Ама не осеќам душевна болка еве, ради таа причина не. Не ги мразам родителите, ги поштувам, не им се плашам, иаме генерално пријателски однос. Највише се присетувам и си влечам трауми од булингот и една друга ситуација која не ја предизвикаа моите. Воопшто не ми влијае така како што опишувате. Тепач не сум станала, на мравка не сум газела, емпатична сум, сакам животни.. Тука мислам да завршам, нема поента да се цитирамe до бескрај. Да искористам прилика да ги поздравам екс 'другарките' дволични кои лајкаа одвратни коментари кон мене прееска, и се ситат. Очајни сте срцки (ќе се пронајдат) Убава вечер
Сега гледам дека и претходно си ми реплицирала каде тврдиш дека пермисивните родители се незаинтересирани. Тоа ми кажува дека слабо ги познаваш воспитните стилови. Напротив пермисивните родители се преприсутни полни со топлина и љубов, му пружаат подршка и се пријатели со детето ама немаат авторитет, немаат воопшто поставени граници. Нежното е баш тренд, не е научно утврдено како стил ниту анализирано сериозно, освен неколку студии кои тврдат дека децата се поанксиозни, и дека имаат слаби резултати со снаоѓање во училиште, што е за очекување бидејќи ако не се соочило со дисциплина,одбивање па и неправедност,критика, а тоа е нешто што ќе се случува и во школото и во животот, тешко ќе се снаоѓа доаѓајќи од под стаклено ѕвоно каде нема цврсто не! Најголемиот недостаток е токму тоа, лесно се заменува НЕ со промена на вниманието кон друго. А кога си фокусиран на преговарање и договарање ти цврста граница, немаш. А без јасни граници, децата продолжуваат со тестирање. Затоа и денешните родители се жалат и се исцрпени велат дека имаат “тешки” деца. Немаат тешки или многу захтевни деца. Имаат деца на кои им поставиле слаби граници. Сега имаме и нов тренд контра нежното, ново Фафо родителство, каде децата најдобро учат од природните последици на своите постапки, па ќе ги бомбардираат родителите со него. И ќе имаме фафо родители.
Нема цел веќе да се коментира. Не направија психопати и уште што не за ние кои немаме против ќотек. Џабе се објаснуваме, нема поента, може да се дискутира и дебатира до сабајле. На крајот од денот кој како сака/мисли нека си воспитува. @FriendOfDorothy Да, живеев во Холандија каде што е дива лига, се тепаа по улици и се уште што не. За Шведска да, те поддржувам комплетно за начинот дека е така. Претходната година малолетно дете со пиштол украден од дома уби човек, мигрант во Стокхлом под мостот на Скархомен. Се прашувам социјалните служби каков третман му дадоа. П.с. се селам за некој месец таму.