Ќотекот како воспитна мерка

Discussion in 'Дете' started by Unfaithful18, Sep 12, 2010.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Ќе ја пишам случкава. Седиме во парк со малиот, дојдени после друго дете со родители си играат во песокта, на крај му сметаше на детево моево шо се на скоро иста возраст и го плесна луѓе тука. Не се расплачи, дојде до кај нас имавме правено муабет дома дека ако те удри некој да вратиш да не плачиш, дојде кај нас и сега му велиме, шо?
    Се врати кај него и го удри луѓе, кога скокна мајка му, а како така тепање, не треба да се тепате ова она, а за своето боли нели си викам не навлегов во конфликт но мајкиве баги оладени шо и како прави нивното дете, епа нивното плачеше на крај.А го видоа сето тоа од почеток шо се случуваше само ние бевме. За тоа шо го направи нивното се прават на Тошо а да му вратиш и го боли. Не добро воспитани деца.
    Јас никогаш не сум тепала, ни викала и ако прави нешто погрешно знам да му укажам дека тоа така не треба, но има секакви родители.
    А пред една недела друга случка се возеа со малиот и моево падна некако се чукнаа со велосипедот, моево беше турнато но не беше нешто намерно, но сепак татко му на детево рече ајде како треба да му кажеш на детето и дете кутро извини. Значи има и супер родители шо правилно си ги воспитуваат децата.

2. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

More mladinava se site za kjotek. Se skaraka so majkai i odma beganje od doma, vo nase vreme so kjotek ni mavale za bilo so da sme napravele sea se e salma otpusteno za toa se krivi takvite roditeli so se gi zadovoluvaat decata posle posedicite ete gi.

Модератор: Дискусија преместена од темата Исчезнати лица.

3. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Ne znaat da gi postuvaat roditelite kajmene po golemoto dete e 4 ri godini mi vika ti mene zosto me tepas. Sea e na taa vozrast da mu se dokaze so e pravilno so ne, i odma place ako ne e po negovo ke se kenka da dobie i posle ti se smee te provocira sakaat da manipuliraat koa ke se kaze nesto nemoze nesmees i gotovo.

Anyshka likes this.
  4. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Браво, пофали се дека то тепаш детето. |(

А па постарите генерации дека ве тепаа и ве држеа на синџири, затоа сега речиси сите сте за на психолошко советување. Постојат милион начини(освен ќотек) како да се воспита и научи дете шо е правилно и морално, а шо не. Очигледно најлесно е ќотек и насилство, па после ќе гледаме дисфункционални семејства каде сопружниците меѓу себе ќе се тепаат.

И не ширете паника без потреба, не е ова САД!

1209, anngelique, crimson and 30 others like this.
  5. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Не знаев дека само со ќотек се воспитува дете и се учи како треба да се понаша, а како не.|(

6. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Ne deka go tepam jas krvnicki krv da mu pustam se probuva so site merki na zboruvanje na komunikacija razgovaranje. Nema interes za nisto se brgu mi zdosaduva od site mozni rab so moze da gi pravi edno dete mu zdosaduva od bilo koja igra. Dali si topka dali da crta sto i dae i pocnuva da besnee. Arno se ima youtube crtani i togas site se mirni.

7. нина122

нина122 Популарен член

Тоа што детето нема концентрација да се фокусира на одредена работа не значи дека таа концентрација ќе ја добие ако ти го тепаш.. Читај малку психологија, писмена си, имаш доста теми и на форумов за тоа, најди начин да му ја подобриш концентрацијата и фокусот, ќе му помогнеш со тоа и во иднина кога ќе има испити за спремање..

kozuf, LUCI 99, 1209 and 7 others like this.
  8. Калатеа

Калатеа Популарен член

И од ќутекот поарно ли е?

9. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Ne planiram da se raspraaam jas ne go tepam stalno koga ke zasluzi

10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Дете НИКОГАШ не заслужува ќутек. НИКОГАШ.

kozuf, LUCI 99, 1209 and 7 others like this.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Детето никогаш не заслужува ќотек!
    Ќотекот е насилство за кое убаво е објаснето зошто не чини во соодветната тема.
    Не смееш да казнуваш дете со насилство. Смееш само да побараш стручна помош кога не можеш да се справиш.
    Да се вратам на случајот.
    Не знаеме зошто девојчето избегало од дома. Можеби ради ќотек.

12. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Што разбира дете на 4 години? И јас сум барала и може сум плачела ако не добијам нешто. Природна реакција на дете. Моите не ме тепале веднаш и на тој начин "воспитувале".
    Би ме гризела совеста наредни неколку месеци да го истепам своето дете.

Мали се ќе збеснат, ама не заслужува никој ќотек. Ако не му се гледаат цртани, играат игри или топка, може натаму шах да му се игра, може ќе се заинтересира за музика или танц. Нема ништо со сила.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

за вакви коментари треба да ве проверуваат од социјални служби :puke:

14. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Hahhaha za so socijalna sluzba za so ke go plesnam pogas ili poraka ako nesto od inat pravi rastura li nesto krsi. A gleas deka so ubavo go predupreduvas zosto toa go pravi, razgovaras i pak ti odi kontra.

Anyshka likes this.
  15. Mazegin

Mazegin Популарен член

Баш ми е жал што мислиш дека превентивна мерка е ќотекот. Те молам како жена да си најдеш психијатар да ти го најде коренот на проблемот и агресијата која ја истураш на децата.

1209, tinkerbell22, KateKane and 8 others like this.
  16. Luna91

Luna91 Популарен член

Абе ајде сите потресени од плескање по газ, а низ паркови, молови , комшии и сл имам видено куп мајки што ги тргнат децата и плескаат по газ. Ама изгледа не се зачленети на форумов тие ...

Emy867, Gosh, Anyshka and 1 other person like this.
  17. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Без навреда према дотичната..
    Ама зар ти стои писмена?
    Се убаци на болна тема со решение ќотек..

18. EmporioIvankov

EmporioIvankov Истакнат член

Авторитет не се гради со насилство, особено не врз некој што не може да ви врати. Авторитет се гради со взаемна почит, а воедно и со ред и дисциплина. Ако детето ваше не се разбира со збор, тогаш сте потфрлиле како родител. Еве моиве комшии имаат дете, и детето е и културно и фино, и немирно, ама јас никогаш не сум ги видел ниту да го удрат, ниту да му свикаат, туку му кажуваат милно, со зборови, и детево е послушно.

19. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Дете и треба да биде немирно. Не чувам фикус дома, човече родив.
    А култура, да, од дома се учи.
    Карате во школо.

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Обично не коментирам на луѓе да се мешам кој како да си го гледа/храни/воспитува детето, ама оваа реченица ме погоди и точно ти опишува колку си потфрлила како родител. Ако детето не знае зашто е плеснато, а најчесто на таа возраст не се нит ќотекот ќе го воспита нит ќе ги направи послушно. Освен што ќе му навлечеш трауми ништо друго нема да постигнеш. Можеби треба да прочиташ за развојот на децата и низ какви фази поминуваат за да го разбереш неговото однесување наместо да се фалиш како со ќотек детето ќе те поштувало.

kozuf, 1209, IRBBB and 8 others like this.