Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Јахја Кемал (Yahya Kemal College)

Дискусија во 'Образование' започната од Avril.09, 26 март 2011.

1. mushtikla

mushtikla Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    pocituvani feminki ,dali nekoj od vas moze da mi dade informacija vo vrska so natprevarot po angliski.sin mi sega na 15 ke ucestvuva,pa bi me interesiralo nesto povekje.dodusa,negovata nastavnicka od uciliste im dala nekoi 2 postari testa. bi me interesiralo,kako bilo na minatite natprevari,so kolku poeni se ide vo vtoriot krug.
    golem pozdrav:)

2. juzufinaa

juzufinaa Активен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Yahya kemal

ve molam kazete mi dali nekoj bil na natprevar po angliski vo yahya kemal ve molam ako nekoj bil neka mi kaze kakvi vidovi na prasanja ima ? :)

3. VampireLover

VampireLover Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Доколку може и мене некој да ме каже за натпреварот на 15 зашто и јас ќе учевствувам и навистина би сакала да направам нешто... Инаку нема да има втор круг туку истиот ден ќе ни ги кажат резултатите бар така на нас ни кажа наставничката(всушност она ни го кажа распоредот за тој ден)-треба да сме таму од 9 па некаде до 16....

4. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    4.584
    Неможам да кажам за натпреварите, никогаш не учествував во нив..

5. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    некој друг учевствувал... само ме интересира дали ќе е тешко или не... Фала однапред

6. mushtikla

mushtikla Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    VampireLover,точно е тоа дека се е во ист ден,меѓутоа,после писмениот дел не одат понатака сите учесници.Јас на тоа мислев кога прашав за вториот круг :)

Нема ли никој што има некоја информација?

7. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Навистина незнам! Јас сега ќе ви го кажам распоредот на денот каков ќе ние:
    од 09 до 09 и нешто ќе има отварање
    после ќе влеземе внатре и ќе го полагаме тестот околу 80 мин.
    потоа од 11 до 13 ќе има ручек и игри, филм и сл.
    потоа ќе ги кажат неофицијалните резултати
    после ќе одиме сите на тест на слушање
    и на крај официјални резултати!

Така да нема никој да испадне од првиот круг туку сите ќе ги полагаме и двата теста!!! :)

8. AngelaBieber

AngelaBieber Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    :hai: Вака..за два дена сум на натпреварот по англиски во школово..превозбудена сум пошто едвај чекам да видам какво е и каква организација има..ако може некој лани што бил на натпреварот по англиски да ми каже дали е тежок и какви отприлика се прашањата..иначе и да добијам стипендија не би се запишала..од 5 до 8мо проаѓам со се петки ама сепак ваму ептен бараат а мене ме примрзува да учам, така да јас си одлучив за економско пошто некако интересно ми е а сакам да идам на архитектонски или градежен факултет... за школово најдобро мислење имам :) на кого му се учи , ако добие стипендија или ако стои добро со финансиските услови нека не се мисли..одма нека се запише :) :talk:
    ако има некоја феминка што кје иде на натпреварот во гостивар одма нека ми пише.... и уште нешто..дали даваат стипендии за НОВА?

9. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Да исто и јас сум возбудена за натпреварот зашто и јас ќе одам... инаку даваат стипендии за нова ама само на 2јца мислам... мала е шансата да освоиш

10. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    И јас утре треба да одам на тој натпреварот по англиски во Јахја Кемал.

Кажете ми нешто повеќе околу тоа,дали е тешко ?

11. L-enna

L-enna Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2010
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.793
    Јас бев. :hai:

Се состои од 3 дела: Пишување, Слушање, Говорење.

Првиот дел.. ти се 100 прашања. Буквално. :lol:
    Со заокружување се. Прво се обични прашања, потоа од краток текст да заокружиш точни одговори. Јас барем наидов на мнооогу непознати зборови. Овој дел ми беше најлесен.

Слушањето.. леле, леле. Едвај разбрав нешто, тро чуено, тро логика и го поминав и тој круг.

Говорењето ми беше најлошо. Имав преемногу трема, дткав.. и ништо не направив. Инаку ми дадоја слика да ја опишам, да кажам за мене нешто. Изгледа видоа дека не оди - па ми рекоја доволно е. :D

Со среќа.. знам дека ќе имаш убав резултат.
    :hug:

12. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Беше на натпреварот вчера или порано?

13. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    Јас вчера бев на натпреварот по англиски во Скопје.. и имаше околу 75 прашања но имаше толку непознати зборови и беше доста тежок... можда и сум поминала во следниот круг но јас не ги дочекав резултатите од првиот круг зашо прво ни рекоа во 13 часот па во 13 и 30 и на крај викаат технички проблеми, а јас немав намера да седам до вечер па затоа сите деца со одеа со мене од моето школо си заминавме... :) другите како поминавте??

14. Velvet

Velvet Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    11
    Јас бев на натпреварот и можам да кажам дека се измалтретиравме.Ни беше кажано дека до 1 ќе бидат готови резултатите за првиот круг а беа во 3 заради некои технички грешки/проблеми.Веќе се молев да не одам во вториот круг зошто неможев да издржам цел ден таму да сум и за беља се паднав меѓу првите 10..

Првиот круг беше составен од 75 прашања каде што имаше grammar & reading.Граматиката беше лесна,текстовите малку потешки.

Вториот круг беше listening.Тука веќе неможевме да решаваме,бевме уморни..Проблемот во listening-от беше што само еднаш слушавме и не повторуваа но сепак не беше тежок..

Лоша организација за храна,само во 11 ни дадоа да јадеме и тоа ништо посебно..Се на се добро искуство,мислам дека немаше врски нешто само глупаво беше што само на првите тројца им дадоа некоја награда,мислам дека можеа и на сите 25 по нешто.. :)

15. mushtikla

mushtikla Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    како што кажа @velvet, учениците максимално ги измалтретираа и мислам дека преморени влегоа на listening-от.Имаше и некои технички проблеми со читањето на оптичките ливчиња со резултатите,па тука малку организацијата потфрли.
    Инаку,да ви се пофалам,син ми го освои третото место.

Сега ,би сакала да прашам,дали некој знае да ми каже дали ако ученикот учествува на повеќе натпревари и освојува дел од стипендијата,дали тоа се собира или не?

На L-enna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    исто така и нас не измалтретираа.. јас искрено незнам дали сум поминала во следен круг бидејќи не ги дочекавме резултатите... навистина можеби не требаше ни да одам. само си го потрошив времето за џабе, а за стипендијата не ми е гајле и така не би сакала таму да се запишам. некои викаат дека претежно 95% тоа е местено за тоа кој ќе ја земе стипендијата е сега јас незнам колку е тоа точно :)

17. VampireLover

Се зачлени на:
    9 декември 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    60
    а со среќа нека му е за третото место :)

18. L-enna

L-enna Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2010
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.793
    ^
    Честито за синот, баш ми е мило. :)

Кога бев јас пред 2 години ни кажаа дека се зема во предвид само една стипендија (највисоката). Пример, еве тој има 3то место на англискиот, 4то на оној за математика, се запишува со стипендијата од англискиот натпревар. Мислам дека при уписот, ако веќе имаш стипендија - не полагаш испит, како што прават другите.

Нема смисла да се собираат.. ако добиеш 70% попуст од еден и 50% попуст од друг, кај им е крајот. Не ќе треба да ни земаат пари, туку и да ни дадат ќе треба. :D

Eдит: кога учествував јас, имаше стипендии за 10-12 ученици, мислам. Првиот имаше 90% попуст како што се сеќавам, а потоа за другите се намалуваше попустот, нормално. :)

19. Velvet

Velvet Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    11
    ^^ Честито за синот,се запознавме баш на натпреварот :)

20. macysh

macysh Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    848
    Девојки да не зеде некоја од вас попуст од англиски натпреварот во Струга? :)