После имаш пост каде што со ладна глава ја објаснувам целата случка инаку А за стручно лице, посочено е многу пати и од мајка ми, ама детево е првин ќерка а после внука, изборот е на родителите.
Баш затоа не е убаво од твоја страна што си ја скубела и шлапнала, тоа е целата поента на муабетот. Ноу хард филингс
Не може ни една шлаканица да му се удри на моето дете, било тоа да е баба, дедо, тетка, чичко, стрина... И значи, ако жена ми чува дете и не е мирно, таа да му мава шамари? Е нече мочи. За тоа се одговара плус ако не си знаела.
Трпение = спасение луѓе. Самоконтрола. Ќотекот не е решение. Никој не заслужува да биде тепан ... дете, жена, маж, небитно. Разговарајте, објаснувајте, раскажувајте. Со разговор и дискусија се може да се постигне. Ако родитетолот ја почитува личноста на детето и детето ќе научи да го почитува родителот. Децата се огледало на родителите. Еднаш во животот имав прилика да причувам нечии деца. Темпераментни, живи, хиперактивни, се сакаат да видат, се сакаат да пробаат. Ги чував два часа. Луѓе тие два часа ми беа како две недели да ги чувам. Се беше хаос. Стварно беа немирни, но ниту во еден момент не помислив да повишам тон на нив. Не е на мене да воспитувам и карам туѓи деца. Постојано бев со нив, ниту во еден момент не ги оставив сами, гледавме цртани, им раскажував приказни, рецитиравме песнички, играв со нив и карти и секакви други измислени игри. Се трудев да ги занимавам. Помина времето, од тогаш уште два пати ме замолија да ги припазам, но одбив. Инаку многу сакам деца, ама се си има своја граница. Како и да е најголемите виновници за таквото однесување се родителите. Пак ќе кажам, ќотекот не е решение. Наместо да има страв од родителот, детето треба да се научи да го почитува авторитетот на родителот. Авторитетот се гради од почеток, со пријателско однесување, со разговор и убав збор, стрпливост и доследност. Авторитет се добива само со почитување, а не со сила.
За да нече мочи воспитај си ја на време, дека ти како родител ако си ја толерираш не значи дека и друг е должен да трпи невоспитано дете.
Ај ти кога ќе бидеш мајка воспитај двегодишно дете. И тоа двегодишно дете не е невоспитано, туку сака се да фати, осознава, трча и слично. Ама што објаснувам на некој што не го искусил тоа. А таа жена јас ја плаќам и треба да знае дека дете што нема две години не седи мирно цел ден.
Не претерувајте и вие современи mamicki , што ако е двегодишно од мало треба правилно да се воспита а не да ти се качува на глава. Не мислам лично на твоето туку општо. И не, не треба да седи мирно цел ден ама и да не ти уништува инвентар по дома.
Дека си го тепала и урлала си призна и дека си го затворила на сигурно да плаче и тоа си кажа. Кога виде нема ракоплескање ајде нов пост. Ти требаше детето да го смириш, а не затворено во спална да плаче ти нас да ни се фалиш како ја превоспитуваш. Уште малку ако те читам ќе кажам детето воспитано колку тетката.
Oние што велите И мене ми удирале шамари, па што ми фали, баш реченицава кажува дека нешто ви фали, ама за жал не сте свесни.
Имам другарка 21 година има и има 2 деца, едното 3 години другото е бебе 5 месеци, често одам кај нејзе на гости и во куќата како да нема деца, толку мирни, воспитани деца јас немам видено. Ја прашав како е возможно бидејќи сите деца на таа возраст се бесни и немирни, ми рече па дете се воспитува од мало, не значи дека ако има 3 години не разбира, се разбира. Кога ќе отидам јас ги ранам децата, си седат мирни си јадат, си отвора уста нормално, ни да го молиш ни авионче да му правиш ништо, кога не сака ја врти главата само. Ќе му рече стани оди играј си во другата соба, оди и си игра глас не му се слуша, мене ми е 'шубе' и викам абе како го оставаш само да си игра дете се може да се случи, а она мака нема си седи, јас станувам го проверувам, си седи си вози количиња, си реди коцки се најнормално, кога му се здосади од играње стана и ги остави така играчките, она со еден збор му рече оди собери си ги играчките, детето отиде само си ги крена каде му стојат. Во градинка оди поголемкото и сите воспитувачки го фалат само него, со еден збор кога ќе речеле соберете ги играчките, повеќето од децата не ги собирале, он одма станувал и си ги собирал. Е тоа е дете воспитано, и научено да го почитува зборот најпрво на родителот, после и на останати повозрасни.
Па кажи ми како ќе го воспиташ? Јас не и дозволувам да уништува дома, ама си игра со пластични чинии, вади лажици, тоа и е интересно, сака на мала масичка да се качува, на гарнитура да рипа. И да ја ставам во ќош или да и пуштам цел ден цртани за да биде мирна? Ај кажи ми ти што ќе правиш?
Не би да се мешам у нечие воспитување па да навредам некој ама треба да се има граница што смее и што не. Ако се помине границата се седнува и се разговара, ако пак не слуша ќе се најде некој начин да го казниш за да сфати од типот нема гледање цртани еден ден и сл. Невоспитани деца се огледало на родителот.
Танче, дој да те гушнам за ова Ни ја исфилува приказнава, па накрај ќе испадне дека таа била жртва на насилство од внука и Шпанска серија
На мои познаници детето им пелтечи од страв зашто така му удираа по две-три шлаканици и му забрануваа многу работи,т.е. не смееше ништо да фати, одма му се дереа.
Не зборам за шлаканици и тепање, али еве како ќе го воспиташ ти твоето ако му дозволуваш све? Како оно ќе знае утре што е правилно? Еве до каде се стигнува со такви деца, да пробаат да рипнат од тараса..
Ај олади малку. Со секој свој пост се повеќе и повеќе се закопуваш. За твое добро ти викам, ти кажаа сите овде, се разви дискусија, си погрешила, прифати го тоа и научи од истата грешка. Не се чатали овде пак со насилство, цела фемина ти укажува дека грешиш. Прифатете нешто мајко му стара.
Да напоменам само дека сакала да скокне бидејќи не и прифатив да шетаме (врнеше цел ден побогу). Се спротистави таа на мојот збор, и иако 1 спрат (сепак доволно високо) да се испокрши, сакаше да избега.