Оди на психотерапевт. И сама и со него. Најозбилно, јас понекогаш одам пошо и јас за многу работи не знам како и ми ги отвора очите. Има терапевти што работат баш со детска психологија. Предобра опција ти е ова
Во понеделник одма ќе направам термин. Дани еднаш ми кажа за едно ама тоа во градот го има само и треба со автобус да се оди и со коронава, а и без неа, немам време, 40тина минути е со бус. А деновиве видов баш таков психотерапевт тука до нас и ќе се јавам да прашам. Баш ме интересира што ќе ми кажат и обавезно ќе споделам овде.
Не, не бев со нив, туку читајќи ги мислењата ги споменав нив, а имам прочитано 90 проценти од мислењата на темава, а ако убаво ме прочита, им се извинив што ги означив. Сакав да кажам дека и на форумов има мајки што не ги удираат децата. Ништо повеќе.
Не знам од кај си ама ако имаш шанса посети ја Радмила Живановиќ во Ск. Неверојатна е за со деца. Значи апсолутно е врвна. Ако имаш шанса со неа да закажеш, нема да се покаеш
@CrazyGirl15 И со најблагиот удар само правиш детето да се плаши од тебе.Можеби тоа не се гледа на виделина,ама го држи во себе и некогаш поради тоа може да страда друг. Ако мислиш дека твоите зборови не се доволни,посоветувај се со детски психолог. @Snowflake97 Збори си за себе. Верувала или не,постојат луѓе кои се истрауматизирани и од дерење и благ удар. Детето не е предмет.Со удар не се оправа.
Извинете вака ама вас ве галеа ли додека бевте деца? Никогаш ли не ве плеснаа кога ќе направевте беља? Сега ко демек ќотекот се избегнува како воспитна мерка а генерацииве искрено се подебилни и подебилни.
Ги плескале ама не признаваат,срам и е. Иначе поборници против ќотек сите,драма квинс. Кога би разликувале шлапање по гз и ќотек во вистинска смисла на зборот причата би била друга. Е сега во моментов мајката е побудалена од детето,мајката оди по психилози,а детево важно да се разгалува,лигави,мази и пази. Такви се тие деца кои се испуштени од раце. @gjoker4e ништо лично до тебе општо си зборам.
Е ако де. А генерацииве нови се подебилни и по некултурни. Имам братучетка има синче 5 годишно. Со гордее кога ќе почне да пцуе кога ќе каже дали курето му мрда или некоја друга глупост. Станот дома им е како свињарник, ѕидовите обоени, ама ако битно синчето ужива и нему да му е убаво. Убаво рекле старите не се деца за секој. Се знаеше во наше време што треба да се збори а што не, се знаеше кога родител ќе каже кога е доста за нешто. На гости како да се однесуваме уште од дома не предупредуваа, сега да не ти дојдат на гости, како талибанци светиња ќе ти ја превртат куќата додека мајката мирно си пие кафе.
Никогаш ме немаат удрено ,дури и кога сум била бесна и сум правела бељи мајка ми секогаш ми објаснувала со убаво . Не ве сфаќам ко земи шамарај го детето и така ќе е воспитано? Тие што ги тепаат децата не треба ни да имаат ако не се способни едно дете да воспитаат па да мора да го тепаат што да се рече..
Твоите ако те шамарале и плескале не значи дека тоа е нормално ,као ајде нема да ја воспитувам со зборови ќе ја рашамарам и решен проблем. Не ми се верува дека тепање ви е нормално еве ти си израснала со тепање и пак подржуваш. Тепањето те направи подобра личност или подобро воспитана си од тие што не ги тепале? Ако не можеш да го воспиташ детето со зборови и планираш да го шамараш тогаш подобро е да немаш дете.
Им фали трпение и мислат дека на тој начин ќе си ги скратат маките и ќе најдат решение. Тоа е всушност многу погрешно затоа што така ги учат децата уште повеќе да се бунтуваат. Со децата се разговара како со возрасен човек. Проблемите се согледуваат и се доаѓа до решение преку разговор. Само така ќе има долгорочно решение на одреден проблем. Така и нив ги учиме на трпение во животот и на не избрзани одлуки. Сите сме збеснале во одреден момент но тоа не ни дозволува губење на контрола. Инаку имам слушнато дека еден татко си ја оглувел ќерката. И залепил шамар и не знам како девојчето останало глуво. И не е само тоа секакви последици има и психички и физички. А нема потреба. Ние сме разумни суштества и треба да се однесуваме како такви.
Да, сум била плесната, всушност не плесната, туку тепана во буквална смисла на зборот. И да, тоа имаше последици кај мене. Не бев крвнички, но тоа беше повеќе од доволно за да имам страв од мајка ми. Сега е многу променета и самата таа е свесна дека згрешила. Татко ми еднаш мислам дека ме има удрено, не се сеќавам баш, ама си остана само на тоа поради свесноста дека згрешил. Затоа од него речиси никогаш не се плашев. И никогаш повеќе не ме удрил, туку се' со убаво решаваше. И погоди какви последици има ова? Ниска самодоверба, кога сакам нешто да прашам на некое место, се срамам. Не е тоа единствениот фактор, но и тоа има голем удел. Да не зборувам за тоа дека имав премногу тежок период во којшто бев беспомошна бидејќи не сакам да зборувам за тоа. Ова ли е одлика на воспитан човек? Не, ова е одлика на човек со уништена психа. Прв пат се исповедувам на форум за сериозен проблем како овој, иако не би сакала бидејќи не сакам сожалување, но ете, да ти одговорам на прашањата, а и да се посочам како пример за индивидуа со уништена психа. Затоа јас не сакам доживотно да ги осакатам моите деца во иднина. Не сум мајка, зборувам за децата што ќе ги имам во иднина. Секако, ако ги имам некогаш. Имам пишано претходно и пак ќе пишам. Разгалување не е исто што и воспитување без ќотек. Се извинувам за долгиот пост, но морав да го напишам.
Мое прво комшивче од мое село д'тка (како се вика литературно не ми текнува). Мало беше се ок и кога почна да осознава почна да пелтечи ете ми текна. Ако направи беља на пример и одма му се фаќа гласот бидејќи знае дека ќе го удрат веројатно. Не се знае што е полошо. Дали викањето или тепањето. Двете исто.
Па ова ти што го кажуваш е контрадикторно. Баш ова дете не е за ќотек (не дека некое е, ама ова е во случајов). Ова дете што го опишуваш е пример за недоволно зборување со дете, недоволно објаснување, посветено внимание. На ова дете никој му нема објаснето што е правилно, а што не. Со ќотек ова не се решава. Напротив, овде ќотекот ќе има ужасен ефект. Незнам кој став сакаше да го браниш. Ама ако сакаше да ни го оправдаш ќотекот, избра тотално погрешен пример. Веќе коа те цитирав ќе ти одговорам и на прашањето. Ме немаат плеснато никогаш како мала. Никогаш! Татко ми дури и ми нема повишено ни тон. Не ме ниту галеле. Има нешто како и златна средина. Не постојат само крајности. Кога ќе сум направела нешто што не треба сум слушала предавања со часови. Сум имала забрана за нинтендо пример, не сум поминувала со галење. Ама се ми се објаснувало, каде сум згрешила, што не треба да правам пак, кои се последиците....Со текот на годините ми влегло во глава. Кога потпораснав пред секоја постапка си помислував што би рекле мама и тато на ова, дали е во ред. Со целосна почит, не страв. И замисли тоа го постигнале и со мене и сестра ми без никакво плескање ни по раче ни газе. Значи може така. Со трпение. Ама не секој го има, па децата си
Не се сите деца како тебе. Не велам дека нема такви, има ама тоа е еден случај во илјада. И тука не се зборува за ќотек како што вие го замислувате како кршење коски шамарање незнам што незнам што. Барем еднаш во животот како мали нашите не имаат плеснато поради направена беља, ако не сите, 99% од нас. Јас мислам дека дисциплина и строгост нема лошо да влијае на дете, туку баш напротив. Толку слобода ги расипува, тоа сите го знаеме, само направи споредба какви сме биле ние како деца а какви се денешните, се лигават буквално за ситница, и тоа деца штотуку појдени во училиште, не зборам за 3 годишни.. За тој случај за кој кажав, родителите буквално филмски се однесуваат со него и се му е дозволено. Детето мава, пцуе, зборува глупости, се обидуваат да му кажат дека тоа не е добро ама тоа уште толку се сили бидејќи нема ниту почит ниту страв, што во наше време не беше така. Доволен беше поглед од родител. Ама ако на нив не им смета тоа мене па ич. Јас кога ќе имам деца не би постапувала ни слично како нив.
Онака како моите што постапувале со мене. Ќе се знае кога е доста за нешто, што треба да се зборува што не, како да се однесува на гости и слично. Ќе има и дисциплина и казни и шлаканица доколку е потребно.
Значи ако не си способна да го воспиташ детето ќе го тепаш? Изгледа твоите од шамарање ти го поматиле умот.