Мене родителите никогаш не ме удриле ама вујко ми да, еднаш шамар ми има мавнато и мене и братучедка ми како мали кога бевме. За глупост нешто беше, мислам дека истуривме нешто од чаша и ја скршивме несакајќи. И уште му го памтам тоа и тоа ептен сликовито, а имав некаде 5 години. И од тогаш ми влеа некој страв и не го осеќам за близок. На пример, јас иако не знам дали ќе имам деца, најверојатно не, би постапила различно сепак. Ако бутнат или истурат нешто, ќе мораат сами да си исчистат, ако направат неред исто така сами ќе си средат, за да научат дека нивните дејства имаат последици, наместо само да се влева страв со насилство. И да, домот да биде прилагоден на нив, а не тие да мора да се прилагодуваат на домот. Огради, извадени кваки од прозори, и слично се задолжителни според мене доколку се има хиперактивно и пргаво дете дома. Не им е развиен мозокот, не може секогаш да се очекува да знаат како работи физиката. Доволно е да види нешто на цртан па да му се уврти во глава некоја глупост и да посака да ја направи. Затоа, надзор и превентивни мерки. Знам дека фин разговор не функционира секогаш, имам една таква внука. Ама затоа има алтернативни мерки, како на пример да му се налутиш на детето, да се преправаш дека плачеш за да покажеш колку си повреден и слично, за да разбере дека со работите што ги прави не само што може да се повреди себеси, туку и тебе. А децата имаат многу емпатија па тоа би функционирало. Сепак, не сум мајка и не знам дали ќе бидам, ама имам богато искуство со братучеди, внуки со кои сум поминувала многу, многу време и на некој начин сум ги воспитувала.
Оружјата на мајка ми: папуча, закачалка. Специјален зафат : скубење за бакембарда Оружјето на татко ми: каиш, дупло преклопен Раце не користеа не се будали да ги боли рака кога постојат разни орудија. Ама... Тоа беа некои други времиња, кога многу ретко добивавме ќотек, зашто во поголемиот дел од времето знаевме да прочитаме од поглед што треба или не треба да се прави. И, да, во кое време не постоеја "темпераментни" деца. А и да постоеле тоа родителите го средувале за 2 мин. Многу често му кажувам /заканувам на син ми, имаш среќа татко ми што не ти е татко.
Пола од овие што коментираат дека никогаш не би плеснале дете не се нашле во ситуација детето да им истури цело шише шампон во веце школка, зејтин во судопер, да измеша шекер со сол, да им се прпела во продавница заради една играчка а таква иста има дома, нозете да ги стави во автобус на седиште зашто му е интересно така и многу други работи што можат да те извадат од такт. Човек си и твоето трпение има граници и тие што еднаш два пати ќе плеснат дете не се ништо подоле од тие што нема да плеснат.
Благодарам, не би пробувала никакво насилство. Физички можеби има разлика, не и психички. Ама овде ќе престанам, нема поента да се докажуваме. @нина122 Не дека нешто би оправдало шлапање дете, ама па оваа што го наведе? Не ми се верува што читам.
Нема сите деца да се исплашат од насилството, толку колку што родителот ќе падне во очите на детето и ќе ја изгуби довербата во него. Било шамар, здрав ќотек или шлапање по газ. И ако вие на тепањето гледате како скроз нормална појава во воспитувањето, и не сте го промениле односот, тоа е затоа што веќе сте навикнале на ќотекот и е последица на траумата. И сте игнорантни на последиците озгора. На ред сте се научиле... таков ред што знаете дека кога некој ќе ве шлапне по нешто сте ја преминале нивната граница на толеранција и следува шамар, не оти сте научиле каде и што сте погрешиле и зошто тоа е грешно. И тепањето не е гаранција дека истото нема да го повторите повторно. Живејте во сопствена заблуда кога не можете да го видите емоционалниот дефект на насилството, само не го проповедајте за правилно во реален и виртуален свет, плиЗ.
sum protiv fizicko nasilstvo , sum i protiv psihicko nailstvo no ke izvinite samar ili ako go plesnes po gaz ,raka e daleku od fizicko maltretiranje (ne mislam samar da mu zalepis do zidot da odleta,tuku onaka poleka sto nema ni da go zaboli, no ke znae deka gresi ) deka decata ne ve vadat od takt ponekogas i deka ste sekogas vo sostojba da se kontrolirate bez da mu se razvikate i deka sekogas so miren ton "se" da mu objasnite LAZETE! derenjeto, nervozara sto ke pokazete posebno zbrovite ke ostavat mn pogolemi psihicki posledici i strav kaj deteto ,lesen samar ili pleskanje po gaz nema ni da gi zapamti ne da ostavat nekakvi posledici sekako deka smiren razgovor e najdobro no toa ne e sekogas mozno,i deca se, ke pravat i gluposti ..e sega ako mislite da vospitate ili kopretvorite vo "robot" toa e druga rabota no zad taa smirenosti poslusnost kaj deteto e krie nesto drugo koe ponatamu ke izleze na videlona pa pojdete od sebe ako ste vozrasni,(a ne pak dete) sigurno nekoj /a ve iznervirale do krajnost so kazuvanje na zborovi i derenje ke gi pamtite i ke ve bolat uste dolgp ..da moze da se vratite vo taa situacija stobi izbrale ? da vi zalepel/a edno samarce ili da vi iznakaze svasta ? mora da se pazi koi zborovi se upotrebuvaat i pri razgovor i vospituvanje na deteto sto i da zgresilo, ako na deteto mu nametnete strav ili custvo na vina nema nisto poloso od toa
Чик влечка, мавнување заспивање. Јас секогаш бев тепан ко помал, ама им враќав со збор. Им велев до кога че ме тепаш?
Во скоро сите овие ситуации се имам најдено. Никогаш не сум удрила, ниту јас ниту било кој друг од моето семејство. И замисли, престанале да прават така. Без ќотек.
По некоја логика и родителите се исти како и девојче Сега и јас ќе се фатам за еден збор. 'Да се развика' е психичко насилство. Слично/ исто е како да 'користел шамари'. Од шамарот најпрво здоболува телото, од викањето најпрво здоболува душата. И сама велиш си имала повеќе страв од него поради тоа што знаел да се развика. Исто е како дете што има страв од родител затоа што родителот користел шамар. Родителството се учи. На детето не треба воопшто да му се крене рака или повиши тон. Но, ете некои небезгрешни родители како мене и повишиле тон и кренале рака и се свесни за својата грешка и пронаоѓаат решенија, се трудат како да бидат подобри родители. Ретко кој не повишил тон и не кренал рака посебно периодов со коронава кога требаше да седиме затворени со денови во четири ѕида. Не, карантинот не е оправдување знам. Луѓе сме, човечки суштества, грешиме, поправаме. Речиси сите на форумов знаеме дека не треба да се вика и тепа. За жал има и такви што за нив е нормално и тоа е тоа, не верувам дека одреден процент на такви може да ги смени некој. Да бевме сите безгрешни родители ќе владее монотонија во светот.
@minne992 da no nie nekogas sme bile deca , imame rodnini so deca gledame i nepoznari,maloumni sigurno ne sme a nekoi i pihologija sme ucele i ni bile glavni predmeti
На сите мои другарчиња кога бев мала родителите ги тепаа и шамараа и јас се чудев зошто моите не ме тепаат мислев така треба , нњ ми е јасно како може да оправдување ќотек ? Ве шамара вас мажот ако не го слушате? Пошто кога оправдување ќотек треба и тоа да го оправдате.
Знам, баш затоа и го спомнав тоа. Сакав да доловам поента дека ни викањето ни шамар се океј. Затоа и потенцирав дека имав повеќе страв за разлика од мајка ми која смирено ми зборуваше. Не го оправдувам татко ми воопшто, и не дека за се и сешто ми викаше ама ете и неколку пати да било не сум заборавила.
Колку години имаш ако не е тајна? Ова се ситници за кои не би ми паднало на крај памет да му викнам или не дај боже да го удрам.
Ама те шамара момчето по газе и тоа го оправдуваш Не мора да биде од сексуална ориентација ете така од инат те шлапнал. Тоа значи си јадела ќотек.
Не ми се верува што читам ,па зарем ако мало дете истури шампон или било што заслужува ќотек ли? Така те научиле твоите све со шамари да се решава?
Зошто така му дошло да те шлапне, значи јадеш ќотек исто и е со детето само што и двајцата ќе се смеете. Ако гледаме така за шлапнувањето по гз на било кој начин дали дете,жена,девојче е ќотек. Ако те шлапне дечко ти од позади од убајна ти си јадела ќотек. Важно на форум драми се прават.
Ај сега ти мене објасни ми вака имаш ситуација во маркет пазарувате и твоето дете на ред на каса му истура млеко на човекот пред вас, што ќе направиш? Само ме занима што би направила, остави го ќотекот на страна.