Ќотекот како воспитна мерка

Дискусија во 'Дете' започната од Unfaithful18, 12 септември 2010.

1. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Нека му го каже истото на вработен во социјални служби во странска земја каде за ќотек ти одземаат дете.
    Ама заборавив де,. Македонија е ова.

На ElenaOfRivendell, AlicaInWonderland, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Не знам како ги воспитувате децата или дома што се дешава па за да бидат толку бесни. Еве моето братучед ќе има сега 4 годинки и го чував по цели денови дури не сакаше да се врати кај татко му зошто многу сакал да седи со мене. Толку убаво воспитано кога и да одевме во продавница ме прашуваше дали може ,застанува и прашува дали може киндер дали може мастики дали може гумени бонбони превоспитсно срце ,во сити мол сакаше да одиме на сладолед од радост и тогаш премногу ме слушаше ме држеше за рака цело време кога ќе му кажев не така одма ме слушаше , влеговме во продавница за играчки и ништо не побара додека јас не му реков сакаш да ти ја купам количката на далинско и ми рече цел среќен дааа. Значи пак проблемот е до родителите а не до децата ,како ќе го воспиташ или во случајов повеќето феминки како нема да го воспиташ ,се е одраз на родители и на ситуацијата дома ако од мало сте му посветување внимание сте му објаснувале убаво со зборови сигурно нема да биде бесно ако дома е хармонично и нема тепачки и пцуења .
    Значи не знаете да си ги воспитсте децата и ги тепате затоа што сте неспособни да ги воспитсте па ајде мавај на тоа мало и невино кревко детенце кое не може да ви врати .

Последна измена: 6 јули 2020
    На marija305, theowndemon, Amellie13 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Точно ама ете се случува мал пропуст на родителот (ненамерен) и после е тешко да се поправи грешката. Е тука се гледа големината на човекот и родителот.

На theowndemon, nextredstyle, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Да, лесно е да се збори за туѓи деца. И за моето сестра ми и мајка ми викаат дека е најпаметно најмирно но ете не е. За паметен е и премногу,зборува два јазици истовремено, но за немирен е многу. Приметив тука најгласни се тие што сеуште не изродиле деца. Полека :) Исто и јас, кога ќе видев дека братучедка ми ќе му се развикаше на малото срце ме болеше. Па дочекав и на своја кожа. Дури и мм што е најмирниот човек на планетава некогаш глава ќе го заболи од неговото вриштење.
    Секако дека не е во ред, ем хормони ме маваат но луѓе верувајте имам страв за малово што ќе се роди, нема да може ни да заспие од син ми. Секако, не е секој ден но некои периоди не се издржуваат нека се и скокови и тантруми премногу е. Еве го запишавме во градинка се надевам ќе научи малце и со други деца да дели играчки, да се заигра сам, да има некаков ред.
    За второ најмногу се одлучивме заради него. Да не е сам. Да има друштво. Да не биде себичен.
    Знам, ќе се среди :)

@candy.cane А кенди што ти е проблемот не сфаќам ?Каде виде колнење? Дека се се збори за деца на братучедки сестри браќа...

На queen007, ZAHRA, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Кога веќе едно дете малечко не можете да воспитате и ве полудува зошто тогаш се одлучувате за уште деца?

На Sejfullai, Nausicaa, kalinaka и 5 други им се допаѓа ова.
  6. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Ајде тебе ќе те земам за дадилка :) Гледате ли колку сте чудни ? Кај мене е можда здравствен проблем и пак и пак продолжувате? Која е потребата се да испревртите?Срамота!

На christinnn, queen007, Nightwish11 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.391
    Допаѓања:
    37.553
    @Alisa22 Се е точно тоа што пишуваш, но би додала уште нешто.
    Мене на пример ако ми се дереле родителите или ме тепале, можно е кога јас ќе станам родител тоа да ми доаѓа автоматски. Затоа насилството раѓа насилство. Понатака тоа е борба со себеси. Јас не знам дали стално ме тепале и не ни сакам да ги прашам сега за сега, можеби ќе ги прашам. Не се сеќавам на ништо ама сигурно се е врежано длабоко во мојот мозок. Јас не сакам да му викам или да го тепам моето дете. Некој што е растен нормално, без викање и тепање, кога самиот тој ќе стане родител нема ни да му текне да повиши тон на своето дете или да го удри.
    Јас сум растена во нездрава средина и затоа наидувам на потешкотии ама знам дека моето дете нема да расте во таква средина.
    Мн е битно во каква средина, опкружување израснал родителот. Ама сепак тоа не е оправдување, ако не сака сам да се смени негова вина е. Затоа и велат првите 5 или 7 години се најбитни.

На Lolipop23, Biljarkata, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Што сме чудни ,кога не ви одговара прашањето одма напаѓате па ете чудно ми е зошто еве кога некои не можат да се справат со едно дете се одлучуваат и на второ и на трето?

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    25.595
    Прочитајте поназад , можеби ќе разберете кога и зошто сум дигнала рака . Пак ќе кажам , и веќе не цитирајте ме додека не ги прочитате сите мислења што до сега ги напишав во темава .

Сум пробала да бидам на ниво на тригодишно дете , за да им објаснам . Смирено , без викање , без удирање . Ме гледа и се смее . Потоа продолжува по старо . Пак ја турка , пак ја удира без причина . Толку .

На Nightwish11, ZAHRA и buba4e89 им се допаѓа ова.
  10. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    @CrazyGirl15 еве и самата викаш ја бутка ја удира и како твоето шлапнување помага во таа ситуација ако детето пак ги повторува овие работи?

На smooch, Mantub, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    А кога ќе го прашаш зошто ја турка ти кажува? Кога ќе му кажеш дека ја боли која е реакцијата? Вака општо се однесува грижливо и убаво кон неа или насилно цело време?

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.329
    Допаѓања:
    9.401
    Толку е невкусно прашањево, ама ајде...
    Бидејќи сакаат да имаат повеќе деца, и уживаат во полудувањето од сопствените деца. Колку и да те изнервира и полуди детето на крај пак најмногу го сакаш и оно ти е целиот свет.

А ти вака како премногу смирена личност, и особа што знае да воспитува деца, зошто ти сеуште не се одлучуваш за дете?

На christinnn, Nightwish11, queen007 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.056
    Допаѓања:
    131.039
    За двајца браќа,роднини на познаничка...
    Едниот удиран кога бил дете,другиот не.Небо и земја се.Удираниот уште полошо го тепа неговото дете и му се дере и за ситници.Скоро секој ден пие.Се коцка.Во стање е да се тепа со сите.Не работи.
    Другиот ретко пие.Подобро комуницира со луѓето,има почит.Не применува сила.Вредно работи.
    Не е детето криво за неговите постапки,туку родителите што не го воспитуваат правилно.
    Секој удар е погрешен и може да доведе до страшни последици.
    На детето постојано треба да му се зборува што смее,а што не смее да прави.Не се почнува со зборење од 5-6 години,туку порано.
    Ако не можете да се справите со деца,тогаш зошто ги правите?
    Децата не се раѓаат воспитани и учени,тоа треба вие да го овозможите/направите.
    И аман тантрумите се резултат на недостиг на внимание.Кога се повеќе деца,можеби и несвесно едното подобро го третирате од другото дете и кај тоа другото се јавува страв и љубомора,па станува насилно кон братчето/сестричето.
    Детето гледа од возрасните.Ако возрасните се дерат,шамараат и туркаат и оно мисли дека така треба да прави.
    Како и да постапува детето,нема оправдание за удар.
    Психологот не е страшен.Ако не можете да сфатите зошто вашето дете се однесува на начин кој не ви се допаѓа(турка деца,има тантруми и друго),закажете кај психолог.Стручно и независно лице може подобро да ја увиди причината.
    И децата имаат гени на родителите.Кога ги мавате,се мавате и себе.

На CameliaMiller, queen007, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.432
    Допаѓања:
    90.778
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    :rofl: Зошто Бетмен скршил нога :rofl:
    Паметни се денешниве деца.
    Дефинитивно.

На Nightwish11, queen007, ZAHRA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Значи ги сакаат иако се насилни кон своите деца ,интересно . Ако мажот те плесне да му простиш затоа што пак он многу те сака иако те плеснсл пошто не си била послушна. Затоа што не сакам сега да имам дете имам други приоритети.

На raww и nextredstyle им се допаѓа ова.
  17. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    Тоа што ги удирате децата без разлика за каков удар станува дали размислувате како после тоа ќе влијае кај него. Првото нешто што му го испраќате како порака е дека за секоја негова грешка треба да е казнето, на ментално ниво тоа ќе му влијае на начин што постојано ќе сака да им удоболува на луѓето, ќе има страв да пререче за нешто, да се бори за самиот себе, да погледнува човек во очи, да мисли дека постојано некој сака да му наптети. Дали размислувате колку потешкотии го очекуваат понатаму во животот? Оставете го да си го живее најдобриот дел од животот кај што е безгрижен и сеуште не разликува добро и лошо. Ако вас тоа ве прави нервозни најдете да го решите проблемот со нервозата а не да ги шлапате затоа што постапиле неисправо во даден момент. Еј дете 3години што не разбира постапило грешно и направило грешка големото чудо.

На Lolipop23, Bezimenka90, Tan4ence и 4 други им се допаѓа ова.
  18. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Бубаче нели ние се следиме на социјалниве мрежи и можеш и сама да видиш како е растено моето дете, во дом во кој владее љубов и мир,хармонија, дете на кое му е пружено се најдобро во животот,и сега овде ќе ме прават немајка ако сум му се развикала за да не плаче за глупости бидејќи може да биде штетно по неговото здравје.
    И сама гледаш колку е мирен нели :) Сите сториња како скока. И фала ти на поддршката бидејќи ти навистина знаеш за што зборам :l:

На Nightwish11 и ZAHRA им се допаѓа ова.
  19. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    И сеуште не ми е јасно како имате (не)оправдување и кажувате тоа што го правите дека е добро. Покрај толку научни истражувања велите дека таман е?

На Nausicaa, Angie1432, Alisa22 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    Имам сестра помала од мене неколку години и еве ќе признаам додека бевме помали ја имав неколку пати шлапнато, ама да знам дека сум згрешила и потоа тоа веќе не сум го направила. И си ја знам причината поради која сум го направила тоа, а тоа било затоа што во тој момент не можав да си го контролирам бесот и ме вадеше од такт. Но за тоа јас самата сум си крива, а не она. Со годините научив и да си го контролирам бесот и секогаш да се прашувам зошто она сега плаче и како да и помогнам. Ама само доколку сакате навистина да ги промените работите ќе го сторите тоа. За мене да научам да контролирам бес ми помогна медитација, има многу видеа книги како да се научите да се контролирате и да имате самоконтрола.

На queen007, Роберт 7, ZAHRA и 3 други им се допаѓа ова.