Нема воопшто потреба да се дебатира за 'бенефитот' од ќотекот, пошто статистички и медицински е докажано, дека не постои никаков бенефит од ќотек. Секој удар е нагативен, нема 'ама'. И ова го кажвам како мајка која го има плеснато своето дете. Не бев јас во право, оти таа 'беснееше' тој пола саат! Јас бев крива оти не ја занимавав тој пола саат и не ја прашав како се чувствува. Толку.
Немам деца ама гледам околу мене дека кај некои деца слабо функционират разговорот. Сепак ќе се преиспитам,фала на совет
A зошто ви е во ред да удрите дете, а не е во ред на пример дечко да ја удри девојката? Чисто вака ме интересира. И ако видите дете со модринки кои често му се појавуваат и на повеќе места треба да пријавите а не да го фалите родителот како убаво му направил.
Ќотекот раѓа кај единската страв или жртвата а стравот намалување на самодовербата и плашење од секоја препрека во животот. Така да луѓе немојте да тепате или да дозволувате да бидете тепани.
Ништо не се решава со ќотек детето ако го тепаш нон стоп тоа ке прерасне или во лажго или во повлечено да нема никој од страв... Јас сум против насилство врз никој ни врз маж насилството еедна врста криминал.
Еве убаво ме потсети @Tan4ence ако родителот го тепа детето тоа е за негово добро ако ако маж удри жена или обратно тоа е семејно насилство. И да ве прашам тие што удирате дете тоа како еден вид ослободување од стрес ви е дека како и да е вие сте посилни
Всушност сите се против насилство освен кога е врз дете или маж. Токму ради ова и не би била мајка. Не од што не сакам да имам навистина деца, туку од страв дека ќе го удрам некогаш или нема да го воспитам, а тогаш не би си простила никогаш. Поарно да немам воопшто.
под тепање не мислев дека дете треба во секој случај да се тепа. Мислам реално да го истепам зашто беснее а јас да не можам раат да си го испијам кафето или да испушам цигара? не знам а сум гледала деца тепани од мајки зашто не седеле мирни. Па што треба дете,во кревет да седи и да гледа серии со нас? Татко ми често ми вика многу ти е немирно детето ти му кажуваш што да не прави тоа баш тоа го прави. А што, да седи дома на кревет цел ден 7-8 саати?
Imav edni sto mi doagjaa ednas vo dva meseca na gosti ( na mm stranata rodnini) i se tresev togas. Vo rok od pola saat rsum mi pravea(shlapanje po dzidovi so cokolado,tegnenje kabel od Klima,lupanje po kompjuter itn). Protiv kjotek sum,ama i roditelite ni da gi opomenat ni nisto,tuku oklesteni kao ostajte gi deca se. Zatoa vekje ne gi ni vikam. Ima deca nevospitani,ama i roditeli boze sacuvaj.
Епа сега и ти,голема работа па,деца се. Од ко ќе си одат ќе си варосаш,ќе си купиш нов компјутер итн итн,зш нели деца се....
Имам куп мачиња и кучиња. Кучката е помирна од ќерка ѝ.Ќерка ѝ рипа,се закача,ѝ пушта заби кога играат.Мајката само ја лиже и ја гушка. Мачката си ги лижеше и галеше мачињата и откако пораснаа,а они не да ѝ пуштаа заби и канџи,туку ептен... И со новиве исто постапува. Не си ги тепаат децата дури и кога се немирни. Животни,а имаат повеќе осет од луѓе. Баба ми беше против тепање.А,она била порасната во средина со ќотек.Не тепаше ни деца,ни внуци. Во нејзината куќа ни беше дозволено се да фаќаме.Не ни викаше.Секогаш имаше нежен,милостив тон на гласот.Јас и братучедите се чувствувавме најбезбедни во нејзините прегратки. Ако ги воспитувате правилно децата уште од нивната најрана возраст,тие ќе бидат мирни и ќе ве почитуваат. Дури и да ишараат цели ѕидови, да ги скршат сите чинии и да ги расипат компјутерите,со убави зборови објаснете им дека не треба да прават така.Прашајте ги дали нешто ги мачи,прегрнете ги и заблагодарете му се на Бога што дишат.
Ne opravdavam nikakvo nasilstvo(kjotek) osobeno ne na deca. E sega... da go potcuknes po gazeto ne e kjotek ama da go istepas mnogu i da ostavis vidlivi tragi na deteto e toa ama bas ic ne go opravduvam.
Децата иако се мали разбираат што им зборувате така да обидете се со зборови ништо не ве чини да одвојте уште 2 минути за да разговарате со детето. Што мислите вие ако го истепате детето ќе престане така да се однесува, грешите. Да ве потсетам ако сакате детето да ве почитува и слуша тоа не се постигнува со ќотек. Почит и страв не е исто
Sekako. Jas ne planiram da opomenuvam tugji deca. Eve nie koga odime nekade,ocite mi se nonstop vo deteto,duri ne sednuvam nekogas. Ne ja tepam,ama ako vidam deka fakja nesto sto ne treba ja trgam i ne odi povekje tamu. Isto i eve koga jade cokolatce doma,ja sednuvam vo hranilka ili na drugo mesto ako sme vo skut,jade i odma briseme ili mieme race,a ne da shlaka nasekade.
Нз дали требало да бидат шлакнати,ова некако ќотек,тепање,не сме начисто со терминиве,негде некој модрици имаше спомнато,Бог да чува! Претпоставувам кај вакви деца разговорот не помогнал баш. Мене за то шо ме шлакнале порано никогаш не ми се повторило,нз дали претходно сум била опомената со збор,не се сеќавам,и никако не сум терала инат ко некоја теорија шо е спомната погоре.
и јас тоа цело време го зборам ама кој слуша. Јас сум со погрешно мислење. Ехе колку случаи имам видено каде седи мајка детето џумбуш прави наоколу деца тепа таа сине немој седи мирен па уште тој и привраќа со ти ќе ми кажеш. И ај не го шлапни бе!! Да оставам детево да осакати нечие дете и да ми враќа со ти ќе ми кажеш? И уште јас сум за ќотек а? има во градинка едно збеснато со син ми никој од децата не го сака. Учителките крај не можат да најдат тоа ни учителка слуша ни ништо што е уште полошо и другите ги мотивира да се однесуваат како него. Еве паметните нека дадат совет кога збор не помага што? зборуваме за ќотек како воспитна мерка а не дете да носи модрици.
Ќотекот не е воспитна мерка,туку трауматизирање кое предизвикува страв, губење на самодоверба,гнев,омраза и склоност кон насилство. Тепаните деца се посклони да тргнат на лошиот пат. Зборот помага,ама треба на време и правилно да се зборува. Родителот треба да му посветува повеќе време на детето. Штом си го научи името,треба и други битни зборови и реченици да учи.Штом прооди,треба да му се објаснува што да фаќа,а што не. Наместо не можам сега синко дур оно тажно го гледа,треба и покрај сиот умор да го праша што ти е,кој те натажи и да го прегрне.Ако бутне или скрши нешто,не треба да му вика и да го шамара,туку да провери дали е добро и да го прегрне.Така тоа ќе почувствува љубов и грижа.
Така и треба. Треба и кај нас, па да видиме дали ќе се зборува како треба да се тепаат децата. Кај се беспомошни, зависат од нас, уште и така да им правиме. За мене, ако родителот се осврне кон ќотекот како воспитна мерка значи дека тој самиот некаде потфрлил. Не успеал да се поврзе со детето, не успеал да ја оствари онаа конекција за да се има почит, на крајот детето криво. Не е криво, ниту некогаш ќе биде. Родителот кога ќе крене рака е сам крив. И никој друг.