Ќотекот како воспитна мерка

Дискусија во 'Дете' започната од Unfaithful18, 12 септември 2010.

1. Goddest

Goddest Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    42
    Во денешно време животните не се тепаат, а не па луѓето. :)
    Голем противник сум за ќотекот како воспитна мерка бидејќи во денешно време децата се многу напредни и сепак родителите можат со убав и мирен разговор да им објаснат на децата многу работи. Понекогаш може да се случи да го ''потчукне'' по задникот ако навистина не послушува, но не и да го искрши од ќотек детето. ;)

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Osamena-Srna

Osamena-Srna Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    108
    Јас мислам дека неможе да има квалите во воспитувањето на децата без ќотек. Не ќотек да го претепаш, но доволен за да детето има почит кон родителот и уште од мали нозе да знае дека за секое лошо дело следи казна. Не верувам во она дека детето и родителот можат и треба да бидат другари, според мене треба да се знае кој е родител а кој дете. Денешнава младина била напредна? Ма немој! доволно е само да излезете на улица и да го видите тоа дивјаштво и некултура, кои не почитуваат ништо живо. Ако тоа е напредност тогаш ок се извинувам.
    Погледнете само денес од колку години младиве почнуваат со секс, тоа е поради таа распуштеност, на дете ако му дадеш огромна слобода тоа секако дека ќе застрани. Што прават денешниве родители, дај му на детето компјутер и бркај си работа, а од компјутерот сигурно нема да научат нешто паметно.
    Да не должам јас сум за воспитен ќотек и почит кон родителте, а не за претепување и за страв на родителите од децата наместо обратно. Неможе да дојде ќерката од школо да качи нозе на маса цигарата во раце и мајкаи да и носи јадење а таа само да се најаде како крава, и да се истегне. Била уморна, била во школо се скршила од работа. Јас искрено се срамам што припаѓам на една генерација со тотално искриени вредности.

3. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.688
    Како ќе утврдиш колку ќотек е „доволен“? 1 шамар и 1 удар по газе доста се?
    И како планираш да му всадиш морални вредности ако за секое лошо дело следува уште полошо - тепање? Тоа само ме интересира, некој да ми каже, зошто јас еве мајка сум и НЕ ЈА СФАЌАМ ПОЕНТАТА....

На Lolo5 и Dvolicen им се допаѓа ова.
  4. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.344
    ^^ Знаеш кој е најголемиот парадокс ?!?! Сите тие што се удираат во гради дека знаат како се воспитуваат деца на крај испаѓа спротивното :nod: па после Марфи им е крив :angel:

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.069
    Допаѓања:
    203.973
    Ох, камо децата да доаѓаа со упатство... ќе беше полесно. Не е лесно воспитувањето, ама секое дете е своја приказна. Ако го третираш како личност, ќе ти биде благодарно и ќе соработува повеќе. И да, ќотекот не е гаранција дека детето ќе израсне во човек... напротив, може да се врати како бумеранг, само создава револт и агресија. А детето сака само да биде слушнато, посебно од своите родители. Па, наместо ќотек, слушајте ги децата што имаат да кажат!

На Lolo5, April87, ilipili и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.277
    А, тебе со ќотек те пораснаа ? :tmi:

Според тебе ако детето згреши, треба да се истепа за да знае дека следи казна ? :puke:
    А, не треба со убаво да му објасниш, мамичко вака и вака... :?:

Тоа е најголемата грешка, кога детето чувствува страв, а не љубов од родителите.
    И поради тој став дека не може да бидат другари, многу деца немаат блискост со родителите патат и прават многу грешки во животот. :!:

На Lolo5, cinderella.red, Hipica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.352
    Не ти се сложувам Срна со изјавата, посебно со болдираното.
    Што ти значи доволно ќотек, колку е доволно?
    Моето искуство покажало дека системот лошо дело-казна-почит не функционира. Односно стигаш до казната и почит во детските очи веќе нема има само фрустрација, гнев и затварање во себе и тек тогаш си го загубил детето. Со детето треба разговор и разговор, и кога ќе направи лошо дело и да не примениш "доволно ќотек" и да го измаршираш во соба, туку да дојдеш до сржта на неговиот акт, да ти каже каков бил неговиот порив.
    И баш ако си блиска со дететто ќе има искрен разговор и ќе знаеш што се случува со него и како тоа размислува. Мојата пријателка е многу блиска со своите ќерки кои се сега на факултет. Блиски се баш како другари. И кога девојчињата ги фатија првите дечковци и раскажуваа, кога сакаа да почнат со сексуални односи пак разговараа. Па еден период и каснеше менструација на едната ќерка па мајката ја носеше на преглед, испадна циста некоја. Пријателката моја вика ако, треба да знам, сакам да знам, подобро вака, отколку сама да поминува низ овие работи.
    Јас мислам дека вредностите на нашата генерација не би биле искривени, ако родителите поминуваат повеќе квалитетно време со своите деца.

На Lolo5, ilipili, Hipica и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.277
    Оние кои сакаат да ги тепаат децата без никаква грижа на совест ми се психички случаеви. :x
    Сигурно имаат некои трауми од детство, преагресивни се, бесчувствителни, имаат некое пореметување во главата и треба да си посетат психијатар.

Каков родител е тој кој без никаква причина, од чиста мира и свои фрустрации го претепува детето во јавност? :o И ова сум го видела минатиот месец во маркет. Мајката го праша девојчето дали сака од тоа и тоа чоколадно, ова рече не сакам. И мајката кога му скокна, не сакаш ??? И го претепа пред очите на сите. ;( Сите од присутните занемевме, превртивме очи, ама никој немаше храброст да се вмеша. :x

И тоа исто девојче утре ќе го читаме во темите за денешната младина како некоја изопачена или во темата за депресија и самоубиство зошто и се одмилил животот. :^)

На Lolo5 и tessie им се допаѓа ова.
  9. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.361
    Во срединава во која живеам, да те види некој како удриш дете(и шамар, и по газ, нели она што е речено на темава како ок е од некои, не е претепување) ризикуваш да се ставиш под лупата на социјалното. Па не ти треба никој друг да ти каже дали е оправдано или не, доста е социјален работник да ти доаѓа дома секоја недела да ти го проверува детето за модринки, да те гледа со сомнеж и да те испрашува милион прашања.

Зад затворени врати и тука се дисциплинираат деца со ќотек, дома се силни, ама во јавност никој не смее да плесне дете. Затоа пак, вербалното викање е на ниво. Пред некој месец, јас се потресов за едно дете, отприлика 4-5 годишна. Очигледно дека му станало досадно во еден пица ресторан каде мајката била излезена со друштво, и најверојатно како секое дете станало немирно, да ја дотера мајката до степен да го извлече надвор буквално со теглење на збор два, за да не и се дере во ресторан. Јас поминував по тротоар, и како одминував подзастанав. И други минувачи забавија чекор да видат што се дешава, што е таа узбуна што се крева. Женава вика, се дере на малава, она плаче веќе со она ууууууу, солзи волкави големи и се тркалаат, страв и е, не плаче од инат, додека мајка и уште вика, малава уште повеќе ука, мајка и посилно ја кара. Си реков во себе само, доста и е мори жено, доста е.
    И си викаш, кое ќе беше поштетно тука, да ја удри по газ кога веќе и зоврела крвта на мајката и гледа црвено пред очи, или вака да му се издере :^)

Губење самоконтрола кај родителот не е вина на детето.

На Lolo5, ilipili, Hipica и 3 други им се допаѓа ова.
  10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.805
    Ма ни шамар, ни шлапнување ни треснување...
    Лесно така се воспитуваат деца, наместо родителот да се обиде да комуницира преку негово ниво, да се обиде да го заинтересира за она за кое што наумил, не се на иста линија и трас. Какво оправдување е тоа?

Ако е за тоа, родителите и децата нема да бидат на иста линија и кога родителите ќе бидат стари, сенилни и ќе се однесуваат по втор пат како деца. Ај ако е за тоа, децата, така воспитани, да ги казнуваат старите родители (кои се сега побеспомошни од нив, за разлика од времето кога децата биле мали и било обратно).

И детето и старецот се човечки суштества достојни за почит и кои заслужуваат како и секој жив човек да имаат достоинство. Не за ќотекот, шамарите, кубењата и сл.

На Lolo5, ilipili, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.275
    Допаѓања:
    44.600
    Ако не знаеш како да го воспиташ детето , прашај го оној што нема деца ... Тој најдобро знае :D :geek:

Него и овде како што кажа Имелда , ако дигнеш рака на дете некој може и да ти викне социјална служба.
    Во градинкава до нас каде иде детенце на комшика , ми кажа за пример како некое девојче идело не средено , секој ден во иста облека замирисано , плус мајкава неретко доаѓа пијана да ја земе керката ..
    И учителкиве викнале социјални работници ..
    Сега девојчето и помалото сестриче *годинка* се сместени во згрижувачко семејство ..

Инаку многу сум против ќотекот, безразлика дали е само едно ударање по газе или по раче ..

На Lolo5 и imelda им се допаѓа ова.
  12. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.805
    Wow, човече, оваа и изјавата дека сите жени се спонзоруши и трчаат по коли и златни ланци се главните клишеа шо се вртат на фемина. :D Стварно и двете се не-интересни и дискриминирачки настроени.

Не мора да значи дека ако не си родител, не знаеш за воспитувањето на децата, можеби самиот ти, кој си сигурно вака или онака воспитуван од некого можеш да кажеш искуство за воспитување на деца, можеби на работното место ја имаш таа функција.

Еее кога сме кај луѓето кои ни` ги воспитуваат децата надвор од дома.... интересно ми е тоа што на пример, на овие простори, иам приметено, воспитувачка да му подвикне на истото такво дете кое дома не моеш да го контролираш, може да се случи одма да и` се тапоса цела фамилија од детево на работа па да и` држат лекции како тоа се воспитуваат деца, како деца не може да воспитува секој, како децата имаат посебна психологија до која треба да се допре. А замислете во целатаа таа хипотетичка ситуација оние што така постапиле, не гледаат ништо лошо во тоа “од милост“ да го шлапнат по газот ако се непослушни и не можеш да ги обуздаш.

На Lolo5, Osamena-Srna, Silver.E и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.275
    Допаѓања:
    44.600
    Оф бре тесии што се најде ти баш во тоа што го напишав :^)
    не беше наменето за никого од вас погоре што сте коментирале

И еве јас не се пронајдов во твоето

14. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.805
    Ена, јас тој дел не го наменив за тебе, само реков дека твојава прва реченица од мислењето ја имам изначитано на форумов и преку глава ми е од неа (нејзе ја цитирав и за неа коментирав во првиот дел од мислењето, вториот дел ми беше за нешто сосема друго). А за тоа дека не е секој parent material, фино што не си се нашла, штом еве си успешно функционална како родител во средина во која детската психологија ја сфаќаат на нешто поинаков начин каде шо се вика ако му се развикаш на дете, одма ти викаат социјални служби.

За суштината (дека сме против какво било насилно однесување врз деца) сме и двете со истото мислење, па нема ни поента тоа да е наменето за тебе. Инаку на темава една по друга коментираа две не-мајки, па да си се оправдаме. :D

На Annath, MacenceEna, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  15. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.361
    :D
    Што ми стана смешно, од учебников, следете ги наредните 14 чекори пред да се одлучите да имате деца. Има еден дел кој вели...

Find a couple who are already parents and berate them about their methods of discipline, lack of patience, appallingly low tolerance levels and how they have allowed their children to run wild. Suggest ways in which they might improve their child's sleeping habits, toilet training, table manners and overall behavior.

Enjoy it. It will be the last time in your life that you will have all the answers. *

Целиот текст во споилер, кој сака да се насмее.

*FOLLOW THESE 14 SIMPLE TESTS BEFORE YOU DECIDE TO HAVE CHILDREN.

Test 1 - Preparation* _

Women: To prepare for pregnancy:-_ 1. Put on a dressing gown and stick a beanbag down the front. 2. Leave it there. 3. After 9 months remove 5% of the beans._

Men: To prepare for children:-_ 1. Go to a local chemist, tip the contents of your wallet onto the counter and tell the pharmacist to help himself 2. Go to the supermarket. Arrange to have your salary paid directly to their head office. 3. Go home. Pick up the newspaper and read it for the last time.*

Test 2 - Knowledge*

Find a couple who are already parents and berate them about their methods of discipline, lack of patience, appallingly low tolerance levels and how they have allowed their children to run wild. Suggest ways in which they might improve their child's sleeping habits, toilet training, table manners and overall behavior.

Enjoy it. It will be the last time in your life that you will have all the answers. *

Test 3 - Nights*

To discover how the nights will feel:

1. Walk around the living room from 5pm to 10pm carrying a wet bag weighing approximately 4 - 6kg, with a radio turned to static (or some other obnoxious sound) playing loudly. 2. At 10pm, put the bag down, set the alarm for midnight and go to sleep. 3. Get up at 11pm and walk the bag around the living room until 1am. 4. Set the alarm for 3am. 5. As you can't get back to sleep, get up at 2am and make a cup of tea. 6. Go to bed at 2.45am. 7. Get up again at 3am when the alarm goes off. 8. Sing songs in the dark until 4am. 9. Put the alarm on for 5am. Get up when it goes off. 10. Make breakfast.

Keep this up for 5 years. LOOK CHEERFUL.*

Test 4 - Dressing Small Children*

1. Buy a live octopus and a string bag. 2. Attempt to put the octopus into the string bag so that no arms hang out.

Time Allowed: 5 minutes.*

Test 5 - Cars*

1. Forget the BMW. Buy a practical 5-door wagon. 2. Buy a chocolate ice cream cone and put it in the glove compartment. Leave it there. 3. Get a coin. Insert it into the CD player. 4. Take a box of chocolate biscuits; mash them into the back seat. 5. Run a garden rake along both sides of the car.*

Test 6 - Going For a Walk*

Wait. Go out the front door. Come back in again. Go out Come back in again. Go out again. Walk down the front path. Walk back up it. Walk down it again. Walk very slowly down the road for five minutes. Stop, inspect minutely and ask at least 6 questions about every piece of used chewing gum, dirty tissue and dead insect along the way. Retrace your steps. Scream that you have had as much as you can stand until the neighbours come out and stare at you. Give up and go back into the house.

You are now just about ready to try taking a small child for a walk. *

Test 7*

Repeat everything you say at least 5 times.*

Test 8 - Grocery Shopping*

1. Go to the local supermarket. Take with you the nearest thing you can find to a pre-school child - a fully grown goat is excellent. If you intend to have more than one child, take more than one goat. 2. Buy your weekly groceries without letting the goat(s) out of your sight. 3. Pay for everything the goat eats or destroys.

Until you can easily accomplish this, do not even contemplate having children.*

Test 9 - Feeding a 1 year-old*

1. Hollow out a melon 2. Make a small hole in the side 3. Suspend the melon from the ceiling and swing it side to side 4. Now get a bowl of soggy cornflakes and attempt to spoon them into the swaying melon while pretending to be an aeroplane. 5. Continue until half the cornflakes are gone. 6. Tip the rest into your lap, making sure that a lot of it falls on the floor.*

Test 10 - TV*

1. Learn the names of every character from the Wiggles, Barney, Teletubbies and Disney. 2. Watch nothing else on television for at least 5 years.*

Test 11 - Mess*

Can you stand the mess children make? To find out:

1. Smear peanut butter onto the sofa and jam onto the curtains 2. Hide a fish behind the stereo and leave it there all summer. 3. Stick your fingers in the flowerbeds and then rub them on clean walls. Cover the stains with crayon. How does that look? 4. Empty every drawer/cupboard/storage box in your house onto the floor & leave it there.*

Test 12 - Long Trips with Toddlers*

1. Make a recording of someone shouting 'Mummy' repeatedly. Important Notes: No more than a 4 second delay between each Mummy. Include occasional crescendo to the level of a supersonic jet. 2. Play this tape in your car, everywhere you go for the next 4 years.

You are now ready to take a long trip with a toddler.*

Test 13 - Conversations*

1. Start talking to an adult of your choice. 2. Have someone else continually tug on your shirt hem or shirt sleeve while playing the Mummy tape listed above.

You are now ready to have a conversation with an adult while there is a child in the room.*

Test 14 - Getting ready for work*

1. Pick a day on which you have an important meeting. 2. Put on your finest work attire. 3. Take a cup of cream and put 1 cup of lemon juice in it 4. Stir 5. Dump half of it on your nice silk shirt 6. Saturate a towel with the other half of the mixture 7. Attempt to clean your shirt with the same saturated towel 8. Do not change (you have no time). 9. Go directly to work

You are now ready to have children. ENJOY!!

На Lolo5, cecilia, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Ani.taa

Ani.taa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Ќотекот би го исклучила целосно од начинот на воспитување на децата. Само прости и неписмени луѓе ги тепаат децата мислејки дека од нив ке направат добар човек. (се извинувам ако некој се пронајде во мислењето.) Има толку многу начини на воспитување што навистина добро функционираат и се лесни за применување. Како на пример, ако направи детето нешто што не треба, ке го казните на тој начин што ке му ја одземете играчката што најмногу ја сака или ке му забраните 2 дена на компјутер или телефон. Ако го истепате тоа делува само моментално и откако ке помине болката пак ке почне со исто. Толку многи луѓе познавам што си ги тепале децата и тие со текот на годините станале агресивни и тие тепале други деца или уште полошо дигале рака на возрасен човек. Тепањето не е воспотување, тоа е малтретирање. Јас не сум тепана како дете и за мене тоа е толку ненормално кога ке видам родител што поима нема како се воспитуваат деца знае само да тепа. Ќотекот делува многу негативно на психичкиот живот и може да предизвика страв, агресивност, фобија и многу други полесни или потешки прихички нарушувања.

На Lolo5 и imelda им се допаѓа ова.
  17. femina993

femina993 Активен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    Ќотек НЕ, нема ништо добро во ќотекот а и не значи дека ако родителите го истепат детето ќе биде помирно,со ќотек можат само да си направат детето да не сака да ги погледне кога ќе порасне,а и недај боже може сешто да се десе.Лично знам еден човек кога е бил дете татко му го тепал често, безмилосно детето се пореметило, сеа е скоро 40 години и ден денеска си е таков. Се може да се реше со разговор, а ќотекот е непотребен

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.361
    Да не редактирам погоре, оти на шега е. Ама на муабетот социјални служби, можеби се единствен начин да го истераат ќотекот како неприфатлива форма за воспитување.
    Толку се строги што и оние што не тепаат си кршат глава со нив, кога треба да докажеш дека не тепаш а не да стане збор да се оправдуваш зошто си тепал.
    Од деца на другарки, на едната кога малата се помочкала во градинка, воспитувачката и рекла на малата леле си се измочкала, брзо да те преслечеме во суво, малата почнала да плаче. Ја викнаа мајката на разговор, да ја прашаат дали и се кара на малата кога се помочкува дома.
    На друга син и паднал дома по два степеника и му подотече раката кај лактот, го однесе на лекар. За рок од две недели малиот повторно се тресна од земја играјќи од двосед и овој пат ја повредил главата, џумка и модринка на окото. Пак на лекар, глава е, ама дека во кус рок повреден два пати, докторката ја пријави во социјална служба да и дојде некој на интервју дома за да потпише извештај за повредите на детето. А камо ли некој да те види како шамариш дете, е затоа никој не тепа во јавност. А дома, кој смее тепа, ама веќе и децата знаат да кажат во градинка или на школо ако се тепани дома, или ждимкаат кога некој им се скара па ајде родители на разговор, а социјалното не мери малку или многу ќотек, туку ќотек си е ќотек.

На Lolo5, Annath, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    ^Барем си ја вршат ригорозно работата за која што се платени, нема тука тој е на овој внук, брат итн, секој е под лупа на социјалните служби и така и треба.
    Не знам за во Англија ама тука за секоја повреда на дете за која е потребно болничко лекување се повикуваат социјалните служби и јас си имав разговор со нив кога си го скрши лактот малиот, повредата може да е од пад како што беше кај него ама може и да биде од теглење на детето, нивно си е да одредат дали е вака или така.
    Тие се тренирани да проценат од самиот разговор со родителот/старателот за каква повреда станува збор, не се почувствував некако обележана затоа што разговарав со некој од службата за социјални грижи, така барем знам дека доброто на детето секогаш е на прво место и со ваквите интервенции се спасуваат безброј деца од ненормални родители.

На Lolo5, Annath, MacenceEna и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Osamena-Srna

Osamena-Srna Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    108
    Немислев да ви реплицирам но моето искажување го ставаш во контекст на психопатки и пијаници кои не водат грижа за децата. Јас зборувам за нормални родители и нормално семејство во кое се знае кој коси а кој вода носи. 2ра работа која ја бркате е социјалните служби. Но тоа е последица на гледање Американски сери и не ви земам за зло. Навистина не ми е јасно дека возрасни девојки незнаат што значи воспитен шамар и претепување, проследено со модринки, подливи итн. Да напоменам и да бидам јасна во ниту еден момент не се залагам за бруталност туку за систем награда и казна кој одлично функционира ако правилно се применува. Да разговараш со детето? Да, и мислам дека тоа се поразбира, но исто така неможеш да дозволиш твоето дете да врши тортура на се околу себе. На пр. Одиш на гости и тоа почнува да трча, растура се не ги сака играчките кои му ги даваат туку сака нешто сосема трето. Расфрла храна по тепихот, вриска као да го дерат само затоа што научило да биде се по негово, одиш во продавница а тоа почне да се лигави и да се влече по подот затоа што сака нешто а ти немаш пари да му го купиш..... Е тоа треба да се санкционира, као што реков со воспитна доколку некулка пати повторената опомена да не го прави тоа не функционира. Исто така некоја од вас спомна ќерката разговарала со мајката дали да има секс па мајката рекла подобро да се е*е а јас да знам отколку тоа да го прави скришно. Тоа е одвратно особено ако девојките или девојчето било малолетно, тоа ми е премногу перверзно уште да ја викнеле да види дали правилно го прават тоа.
    Значи разјаснивме! Не мисла повеќе да ви реплицирам, кој свати свати. И манете се од тие американски серии каде им одземаат деца бидејки не сте ги разбрале како што треба мешате воспитен ќотек и малтретирање.