Вечерва и засекогаш од Нора Робертс. Интересно, лесно романче типично за стилот на Робертс, инаку тука би ја сместила и Даниела Стил.
СИте љубителки на љубовни романи треба да ја прочитаат „Штефица Цвек во челустите на животот“ („Stefica Cvek u raljama zivota“) од Дубравка Угрешиќ. Тоа не е секојдневен роман, правен е како patchwork (крпеница), малку постмодернистички, но навистина интересно. Романот ги ревидира наративните постапки на љубовните романчиња, си поигрува со нив а ликот - Штефица Цвек е една обична девојка како вас која сака животот да и биде дел од љубовен роман. И да ви изгледа чудно, издржете, мал е романот - 80 стр. Кога ќе го прочитате ветувам дека ќе бидете воодушевени многу повеќе отколку од обичните љубовни романи.
Е не знам како можев да ја заборавам и „Доктор Живаго“ од Борис Пастернак... ремек дело, има и филм, гледајте го, ако не ви се чита големка книгичка
Абе чекајте малце... Ам Ана Каренина?!?!?! Дефинитивно го ставам на врвот. Казабланка е исто така книга (драма од Муреј Бурнет, Murray Burnett), која за жал не сум ја читала, но судејќи според филмот - не се сомневам дека е ремек дело. Спојлер "Here's looking at you, kid"
Иако сум скоро деветнаесет години јас засекогаш ке ја паметам ,, Споменка,, од Глигор Прличев прекрасна книга која сметам дека не е само за деца бидејќи сите сме ја доживеале првата љубов и се уште ја паметиме но најубаво во таа книга е со колку специфичност и прецизност е описана првата љубов и болката која доваѓа со неа како што напишал и тој ,,Првата љубов е како првиот снег- ретко некогаш останува ,,
Кога станува збор за љубовни романи, Николас Спаркс без конкуренција.. Дефинитивно, романи кои ќе ве остават без текст, ќе сакате да ги прочитате во еден здив и верувајте, на крајот нема да останете рамнодушни. Топло ви ѓи препорачувам Страници за нашата љубов, Порака во шише, Прошетка за сеќавање, Одлука, Последната песна, ве уверувам дека нема да погрешите... Спаркс
Таа е на Горјан Петревски!Тој е мојот омилен автор од пубертетските денови,го обожавав!Човекот знае да допре до женското невино и наивно младо срце и да ги разбранува првите најискрени пламени кои извираат од раната младост.Ги имам прочитано сите негови книги,и го имам и лично запознаено тра ла ла ла.......