Ќотекот како воспитна мерка

Discussion in 'Дете' started by Unfaithful18, Sep 12, 2010.

1. forumce

forumce Форумски идол

Не реков дека јас сум совршена или несовршена. Многу добро знам дека не сум. Зборот ми е дека само на форумот постојат деца кукли кои никогаш не им противречеле на родителите, кои никогаш не земале телефон во раце, кои никогаш не терале инает за било што макар и за најобична маица за во градинка. А надвор е тотална разлика.

drugarka, Oneo, mal.ecka and 3 others like this.
  2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не постојат само на форум, може немаш сретнато. Ретки се такви деца,но има.

3. christinnn

christinnn Форумски идол

Во таа Шведска, внуци на другарка за малку ќе беа одземени од родителите оти на маливе им текнало да им се одмазадат на родителите оти им повишиле тон за нешто и да ги накодошат на воспитувачките во градинка дека им удриле шамар. Па додека да се разјасни ситуацијата, родителите окапале по советувалишта и институции.
    А децава по кажувањата на другарка ми се од разгалени поразгалени, на крај вика не можам да излезам со нив кога доаѓаат на гости. И сега, што со вакви деца?

Дефинитивно одгледувањето деца е најтешката работа во животот, ги читам постовите на некои мајки тука и во нивните ситуации не би знаела што да правам. Ама па најлесно е да се осудува и да се плука.

eta and Didajo like this.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Искрено и не знам колку е нормално тоа да едно дете биде "совршено" и никогаш за ништо да не противречи. Нормално е да се бунат децата и да си водат инат понекогаш.

А од кај знаеш дека било стварно така? Може стварно децата биле истепани ама родителите ја испрвртеле ситуацијата за да ги избегнат службите. Многу поверојатно е тоа, отколку деца во градинка(значи збориме стварно мали деца) да лажат и измислуваат заради одмазда.

WildMk and forumce like this.
  5. christinnn

christinnn Форумски идол

Затоа што родителите не ставаат прст на децата, западна култура. Доаѓаат на гости кај другаркава по неколку месеци и се заприметва кое дете е држано под строг режим и со ќотек, а кое дете ја има целосната слобода да ја демолира куќата и да не му е страв од никого.

Децата не лажат и клеветат од инает? Не си дошла во контакт изгледа со дете на кое што во очите му се гледа дека е изгорено да направи нешто лошо или да излажи.

cresa-jagoda likes this.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

На пријателка во Шведска, малата што изгледа и работи мозочето 200, зашто и свикале дома, бидејќи несакала да и извадат трн од прстот, а притоа вриштела, им кажала ако несакате да ве кажам во школо дека викате ќе ми купите тоа и тоа. Децата се манипулатори , тоа знаеме сите. Гледам деца како манипулираат многу тактички, ама мора да се најде начин , макар и со стручна помош за тоа како да се справиш. Не за џабе рекле да си родител е најтешко. Но , тепање нити ќе реши проблем, нити дете ќе се промени после ќотекот. Само се добива контра ефект и трауми. Зашто како една членка да си носи тоа дете трауми од детство, и кога се присеќа на детството да се ствара одбивност. Зашто утре ден , детето ќе има аверзија кон родителот.

RedLotus and Mikha4 like this.
  7. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Ако бе нека ги кршат од ќотек, утре тие истите тепани деца кога ќе ви ги тепат децата на школо да не глумите пак изненадени.
    Не знам што подразбираш под разгалени деца, ама да ти седат мирни ко на чајанка не е природно за никое дете.

А тоа што пријавиле и сѐ што се случило потоа тоа е разликата меѓу Шведска и нас. Ние ќе си ги малтретираме децата и после ќе си ги чукаме главите кога ќе пораснат исфрустрирани и емоционално оштетени личности. Пријавиле затоа што си ги знаат правата, колку и да им е тешко на родителите, пола работа им е завршена. Барем знаат дека нивните деца нема да дозволат никој да се изживува со нив утре-задутре.

Кога ги тепате они нема да ве мразат вас, може за вас ќе има моментален ефект на послушност, ама само растете особи кои ќе се мразат себеси цел живот. Затоа што тоа им кажувате со ќотекот, дека не се достојни за нормална и достоинствена комуникација како со луѓе.

За членката која не сака да ја пријавува роднината. @Серотин Не треба може веднаш да ѝ се одземе детето ама очигледно ѝ треба психијатар во најмала рака. Според тоа што го пиша детето со сигурност ќе има последици, за жал, само се надевам дека нема да бидат фатални.

crimson, Oneo, WildMk and 2 others like this.
  8. RedLotus

RedLotus Активен член

Не ми беше намерата да те навредам, зошто очигледно е дека се осеќаш навредено и нервозно од речникот кој го користиш, сум лупнала.|(

Жено на крајот од денот тоа се твои деца и твои проблеми, на форум си, си ги споделила нормално е да добиваш реакции. Јас се обидов да ти ги проширам видиците, да научиш нешто плус, ама џабе било.

И ако не знаеш (а мислам знаеш, па да те потсетам само) совршенство не постои во ништо, ама кој сака да се подобри има совети и соработка, сепак тоа е не се разбираме. А се спомне стручно лице а баба Рога, исто му доаѓа, како на стручно лице не знам какви да одат.|(
    И да и за тантруми треба да поразговараш лично ти со лицето ако не сакаш детето да го носиш. Сега не знам детално какви се тантрумите и кога се појавуваат и како се справуваш со нив, се надевам не во согласност со насловов на темата.
    Ама ајде неважно е тоа повеќе, барем за мене.
    Ти посакувам секое добро.

И еве уште еден пример каде што се раководи од мое дете јас што сакам ќе си правам со него.

WildMk likes this.
  9. RedLotus

RedLotus Активен член

Не знам точно, само ја видов постапката на таткото и претпоставив што следи. Не излегов надвор детално да видам се, ама беше неубав настан за гледање како и да е и што и да се случило понатаму.
    Точно така, потполно се согласувам со тој детски психолог и ете тоа е тоа одење на стручно лице кое е неопходно. Нема ништо страшно од консултација со такво лице во случај кога не се носи детето таму иако најдобро е со детето заедно да се оди.
    Психологот ќе знае да направи најсоодветна проценка на се што треба.

Anne Boleyn and WildMk like this.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Дете година и пол да носам на психолог заради тантрумите? Дали си сериозна? Ама дали?
    Јас сметам дека моето дете не е за стручно лице оти се инате кога ѝ го барам телефонот, јер сметам дека е фаза од развојот, а донекаде и нормално. Не е нормално дете да праве се што му се каже, без право на приговор, без никаков збор, како робот да е..
    Јас не правам со моето дете што јас сакам, далеку си од реалноста. Моето дете има свое мислење и свој став. Како секој човек. Колку ѝ да ме нервира понекогаш тоа мене.

Кога ја прашав докторката за малата што не седнува цело време,што е многу активна, што сака секаде да се качува, ми рече супер што е така, да не беше ќе требаше да испитуваме што е. Реално па и јас би се загрижила ако детето кај го остаеш,там го најдеш. Имат си фази од развојот и не значи дека ако сега е такво,нема да смени. Еве големата беше многу мирна како мала,си играше, гледаше цртани, послушна беше. Ама сега се смени. Малото е тотална спротивност од дада ѝ како мала. Се надевам ќе смени и она:D

Angie1432 and mal.ecka like this.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Нема такви деца.
    Сите деца, се деца.

Прашањето е како ние се справуваме со нивната 'непослушност'?

Сум ја плеснала ќерка ми.
    Повеќе пати.
    Ќе речам пак: Не беше силно, ама нејзе ја болеше гестот.
    Не ме теши ич шо не ја болеше, оти емотивната болка во нејзините очи беше неиздржлива за гледање.

Затоа, кога родителот не знае како да се справи, оди на консултација со психолог/психијатар.

Како што рече Бубаче:
    Пошто никој не може да те спреми, за сите можни ситуации кои ќе ги доживееш како родител.

Mikha4, buba4e89, elimkd and 2 others like this.
  12. Серотин

Серотин Истакнат член

Не е исто тепање и да му повишиш тон на малото дете. Се качува на висок прозорец и никако нема да се разбере ако не го повишам тонот и речам НЕ. Не се сметам за насилник ако свикам погласно кога е испентерено на прозорецот висок неколку метри . Ова го кажувам оти читам и за тоа дека не чинело малце да му повишиш тон дури и кога си загрозува безбедност (скраја да е). Реално кога ќе му "свикам" се разбира од збор.А го удрам нема шанси

@Mikha4 Психијатарот не може од социопат и психопат родител да направи човек. Ќе му вика на доктор ок нема да ги тепам веќе се додека не си дојде дома уште погневна "дека некој и соли памет за нејзини деца"

Last edited: Oct 25, 2022
    eta, Angie1432 and Mikha4 like this.
  13. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Во право си,да ,нема деца кукли,ама она што ти рече Вајлд повеќе е како ние се справуваме и превенираме да таа непослушност не премине во огромни тантруми.
    Нормално е во период некаде околу втора-трета година да се јави пркос.Тогаш се развива егото,потребата да ги тестираат нашите граници,нормално е ама минливо.
    Не се децата за психолог,туку повеќе ние со нашите постапки.
    Јас се сеќавам една зима паѓаше снег и јас решив да ги сликам со дедо мраз.Поодевме така и наеднаш почна ептем многу силно да врне.Застана дете,му се изморија ноџињата од снегот,не оди ни напред ни назад ,само плаче.Кој беше крив детето или јас што запнав баш тогаш по виулица да ја носам. Требаше да ја исплескам?
    Или пример на едни пријатели.Застанувам да го погалам детето, а тоа мене се клоци ,со раце по мене.
    Детето ли е криво?Не,туку неговите родители кои го опсипуваа со поклони и му купуваа се што ќе посака,ама не му подаруваа внимание ,зошто додека тие тераа бизнис од јутра до сутра,детето им седеше на скалите од фирмата без да го погледнат.
    Јас не се сметам за идеален родител затоа што не сум ги тепала или викала на нив,ги мерам секој ден зборовите како ќе им се обратам да не погрешам во воспитувањето.Некогаш дури и се преиспитувам ,ако некој другар или професор им повиши тон зошто се толку сензитивни на тоа,си викам ако јас повеќе им викав можеби немаше тоа да ги погаѓа.
    Не знам, времето ќе покаже,дали сум направила се како треба за да прераснат во здраворазумни личности со доволно самодоверба во себе.

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Психопат и социопат, нема никогаш да побара помош од стручно лице.
    А не се сите кои ги удираат децата психопати и социопати.

1% се психопати во светот.

15. Серотин

Серотин Истакнат член

Ми го зема зборот. Ако се случи со сила да бидат однесени ќе манипулираат и уште полошо за децата ќе биде. Тоа ти е исто кога насилник ќе ја истепа жена му ќе го приведат, и кога ќе го пуштат лом дома ќе направи.

WildMk likes this.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Едно знам сигурно: Сите ќе си ги заебиме децата на свој начин.
    Битно е да се потрудиме да им биде што поблага траумата...

17. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Ха ,ха ,најверојатно.

WildMk likes this.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

па... од моите сеќавања од детството, трауми ми се случки, кои сум сигурна дека моите појма немале дека толкава трага ќе остават на мојата психа.

Anne Boleyn likes this.
  19. Серотин

Серотин Истакнат член

Е сигурно нема цел живот да го тепам и малтретирам детето како мене што ми правеле. Е нема заебување без завршување на психијатрија на 20 години

20. WildMk

WildMk Форумски идол

Сите сме заебани... не се секирај.
    Нема совршени луѓе.

Се' е нешто на 'спектарот' на трауми

Anne Boleyn likes this.