Јавно објавување на приватни работи

Discussion in 'Општи дискусии' started by KateKane, Oct 14, 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Шо прајме со закон за заштита од сексуално вознемирување на интернет?
    Размисливте?

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Те разбирам. Не си ти крива, ти си умна. За жал интелигеницијата и репродукцијата се обратно-пропорционални, како што знаеме од рекламата за наталитет на ВМРО:tmi:

Дај законот @WildMk ќе ти кажам што мислам до вечер:)

CameliaMiller likes this.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Погледајте го документарецот на Netflix Social dilema . Нема приватност на социјлни мрежи.

@WildMk не со тие куршуми. Аман , па видиш дека во вукојебинава Фросе е курвата, жената светицата а ропакот јебига си барал , негово право.

Konfetka, SandStorm, Nausicaa and 5 others like this.
  4. dayla

dayla Популарен член

@Biljarkata стварно ли мислиш дека само 10% од популацијата вака размислува во Македонија? Па мене ми се чини да стварно беше толку друга држава ќе бевме, и може немаше сите да бегаат надвор. Популацијата на фејсбук е истата што е на улица. Социјалните мрежи се просто платформа за тоа што си лежи внатре се истури и надвор, и на начин што ќе допре и до мене и тебе и секој што ќе го види скрин шотот, за разлика од на улица каде што веројатно не ни имаш контакт со некој таков. Социјалните мрежи и те како го извадија на изволте најтрулото од менталитетот, и подобро такви скриншотови да стојат како потсетник. Можам да избришам фејс, може да не читам такви работи ама ништо нема да го смени фактот дека добар дел од луѓето што ми биле и соученици, и тие со кои се возам во бус и со кои ќе седнам во ист кафич, главното што би го извадиле од приказнава е дека Фросе е *тиит* (внеси сочна и дескриптивна придавка по желба). Само зашто не ми се блиски, не значи дека не ми се во близина, и искрено бар мене тој факт ми е страшен, и не е зошто сум нежна снегулка. Шовинизмот е страшно нормализиран.

sj *O*, Konfetka, Nausicaa and 3 others like this.
  5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Што ќе ти е, кога можеш да се заштитиш. Таков закон е доволен, само доколку се работи за наивни и невини деца и педофилија. Ти си возрасна и си свесна во што се впушташ и би требало да знаеш за условите на приватност. Проблемот е на улица како да се заштитиш. Тука со еден блок си целосно заштитен, а на улица? Капуера, пепер спреј, што?
    Инаку, кога бев помала заебавав еден по телефон. Ми се јавија од полициска станица, навистина, затоа што бројот го проверив на информации. Така да, обрати се на право место и ќе ја имаш.

sj *O*, Mikha4, BloodElf and 2 others like this.
  6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Да, ако тоа е решението. Сепак, главната цел ти е себе си да се заштитиш.

Постојат секакви психопати и ќе продолжат да постојат. Луѓе знаат дека можат доживитно да завршат во затвор, па пак крадат, убиваат, силуваат, итн. За многу не постои лекција, спас, помош. Тоа е реалноста. Наше е да се заштитиме себе си на секаков можеш начин, макар и некористење социјални мрежи, што и не е така страшно решение уствари.

BloodElf and GrimTheReaper like this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Кој закон?
    Веќе постоечки?
    Возрасна и свесна бев, па ме силуваа.
    Има предатори што напаѓаат и возрасни жени.

sj *O* likes this.
  8. GrimTheReaper

Како те силуваа на социјална мрежа?

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Не бре на социјална мрежа.
    Муабетот ми е дека има предатори кои напаѓаат и возрасни жени.

10. GrimTheReaper

Па јас ти зборам за на социјална мрежа како да се заштитиш. А на улица, каква сакај биди, можеш да бидеш мета на секого, е таму јас не знам како да се заштитиш.

sj *O*, Biljarkata and Pixi5 like this.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Не е само наше
    Поинаку е ако има закон.
    Не сите се толку храбри да го кршат.
    Плус, правдата значи правна санкција, не одмазда со објавување туѓи информации (како во случајов), или да го претепаш тој што ќе ти згреши.

Правниот систем е измислен за луѓето да не се одмаздуваат еден на друг.
    .... и не е совршен и треба да се адаптира на секое време и новите околности во кое функционира одредено општество.

sj *O*, Leat, Annath and 1 other person like this.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Со закон.
    Според кој ќе може да го тужиш тој што те вознемирува.
    Дури сум и за означување како сексуални престапници и на оние кои на интернет сексуално вознемируваат.

sj *O*, Annath and CameliaMiller like this.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не се согласувам, знаеш зошто?
    Зашто од ова мислење стигаме до тоа - сама си го барала, кратка ѝ била сукњата.

sj *O*, Ambrosia, Leat and 4 others like this.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Јас така гледам, останување е покорување на тоа малтретирање кое секако ќе го доживееш ако си на мрежата. Не постои ефективен механизам за борба и спречување затоа што креаторите на мрежата не ги интересира, ниту имаш регулаторно тело кое ќе ја преземе во свои раце таа регулација. Социјалните мрежи се насилни кон жените, милион истражувања тоа го имаат потврдено. Посебно Фејсбук, Фејсбук е дно. Нема поента постојано да се изложуваш на непосакувано насилство. Не сме мазохисти ваљда.
    Има напори од луѓе да се создадат попријателски социјални мрежи, тие напори вреди и да се разгледаат и да се поддржат. Точно дека нема да бидат Фејбук, ама додека не се донесат чисти регулативи, зарем ќе седиш и ќе се изложуваш на насилтво само за да бидеш "некаде"?
    Има причина зошто креаторите на тие социјални мрежи и луѓе кои работат на нив внимаваат на нивнотото користење, затоа што се свесни за нивната моќ.
    Едноставно, треба да имаш можност да се заштитиш од зборови кои не сакаш да ги чуеш. Дали уклучуваш вести по цел ден на ТВ затоа што имаш право да бидеш информирана, без разлика што содржината на тие вести не ти одговара и не сакаш да ги слушаш?

Biljarkata and MissChievous like this.
  15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Лол, не.
    Не мораш да се согласуваш но факт е дека за многу ментални пореметувања нема лек. Тоа не значи дека е оправдување, едноставно има психопати.
    И џабе испревртуваш зборови кога воопшто не велам дека некој сам си го барал. Поентата ми е ако нешто што е просто како блок на фб, некористење на социјални мрежи или преминување на другата страна од улицата со цел да се заштитиш, тогаш паметно е тоа да го направиш.

BloodElf, Yowannty and GrimTheReaper like this.
  16. GrimTheReaper

Абе жено, како ќе те вознемирува некој ако не му дадеш пристап? Ај логички вака. Зошто мене не ме вознемируваат, туку разговорот останува на неговото како си. Па и слика со полов орган да ми прати, ќе се изнасмејам, ко да не сум видела во животов.
    Ти кажав проблемот единствено се малолетници, за нив треба возрасниот да укаже што е правилно и истите максимално да бидат заштитени и во виртуелен свет и во реален.

Pixi5 likes this.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Абе нема шо јас да се исклучам од светот, оти имало манијаци.
    Тие се проблемот, не јас.

Шо ако сакам да ми се отворени пораките?
    Има луѓе со кои комуницирам, а не ми се во пријатели, има луѓе кои ќе ме најдат после 20 години негледање и сакаат да ми се претстават кои се во порака.

Не ја префрлај одговорноста на жртвите, треба да е на грбот на престапниците.

18. CameliaMiller

Ќе го цитирам само ова мислење:
    Затоа што Дајла кажала сѐ што мислам.

Не е решението - не користи фејс, не иди во таа-и-таа кафана, не пуштај тв...

Тоа се луѓе што живеат со и меѓу нас, не се некои таму, виртуелни фацки, па можеш да ги исклучиш од животот.
    Да, јас ги филтрирам со некористење на фејс, но само ги пикам под тепих, не ги отстранувам вистински, затоа што не можам сама да ги отстранам вистински.

sj *O*, raww, dayla and 4 others like this.
  19. GrimTheReaper

Па пораките од не пријатели ти стигаат надвор од сандачето за пријателите, кладба? Шо мајка бараш да отвораш, ако знаеш дека е некоја будала.
    Треба метеор да не акне, за да ја спречиш таа појава. Како ќе дејствуваш на цел свет и на сите будали?

20. CameliaMiller

Не испревртувам ама баш ништо.
    “Паметно“ е да не носам сукњичка, за да некој психопат не си помисли “аууу, види ноџе, си бара сама дољичкава“, а не дали ти ќе помислиш дали сама сум си го барала.

Како да се заштитам? Да не носам кратки сукњи?
    Јас сум крива што е тој психопат?

sj *O*, smooch, raww and 5 others like this.