Додека си го мерите овде кој е подобар родител, во училиште децата ни ги силуваат учители,други ги бодат со нож,пукаат со пиштол,трети ги горат со цигара и хранат со измет. Сите колективно се/сме криви.Од родители до школски систем кој мува не го лази за децата па се со државата која никогаш нема соодветни казни за насилници од било каков калибар. Мн ми е жал за девојчето.Се прашувам како ке го надмине ова?Ке се лечи по психијатри поради некој др кој не се лечел…Страшно!
Јас и сестра ми сме оставени на 9месеци во јасли. Сме немале баба сервис. Јас лично имам трауми од градинка и забавиште,и од тетките кои ме плескаа и кубеа редовно,како и децата. Мислев дека нешто се сменило,па првото дете одеше во градинка ,додека не се случија низа инциденти. Второ и трето дете не пратив во градинка,па со маж ми се реорганизиравме бидејќи немаме баба сервис. Во целодневна имаше сериозен инцидент со трето одделенци, проблемот стигна до ЦСР и МВР. Да биле салам родителите проблемот ќе се решел пред да ескалира. Не реков да не работат родителите, ама кога имаш дете/деца приоритетите се менуваат,децата се приоритет. Менуваш работа, или стил на живеење, се откажуваш од некои нешта итн... Некој погоре ги спомна уредите, ама не се проблем телефони,таблети,тротинети , проблемот се родителите. Детето не може да купи телефон и тротинет. Детето не плаќа интернет. Значи сепак проблемот е во родителот. И родителите немаат време за своите деца од држење телефон и губење осет за време со телефонот во рака. Ѕирнете коментари од родители по ФБ на објави за образование, ќе видите какви родители ,,воспитуваат,, деца. Истите очекуваат нивниот неизбрусан камен да стане бесценет дијамант во училиште,без тие како родители да се вложат. Во класот на ќерка ми имаме 5ученички со страшно лошо поведение и многу низок успех. Медицинска насока .А на уписи беа во првите,како добиле висок успех во основно знаеме. Да бевме во нормална држава ќе беа префрлени во друга струка веднаш по втората единица,а не ги влечат цела година,додека тие си пушат цигарчиња на прозор ,не доаѓаат на настава, малтретираат,исмеваат други соученици...итн... На родителите нивни им е испод чест да се појават на родителска средба,ниту еднаш се немаат појавено. Може многу работат луѓето па немаат време за глупи родителски и детски глупости. Нормално,саркастична сум. Јас растев со отсутни родители, без баби ,со клуч на вратот. Сум ги увидела недостатоците на себе. И не сакав моите деца така да растат. Така да ФлиртБери, исто како што ти си еден добар пример и се водиш по твоето искуство ,така и јас со моето искуство.Што не значи дека сме испаднале добро благодарение на родителите,туку сплет околности и среќа па не сме завршиле лошо. Не е баш се така црно и бело ,во животот има нијанси кои некогаш многу значат. За да дојде родител во ситуација да треба да го плесне детето, или веќе е ментално преоптоварен и истиот емотивно незрел па избувнува и мава ,или премногу го занемарил детето што детево не познава граници,последици.
Мој избор е тоа дали ќе го родам или не, исто моја одлука е таа како ќе го васпитам детето. Важно е да биде васпитано и да не прави глупости- да НЕ МАЛТЕРТИРА другари/другарки. Васпитувај си го твоето на твој начин, не коментирај брутално на оние кои имаат вметнанто ќотек. Секој си го знае детето https://www.youtube.com/shorts/wBPSrjN9kjw Еве гледај си го ова. @tambelina Многу убаво те разбирам низ пишаното. Мојата цел на коментарите е тоа што секој си го знае детето какво му е. Да, никој нема да го тепа детето ако му е васпитано уште од почеток како што треба, точно дека обврските се зголемуваат кога се има дете, точно дека целото внимание се насочува кон детето, си дала живот, треба да го изнесеш на прав пат, точно е и тоа дека се поттикнува од родителот, ама ти (не само ти општо кажано) како родител најубаво ќе си го процениш детето какво е и со каква мерка да постапиш со него. Точно, ќотекот не е добар, не го ставам како примарна воспитна мерка, ама тебе детето ако само со разговор НЕ РАЗБИРА треба да си примениш други воспитни мерки. Исто како внука ми, имам наведено пример за неа дека со мало повишување на тон не разбира и веднаш плаче кога ќе и викнеш. Зошто?- затоа што прстите во штек си ги става, не разбра 2 пати со убаво морав да повишам тон. Мајка и применува gentle parenting ама гледа дека со тоа не разбира и треба да повиши тон, ако не разбере ке ја плесне по рака, за друг пат да не и текне да ги става прстите во штек. И јас сум од мала во градинка, имав баба сервис, моите се убивале од работа да можат да ми купат банана чоколадо, да заштедат пари за мене, за нивното дете кои биле свесни дека следува потреби, образование, свадби итн. Да жртва бев на булинг поради мојата килажа и знаев агресивна да бидам од страна на општеството и да се тепам со другарите кои ми вршеа булинг, ама дома васпитни мерки, казни сум добивала за тоа и на крајот од денот престанав, сфатив дека правам грешка со тоа. Друг краток пример да дадам, долг ми е постот, не практикувам долги постови ама ајде сега, колешка на мајка ми практикуваше gentle parenting, размазено детиште од мало и беше, сакам чоколада од 100 денари, не од 50 денари, МОРАШ да ми купиш, кај бе морам да ти купам? Еве ја сега, мака си мачи со детето, 2ро училиште менува заради тоа што е ИЗБРКАНО од училиштето заради тоа што е размазен. Да, го тепа, џабе ти е сестро да го тепаш, теле се учи, не вол. Генерално, во ова време, не дека не го оправдувам gentle parenting, нормално прво се практикува тоа, ама ти како родител кога ќе видиш дека детето не те разбира со смирено правење на муабет, те гледа во лице дур му објаснуваш и ти се смее, онда не знам што треба повеќе, дали да продолжиш така или да му направиш рестрикции. Судете и правете ме колку сакате дека сум психички пореметена, излезена сум на прав пат, не сум фатила патишта кои водат до неповрат. Образование имам, почит имам, работам и моментално на праг сум на стварам фамилија. Им благодарам на моите кои ме донеле до овој степен!!! Да искоментирам за постот на членката која имаше напишано за девојчето како сега ќе се опорави од овие случки. Не знам искрено, солзите на очите и гневот во душата ми дојде кога го прочитав тоа. Не сум родител, не можам да се ставам на местото на нејзините родители, ама како човек се ставам на нејзино место и ќе искоментирам девојчето да биде силна и господ да и ја подари цела сила на овој свет. После овие трауми што ги има доживеано, за жал ќе има и тешки психички последици, од некои кои не се доволно васпитани. Зошто некој да трпи за нечие неваспитание?
Да да, затоа кога едно од тие "чуваните" дечиња умре пред некое време (не се сеќавам дал падна од прозор или нешто друго се случи), поинаку се пишуваше и во црна хроника и во дедицираната тема. Деца се деца и ако немаш попаметна работа на деца да им оставаш други деца на чување и уште да се фалиш дека ништо се случило, ете ти ја радикалната идеја од погоре, не ни мораш да раѓаш деца. Сериозно "ништо не се случило" ви е оправдување за некои работи, "ништо не се случило" во многу многу ситуации, ама кога ќе се случи, не знам тогаш како ќе се чувствувате и што ќе пишувате.
Просто прашање: Дали сметате дека тие деца кои се мирни, не прават белји, се тепани? Или дали може да е дете мирно и културно без тепање?
Секако дека ќе коментирам брутално за луѓето кои вметнале ќотек, затоа што не е тоа избор дали ќе му направиш на детето зелена или розева соба, туку насилство за кое се одземаат деца. Твојот избор завршува онаму каде што почнува туѓ живот. Оди прочитај нешто место да гледаш шортс на јутуб.