Така почнува ќотекот, прво збориш нормално, па потоа викаш, се дереш, урлаш, излегуваш од колосек и удираш шлаканица.
Nemav sila da iznacitam se. Ostanav frapirana od prviot post. Dete na 4 i pol god da se ocekuva da se zanimava so sedenjme mirno pred tv so pukanki? Da se ostava samo na neobezbedeni mesta za deca? Da se udira po lice?????????? Protivnik sum golem na kjotekot, mada vo afekt i da razberam da se udri po gaze. Ama po.lice?????? Da se ostava samo vo soba da se isplace??? Baba koja toa go poddrzuva, majka koja se izvinuva na tetkata??????? Dali samo mene nisto od ova ne mi izgleda normalno? Kakvo i da e deteto, loso, menuvalo gradinki itn, tudjo e!!!! I nikoj nema pravo tudjo dete da udira!!!! Ili majkata bila preocajna ili ne e taka kako sto se kazuva ovde. Najlosoto dete na svetot da go imam, ako voopsto ljubopitno i temperamentno dete moze taka da se narece, i moja rodena sestra ili dr blizok da proba da go udri ke se pogrizam nikogas poveke da ne go vidi. Za clenkava e jasno deka poima nema nema od cuvanje deca i od toa sto e tipicno i ocekuvano vo odnesuvanje na 4 i pol god dete, ama so koj pamet i go ostavaat na nea na cuvanje toa pa ic ne razbiram.
Јас мислам треба да се префрли и другио пост од сдк за да прочитаме како кога ќе му удриш ќотекот на едно дете, другиот ден бубалка. Толку кротко, мило, кооперативно. Дури да не ти се верува дека за само 24 часа кој ефект се постигал. До ќотекот било значи.... Просто невероватно, цела приказна од почеток па до среќниот крај .
Во СДК си се изнапишаа и други дека би тепале деца, ама во темава не пишат затоа што сите што ги критикуваат љубоморни им се, а тие сонца најголеми се
Битно никој од тие кои го подржуваат ќотекот како воспитна мерка освен постови како „Ај бе па и вие, не претерувајте, нема никакви последици од удирање по раче“, друго нешто за да си го потврдат ваквиот став не произнесоа како аргумент. Ако воопшто овие зборови од погоре се некаков аргумент. Реин стави еден куп статии во кои се кажува дека од ќотекот детето има последици и дека и УНИЦЕФ се залага за искоренување на неговата примена од воспитувањето, ама кој ли да ги прочита тие статии. И за крај, ниту еден од поддржувачите на тепањето не одговори на прашањата кои ги поставија еден куп членки тука. Најбитното од нив секако беше: Зошто и за возрасните не го применувате истиот третман кога не ви се допаѓа нивното однесување како и за децата? Одговор догодина.
Дека нашите родители не воспитувале без Уницеф и не плескале еве не сите со последици и ретардирани,баш фино се гледа кои генерации какви се,крајно секој нека си прави како сака,никој не дојде да ги плеска вашите деца,за своите е ставот. Бидете поздравени вие олицетворенија на совршенството.
Прочитај го уште еднаш, мислењето над твоето. Иако сум сигурна дека не вреди. Законот не дозволува ниту свои деца да се тепаат. Кога кај нас ќе се крене свесноста на ова поле, (која патем е на многу ниско ниво, чист пример вакви мислења на форумов) таквите како вас ќе завршуваат со одземено родителско право како во други држави. Да видам тогаш што ќе пишувате и како ќе размислувате. Поздрав.
Знаеш колку родители знам, што не ги сакаат западните земји заради тоа што таму 'Ако си го удриш детето ќе си имаш работа со полиција и социјално'? Тоа им е како биг ноу-ноу.. 'Која е една Шведска да ми кажува мене дали ќе си го плескам детето или не!?!?' Па ај сега види на кое ниво сме...
Не сте ретардирани, ама сте close-minded, со негативен набој кон развојот на општеството, ги гушите децата со „ах, денешните млади“ став, итн. Зборувам општо за луѓево со вакви размислувања, посебно со деца тинејџери. Ако ви пречи интелектуален и стручен пристап со читање книги и разработување на детска психологија, закони и регулативи кои ги штитат правата на децата - треба да се преиспитате малку. И камо да беа олицетворенија на општеството жениве што пишуваат тука против ќотек, за жал сликата на родителство на овие простори е уште многу назад...
ама и вие младите, збеснати сте! Значи!! Не се трпите!! Не знајш кое е машко-кое е женско! Неќеле да се мажат, неќеле деца, не сакале со свекрва, не знам шо неќеле!! Сите плачите за ќотек!!
Па баш одговорив дека ние сме жив пример дека последици нема,нз како поинаку да се докажиме. Какви аргументи други сакате? За плеснување по рака или по газе прајме муабет а не за кршење од ќотек ко шо се филмате вие. Прашај просветен работник од земјава ќе ти каже какви се модерниве генерации по книга воспитани.
Вие сте жив пример на уназадено општество и идни генерации со размислувања како вашите. Додека светот напредува, ние расправаме најуназадени форми на воспитување. Жалосно, но вистинито. А ти прашај стручно лице од областа на развојна детска психологија, што значи мавање по раче и плескање по газе. Како да ти кажам, проблемот со невоспитани деца, најмалку се решава со мавање. Не се тие невоспитани оти не ги мавале. Со ќотек, нешто друго ќе постигнеш, воспитување најмалку. Ама, тешко е тоа да го разберете. Затоа што ве плескале.
Ќотекот не е воспитна мерка. Исто како и шамарње, скубење и викање. Или било што друго што не е норамално човечко однесување. А ова полемизирање од некои членови кои е далеку од дискутирање, нема никаква поента. Сите што мислите дека е во ред да кренете рака на дете, дури и да биде "една воспитна" по газ, сте огромна грешка. Има темпераменти кои се потешко контролирани, ама не се невозможни. Треба само да се најде вистинскиот начин да се објаснат нештата. А како растат децата, само се поголема одбивност ќе имаат спрема вас. Тоа е факт, не се залажувајте со ниту едан друга приказна. Затоа ако немате трпение и разбирање дека со деца треба да се однесувате на нивно ниво, избегнувајте ја таа околина и не помислувајте да станете родители.
Ако децата од прв момент се воспитуваат правилно, ретко ќе има потреба за ќотек. А не мало е, не разбира, остај го, и после зашо се треска од земја и зашо му удираш шлаканица. Да бидам искрена не сум против ќотек. Не сум против удирање по раче кога брка во штеќер или плескање по газе зошто ти бега и излегува на улица кај што може да го згази кола. Ама сум за воспитување дека 5 пати ќе кажеш не за тоа што не смее да го прави, и ќе му најдеш друга занимација за да не прави глупости. На крајот од денот има деца кои за инат фаќаат каде што не смеат и во очи те гледаат и ти се смеат додека го прават тоа. Ги имам во фамилија. Не дека не разбираат, баш напротив, тестираат граници. Најважно е да ги воспитате децата. Да разберат што е добро и лошо што порано, да научат да бидат зрели возрасни еден ден. И верувам дека 99% може тоа да се постигне со збор и со соодветни казни без ќотек. Ама не дека не би ја плеснала малава ако мислам дека го претерала и заслужила една по газот.
A, бе... мене смерот во последниве 2 години од факултет ми е за професор, имаме стручен предмет во кој нè учат токму по тие книги. Тоа што повеќе се мислам во друга професија да се остварам, ми е поради лични фактори и преференци што немаат врска со ова. Имам и познаничка која е одделенски наставник, и никогаш кога сум зборела со неа не се жали на ваков начин, туку со ентузијазам раскажува како ги анимира во склоп на сите предмети, со разни игри, ги наградува кога се добри со нешто ситно благо што донела, ги носи на разни настани. Памтам и професорки од средно, а и сега на факултет, кои се чиста спротивност на овие муабети. За тоа треба посебна љубов, трпение и подготвеност, а богами и за родителство
Валјлд никој не се расправа со тие родители ,едноставно го носат во градинка и не го гледаат повеќе.Така е во скандинавските земји.Па после ако сакаш на глава стој Детето е дадено кај други родители стотици км подалеку од биолошките родители.Па пак нека тепаат Ама затоа пак имат еден куп служби за помош на родители и деца кои помагаа околу воспитувањето и контролирање на бес.
Не го земаат од прва ако е еден шамар.... Познаник еден помина низ тоа.. На јавно место го плеснал.. Следна сцена, социјални служби на врата... То ми се бендисва, оти не е само казнување, туку и едуцирање.