Јеховини сведоци

Дискусија во 'Религија' започната од pikolino, 3 ноември 2012.

1. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Екс Јеховин сведок тука! Кажете што ве интересира :)

На Justicija, Orthophill и Meckicja им се допаѓа ова.
  2. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Зошто си екс?

3. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Ако прашуваш која е причината што ги напуштив....хмммм..... на кратко кажано идеалот кој го имав за организацијата дека не е корумпирана беше скршен. Ништо од она што ми беше претставено на почетокот не испадна така. Ниту за организацијата, ниту за луѓето кои ја претставуваат. Едно од главните работи кои ми пречеа , а никогаш не ги прифатив беше непримањето трансфузија на крф и членството на организацијата во обединети нации(кои се демонизирани од страна на Јеховините сведоци) значи врв на лицемерие.
    И воедно додека бев Јеховин сведок со растот на интернетот почнав да гледам научни документарци кои ме натераа да сфатам дека можеби ова во што верувам не е вистина.
    Така некако накратко....:)

На blackwave, Justicija, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    4.675
    Здраво друже!
    Ме интересираат две прашања:
    1) Дали сега си верник и во која деноминација?
    2) Дали плаќавте данок?

5. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Ги почитувам традиициите на моите дома бидејчи беше голем удар за нив кога станав ЈС. По тоа луѓето ме сметаат за православен.
    Веќе не сакам да имам многу врска со организирана религија, но покрај тоа што сум агностик, прилично сум спиритуален.
    Јеховините сведоци во мк се регистрирани како верска заедница и со тоа им следуваат права како неплаќање даноци. Ова секако се злоупотребува од сите религии и мислам дека треба да се смени, али јбг во таков систем живееме.
    ЈС не прават ништо со што би заслужиле статус за неоданочување. Главната цел им е организацијата( во превод на ЈС интересите на царството) било тоа да се материјални или политички. Функционираат како пирамидална шема. Самите се финансираат воглавно од сопствените членови. Понекогаш и симпатизерите ми оставале некој денар за да оди во кутиите за донации. Порано кога сеуште бев ЈС локалните собранија си ги чуваа парите на сметка. Сега сите пари мора да одат во централата. И пази ова! КОга се гради сала(црква) парите ги дава локалното собрание(или зема заем од централната организација СО КАМАТА), нивни е волотерскиод труд за изградба, НООООО погоди што? Објектот не стои на име на локалното собрание туку на централната организација. Така по некое време овие сали под некој изговор се продаваат а парите легнуваат на сметка во централата. Кој бизнис упм!

На blackwave, daylight, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Мала проценка. Во 2016 1220 смртни случаи поради одбивање на трансфузија на крф. Поради глупаво учење и погрешно толкување на библија. Тоа ти е по најмалку 3ца дневно. Претпоставките се дека досега заради оваа доктрина имаат изгубено живот 33,246 ЈС. И неслсвењето родендени кај децата на ЈС остава трауми дека се цело време издвоени. ЈС се тивки екстремисти.

На blackwave, Rama, Orthophill и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mene me interesira dali oni js ti vrsea nekakov pritisok da se oddelis od familijata

8. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Притисокот е многу суптилен. Додека проучуваш една книга јако сугестираат дека " Демоните ќе ти влијаат да не ни се придружиш преку најблиските зашто ние сме правата религија." Ова е многу вешто направено зошто роднините и пријателите во тој момент кога ќе разберат панично скокаат да не продолжиува дека ЈС биле во право(има библиски стих кој вели Кој ги сака своите родители повеќе од мене не е достоен за мене") овај стих е мн злоупотребен во тој момент . со тие активности роднините му даваат авторитет во очите на студентот И ти уште повеќе со сета ревност навлегуваш подлабоко. Тоа е многу добро разработена тактика. Така ти ги гориш сите мостови позади тебе и не оставаш место да се вратиш назад во нормалниот социјален и фамилијарен живот. Од друга страна тие користат "тактика наречена бомбардирање со љубов и внимание" и така те наведуваат на лажна социјална сигурност(оваа тактика за кратко ја снемува па така остануваш нигоре нидолу). Притисокот продолжува со постојано потсетување дека вистинските браќа и сестри ти се тие кои имаат исти верувања како тебе, а оние домашните те насочуваат да ги гледаш како непријатели. Ова е типична тактика за сите култови така и за ЈС. Многиу незгодна работа, така да ако имате близок кој почнал да проучува со ЈС, пред се бидете му пријател. Не го отурнувајте затоа што сега верува во тоа. Ако го отурнете го туркате право во рацете на култ од кој тешко се излегува. :)

На blackwave, daylight, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.242
    Колку време беше ЈС?

ЈС не се членки на Обединети Нации (UN), туку асоцијативна членка во департментот за информирање на јавноста на UN. Невладините организации кои се асоцијативни членки не се инкорпорираат во системот на UN, ниту имаат некакви привилегии, имунитети или некаков специјален статус. Значи тоа е само платформа преку која UN комуницира со невладините организации, а не и нивно членство во UN.
    Извор директно од UN: https://outreach.un.org/ngorelations/

Иначе колку што ја знам ЈС се уште го имаат истото верување за UN, дека преку нив делува антихристот итн знаеш.

На daylight и Defiant им се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas imav koleska js koja vesto se kriese no jas ja otkriv i normalno ja kažav na brat i ja izbrkaa od doma zatoa nesto oti stana js i mene me vikase da bidam del od niv i rekov samo ne fala

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Точно како што опиша, но и како такво членството на организацијата се криеше од обичните ЈС 10 години додека не бе разоткриено од The Guardian. Поради навалот од гнев внатре во JС за членството организацијата лажеше дека членството е заради пристап до библиотеката(што не е точно).

Неколку дена по откривањето организацијата го прекина членството. Значи не биле баш чисти. Е сеа ќе ти кажам зошто,

ЈС како членовите така (би требало) и организацијата да задржат политичка неутралност. Со влегување на било какви релации во ОН организацијата го прекрши ова. Особено затоа што таа ги смета како алатка на ѓаволот и се буквално демонизирани во сите книги на ЈС. За да се кфалификува како членка за невладини оргнанизации треба да потпише документ дека ги споделува идеите на ОН, што е сосема спротивно на она што тие ги учат своите членови.

Ова и не би било тка страшно доколку оргнанизацијата не вршеше толкав притисок врз ЈС да задржат политичка неутралност во Малави.

Во малави владата донесе закон задолжително секој граѓанин да извади членаска книшка од партија.
    Директива од водечко тело на ЈС им кажа дека по секоја цена мора да ја задржат политичката неутралност.

Иљадници ЈС беа убиени, силувани и претепани во малави заради нивниот искрен обид да останат неутрални и лојални на Бог, додека нивната организација се курваше со политичките власти од он да добијат грантови и политичко влијание во ОН.

На blackwave, Rama, EvAngelos и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    4.675
    Друже @Defiant , Ви благодарам за одговорот.
    Сепак лошо сум се изразил, под плаќање на данок, мислев дали Вие како јеховин сведок плаќавте данок во организацијата?
    Би сакал да Ве прашам и за начинот на кој Ве заблудија и Ве приклучија кон организацијата. И зошто не се обративте во Православната Црква, за да се напоите од Живата Вода?

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Не ЈС не плаќаат десеток или данок. Но имаат кутии за донации и се очекува од нив да ставаат во овие кутии. На почетокот беше добро зошто никој не ми вршеше притисок да ставам пари во кутиите за донации иако со сето срце сум ставал по некој денар( кога веруваш во некоја идеја). После кризата во 2008 организацијата западна во финансиски проблеми. Почнаа скоро секој втор состанок да наговараат дека треба да оставаме повеќе пари. Потоа почнаа со резолуции кој колку може секој месец да остави. Е тука ми пукна филмот и се спротиствавив јавно на оваа практика бидејќи не беше во согласност со Библијата.
    Значи можеш да поминеш и без ич пари да дадеш , ама ги даваш сепак :D.

JS имаат мн добро разработена тактика за приклучување на нови членови кои се интересираат за библијата. Мене ми се допадна доктрината и тоа што се жива црква со редовни состаноци на кои ми се задоволуваше духовната жед, како и што имаат храброст да проповедаат од куќа до куќа.

Ти одредуваат ментор кој ќе проучува книга со основни доктрини на ЈС поткрепени со стихови од библијата кој полека те воведува и во доктрините што се специфични за ЈС а тешко дека би ги прифатил сам. Самото собрание има улога да те прифати социјално и да те бомбардира со љубов и внимание за да се чуствуваш дека во оваа организација ја има вистинската братска љубов опишана во библијата. Така ти незабележително потпаѓаш под влијание.

Овие работи недостасуваат во православната црква. Не е точно дека не сум се обратил во православната вера, ама таму никој не покажа никаков интерес за мене ниту да ме поучи. А и доктрината за тројството тешко ми одеше да ја разберам.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    nez zasto nikoj nesakal da ti pomogne od pravoslavnata verano jas bi te sovetuvala da odes redovno na bogoslužba i taka ke gi doznaes tie rab

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.242
    А што мислиш за изработка и употреба на иконите како медиуми меѓу човекот и Бог? Што мислиш за нивното осветување, за молење и поклонување пред иконите? Или за нивната продажба по цени од неколку стотици евра?

Што мислиш за молењето на светци (починати верници)? Што мислиш за упатувањето на молитви и песни кон пресветата Богородица и за верувањето дека таа е пресвета, вечно дева, најголема, царица небесна, наша спасителка итн?

Што мислиш за раздавањето храна по гробишта за покојните души што се прави за Задушница? Што мислиш за палењето свеќи за здравје, за живи, за мртви?
    Што мислиш за ценовници во црквите и наплатување на црковните услуги, како на пример овој ценовник.
    Што мислиш за ваквите пракси? Дали би сакал некој од православната вера да те поучи за ваквите работи?

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Секој начин на организирана религија го наоѓам одбивен. Сите религии се корумпирани. Традициите кои ги спомна ми се глупи зашто немаат никаква практична корист ниту пак се библиски.

Што се однесува до ценовникот :D би му побарал фискална хахахахах....

Дечки да не се разбереме погрешно. Сум го прифатил животот таков каков што е. Неќам проповедања зашто доволно сум имал за цел живот. Мојата ВЕРА(не религија) сега се состои од правењето работи кои ми ги налага мојата совест(која пак сум ја изградил на личноста на Исус). Воглавно се потпирам на науката и таа ми е доволна духовност за сега.

Овде сум за да ви помогнам да сфатите од моето искуство колку е опасен тој култ во кој што јас бев.

На blackwave, daylight и Meckicja им се допаѓа ова.
  17. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.081
    Стрина ми и брачеда ми се Јеховини,беја и другите 2ца брачеди ,ама напуштија.Со еден збор-испрани мозоци.Живеат во странство

На Justicija, Meckicja и Defiant им се допаѓа ова.
  18. Defiant

Defiant Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    53
    Не сум верувал дека постои перење на мозок додека не ми се случи мене :D. Драго ми е што напуштиле. Се спасиле тие а повеќе децата што можеби ги имаат или планираат да ги имаат. Некое инфо на тоа како и зошто напуштиле?

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Bravo za tie sto gi napustile js kaj mene ednas dojdea na vrata jas krstot go nosam sekogas na vratot zvonija i ja otvoriv vratata i im vikam povelete kažete sto sakate oni koga mi go videa krstot na vratot ne mi prozborea ni zbor tuku mi ostavija nekakvi si knigi i odma nabrzina izbegaa a vo zgradata imame edna sosedka js i ednas mi vika mila se ubavo mi vika sto go nosis krstot na vratot no krstot znaci teret i i vikam ne krstot ne znaci teret krstot znaci spasenie i uste ednas na taa tema muabet ne mi prave i za ikonata bese taka pred koja deteto prozbore mi vika ikonata ne lekuva lekuva Gospod a nas i vikam Gospod na koj ja dade blagodatta da lekuvaat na svetiite i dotamu zatoa poveke muabet nema

На Rama и Orthophill им се допаѓа ова.
  20. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.359
    @Defiant а што е најстаршното што мпже да ти се случи во таков 'култ'?