ЈСП (Јавно Сообраќајно Претпријатие) Скопје

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 17 декември 2010.

1. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.332
    Допаѓања:
    18.230
    Баш го читав ова пред да ти го видам мислењево, па еве:

„Освен оваа новина Јанушев најави и дека ќе се отстрани активацијата на услугата за плаќање со мобилен, а ќе се отворат и нови продажни места. Плаќањето со мобилен е во пораст. Напомена дека во 2016 имало 3.030 успешни трансакции, а во првите 25 дена од јануари има околу 2.000 трансакции.
    – Имаме значителна бројка на неуспешни трансакции, односно кога корисникот пробал да плати со мобилен, а претходно не ја активирал услугата. За да им излеземе во пресрет на граѓаните и бидејќи увидовме дека ова е проблем, веќе постигнавме договор со фирмата која го одржува системот да се тргне активацијата на услугата и корисникот да може да плати само со повикување на телефонскиот број 185, рече Јанушев.
    Најави дека ВИП и Оне ќе се вклучат во системот. Договорот е завршен, а во следните денови се очекува негово потпишување. Јанушев изрази надеж дека услугата ќе може да се користи од почетокот на март.“

Сега за сега треба некаква апликација да се активира, појма немам каква е поточно, ама кога ќе влезеш во автобус, одма до апаратчето за куцање има залепено плакат на кој има пишано упатство и слики за како да се активира таа услуга и да се уплати преку мобилен. :)

На anonymousgirl03 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.576
    Жива брука им е и системов и све, да не може ЕДНА карта да купи човек, никаде во свет го нема ова.

На Ingvild му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Стартот им е лош, но идејата сосем Ок. Единствен недостаток им е плаќањето за единечно возење.

4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    На билетарата кај железничка планирав да извадам од овие картички за студенти, ама имаше толку многу гужва, најмалку еден сат би требала да чекам. За 5 минути колку што почекав јас, работа заврши само еден пензионер. :punch:

5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Значи после им е крив ѓаволот кога ги ругаме.....одам на билетарница да продолжам студентски билет ми вели ааа продолжување само под железничка. :devil:

6. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712

Мене колешка ми рече дека можело и карши хотел Карпош, ама железничка ми беше уз пат.

7. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Јас за 2 минути завршив работа пред некој ден на Бит Пазар.

Само индекс, потврда за редовен и старата картичка... Буквално 2 мин...

8. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Не го користам ЈСП често, би се рекло 2-3 пати во месецот,меѓутоа овие новини имаат многу мани.
    Ако сакам да се качам во некој од автобусите а немам карта треба да платам 150 денари, наместо досегашните 25 или 35. Порано со една картичка можеше да се возиме двајца и ке платевме 50 или 70 а сега треба да платиме 300 за истото. И што во случај да се качам и да побарам билет од 150 денари и немаат да ми продадат, а немам батерија на телефонот за да наплатам со него? Ќе треба да се симнам од автобусот и или пешки или со такси да стигнам до планираното место. Многу пропусти се направени. И секако треба да се воведе билет и за едно возење.

На Mishela, cresa-jagoda, Annora и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    ^ ни јас не користам многу често, ама некогаш такси не ми одговара. Пример треба да завршам неколку работи низ центар и автобус ми треба за 2 - 3 станици, а тогаш нема резон да викам такси, а за пешки е далеку или немам време.
    До сега не вадев студентска, ама со новиве цени дефинитивно ќе извадам.

10. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    6.834
    Јас извадив неперсонализирана картичка пред околу 2 недели. Сега пред некој ден ми имаа останато уште 2 возења, па ај реков да ја надополнам на време, да не заглавам некаде. Платив за 4 возења луѓе, а кога ја поминав во автобус,ми покажува дека имам уште едно.
    Значи?
    Им оставив пари да се частат?

11. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    Да не ти го покажува тоа едно возење од претходно што ти останало,па кога ќе го потрошиш и него ќе почне од 4 возења.
    Јас така мислам дека треба да биде.
    И обавезно чувајте си го листот со фискалната заедно кога надополнувате, во случај да има проблем да имате доказ

На Annora му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    6.834
    Хм, па можно е...се надевам дека е така.
    Ја чувам фискалната, ама и да има проблем, не ми се верува некој да го реши.
    Ќе проверам за брзо...фала ти :)

Ова од една страна е убаво, бидејќи нема да се губи време на плаќање во автобус, и онака гужви е нонстоп, турканици.
    Ама од друга страна, за да надополниш од билетара, еве јас лично чекав 20 души пред мене. И тоа можеби 4-5 пати поминав од таму, успат ми е, и цело време имаше колони. Епа и вака не го бидува. Кој можи на ладното, поготово постарите, да чекаат толку долго?
    Исто така, комплицираат, вакви карти, такви карти, веќе не се знае ни кој јади, ни кој пие. На страната нивна, помалце информации неможеше да има.
    Па како да се информираме?
    Катастрофа....

На Ane-Goki1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Чувај фискална, бидејќи се им е компјутерски мора да имаат увид на картичката кога била купена надополнета испразнета!

На Annora му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    Супер е ова што од утре се воведува бесплатен превоз во автобусите на ЈСП. Тамам да ми пропаднат уште 6 возења кои имаат рок од 15 дена.

На cresa-jagoda и GabyTranceॐ им се допаѓа ова.
  15. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    zapadnjacki sistem na plakanje vo bus koga kradat, ne znaat do kraj da go ukradat.
    Ova se desava vo sekoja evropska zemja, na sledniov nacin. Osven trafiki, ima urbanomati (kako bankomat) na koi si nadopolnuvas pari/voznji i vo sekoe vreme mozes da proveris kolku pari imas na kartica. Edna voznja cini 1,20, a ti mozes da si dopolnis kolku sakas, nekogas 40 centi nekogas 80, kolku sitno ti se naoga vo novcanik.
    Studentska karta cini 20 evra a za vraboteni 37,50. I mesecnite karti se nadopolnuvaat na urbanomat, trafika, posta.
    Taka da im ja pozdravuvam idejata (kako kaj vucic u emisija da se javuvam :D) na jsp, samo uste urbanomati da se postavat i da nema guzvi, barem dodeka ne gi iskrsat...

На Summerlover и Annora им се допаѓа ова.
  16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.793
    Допаѓања:
    173.161
    Е баш го погоди сега дека во секоја европска земја возењето е 1,2евра а месечната 20е(facepalm)
    Нема врска!

Туку сакам да кажам, треба да ги тужиме ЈСП:@
    А месечните карти?|( хаос

А уште поголем хаос е во автобусиве денес..

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Muabetot so sekoja evropska zemja mi bese za nacinot na funkcioniranje. Za cenite mozam cenovnici da pustam od tri drzavi kaj sto odam pocesto i koristam javen prevoz, ako e do cenata stignata rabotata :D Kako primer navedov, za da bide pojasno nadopolnuvanjeto na kredit/pari/voznji seedno. Osven bus postoi i metro, tramvaj itn taka da logicno ne e fiksna cenata za cela eu. Primer bese rabotata.
    P.s. Penzionerite vo istite tie drzavi plakaat kako studentite subvencionirani mesecni karti, ne se vozat za djabe ko kaj nas...

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    "Голема работа ако ти пропаднат возењата од картичката".

Ја паркира колата на што позабутано место, за да не плати 40 денари паркинг.

Абе седете мирни и гледајте си во вашиот џеб.

19. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    Јас за жал принудена сум да користам јавен гратски превоз секојдневно и да менувам по 5-6 автобуси. Она што посебно ми оди на живци е нашата некултурам, злоупотребата на се шт е гага, бутање по автобуси само за да си направите муабет затоа што дома сте сами...
    Лугето од градот прават се што можат и речиси превозот го направија бесплатен за 80 % од граганите купија нови автобуси затоа сто зтарине беа ужас, но треба ли сега на секој од нас да му држат посебен курс за пристојно понашање? Омна што во моментов недостасува за поефиасност е наплата на карта без активација и цената да биде иста а не со 5 денари поскапа.
    Како што реков се е супер освен нашата некултра седиштата ги уништија за 2-3 години подлактиците ги искршија... за нас е само нешто од челик комбинација со армиран бетон, вакви фини и чисти нешта не се за нас.

20. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    Од утре престанува бесплатното возење во ЈСП. За два дена успеавме да го исчистиме воздухот во Скопје. Мислам дека тоа што не ги соблекувавме кондурите пред да влеземе во автобус има голем удел во тоа.

Нејсе, добра ствар е што нема да ми пропаднат возењата на картичката.

На SuperGirl24, cresa-jagoda, Mishela и 1 друга личност им се допаѓа ова.