Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Јавно објавување на приватни работи

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од KateKane, 14 октомври 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Шо прајме со закон за заштита од сексуално вознемирување на интернет?
    Размисливте?

На sj *O*, Konfetka, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.233
    Те разбирам. Не си ти крива, ти си умна. За жал интелигеницијата и репродукцијата се обратно-пропорционални, како што знаеме од рекламата за наталитет на ВМРО:tmi:

Дај законот @WildMk ќе ти кажам што мислам до вечер:)

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.547
    Допаѓања:
    115.311
    Погледајте го документарецот на Netflix Social dilema . Нема приватност на социјлни мрежи.

@WildMk не со тие куршуми. Аман , па видиш дека во вукојебинава Фросе е курвата, жената светицата а ропакот јебига си барал , негово право.

На Konfetka, SandStorm, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  4. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    5.610
    @Biljarkata стварно ли мислиш дека само 10% од популацијата вака размислува во Македонија? Па мене ми се чини да стварно беше толку друга држава ќе бевме, и може немаше сите да бегаат надвор. Популацијата на фејсбук е истата што е на улица. Социјалните мрежи се просто платформа за тоа што си лежи внатре се истури и надвор, и на начин што ќе допре и до мене и тебе и секој што ќе го види скрин шотот, за разлика од на улица каде што веројатно не ни имаш контакт со некој таков. Социјалните мрежи и те како го извадија на изволте најтрулото од менталитетот, и подобро такви скриншотови да стојат како потсетник. Можам да избришам фејс, може да не читам такви работи ама ништо нема да го смени фактот дека добар дел од луѓето што ми биле и соученици, и тие со кои се возам во бус и со кои ќе седнам во ист кафич, главното што би го извадиле од приказнава е дека Фросе е *тиит* (внеси сочна и дескриптивна придавка по желба). Само зашто не ми се блиски, не значи дека не ми се во близина, и искрено бар мене тој факт ми е страшен, и не е зошто сум нежна снегулка. Шовинизмот е страшно нормализиран.

На sj *O*, Konfetka, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Што ќе ти е, кога можеш да се заштитиш. Таков закон е доволен, само доколку се работи за наивни и невини деца и педофилија. Ти си возрасна и си свесна во што се впушташ и би требало да знаеш за условите на приватност. Проблемот е на улица како да се заштитиш. Тука со еден блок си целосно заштитен, а на улица? Капуера, пепер спреј, што?
    Инаку, кога бев помала заебавав еден по телефон. Ми се јавија од полициска станица, навистина, затоа што бројот го проверив на информации. Така да, обрати се на право место и ќе ја имаш.

На sj *O*, Mikha4, BloodElf и 2 други им се допаѓа ова.
  6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.008
    Да, ако тоа е решението. Сепак, главната цел ти е себе си да се заштитиш.

Постојат секакви психопати и ќе продолжат да постојат. Луѓе знаат дека можат доживитно да завршат во затвор, па пак крадат, убиваат, силуваат, итн. За многу не постои лекција, спас, помош. Тоа е реалноста. Наше е да се заштитиме себе си на секаков можеш начин, макар и некористење социјални мрежи, што и не е така страшно решение уствари.

На BloodElf и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Кој закон?
    Веќе постоечки?
    Возрасна и свесна бев, па ме силуваа.
    Има предатори што напаѓаат и возрасни жени.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Како те силуваа на социјална мрежа?

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Не бре на социјална мрежа.
    Муабетот ми е дека има предатори кои напаѓаат и возрасни жени.

10. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Па јас ти зборам за на социјална мрежа како да се заштитиш. А на улица, каква сакај биди, можеш да бидеш мета на секого, е таму јас не знам како да се заштитиш.

На sj *O*, Biljarkata и Pixi5 им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Не е само наше
    Поинаку е ако има закон.
    Не сите се толку храбри да го кршат.
    Плус, правдата значи правна санкција, не одмазда со објавување туѓи информации (како во случајов), или да го претепаш тој што ќе ти згреши.

Правниот систем е измислен за луѓето да не се одмаздуваат еден на друг.
    .... и не е совршен и треба да се адаптира на секое време и новите околности во кое функционира одредено општество.

На sj *O*, Leat, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Со закон.
    Според кој ќе може да го тужиш тој што те вознемирува.
    Дури сум и за означување како сексуални престапници и на оние кои на интернет сексуално вознемируваат.

На sj *O*, Annath и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.986
    Не се согласувам, знаеш зошто?
    Зашто од ова мислење стигаме до тоа - сама си го барала, кратка ѝ била сукњата.

На sj *O*, Ambrosia, Leat и 4 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Јас така гледам, останување е покорување на тоа малтретирање кое секако ќе го доживееш ако си на мрежата. Не постои ефективен механизам за борба и спречување затоа што креаторите на мрежата не ги интересира, ниту имаш регулаторно тело кое ќе ја преземе во свои раце таа регулација. Социјалните мрежи се насилни кон жените, милион истражувања тоа го имаат потврдено. Посебно Фејсбук, Фејсбук е дно. Нема поента постојано да се изложуваш на непосакувано насилство. Не сме мазохисти ваљда.
    Има напори од луѓе да се создадат попријателски социјални мрежи, тие напори вреди и да се разгледаат и да се поддржат. Точно дека нема да бидат Фејбук, ама додека не се донесат чисти регулативи, зарем ќе седиш и ќе се изложуваш на насилтво само за да бидеш "некаде"?
    Има причина зошто креаторите на тие социјални мрежи и луѓе кои работат на нив внимаваат на нивнотото користење, затоа што се свесни за нивната моќ.
    Едноставно, треба да имаш можност да се заштитиш од зборови кои не сакаш да ги чуеш. Дали уклучуваш вести по цел ден на ТВ затоа што имаш право да бидеш информирана, без разлика што содржината на тие вести не ти одговара и не сакаш да ги слушаш?

На Biljarkata и MissChievous им се допаѓа ова.
  15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.008
    Лол, не.
    Не мораш да се согласуваш но факт е дека за многу ментални пореметувања нема лек. Тоа не значи дека е оправдување, едноставно има психопати.
    И џабе испревртуваш зборови кога воопшто не велам дека некој сам си го барал. Поентата ми е ако нешто што е просто како блок на фб, некористење на социјални мрежи или преминување на другата страна од улицата со цел да се заштитиш, тогаш паметно е тоа да го направиш.

На BloodElf, Yowannty и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  16. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Абе жено, како ќе те вознемирува некој ако не му дадеш пристап? Ај логички вака. Зошто мене не ме вознемируваат, туку разговорот останува на неговото како си. Па и слика со полов орган да ми прати, ќе се изнасмејам, ко да не сум видела во животов.
    Ти кажав проблемот единствено се малолетници, за нив треба возрасниот да укаже што е правилно и истите максимално да бидат заштитени и во виртуелен свет и во реален.

На Pixi5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Абе нема шо јас да се исклучам од светот, оти имало манијаци.
    Тие се проблемот, не јас.

Шо ако сакам да ми се отворени пораките?
    Има луѓе со кои комуницирам, а не ми се во пријатели, има луѓе кои ќе ме најдат после 20 години негледање и сакаат да ми се претстават кои се во порака.

Не ја префрлај одговорноста на жртвите, треба да е на грбот на престапниците.

На sj *O*, Ambrosia, Ugly Duckling и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.986
    Ќе го цитирам само ова мислење:
    Затоа што Дајла кажала сѐ што мислам.

Не е решението - не користи фејс, не иди во таа-и-таа кафана, не пуштај тв...

Тоа се луѓе што живеат со и меѓу нас, не се некои таму, виртуелни фацки, па можеш да ги исклучиш од животот.
    Да, јас ги филтрирам со некористење на фејс, но само ги пикам под тепих, не ги отстранувам вистински, затоа што не можам сама да ги отстранам вистински.

На sj *O*, raww, dayla и 4 други им се допаѓа ова.
  19. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Па пораките од не пријатели ти стигаат надвор од сандачето за пријателите, кладба? Шо мајка бараш да отвораш, ако знаеш дека е некоја будала.
    Треба метеор да не акне, за да ја спречиш таа појава. Како ќе дејствуваш на цел свет и на сите будали?

20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.986
    Не испревртувам ама баш ништо.
    “Паметно“ е да не носам сукњичка, за да некој психопат не си помисли “аууу, види ноџе, си бара сама дољичкава“, а не дали ти ќе помислиш дали сама сум си го барала.

Како да се заштитам? Да не носам кратки сукњи?
    Јас сум крива што е тој психопат?

На sj *O*, smooch, raww и 5 други им се допаѓа ова.