Ќотекот како воспитна мерка

Дискусија во 'Дете' започната од Unfaithful18, 12 септември 2010.

1. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Некој посветува години на наука со првична цел да помогне, вие тука направивте ко на психолог ако отидете недај боже ќе излезете со црна магија и кузне какви трауми ќе има.

Или по бајачка ако го носите ако плаче и е немирно е во ред да му баат, да го поплукаат, да му тропаат со тенџериња врз глава (не сум била никад и не знам шо се праи на бајачки ама сигурна сум дека е траума за дете), но на психолог да се поразговара никако.

Не викам дека ги носите децата по бајачки ама кај нас ако детето е немирно или темпераментно или се тепа или се оди да му побаат, го урочиле, магија му напраиле, цц.. Ама на психолог никако, страшно е тоа.

Има деца темпераментни и потврдоглави ама навистина ќотек не е решение за ништо.
    Разговор со вас најпрво, па ако не потоа нека се проба и со детски психолог, педагог, тоа им е струката, ќе ви помогнат, ќе ве насочат како да се постапува со нив...

Ама балкански менталитет на виделина е ова во темата, не ме чуди.

На smooch, Lolipop23, ElenaOfRivendell и 18 други им се допаѓа ова.
  2. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Moite deca ne se tepani.
    Ednas sinko ja udri so boks silno sestra mu sto mene srceto me zabole,stanav go skarav i go udriv po gaz ednas, (inaku e 10 godini,devojceto e 7).
    Zal mi bese sto go udriv posle, se izvini na sestra mu i mene mi rece :
    "izvini mamo, kojznae kolku sum te nalutil,zasto ti nikogas ne ne tepas."
    Pa se guskavme i smeevme cela vecer.
    Mm isto ne gi udril nikogas ama koga toj ke povisi ton sedat kako vojnici(zasto se slucuva 2 pati godisno koa ke preteraat), a mama kako mama zboruva non stop pa nekogas i koj ja recka.
    Ne mislam deka e nacin tepanjeto voopsto,ne bi gi tepala za gluposti ni za golemi raboti.
    Razgovor, razgovor i samo razgovor,oni placat jas zboruvam, oni mi se derat jas zboruvam, oni se karaat megu sebe jas izigravam papagal!!!
    Nekogas gi slusam kako razgovaraat i svakam deka tolku mnogu znaat vo nivnite mali umni glavi ,se se slozuva so tek na vreme,trpenie treba za vospituvanje na deca,ama mnogu mnogu mnogu trpenie!

На Lolipop23, mode-kristina, Ambitious и 2 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.986
    Детето НИКОГАШ не е виновно.
    Во ни една ситуација, никогаш.
    Како и' да се однесува, возрасните во неговиот живот се виновни.

Ако бабата го размазува, зошто не ја истепате бабата? Аааааа не може возрасен да се тепа, ама може мало, немоќно суштество кое не знае да се одбрани и на кое сте му цел свет.

Да се засрамите, најсериозно.
    Нема врска ова со мајки и немајки, туку со вашиот карактер и простоќа која не ви дава подалеку од носот да си видите.

Психолог ви треба на ВАС, за да ве научи како да се носите со темпераментот на детето, децата по природа се немирни и љубопитни - такви треба да бидат.

Вие сте тие што треба да научите како да ја негувате неговата личност, не тоа да се привикнува на вашиот возрасен свет.

А тоа значи куќа без украси, искршени работи, ишкртани ѕидови, истурени зејтини... и секоја друга палавштина што може на памет да им падне.

Кога го удирате детето, вие сте тие што немаат самоконтрола. И да, на вас ви треба помош да се справите со истото.

Не е толку страшно што сте го удриле детето, колку што е страшно што не признавате дека сте погрешиле и не сакате да работите на себе.

Да се наоѓате кај било во цивилизиран свет, за шлапање по пелена социјален работник ќе ви дојде. Пошто не е во ред, науката ви кажува дека не е во ред, ама немојте да мрднете од закоравеното балканско.

Вие заборавате дека детето е прво човек, со своја личност и достоинство.
    Како ќе ви биде да ве удри некој?
    И зошто мислите дека детето трпи помала душевна болка?

На ivi1987, smooch, Lolipop23 и 39 други им се допаѓа ова.
  4. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Сега ја гледам темава.
    Општо моето мислење е дека не треба воопшто да се практикува ќотек.Повеќето деца се палави, не учат, се тепаат со другарчиња итн, но тоа може да се реши со разговор дома.
    Мислам дека ако се применува ќотек децата за инает ќе продолжат да го прават тоа.
    Ако има екстремни проблеми би препорачала советување со психолог.

На candy.cane, mode-kristina, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    @ZAHRA
    @Dentina
    Дел од постовите каде има препирка која нема врска со темата се избришани.
    Останатите ќе ги разгледаме и ќе се реши што да се избрише а што да се редактира.

Ве молам, да нема лични препирки.

Темата е доста осетлива, нека се дискутира, нека се разгледуваат разни аспекти и погледи АМА да нема лични навреди и меѓусебни расправии.

На buba4e89, candy.cane, mode-kristina и 7 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.486
    Аман жено божја ЌотеК е не е ќотеГ!
    И ова е погрешно! Никогаш не сме то плашеле синко со баба роги, аповци, старо купуем и слично, кога го чуваше жената го плшела со кучиња, бубачки, вештерки и сеуште влечеме трауми. Така да и ова влевање страв во мозок е погрешно!
    Мила моја, тебе децата ти се зрели за на психолог. Тоа не е лошо, не се децата со пречки во развој, едноставно имаат вишок енергија која ти како родител не можеш добро да ја усмериш и затоа со време барај си помош. Не е само физичката активност начин, напрорив и погрешно е, зошто адреналинот после физичка активност создава уште поголема потреба од трчање и скокање. Се знае како тече еден ден, кога се смирува телото и на кој начин. После 8ч веќе треба да се спрема за спиење, да се смири телото за да може да заспие полесно, идеално е физичката активност да биде претпладне или неколку часа пред спиење, за да му се даде на телото време да се смири. Измеѓу мора да ги активирате мозочињата за да почнат да работат на друг начин а не само во насока на скокање. Не дете кое те гледа и проаѓа со поглед низ тебе не е интелигентно, тоа дете само така знае да призвлече внимание. Ние сме лоша генерација родители, со телефон в раце, а дете ко дете си сака внимание. И не, не е изговор морам во продавница. Се пазари со план, леб ако немал без леб ќе јаде, ќе јаде тоа што има, ама небезбеден незаклучен и по скали без ограда, не го оставам. Јас наутро излегувам и ги оставам да спијат, татко му е тука, ама заклучувам од надвор. Прозори отварање, ќе луфтирам откако ќе спијат, нема да умрам ако е затворено. Домот ни служи за да не заштити од надворешните влијанија, не ние да му слугуваме нему. Чекаш 3то, олесни си го животот.
    Мислам дека истата мака ја имаш како мајкава погоре, едноставно детето не гледа авторитет во тебе. Извини ама не е природно тато да бега од дома, ти едвај да чекаш да го предадеш некому. Живи луѓе сме, сите сме имале и пмс моменти и хормони и се, ама мора да најдеме начин да се контролираме, тоа е еден од предностите да си возрасен, го користиш разумот пред јазикот. Ако мава деца на лулашки нема да ја носам и ќе и кажам зошто, ако шкрта со фломастери ќе ги соберам и ќе и кажам зошто, ако истура вода исто, ако крши ќе соберам се и нема да добие ништо... Најди начин, мораш да постигнеш однос родител дете, таа треба да учи од тебе.
    Првите 4 Мислам беа, постојано. Имаме една пракса да си кажуваме колку дека се сакаме пред спиење и дека мама и тато се тука засекогаш со него. Ако погрешам кажувам извини!

Јас сум мајка која доби дете пред да добие свое, ја исчував внука ми и тогаш кога ќе ја видев сестра ми дека ја удира малата срце ми се цепеше. Викав никогаш! Е арно ама станав мајка. Удрив дете 1 по газе, истрча пред мене на прометна улица во најголема гужва. Буквално се измолкна од мене! Вината беше моја, не го држев доволно цврсто и тоа е тоа. Тоа беше последен пат да то удрам. Сега знаеме на шега да го штипкаме газето ама знае дека тоа е игра, не го штипам крвнички, повеќе го скокоткам. Или ако е голо го шлапкаме газето зошто ни е звучно и интересно, пак ќе речам, него тоа нит го боли нит осеќа дека го тепаме. Е знаеме од милост да го грицнеме, да напоменам дека не го јадеме туку божем еве те изедов, исто ни прави и он, се е тоа во нелоја игра дур се скокоткаме. О тоа дете колку е скокоткано! Мислам дека 99% од времето сме на под и се скокоткаме, гриземе, смееме, имитираме звуци... Да се вратам на темата! Додека седев дома, бев неисполнета, разочарана, депресивна, анксиозна, секој втор збор ми беше на висок тон, кога почнав да работам и почнав да се движам меѓу нормален свет надвор од мочки, какушки, влажни и пелени, јас сфатив дека не е виновен тој за мојата нетрпеливост, тој е дете, има ограничен фонд на зборови и не знае да објасни (2г), на мене е да му помогнам. Сега на 4г кога се разбираме убаво можам да кажам дека само разговор, ама не во афект зошто нема ефект, откако ќе се смири сѐ, само тоа ни помага. Ќе излажам ако кажам дека е мирен, он не застанува 10 секунди на 1 место, интелигентен е ептен, на 4г пишува, чита и кирилица и латиница, знае 4 цифрени бројки да прочита и мислам дека тоа наше време на под со книги и приказни од нив во реалноста, ни помогнаа многу. Пример ја кажуваме црвенкапа, па кажуваме зошто е добро надвор со никого да не зборуваш и да не скршнуваш од патот... Многу ни помогна и Биби, тој цртан јас медаља би му дала за детски развој! И се каам за тоа шлакнување по газ, ми иде да вратам време и да сменам се, можеби и друг пат сум шлакнала во таа луда фаза, ама сега не се тепаме туку го опоменувам со име и презиме, тоа ни е начин да се предупредиме дека сме малку претерале и после играта седнуваме да кажеме зошто мама викала. И да, тато е маза, мама е вештерка, тато гали, мама кара, ама кога едниот воспитува другиот поддржува, после на само знаеме да се преслушаме дали сме во право.

Звучи чудно, ама и на 1г и на 2 и на 3г, се разбираат. Зборувајте, покажувајте, не дигајте рака, така ќе створите само ѕид меѓу вас и детето! И да медаља уште една, за моја Дана @danichap, од неа научив како да бидам подобар родител!

На x.Daisy.x, KateKane, buba4e89 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Така е браво, 5ка по македонски за тебе :rofl:

8. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    63.141
    Koлку сака нека е контроверзна, @Bridget одамна го напиша мислењето што ја затвора темата, толку ми остана во сеќавање ама не можам да го најдам.

Кога излезе клипот со таа дадилката кај што ги тепа децата сите скокнавме буквално. Сите се згрозивме, сите го осудивме тој чин. И таа убаво праша како е можно од една страна да пропагира некој дека шамар или пескање по газе не боли а ваму дадилкава ја осудува. Така изгледа од страна ќотек, само што во овој случај мајката/таткото го прават тоа, а не нивен вработен.

Кога го удирате детето нека ве сними некој. После погледнете ја снимката. Погледнете ја уште еднаш. Па и три пати ако треба. Ако нивната болка не ја осеќате и вие... I have bad news for you.

На Mikha4, ivi1987, smooch и 22 други им се допаѓа ова.
  9. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Многу далеку отиде..
    Деца се маваат по гз пошто нешто му е кажано по 4 пати а тоа за инат продолжува. А не ради тоа што детето сака жолто лижавче а ти сакаш црвено да му купиш. Или патиките наопаку ги облекло му кажуваш 2 пати и веќе ќе му текне дека не се носат така.

10. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.938
    Епа тоа е проблемот. Сакате дете а немате трпение за со убаво да му објасните.

На Mishela, AlicaInWonderland, ElenaOfRivendell и 5 други им се допаѓа ова.
  11. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Еии за броќите се фати.

12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.986
    Ќе го удриш и ќе те послуша во моментот од страв.
    А долгорочно? Се мисли на тоа?
    Треба ли да се плаши од родител?

Мене тој концепт не ми е јасен.
    Немам совршени родители, не постои совршен родител.
    А јас инает дете... мирна, ама инает.

Ден денес се сеќавам на мајка ми како пењавеше од зборење.
    И никогаш, никогаш не сум се плашела од нив или нивна реакција.

Од перспектива на детето, верувај не е свесно зошто се инаети. Не го прави тоа намерно и со цел да те повреди.
    Ако претпоставувам, бара внимание. Само што кога си тодлер на пример, не знаеш да го кажеш тоа.

Ама за детето родителот е цел свет. Не им одземајте нешто што за нив е најбитно. Вие сте им најбитни.

Денес се необлечени патики, утре поголема глупост ќе е и ќе ја скријат од страв. И ќе се најдат во вистинска опасност и нема да ви се јават.

Кога се инаети, пробај спушти се на тоа ниво, да си 2-3 годишно дете, со таа свест, размисли зошто го прави тоа што го прави. Верувај, не е со цел да те нервира.

Баш е тоа реченица за која на моите секогаш ќе им замерувам. Не ме тепаа, ама ако направев глупост некоја, што знам, немаше чашата од сок да ја ставам во умивалник, ќе ми речеа - добро ова намерно го правиш за да не' нервираш?
    А јас едноставно сум заборавила.

Ете пораснав и не заборавам чаши. Ама нивното нетрпение во тие моменти ми останало врежано.

Родителството сигурна сум дека не е лесно, ама насилството (вербално и физичко) никогаш ништо не решило.
    Денес дресираме животни без ќотек, нехумано е дете да воспитуваме со закани, плескање по газ и било каков облик на силеџиство.

На Mikha4, ivi1987, smooch и 32 други им се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Децата се маваат пошо родителот во моментот не е способен да се справи со едно дете. Толку

На ivi1987, CameliaMiller, Mishela и 18 други им се допаѓа ова.
  14. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    63.141
    Мене ме интересира една работа, би ве замолила тие што одобрувате удирање на дете да ми одговорите. Бидејќи заклучивме дека според вас детето не го боли многу ако го удриш по газе или раче, односно дека тоа е краткотрајна, безопасна болка, дали оправдувате ако вашето дете го удри некој рандом, а да не сте вие?

Пример не слушало на школо? Шлаканица.
    Не и одело на некоја тетка по ќеф, шамар.
    Изиритирало некој рандом човек, исто по газе еден удар.
    Дадилка, пријателка, било кој ако го примети дека е немирно, го удира.

Дали ова ви е прифатливо, или ќотекот е екслузивно право кое му е дозволено само на родителот на тоа дете? Баш ме интересира како размислувате.

На ivi1987, smooch, duffi и 12 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Секој смее да го удри освен свекрвата. Тогаш е: „која е таа чума детето да ми го тепа“

На smooch, duffi, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.391
    Допаѓања:
    37.553
    Веќе кажаа погоре тие што подржуваат ќотек дека дозволуваат во градинка да го плеснат по газе ако не слуша на пример...

На candy.cane и KateKane им се допаѓа ова.
  17. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    5.389
    Ама и која е воопшто поентата ако не го боли? Сами кон себе се контрадикторни.

На candy.cane, raww и KateKane им се допаѓа ова.
  18. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.595
    Па ти пиша дека мајка ти те малтретирала физички за се речиси |( . Ни не очекувам да ми кажете браво , никаде не пишав дека очекувам (facepalm) .
    Стопати кажав . Сум зборувала и знаеш што ми рече ? Интересно му било . Игра било . И продолжува повторно и повторно . Со други деца не се затепува прв , освен ако не е нападнат од друго дете . А што треба да ќути додека некое дете го удира со дрво во глава со сета сила а родителот на тоа дете вели " нека , деца се ; што да му правам такво ми е детето , пргаво е " ? Го учам да се брани . Не да напаѓа прв . Ама тоа делува само за односот со други деца , не и кон сестра му . Кога ќерка ми ќе има деца , ќе ја научам да има очи широко отворени кога се работи за детето . Да помислува прво што може да се случи , па да остава дете . Јас сум заклучувала врата за да одам до тоалет . Само да не направат беља . Тие тоа го сфатија како казна , плачеа кога ќе ги заклучен . Затоа веќе не ги заклучувам . Тоа резултираше со слегувањето на син ми ( кој инаку спиеше кога излегов јас до дуќан ) по мене .
    Јас не реков дека не потфрлувам . Човек сум , не Бог . Само Господ е совршен , ние луѓето не сме . Така и јас . Ич не гледам како било во Југославија , ако беше така ќе си оформен Земунски клан 2 .
    Кога ќе бидеш родител , и кога ќе дојдеш во ситуација кога и покрај сите напори и обиди да го занимаваш роденото дете , нема да ти успева , ќе разговараме . Едно е дете да е со тебе неколку часа дневно , друго е да е со тебе 6 години константно , 24 часа на ден , секој ден . Така да , кога ќе бидеш во таква ситуација , цитирај ме слободно . До тогаш , поздрав .
    Тоа и јас го реков . Не го тепам саглам , бидејќи не сакам тоа дете да биде модро цело и да го боли се . Сакам само да ме слуша кога му зборувам , а тоа не ми успева воопшто , бидејќи не слуша речиси никогаш .
    Имам таков пример во не така блиска околина . Децата се машки близнаци и воспитани без ќотек . Го расплачуваат детето на вујко им - затоа што им е досадно - . Го удираат затоа што им е досадно . Мајка им се смешка само . На татко им страв му немаат иако знае да им подвикне , тие си тераат по свое . А тинејџери се , големи деца веќе , ќе речеш знаат да разликуваат добро од лошо :sweat: .
    Детето плаче кога и да му повиши тон . Не само татко и , туку и мајка и , чичко и , братучед и , соученик .. Како мала , не била изложена на родител кој конзумира алкохол . Ниту на викање . Еднаш плачеше зошто мајка и ( со нормален тон ) ја замоли да седне на друга столица ( бидејќи таа беше најблиску до кујна , а бевме на некаква прослава кај нив , па жената за да послужи нели да е блиску до кујна ) . Девојчето се затвори во соба и четири часа плачеше , бидејќи мајка и ја станала од стол (facepalm) . Знаеш каква слика остави тоа врз нас присутните ? Цела храна пропадна во вода , а се беше со мерак правено и беше превкусно . Плачењето на девојчето ни го расипа расположението на сите . Еве жената од тогаш ништо не и вели на ќерка и , само за се да помине во најдобар ред . Тоа е ок според тебе ?
    Јас прашав стопати да ми дадеш идеа , ти не ми одговори и не само ти . Еве наведов и милион ситуации , како ти би се справила во истите . Пак не ми одговори . Не знам дали треба да ви цртам или сакате 3д слика . Јас не знам поинаку , бидејќи сите начини сум ги пробала и понекогаш едноставно не бидува . Ете неспособна сум да бидам мајка . Ви олесни ?
    Дечкото/мажот и вие сте возрасни луѓе . А возрасни луѓе се разбираат со збор . Не е исто да зборуваш на дете и на возрасна личност . Детето нема да разбере и 100.000 пати да му кажеш . Возрасниот ќе разбере после некое време зборување .
    Живееме од една плата , на маж ми . Плаќаме кредит за опремување на спратот , рата за колата , сите сметки се на наш грб ( дури и на свекорот телефонот ) плус сосема сами успеавме да стигнеме до нормален простор за живеење , иако кога се роди синот имавме само 18 години , сеуште учевме во средно , немавме работа ниту јас ниту тој . Ден денес штедиме од плата и вложуваме во куќата , ама куќа на 4 ката не се средува преку ноќ , треба време . А децата растат , не чекаат ти пари да имаш (facepalm) . И не прашуваат дали имаш , и тоа е нормално , и е нешто за што не треба да прашуваат дали имаш , и нормално е да растат и да не чекаат ти да имаш пари .
    Секојдневно им кажувам дека ги сакам . Кога нешто направиле правилно знам да ги пофалам , и не само што ќе ги пофалам нив лично , туку ги пофалувам кај баби , дедовци , татко , тетки итн . Не паметам кои беа другите работи , ама се тоа го правам кога имам причини за тоа . Освен за комунизмот муабетот . Мојте деца не знаат што е комунизам . И не сакам да знаат . Сакам да живеат во нормален свет , каде ќе знаат што треба а што не , што е добро и да го ценат доброто , а што е лошо и да учат од нивните грешки . Но тоа не значи дека ќе дозволам да плаче на повишениот тон од шефот , а е човек од 30+ . А овој што си го ставила Илон Маск , нека размисли какви трауми ќе има неговото дете со тоа бизарно име што имаше намера да му го даде . Среќа за детето што властите не му дозволија .

Веќе не коментирам на оваа тема , бидејќи глава ме боли од читање колку сте вие разбирливи родители , како никогаш досега не сте ги удриле децата и како имате слонови нерви . Алал на вашите нерви , каде ги купивте ? Сакам 10 пара да си купам и јас .

На ZAHRA, Snowflake97, buba4e89 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Абе срцка напиша реферати и никаде не рече, да во право сте, нема да ги удирам повеќе. Сите реченици ти се, "многу сте драматични, немаме пари, го тепам детето за да се ојача да не плаче ако му се развика шефот во иднина".
    Добро, сериозно, ако толку се мачите финансиски и од тоа доаѓа сета нервоза, зошто 3 деца, сериозно те прашувам? И јас за 3 деца немам трпение и затоа не раѓам 3. А за расплачување ако му се развика шефот кога ќе порасне биди сигурна дека ќе се расплаче ако го шлакате сега. Родители кои користат насилство никако не можат да израснат силни луѓе. Туку исплашени луѓе, па шефот нема да може ни во очи да го погледне.

На ivi1987, duffi, Sejfullai и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    ^^„Воспитан сум да се однесувам со луѓето онака како што сакам тие да се однесуваат со мене. Тоа се вика почит.“ - Кијану Ривс

Значи сакаш и тебе децата да те плескаат утре кога ќе им згрешиш нешто? Зашто и децата се луѓе, не се роботи.

Дете ќе се разбере од збор, ама треба да се потрудиш, секако.
    Ама еве очигледно ти не се разбираш дека дете НЕ СЕ УДИРА.
    Сега пошто не се разбираш да те плеснеме тебе може?
    Убаво ти рече @Mantub, треба ти да се прилагодиш на неговиот детски свет и поглед кон работите, не ти да очекуваш детето да има размислување и однесување како возрасен. Тебе да ти се смени животот, а тоа само да расте и учи.

Да речеше барем нема да ми се повтори океј е
    Ама се правдаш упорно и упорно.

На Nausicaa, ZAHRA, Dentina и 6 други им се допаѓа ова.