Ќотекот како воспитна мерка

Дискусија во 'Дете' започната од Unfaithful18, 12 септември 2010.

1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.338
    Допаѓања:
    157.402
    Искрено не знам што да одговорам, не знам што би направила, не сакам да се замислам во ваква ситуација, ама сигурно лесно нема да помине и не би нашла оправдување. Да дојде до фаза на ваков булинг е веќе израденато дете а не тодлер и пропустите се веќе направени. Откако тргнаа во школо ме плаши моментот да не станат мета на насилници, засега имам среќа да не се. Јас за моите деца можам да кажам дека 95% не би вршеле било каков булинг кон друго дете но оставам 5% на влијание на околина. И се збори дома многу на оваа тема се надевам има ефект.
    Постот на @JuLleE е според мене најиздржан, ете да не се фатиме за еден збор дека секоја од нас некогаш плеснала дете, може да се смени со повеќето од нас. Да се навраќам наназад години на темава знам дека имам напишано дека ми се има случено со син ми кога беше мал, и дека јас тоа си го сметам за слабост и немоќ во моментот да се справам со некој тантрум и многу ми било тешко поради тоа.
    Инаку за актуелниов случај покрај сите други фактори, воспитување од дома, влијание на социјални мрежи, тука има и момент на социопатија. Може не кај цела таа група на девојчиња но доволно е кај една која е сигурно алфата во друштво а другите слепо ја следат. Не може здрав разум па макар и кај недоволно развиена и изградена детска психа ова да го направи.
    Оној друг вид на булинг, од разгалени богатшки деца што мислат дека се сите под нив, е сосема друго и е најмногу влијание од дома, секако не е за занемарување и остава последици. Ваков булинг има и кај возрасни луѓе и тоа многу.

На tambelina, JuLleE, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.786
    Допаѓања:
    9.473
    Ако утре твое дете натера друго дете да јаде измет, значи дека ти тоа дете не си го ни воспитала in the first place. Па ти стаи си прст на чело зашто, заради многу гушкање или многу удирања по газето. Откако ќе ја видиш последицата од твоето (не)воспитување, мање више дали ќе го избиеш од кондури е небитно. Не знам како не ви е јасно дека воспитување и казна за НЕвоспитано однесување се факинг два сасвим различни моменти. А и кога ќе дојде до ваков момент не постои ќотек или било што друго што може да делува (ре)воспитно, освен можеби казна (дом/затвор), ама и тоа е навистина дискутабилно. И затоа е темава, темава е за воспитувањето.

На Pixi5, nextredstyle, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.545
    Допаѓања:
    69.426
    Ако не сакате да се фаќам за еден збор, не ја правете истата глупава генерализација. Имаме самоконтрола фала богу, дури и кога гледаме црвено, можеме да излеземе од собата наместо да дигнеме рака. Да не бев мајка, ќе ми речеше, еееее ќе видиш кога ќе станеш мајка, не знаеш што сѐ може да се случи. Ама, за некои работи, апсолутно можеме да знаеме.

Жалосно е колку од што сме така тепани ова ни е нормално. Ама, се менува и темава низ годините, сѐ повеќе и повеќе постови се против тепање, фала богу.

Инаку, најмногу што боде очи изгледа е зборот нежно. Баш читав кај еден психолог, секогаш жената се објаснува дека не е исто што и пермисивно, исто како косми што ги меша цело време, а и многу други.
    Психологов изрази мислење дека зборот нежно толку многу смета зашто има многу женственост во него,

The word “gentle” seems to stick in people’s throats.
    It carries connotations that go far beyond parenting. Gentle is soft. Gentle is feminine. Gentle is not something that belongs in a patriarchical society where grit, strength, capability, independence and resilience is so prized, especailly in children. When it comes to raising boys, gentle is, for many people, the opposite of what a boy needs if he is to grow into a capable man. This is where the issue becomes less about parenting techniques and more about how we understand masculinity.
    The irony is that if you removed the word “gentle” and replaced it with something that sounds more traditionally masculine, the resistance fades significantly. Call it “positive parenting” or “sturdy parenting”, and many say that it sounds sensible, even though it’s exactly the same thing as gentle parenting. The approach has not changed at all. The only thing that has changed is the language, and with it, the set of assumptions people bring to it. What is being rejected, with the constant attack on gentle parenting, is not the method itself, but its association with femininity.
    Интересно за размислување. Многу луѓе и така си ги воспитуваат децата, ама не прифаќаат дека е тоа исто.
    Немаат бидејќи не се никако воспитувани. Или родителите одат во крајности, од ќотек и застрашување, до чиста пермисивност кај што не ги ни интересира што воопшто прават децата. Све, само да не биде нежно, очигледно.
    Гледаат глупости на интернет без никаков надзор, ама баш никаков, тик ток, јутјуб по цели денови. Зборам за деца кои не се ни тинејџери се уште, а тек тогаш?
    Проблем има со невоспитување, ама ќотекот не е решение. Решение е родителите да се заинтересираат за децата повеќе, да обрнат внимание. Ама, не знам дали уморот си го прави своето, се нема време, сепак, не треба да се има изговори.

На Pixi5, Mr.Limonko, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  4. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    2.523
    Какво воспитание,култура,бон тон, очекувате од деца кои се оставени сами на себе? Од 7до 16ч се во градинка,целодневна, после се со баба,дадилка, или одат дома сами со клуч околу врат. Или и да има некој родител дома ,најверојатно спие за да може да оди трета смена на работа,или родителот е презафатен со домашни обврски пред или после работа.
    Кој да го воспита тоа дете?

5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.338
    Допаѓања:
    157.402
    Не ми беше напишано како директен напад кон тебе туку дека ете може не е формулирано како што треба. Јас си кажав за мене лично, никогаш не сум за генерализирање за било која ситуација, за деца и родители пак најмалку.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.438
    Допаѓања:
    45.532
    Ми искочи сега на фејсбук некој сегмент каде за врсничкото насилство збори одредена универзитетска професорка и терапевт - видеото нула лајкови, прегледи ваљда 2-3.
    Статусот на Миа - 7000+ лајкови.
    Тоа доволно кажува, не само за колку е просто мнозонството, туку и кој го креира или го оддржува јавното мислење. Инфлуенсери.

На Pixi5, Mr.Limonko, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  7. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    4.988
    А што да направат родителите кога се на работа? Кај да го остават? Или да не одат на работа подобро.

Како бе јас од мои 12 месеци сум по градинки и не вршев насилство?

На nena2010 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  8. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    4.988
    Премногу право е дадено на детето!
    Во ЕУ детето мало можело само да одлучува, мислам ало?!?!? Што знае дете од 10г за одлуки бре.
    Како и да е, секој ќе си го васпитува детето како сака. Јас пре би да удрам отколку да ми доаѓа полиција и да ми вика дека моето дете хранело друго дете со измет.
    Подобро детето да плаче кога е на млади години, отколку јас на стари години.

9. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.593
    Допаѓања:
    19.377
    Леле шо прочитав а - у (facepalm)

Ја и брат ми дури и помали од годинка не имаат пуштено у јасли, па не сме распуштени, не сме булирале, туку нас не булирале..

Шо мислат бе луѓево дека сите имаат на располагање сервис баба?

(facepalm)

Исто така коа потпораснав, негде на 10-11 замислете сами сме се чувале дур они се на работа..
    Нишо не се десило, живи и здрави, дури и пазаревме у маркет за доручек.

Не знам шо поише да кажам.

Препрепревише ги размазуваат.

На FlirtBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    42.746
    Не можеш да бидеш толку презафатен за да не му обратеш внимание на детето во текот на денот.
    Инаку, нас не чуваа баба и дедо, и тоа бевме 4 внуци. Ниеден не стана деликвент и насилник.

Тука сите зборат за односот на родителите со децата, а никој не зборува за технологијата која и тоа како има огроомно влијание за развојот на децата. Јас кажав, не знам во оваа тема ли беше, дека допрва ќе гледаме вакви и секакви други случки.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.438
    Допаѓања:
    45.532
    Еве ти една радикална идеја - ако не го сметаш детето за човек, не го раѓај.

На Pixi5, Mr.Limonko, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.952
    Допаѓања:
    139.598
    Ништо. До мене е да го воспитам да не дојде до тој степен. Ама еве како што пишав ти дома го воспитуваш да биде добро дете, добар другар, да не биде були, ама искача од дома, се дружи со деца кои се Ин, кои се "Главни" и во неговото главче му доаѓа дека и оно сака да дел од таа клика, Арно ама тие се були. Тие се мали монструмчиња. И твоето дете се најде во такво друштво без ти да знаеш зашто пред тебе тие деца се ангели, златни дечиња. И се дешава случка како актуелнава во која е инволвирано и твоето дете за кое ти душа си дала да го воспиташ правилно. На врата полција, во школо психолози, мерки, посочено е твоето дете.

Што во тој случај? Јас мислам дека така ќе го ресетирам прво со муабет, па може и да летне еден шамар за да осети како БОЛИ кога некој посилен од тебе те удира, да осети на своја кожа како е. И има да иде на писохолози, психијатри да го свестат кај е, ќе го однесам во дом да види која му е крајна дестинација ако продолжи, ќе го натерам да оди да се извини ЈАВНО пред сите за се што правело и во што инволвирано, и да си ја чукне главата дали пак ќе му текне да се меша со такви монструмчиња.

На zuto, FlirtBerry и Mrs. right им се допаѓа ова.
  13. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.593
    Допаѓања:
    19.377
    Ама шо ти е тебе, нив тоа да им се деси? Никад!

Најпосебни родители се, кај може нивните снегулчиња така.

И да, родители да знаете дека дечињата не ви се понашаат баш исто дома, во ваше присуство и у школо :)
    Тинејџерите особено.

На zuto, FlirtBerry и nena2010 им се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.438
    Допаѓања:
    45.532
    А шо ако детето ти е родено со психопатски црти, пак ќе го боксираш?

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.952
    Допаѓања:
    139.598

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.975
    Каде јас спомнав дека воопшто нормално да се тепа некого особено дете? Очигледно е дека ме читате селективно или воопшто не ме читате, па од некој пасос заклучивте дека јас подржувам тепање, а сум против тоа.
    Ниту пак авторитивното го изедначувам со насилничко, оти ете јас сум постигнала кај син ми да имам авторитет без да повишам глас, но кај ќерка ми морам да го повишам и да бидам построга.
    Секое дете се воспитува индивидуално и се прилагодува начинот.

Мислам дека зборуваме за исто, ама ете треба како и секогаш да се натегаме и да си ставаме во уста зборови кои не сме ги напишале.
    Патем, знам само едно како родител секојдневно растеш и учеш нови работи, а и многу околности ќе те натераат во одредени ситуации да постапуваш поинаку.

Инаку, пак ќе повторам, премногу генереализирате дека сме оштетени генерации. Не дека сме растеле во совршени услови, ама пак, далеку од тоа дека сите имаме психолошки страдања и болести заради начинот на растење.

На zuto, fana, andrejko82 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.952
    Допаѓања:
    139.598
    Страв ме фаќа од снегулкиве денес што ги растат..

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.975
    Реин ок е, реков еве да се поправам повеќето, и пак ќе кажам, луѓе сме и во каква и ситуација да не доведат, луѓе сме, се контролираме.

За останатото, па да се согласувам. Невоспитани се, или ко што реков, многу деца уште во рана возраст отстапуваат со однесувањата, дали се похиперактивни, нејсе, ако со нив не се работи, потоа тие деца за жал се оние кои се були и насилници.
    Многу родители се водат од она дете е ќе порасне или треба да е палаво. Да треба да е, ама не и да е невоспитано и да малтертира други.
    Комплексна е темата, само едно знам, ќотек не решава ништо, ниту пак треба дете да се тепа.

19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.986
    Допаѓања:
    265.975
    Многу е тешко да растеш денес деца оти покрај физичкото насилство, сега постои и сајбер.
    Башка, плукаме по време каде што како деца бевме многу побезбедни, сега син ми бара да оди на кик бокс за да можел да се одбрани оти дете од негово училиште заврши на Клиника.
    Ти ќе го воспитуваш, растеш, да биде културен, да не се тепа, да не е насилен и на крај некое невоспитано ќе ти го прати на Клиника.
    Што да кажам, не знам како би си го заштитила детето, искрено.

На zuto, tambelina и nena2010 им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.369
    Допаѓања:
    279.065
    Па ова истово се зборува.
    Пермисивност е ова, не е нежно родителство. Ова се родители кои од крајноста "ќотек" отишле во друга крајност кај што децата сами им се воспитуваат.
    И ова однесување не создава здрави семејни врски, напротив.

Дете имање е избор. Не знам дали овие луѓе го знаеле тоа пред да го имаат.

На JuLleE, Munchmallow20, Pixi5 и 4 други им се допаѓа ова.