Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

ЈСП (Јавно Сообраќајно Претпријатие) Скопје

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 17 декември 2010.

1. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    4.569
    50-ka

2. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.575
    Повеќето застануваат или кај Континентал, или кај факултетите на Бит пазар ама од таа страна од кај МРТ.

Оваму кај континентал ти одат многу, 50, 52, 53, 2, 16, 65ките сите, 63, 66, 55 и уште еден куп...
    А од таа страна кај МРТ, мислам дека и поблиску ти е затоа што автобуската е одма тука до хотелот ВИП, колку што знам е 12

3. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Значи сега по ново, некој што не е запознает или странец, се качува во автобус, нема од тие новите картички за плаќање карта:
    1. Не смее да се вози?
    2. Може да плати кај возачот?
    3. Може да се вози и без да плати, доколку незнаел?

Еве јас на пример не сум запознаен, утре ми се расипува колата и сакам да се возам со автобус.

4. sanja.burgundy

sanja.burgundy Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    9.167
    @Marick14 според моите сознанија - смее да се вози, секако, со тоа што постои можноста да си купиш карта кај возачот (која ќе биде поскапа, како што и сега има разлика во цена билетарница/автобус). А прочитав и дека ќе може со СМС да се купи карта, исто така поскапа.

На Marick14 и simoncelicius им се допаѓа ова.
  5. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.575
    Како и да е во ниеден случај не смее да се вози без да плати :)

Сакав само да ве предупредам, во случај да ве фатат без карта во ниеден случај немојте да дозволите да ви земат одма лична карта, без да ви побараат да платите казна на лице место.

Петоков, се качи контрола, и како по обичај секогаш се кријат, пазат да не им се види легитимацијата и секако чекаат одредед период да помине, т.е. да дојде автобусот меѓу две станици и тогаш да почнат да прегледуваат билети.

И фатија една повозрасна жена без билет, и веднаш и побараа лична карта и запишаа матичен. Дали женава не знаеше што ќе се случи важно даде лична карта, без овие да и објаснат што ќе им е.

Јас колку што знам, ако не им платиш на лице место 1000ка (порано беше 300), дури тогаш имаат право да ти земат лична карта (матичен) и да ти пратат дома казна од 3000 денари. Сега паметниве гледаат да начекаат некој што не знае како оди работата и веднаш им пишуваат казни од 50 евра, без да им кажат за таа од 1000 денари.

Најтрагично е што женава си мислеше дека ништо не се случи, дека ќе помине така без да плати. сега кога ќе и стигне дома можам да замислам кој шок ќе ја стрефи.

Друга работа што ме изнервира, нели двајца се секогаш еден позади, друг напред, и истиов од напред што ја фати женава без карта му се врти на овој од позади и му вика еве и му ја подава личнава карта. И овој вториов дебилов вика не треба имам веќе една.

Што е форава? Во секој автобус минимум по една казна од 3000 треба да се пише или?
    Не разбирам.

Ми идеше во фаца да му пликнам. Ако казнуваш казнувај за сите исто а не најдовме еден, ќе окркаме сеа 50 евра добро е :puke:

Последна измена: 13 октомври 2015
    На Marick14 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.318
    Средно школо сум и до 31.10.2015 ни важат едни привремени слободни ко ливчиња.
    На другарка и влегло контрола и рекле може не е твоја слободнава, нема слика од кај да знаеме или ќе платиш билет сеа или ќе те казниме. |(
    Дали имаат такво право? До сега немало контрола во автобус ама да ми се деси нешто вакво глупо би било сите да зјапаат во автобус. :^)

7. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Не може да ја казнат, и дале ли нешто? Нека оди во школо нека се пожали има одговорни професори за слободните.

8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.689
    Допаѓања:
    35.599
    Јас се чудам со кое право бараат лична карта.
    Колку што сум информирана (нека ме исправи некој ако грешам) само овластено лице може да ти побара лична карта откако претходно истото ќе се престави. Како давате лични карти на овие шерифи не ми е јасно? Утре може да ги искористи податоците како сака. Подобро ќе почекам додека дојде полиција да ме легитимира, отколку да им давам податоци на нив.
    Не знам, можеби во меѓувреме се сменил законот, па сега и они можат да легитимираат. Кој знае? Се е можно во нашава држава.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Сега за сега е уште по старо. Носиш една слика, лична карта и 1460ден.

10. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.575
    Не е по старо.
    Ако вадиш нова слободна оди се по ново, електронската мораш да ја земеш.

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Само што извадив пред една недела од старите. Ги прашав за електронските, дигаат раменици.

12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.987
    И јас знам дека се нови сега. :) Се јавив, така ми рекоа, лична карта само од документи, за цена заборавив да прашам. |(

13. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Здраво сакам да Ве замолам со електронските слободни како оди процедурата?

Треба како вообичаено да си земам од ЈСП молба за слободна, и од факс потврда дека уште студирам. Е сега слики ќе ми требаат или таму ќе ме сликаат (разбрав сликале имало некои пунктови на јсп каде што издавале слободни) И колку денови се чека додека ми изработат слободната?:)

и колку пари чини?
    Благодарам многу.:)

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Не ти требаат слики, таму те сликаат и веднаш ја издавале, не се чекало. Ќе си извадиш потврда секако. Пунктовите се на железничка и во Јсп турс во центат. Се доплаќа плус 200 ден за картичката.

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Вие што добивте од новите електронски бесплатни училишни слободни, дали ви кажаа дали ќе може да ги користите за Зимски распуст? :?:

Уште немам добиено од училиште, но во автобус, кога се отчукуваат некои средношколци со новите електронски картици, видов пишува Годишна средно, важи до 30.06.2016

16. desire.

desire. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    15
    Дали знае некој од колку сабајле работат за да се сликаш за картичката ?

17. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    36.075
    Пунктовите за фотографирање работат од понеделник до сабота од 07.30 до 20.00 часот. За подетални информации еве ја нивната официјална интернет-страна www.skopska.mk

18. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    За колку време доаѓа 5ка од ново лисиче до рекорд?

19. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.072
    Допаѓања:
    19.752
    Околу 20-25 минути. Зависи и гужва во сообракаj.

На Elena69221 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Viki 99

Viki 99 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    6
    Кој автобус од транспортен центар до тафталиџе оди? Јас мислам дека беше 22 но не сум сигурна.