Дечки изгледа не следите што се случува. Јахја стана школо за упис на богати албански деца. Одете видите колку македонци или турци се запишаа сега во 1 год. Колку македонци добија стипендии но не се запишаа или веднаш се отпишаа. Не се чудам на вас пошто и јас ја направив истата грешка ( а родителите убаво ми збореа дека Јахја не е тоа што беше на почеток) но вашите родители да не се заинтересираат до толку. Школото се уште живее на стара слава . Децата што имаат добиено 100% стипендија ( најдобрите по Англиски, Математика , Физика , Хемија ....) го држат школото. Видете кој од Јахја учествува по натревари и завршена приказна. Еве сега се одржуваат тестирања и кампови за учество на натпревари и што мислите кој оди и кој учествува. Истите тие деца кои имаат 100% стипендија и кои и во основно беа најдобри во Македонија. Нема ни еден што е запишан со плаќање. Значи истите тие што беа надобри и во осмолетка . Јахја нит ги направил подобри или пак попаметни тие самите со својот труд го постигнале тоа. Мој совет. Ако сакате да завршите квалитетно школо бегајте подалеку од Јахја или пак по извесно време ќе пишувате како мене. Јас до година се отпишувам и толку ќе биде мојата кариера во Јахја
Дали некоја знае какви прашања од прилика има за тестирањето по физика и математика, ако има нека пише или нека ги прати ако има скенер од тие сто биле на тестирање во Јахја претходните години за стипендија. Некои прашања добив по математика во печатена форма...
Oва е само пари фрлање, мислам ако имате одповеќе така.......не е ништо посебно, специјано и квалитетно.
Ти си ја плаќаш целосно школарината? И причина зошто планираш да се одпишеш ,ќе ни ја кажеш? Слаб успех,а висока школарина,така? Абе кој учи,учи,не му сметаат ниту Албанци,ниту Турци....самиот си смета на себе.
90% од прашањата се од материјалот од осмо одделение, тоа да си го повториш. Јас која полагав имаше и тест за интелигенција и прашања од општа култура. Тестот беше поприлично лесен, но сепак треба да си се подготвиш пред да одиш. Иначе математика од прашањата повеќето беа од темата геометрија, а имаше и дропки. За тестот за интелигенција можеш да си ги вежбаш тестовите за интелигенција на интернет што г има, а имаше и прашања хемија, за шеќери итн. од материјалот од осмо. Се надевам дека ти помогнав.
Феминки дај помагајте, кој бил на натпревар по географија во Јахја Кемал ако ги знае прашањата или барем отприлика какви се нека пише фала однапред
Само колку за потсетување на претходниот мој коментар. Завршуваат натпревари математика .http://smm.com.mk/uploads/news/47e0baae ... 42f3c1.pdf Погледнете ги резултатите 2,3,4 година , а потоа и 1 година ги нема од Јахја затоа што паметни родители си ги запишаа децата во други школи не се залетаа по стипендии во ЈК.. Сегашниве од 2 год. се последните што наседнаа и се запишаа со платена стипендија. Исто ке биде и Физика од 1 год. тешко некој од Јахја ке успее не ке има кој да оди ама затоа 2,3,и 4 год. ке имаат успех. Памет во глава и со среќа.
Заборавив да ги вметнам резултатите од републичкиот натпревар. http://smm.com.mk/uploads/news/43873bd3 ... 9b1366.pdf Линкот од претходната порака е учесниците за Македонска математичка олимпијада.
случајно ја видов темава и би сакала да кажам неколку збора.. Прво нема врска тоа шо погоре прочитав дека во школово се запишуваат само богати Албанци,тоа дефинитивно не држи вода. имам внук таму 4 одделение и ние сме презадоволни.. одлично го владее Англискиот и турскиот јазик,наставата е на високо ниво,за разлика од другите основни училишта во околинава,организираат натпревари,игри на знаења и други игри преку кои децата соработиваат и учат да бидат еднакви,без разлика на верска припадност или економски статус...
Колку само злоба презентираш пред младите идни ученици,цццц....срамота. Тоа што тебе не ти успеало да постигнеш солидни резултати во училиштето,не ти дава за право да плукаш по него. Не им го руши сонот на идните стипендисти во ова училиште. Секој со своја памет и среќа во животот. Ти посакувам да си завршиш средно училиште(по твој избор нели?) и да си најдеш работа.
znaci taka jas sum od Sr i neli i tuka ima YKC. Prvata generaacija bea zadovolni i site go falea skoloto. No sega ne e taka ke dobies sekakvi informacii nekoj ke ti kazat deka e mnogu lesno i go nemas toj stres kak vo gimnazija ili osnovno. Drugi ucenici nisto ne ucat taka samo parite da si trosat, drugi odat da gi vidat deka ucat vo JKC poso na ime e golemo veke. Prvata godina site se relaksirani mn e lesno mn e lesno ama vtorata godina zboruvas se na angliski duri i onaka nadvor od ucilisteto so nastavnicite i dr vraboteni se zboruva na angliski. Testovite se na angliski po istorija geografija itn.. Kaj nas e poevtino odkolku od Sk, ama samo opremata e 500 evra a i eksurziite sto gi organiziraat se nad 500 evra taka da e mn skapo ali koj kolku ima. Mnogu od mojata generacija koi sakaa da odat tamu na posleden moment se otazaa i otidoa gimnazija iako znaea kakvo e i prethodno kolku kritiki kazaa za nea Inacee ako odis tamu ke nemas mn stresovi no povtorno treba da zimas casovi po angliski a turskiot velat deka bil mn lesen [mod-kirilica:2dl15mwc][/mod-kirilica:2dl15mwc]
Денеска ми се јавија па реков ај да видам какви се размислувањата за школово Добив стипендија платени 80% чинам, па мајка ми рекла на телефон дека сеуште размислуваме дали ќе ја искористам стипендијата.НМВ Го имам посетено училиштето и со сигурност тврдам дека условите се ПЕРФЕКТНИ. Баш она американско школување но јас не размислувам баш сериозно да се запишам таму од многу свои лични причини доколку би била Турчинка или Албанка можеби би се запишала не дека не сакам да се дружам со други и бла бла.. напротив но друго е да учиш на свој мајчин јазик.Шо се вика зборот јас на македонски некогаш неможам да сватам а не пак на англиски.Го владеам англискиот јазик и разбирам турски ама потешко ми е да вратам но сепак има некој страв во мене дека нема да се снајдам во тоа училиште. Што да правам, да се запишам или не?
Мајка ми пред некое време почна као демек да се распрашува за јахја, и викале дека било ептен добро школово и ми рече ако сакаш да се запишеш таму.А и отидов онака за натпревар за стипендии, не добив.Али и да добиев милион проценти тврдам дека немаше да одам. Причини полно.Гарант ќ е сретнам полно кремчиња и шмизлички кои тате и мама им платиле колку да ја поминат годината.Друго, не сакам да учам на турски.Си сакам настава на македонски.Англискиот го владеам добро, но не толку за да учам на тој јаазик, а па турски нема шанса.Второ, не сакам уште на 14 години да се разделувам од моите, од друштвото и од Битолава моја за да се затворам во интернат.Уште првиот ден ќе плачам за дома,мислам ќе паднам во депресија. И последно си сакам да учам во нормално државно училиште, поблаго кажано гимназија.Таму е животот. Иначе ти како сакаш.80 проценти не се малку.Ако барем малце те влечи приватното запиши се,јас не би.
А што има врска ако е приватно ? Мислам, апсурд од старт. И во гимназија има кремки и кремци, ги има и во Јахја Кемал и во Нова и во сите школи. Плус, и во Јахја има квалитетни ученици, еве на пример актуелна е приказната за еден мој познаник од таму кој успеа да влезе на Харвард и без разлика што има завршено таму, знам дека вреди и дека е навистина квалитетен студент. Јас немам завршено таму, но би размислила да запишам мое дете ако имам можност и ако мислам дека би вредело и би му помогнало за понатаму.
Приватното и државното немаат споредба, приватното е далеку подобро од државното.Зошто инаку би се давале толку пари годишно? И тој што учи, има капацитет и све тоа, не му се потребни ниту јахја ниту нова.
Немој да размислуваш на овој начин, ниту да дозволиш тоа да биде пресудно во одлуката за избор на средното училиште. Гледај од аспект на тоа колку би можела да научиш, како средното би ти помогнало во понатамошното образование и во твојата надоградба како личност.
Прво зборуваш едно па друго. Не значи дека ако е приватна школа, автоматски не се учи таму и не чини. Јес да има секакви примери, но не можеш да генерализираш дека неучачите се во приватните школи, кога ете јас во гимназија пораснав со цел куп флегми кои кига не фаќаа. Тој што учи, ќе учи било каде, а дали ќе се запише во Јахја или во Орце или Корчагин или било каде, тоа си е веќе личен избор и тука не може многу да се соли памет и да се дискутира. Секој со своите можности и своите визии под мишка.
Џабе не прашуваш за мислење кога и самата си одлучила дека не сакаш да одиш. Само искрено срам треба да ти биде,затоа што што мајка си барала на натрпревар за стипендија ако не планираш да одиш во тоа школо?Тие 80 % можеле да ги дадат на некое дете што навистина сакало таму да учи,а наместо тоа ти си ги земала тие 80 % и пропаднале во вода-бидејќи не планираш да одиш во тоа средно.
Здраво на сите, сакам само да кажам дека сум во државно училиште во Скопје,и учам нормално колку што треба. Професорите се многу лоши, а секогаш кога ќе ја прашам професорката по македонски јазик, таа ми се обраќа со "ТИ ДЕВОЈКО, КАКО 1ВО ОДДЕЛЕНИЕ ДА СИ,НЕМА ДА ТИ ОБЈАСНАМ НИШТО", нека го прочита оваа ич не ми е гајле нека се препознае, јас во 2ра година нема шанси да трпам тортура од професори, како до сега. Се префрлувам во 2ра, дефинитивно во Јахја Кемал,или во Петта приватна. Односот во приватните е поразлчиен, и ПОВЕЌЕ те учат него ли во државните, во државните има по 33 деца во клас, а во приватните се 10-15, и професорот ти обрнува внимание колку што ти треба. Во Јахја можеш да им се јавуваш на професорите по телефон, да ги прашуваш. Да, скапо се плаќа ама вреди тие што одат на приватни 99% завршуваат на светските универзитети па видете вие дали во приватни одат глупаци, и мамини мази. Се разбира има и такви, но немора да значи, не го сфаќате поимот приватно, секоја чест на оние на овој форум, кои зборуваат отворено ! Поздрав