека пензионерите уживаат којзнае какви привилегии. Кое е тоа гласачко тело со 14 000 денари пензија?

Единствено лошо е тоа што за пензионерите кои не се со престој во Скопје не важи оваа мерка и тоа што мерката важи за сите пензионери - и со високи и со ниски пензии, а не би требало да е така (барем според мене).

Неспособноста на ЈСП да менаџира, го доведе народот до степен да се зајадува меѓусебно. Не се пензионерите криви затоа што ЈСП се неспособни. НЕ се пензионерите криви затоа што ЈСП нема нафта, пуштаат по еден автобус на ден, не се одржуваат и им се расипуваат секојдневно. Ако се пензионерите виновни, тогаш зошто ноќните не поминуваат?
    Упатете го гневот каде што треба - кон ЈСП. На толку помош, на толку опции да бидат пак во каша е единствено заради лошо менаџирање.

emiliana, BlackNight, Annath and 4 others like this.
  3. злоба

злоба Популарен член

Има пазари и маркети на секој крај од градов, они мора да идат да пазарат на Бит пазар или Зелен и тоа во раните часови кога сите идат на работа и школо. Некој од Трубарево да оди специјално до Буњаковец да пазари зошто му се можело, па срамота. Најубаво да си ограничат во кое време пензионерите можат да се возат бесплатно.

SummerGirl, eliesaab and riba79 like this.
  4. eliesaab

eliesaab Популарен член

@NoirSerpentine и до ЈСП е, но и до (не)културата на пензионерите, младите. До сè е.

Да си признаеме дека е и до тие погорните што испокрадоа од ЈСП и им се укажа можноста, па сега магично преку ноќ ,,решаваат". Наводно.

Се надевам само дека денешниов протест нема да биде откажан.

5. Deus ex mahina

Deus ex mahina Истакнат член

Баладата за Нарајама, ЈСП верзија.

NoirSerpentine and sonuvana like this.
  6. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Дур ние се препираме кој колку да се вози, главните продолжуваат да го тонат претпријатието. А, ние зависните од неговите автобуси остануваме да чекаме долго на автобуските станици.
    Не еден протест, илјада и еден се потребни.

NoirSerpentine, eliesaab and Iris009 like this.
  7. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Не се криви пензионерите тоа што немаме редовен и организиран јавен превоз. Прстот се покажува кон одговорните.
    Потребни се огромни промени за се ова да проработи како што треба.

Во Солун имаат сега трета лента само за такси и автобус, ако возиш по неа 100e казна, одма. Те фаќа или камера или полиција. Изборот е твој.

Има начини само некој треба тоа да го спроведе, а не е еден проблем во градов - од каде да се почне попрво?

Last edited: Nov 22, 2024
  8. sonuvana

sonuvana Популарен член

Лапот ( убивање на старците ) на овие простори. Штом веќе не допринесува, се знае, во шума. И така...

Deus ex mahina likes this.
  9. Pepi17

Pepi17 Истакнат член

Денеска има автобуси?

10. Fluke18

Fluke18 Истакнат член

Има ли денес автобуси?

11. Pepi17

Pepi17 Истакнат член

12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Напред наши, ЈСП се плаши!

Шо направивте бе? Бевте ли на протести?

Dominodancing likes this.
  13. franca

franca Популарен член

А, ти беше? :D

14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Е што ќе одат, се исплашија јсп и пуштија автобуси.

15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Јас од странство ве подржувам!
    Напред наши!
    Ромите од Шутка биле на протест али нема врска, нашши се!

Да, да, им дале нафта да имаат за една недела, од другата недела пак иста песна ќе се пее тука :rofl:.

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Има автобуси.
    Дури зачудувачки брзо се појавуваат. :D

Mumoftwo30 and Adidas888 like this.
  17. Puellapulchra

Јас видов едно 10 автобуси у рок од 5 минути

18. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

Mumoftwo30 and Puellapulchra like this.
  19. Puellapulchra

И ко за чудо, попразни беа од вообичаено. Имаше место да се качиш. Али не ме носеше патот да се качам у автобус

20. Antebellum

Antebellum Популарен член

Не е проблем што народот се вози со автобуси кога ќе посака, проблем е што во изминативе 30 и кусур години се испокраде се што можеше и не се набавија автобуси, не се направија патишта, не се изградија болници, училишта, градинки... Најголем проблем се лоповиве, прво советниците во град Скопје што земаат пари од седница плус плати на работните места, па градоначалничкава што нема појма кај тера и партиите што намерно се мешаат за да ја спречат Данела да направи нешто. Во секој случај ние сме колатерална штета. Јас од еден крај до друг крај за да стигнам на работа одам пешки. Пратениците што земаат патни трошоци воопшто не мислат на мене и на моите проблеми. Ги гледам како се караат и се пцујат со невротичнана џукела Апасиев кој од кој неписмен и кој од кој поголем лопов.
    Жално е што во сред зима и заверена слободна јас ќе морам да продолжам да талкам пешки пошто следната година е изборна и овие допрва почнуваат со заебанциите...